Komend schooljaar moeten schoolboeken voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs hun waarde verliezen. Dat zeggen politici van de SP en PvdA. Zij vragen aan minister Plasterk of hij zijn uiterste best wil doen om de boeken gratis te maken.

Minister Plasterk staat voor een moeilijke taak. Nu hebben mensen nog geld over voor de schoolboeken, en hij moet bewerkstelligen dat de vraag naar de boeken voor het eind van de zomer volledig verdwijnt. Alleen zo zullen de boeken gratis weggegeven kunnen worden.

Hij heeft de mogelijkheid om alle informatie uit de boeken te schrappen, maar dan loopt hij het risico dat mensen er nog steeds voor willen betalen, bijvoorbeeld om het papier op te stoken of om er een wiebelende tafel mee te ondersteunen. Het zal zeer moeilijk zijn om ook de waarde van de grondstoffen voor een boek tot niets te reduceren.

Om de grondstof minder gewild te maken, kan hij verordenen dat inferieur materiaal gebruikt wordt. Bijvoorbeeld 1-laags wc-papier. Om te voorkomen dat men hiervoor wil betalen om het ook als wc-papier te gebruiken, zal het doordrenkt moeten worden met een bijtend zuur.

Kortom, de heer Plasterk heeft nog vier maanden om alle schoolboeken voor de eerste drie klassen van het voortgezet onderwijs te vervangen door giftig wc-papier. Dat is een vervelende taak. Het is dan ook niet vreemd dat hij er onderuit probeert te komen door te stellen dat er geen geld is om de schoolboeken gratis te maken.

Het voorstel van de kamerleden van SP en PvdA is echter zeer begrijpelijk: Het moet verhinderd worden dat jonge mensen iets leren en bijvoorbeeld inzien wat socialisme echt is. Het gratis maken van schoolboeken is een slimme zet.

www.nieuwnieuws.nl/archives…

6 REACTIES

 1. Gratis schoolboeken… Waarom snappen mensen nu niet dat ze voor de gek worden gehouden.

 2. Prima artikel. Wat mij betreft wordt de belastingplicht van ingezetenen ook gratis.

  [1] Jimmy,
  Misschien, omdat ze op school al geleerd hebben elkaar voor de gek te houden ?

  Vergelijk:
  Eerst was het:"We kijken alleen naar wat we schoon in het handje krijgen." (De werkgever moet mijn loonbelasting betalen. Dat wil ik niet weten.)

  Met de ziekenfondspremies ging het precies zo: medische hulp was "gratis". (De ziekenfondspremies werden door de werkgever ingehouden. Maar het loon moest "schoon" worden uitbetaald: nettoloon moest hetzelfde blijven.

  Zie ook:
  http://www.vrijspreker.nl/v

 3. [1]

  Zo worden de kosten van schoolboeken over alle nederlanders versprijd. Mensen die geen kinderen in het voortgezet onderwijs hebben betalen ook mee aan gratis schoolboeken. Eerst moest je alles zelf betalen en nu betaald iedereen eraan mee, dus betaal je zelf minder. (Lijkt me)

 4. [3]

  Nee, check Milton Friedman’s bijdragen over ‘no free lunch’ eens. Dan wordt het duidelijk, dat niets gratis is.

  Overigens is deze regel vooral gunstig voor rijkere mensen. Zij profiteren vooral van de regel. Zij krijgen ook gratis schoolboeken.

  Een domme zet van de collectivisten als ze minder rijke mensen willen bevoordelen. Alhoewel het mij niets uitmaakt. Het gaat mij om de domme redenatie.

  Maarja, wat doe je d’r aan.

 5. ‘ze’ zijn al jaren bezig die schoolboeken waardeloos te maken: lees ze maar eens! Dan zie je dat het een en al waardeloze, Gore, inhoud is, die inderdaad alleen nog maar nuttig is voor je wiebelende tafel, maar zeker niet om je ontwikkelende geest te ondersteunen

 6. Misschien is het een oplossing om overal "gratis" voor te zetten.

  Dat maakt het leven natuurlijk wel "waardeloos", maar tja… de vergelijking klopt dan in ieder geval wel weer.

Comments are closed.