Wanneer iemand mij vraagt om een voorbeeld van particulier succes versus mislukking bij de overheid , geef ik graag als voorbeeld DHL versus POST.

Toen de strijd om de koeriersklant die pakketten snel wil versturen begon, beschikten de posterijen met hun miljoenen loketten over de gehele wereld over een unieke voorsprong : zij bezaten miljoenen aanleveringspunten, miljoenen postauto’s en miljoenen postambtenaren.
Toch hebben de posterijen over de gehele wereld de concurrentieslag tegen de DHL en andere koeriersdiensten geheel verloren.
Hoe het mogelijk was dat drie personen ( D, H en L) kans zagen om in zeer korte tijd een organisatie uit de grond te stampen waar geen postdienst tegenop kon, was ten aanschouwe van de gehele wereld een lichtend voorbeeld van ondernemerschap versus genoegzaamheid en indolentie.
Ook nu een aantal postdiensten geprivatiseerd is, steken de resultaten van de geprivatiseerde ondernemingen magertjes af bij die van DHL, UPS en andere particuliere bedrijven. Een van de oorzaken is ongetwijfeld dat men een bedrijf wel kan privatiseren, maar dat de ambtenaren die er werken, ook al zijn zij de dag na de privatisering geen ambtenaar meer, sociologisch en antropologisch nog steeds als ambtenaar te classificeren zijn. Hetzelfde soort ambtelijk virus waart helaas bij bedrijven zoals KLM die decaden of zelfs eeuwenlang beschikten over monopolies of monopoloïde structuren.
Hugo van Reijen

9 REACTIES

 1. Was DHL niet overgenomen door de Deutsche (staats) Post? Dit zal een interessante botsing tussen bedrijfsculturen geven.

  Feit is dat bedrijven als UPS een ’tracking’ systeem hebben, waar een (semi-) staatsbedrijf als TNT vooral uitblikt in het zoek maken van belangrijke post.

 2. [1]
  Beste Maverick,

  Dus privacy/anononimiteit is beter bereikbaar middels een Staatsbedrijf?
  😉

 3. evident.

  wat KLM betreft, ja, het zijn een stelletje ongemanierde hufters zonder gevoel voor service vergeleken met enkele andere luchtvaartmaatschappijen, dus NIET alle andere. maar KLM heeft iets voor op anderen, namelijk de meest gunstige vertrek- en aankomsttijden, en dat maakt het dan toch weer anntrekkelijk om met ze te vliegen.

 4. "voorbeeld van particulier succes versus mislukking bij de overheid"

  Ik vraag mensen immer het omgekeerde: "geef nu eens een succes van de overheid versus mislukking van de private sector".

  Gapende monden krijg je te zien.

  Waarom de overheid zo slecht presteert probeer ik hier toe te lichten:

  http://www.vadertjestaat.nl

 5. "geef nu eens een succes van de overheid versus mislukking van de private sector".

  Werkgelegenheidverschaffing aan mensen met het ambtenarengen. Die zouden op de vrije markt nooit een baan vinden.

 6. Bovendien hebben in wezen alle fiscalisten hun baan aan de overheid te danken. Stel dat er geen belastingen waren, of alleen een flattax met hetzelfde tarief voor loon, eenmanszaak, BV of whatever, dan waren al die fiscalisten op slag werkloos.

 7. je krijgt alleen altijd de treinen in engeland als tegenwerping in discussies

 8. TNT was, voordat het door PTT Post werd overgenomen, een zelfstandig Australisch koeriersbedrijf dat wereldwijd opereert. Daarnaast heeft PTT Post medio jaren 90 talrijke Nederlandse koeriersbedrijven overgenomen.

  DHL is inderdaad overgenomen door Deutsche Post.

  DPD door La Poste.

  NPD/GLS door Royal Mail.

  ABX (oorspronkelijk Belgische Spoorwegen) is nu overgenomen door GLS

  Fedex en UPS (en het veel kleinere Skynet) zijn momenteel de enige twee grote spelers die niet deel uit zijn gaan maken van een (van oorsprong) staatsbedrijf.

  Overigen bestaat er ook nog steeds EMS. Van oorsprong was dat het weerwoord van de wereldwijde nationale posterijen op de grote integrators zoals DHL en UPS. Helaas konden die niet dezelfde snelheid leveren door de interne versnipperdheid van belangen.

  In België is TNT overigens ook gewoon een postdienst aan het opstellen, niet gehinderd door een verleden als staatsbedrijf. Het kan dus wel.

Comments are closed.