Het is een doordeweekse avond en, als alle sterren op Talpa en SBS uitgedanst en geschaatst zijn, is de enige logische stap dat je afstemt op Jensen. Leerzaam en zéér intellectueel stimulerend, zo’n avondje televisiestaren(!) Wat bleek echter deze maandag, onze langharige, corpulente presentator heeft het infame bijna in pacht. Uit onderzoek in opdracht van de “Bond tegen het vloeken” bleek Jensen de grootste buisboosdoener. Hoewel ikzelf niet snel de meest grove bewoordingen zal bezigen en de bond tegen het vloeken een particulier initiatief is, vind ik het walgelijk en, zeer letterlijk, achterlijk hoe zó tégen een vrije meningsuiting geageerd wordt.

In ons land, waar koningschennis bestraft wordt en waar godschennis nog zwaarder bestraft dreigt te gaan worden met ons kabinet van Christelijke klaplopers, wordt het zwaard heiliger dan het woord. Is het niet verbijsterend dat zoveel mensen nog plachten te ontkennen dat de Verlichting ooit heeft plaats gevonden? Religie is niet conservatief; dan zouden ze de HUIDIGE cultuur simpelweg op het huidige niveau willen behouden. Religie is regressief en tracht de cultuur vele eeuwen terug te brengen. Altijd een probleem met die religieuze fanaten, ze houden zich niet met de wetenschap bezig en weten dus ook niet dat TIJDREIZEN ONMOGELIJK IS.

Als men schelden en vloeken op televisie zo kwalijk vindt, waarom kijkt men dan toch naar programma’s waarin dit gebeurt. Zit de voorzitter van de bond tegen het vloeken elke avond BNN en Jensen te kijken om de meest onoorbare scheldwoorden in de mond te nemen, elke keer als op tv gevloekt wordt? Of zit hij gewoon te turven? Het lijkt mij in ieder geval een merkwaardige avond bij Huize Vloekniet. Schelden is een schone zaak! Vloeken nog schoner.
Het is gezond om van tijd tot tijd de opgekropte gevoelens op grove wijze te uiten. Kinderen die in hun jeugd nooit hebben leren ruziën, blijken in hun volwassen leven geheel incapabel als het gaat om conflicthantering. Vloeken is een geweldige uitlaatklep en schelden is simpelweg heerlijk komisch! Probeer niet deze peilers van het geestelijk gestel van zovele mensen uit de samenleving te verbannen! Bejubel ze juist, u raadt wel hoe.

6 REACTIES

 1. Applaus voor dit stukje.
  Waar niet gevloekt MAG worden,
  Daar leeft men in het duister,
  Daar herleeft het obscurantisme,
  Daar schijnen -toeval of niet- ook de meeste kinderen verkracht te worden,
  Daar praat men nergens meer over,
  Daar is het einde verhaal,
  Daar is het einde communicatie.

  Kortom:
  Ook daar wordt "moraal" met "recht" verward.

  Groet,
  SpyNose

 2. Verschil moet er zijn.
  Ik zal zelf niet snel schelden en vind het ook onbetamelijk wanneer anderen het doen. Maar verbieden wil ik het allerminst en wel om 2 redenen.

  Filosofisch: ik heb de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel.

  Pragmatisch: door schelden niet te verbieden, gaan sommigen ertoe over. Handig dat ik dan meteen weet wat voor vlees ik in de kuip heb. Beter dat ik er meteen achterkom en de persoon in kwestie doelgericht kan discrimineren dan dat ik zo’n ongemanierd sujet tot mijn vriendenkring toelaat en later in afronte val als hij of zij blijkt niet over tafelmanieren te beschikken o.i.d.

 3. En inderdaad zijn er zo´n honderd turven die zitten te loeren naar ´gvd´s en vleeschwaren´

  NOS:´Zo’n honderd panelleden meten drie weken, verspreid over het jaar, hoeveel er gevloekt wordt op tv. “Die mensen zitten echt te turven bij alle grove taaluitingen. Dat varieert van ‘shit’ tot ‘gvd’. Ongeveer tweederde van de grove taal bestaat uit schutting- of scheldwoorden,voornamelijk “vleeswaren” zegt Smit, geslachtsdelen dus.´

  NOS:´Er wordt steeds meer gevloekt op de Nederlandse televisie.
  “Het verruwt als een gek”, zegt Peter Smit van de Bond tegen het Vloeken.´

  Een gek beledigen mag/kan dus wel van Peter, want die storen zich daar niet aan. Gekken zitten niet voor de tv te turven en alleen gestoorden doen dat om zich fijn te kunnen storen aan gvd´s en aan vleeschwaren.
  Gestoorden zijn het dus, die van de Bond voor gestoorden.

 4. "I don’t swear for the hell of it. Language is a poor enough form of communication as it is and I think we need every damn word we can get."

  Henry Drummond in ‘Inherit the wind’ (1960)

Comments are closed.