Uit “Dagblad De Pers” van dinsdag 26 juni: “Ze komen er: de prep camps waar jongeren zonder baan en diploma verplicht naar toe moeten.” In de volgende zin lezen we dat het zo ver nog niet is, want “Minister […] Rouvoet […] gaat zich inzetten om zogeheten prep camps te realiseren.” Dus als er nog een paar hersencellen in het parlement zitten en men nog vaag weet dat er zoiets is als een grondwet, dan zal dit er niet doorkomen.

Toch vind ik het verontrustend dat publieke figuren met dit soort ideeën spelen. Hoe halen ze het in hun hoofd om mensen voor een half jaar op te sluiten die niets strafbaars hebben gedaan, die alleen maar lui zijn? Hoe groot is je minachting voor mensen als je denkt dat het geoorloofd is om ze zomaar in strafkampen te stoppen voor jouw hogere doel?

En kan een politicus er nu echt met zijn verstand niet bij dat het jongeren wellicht aan motivatie ontbreekt omdat je geen motivatie hóeft te hebben in Nederland zolang de staat werkende mensen blijft bestelen ten bate van de nietsnutten? Als de politiek zich zo’n zorgen maakt over de groeiende groep luiwammesen, waarom blijft ze dat gedrag dan belonen? Dit is weer een goed voorbeeld van de staat die met een hoop geld gaat smijten om een zelfgecreëerd probleem te compenseren. Zo blijft er weer een leger ambtenaren aan het werk zonder enig netto resultaat, behalve dan dat we met zijn allen weer een beetje minder vrij zijn geworden.

Een interessant zijspoor: Bovenstaand plan is ontsproten aan het brein van drs. Hans de Boer, nu voorzitter van de “Taskforce jeugdwerkloosheid”, vroeger voorzitter van de Koninklijke Vereniging MKB Nederland. De journalist van De Pers noemt hem een “ondernemer pur sang” en dat is ook hoe Hans zichzelf graag ziet.

Een korte blik op zijn CV (zie onderstaande link) leert ons echter dat meneer na zijn studie louter in dienst is geweest van de overheid, en op een gegeven moment hetzelfde werk als zelfstandige is gaan doen met de overheid als klant. Zo’n figuur die nog nooit enig persoonlijk risico heeft genomen en zijn hele leven al zijn zakken vult met belastinggeld heeft dan jarenlang als vertegenwoordiger gefungeerd van het gros van de Nederlandse ondernemers!

Met andere woorden: Ze benoemen een beleidsambtenaar tot woordvoerder van het bedrijfsleven, zodat zijn collega’s bij iedere klotemaatregel waaraan de winkeliers moeten voldoen kunnen zeggen dat het in goed overleg met het MKB is besloten.

En als dank voor deze poppenkast mag Hans nu betaald de Mussolini uithangen in de media en de minister adviseren.

www.assemblee.nl/werkveld.a…

16 REACTIES

 1. Kan ik ook mijn luie werknemers in een kamp stopppen omdat ze niet gemotiveerd zijn dan?

  (ach het ontslagrecht drastich versoepelen is ook goed genoeg – dan kan ik ze zelf wel motiveren….)

  Het is inderdaad van de gekke hoe weining blijk van respect voor het individu de staat elke keer weer toont.

 2. «Hoe groot is je minachting voor mensen als je denkt dat het geoorloofd is om ze zomaar in strafkampen te stoppen voor jouw hogere doel?

  Even groot als dat van de Communisten, Maoisten en andere (Nationaal-) Socialisten.

  MKB? Ik loop zeker achter. Ik wilde er ooit lid van worden (leek mij toen handig) maar toen ik las dat Loek Hermans (ook zo’n ambtenaar-nepondernemer) er voorzitter was heb ik mijn voornemen de nek omgedraaid. Deze meneer is dus al geen haar beter. "De Pers" heeft al laten zien geen haar beter te zijn dan de Metro die zijn interessante columnisten heeft gedumpt. Allemaal ‘wannabe’-ambtenaren.

 3. Als de ouders hun kinderen niet kunnen opvoeden of als de knderen thuis de ‘brave hendrik’ spelen en buitenshuis allerlei rottigheid uithalen die het daglicht eigenlijk niet kan verdragen, moeten er maatregelen getroffen worden.
  De ouders zijn waarschijnlijk zelf het slachtoffer van een’vrije opvoeding’ en weten dus niet wat een kind nodig heeft.
  Orde, regelmaat en grenzen vanaf de wieg.
  Gebeurd dat niet, dan heb je het hier en nu het resultaat.
  Er zijn natuurlijk goeien onder de slechten, maar die worden weer meegetrokken. Het is fout om te denken dat er voorbeeldige engeltjes zullen zijn, ieder kind moet zijn portie streken hebben en uithalen, dat hoort erbij. Maar laat het dan ‘gezonde’ streken zijn en niet de hele boel vernielen of verzieken.
  Voor deze Vandalen zeg ik; de ouders zijn zodanig tekort geschoten dat beide partijen in een (her)opvoedingskamp thuishoren. Dat had al veel eerder moeten gebeuren.
  Ik ben BLIJ dat ik in deze tijd GEEN kinderen heb, helaas, maar dat is een ander verhaal.

 4. [3] Lemetje,
  jongeren die vandalistisch zijn of andere criminele praktijken erop na houden moeten gestraft worden met geldboetes of gevangenisstraf. De "prep camps" zijn bedoeld voor jongeren die niet persé iets hebben uitgehaald, maar die geen baan of opleiding hebben en ook niet de intentie hebben om hier iets aan te veranderen.
  Zoals ik ook al in het artikel schrijf vind ik het fundamenteel verkeerd om mensen op te sluiten die niets misdaan hebben.

 5. Ik vind dat, als een politieker meewerkt aan een voorstel dat bij toetsing aan de grondwet daarmee een loopje neemt, die politieker idealiter onmiddellijk naar huis mag gestuurd worden.

 6. [4] Ja, helemaal mee eens met kleine aanvulling. Boetes en gevangen zetten hebben een factor van "wraak".
  Voor dat je daartoe overgaat, moet er eerst alles aan worden gedaan om te zorgen dat de vandalist ALLE schade vergoedt. Inclusief tijdverlies (en emotionele schade??)

 7. [5] Het is in Nederland nog veel erger.
  De rechter MAG een geval helemaal niet aan de grondwet toetsten!
  Wel aan EU-regels!!!!
  Zover zijn we al gezonken.
  Hoe zit dat eigenlijk in België?

 8. "Hoe halen ze het in hun hoofd om mensen vooor een half jaar op te sluiten die niets strafbaars hebben gedaan, die alleen maar lui zijn?"

  Omdat: je leeft voor de staat: om belasting betalen.

  Doe je dat niet? Dan maar oppakken en wegvoeren.

  Zo iets noemde men vroeger slavernij…

 9. Sorry Geert, maar ik begrijp je de uiteenzetting niet goed.

  Enerzijds zeg je dat de Nederlandse overheid mensen die "alleen maar lui zijn" voor een half jaar wil opsluiten en anderzijds beweer je dat de politiek het gedrag van "de groeiende groep luiwammesen" blijft belonen.

  Wat is het nu? Worden die luiaards gestraft of beloond?

 10. [9] Johan,
  Goede vraag. Het absurde antwoord is "beiden". Zoals ik schreef:

  "Dit is weer een goed voorbeeld van de staat die met een hoop geld gaat smijten om een zelfgecreëerd probleem te compenseren. Zo blijft er weer een leger ambtenaren aan het werk zonder enig netto resultaat, behalve dan dat we met zijn allen weer een beetje minder vrij zijn geworden.
  "

 11. Zo brengt de staat meer en meer mensen onder haar controle. Die prep-camps worden indoctrinatiecentra van de Frankfurter Schule, waarmee de staat een vrijgeleide moet gaan krijgen voor het Venezuela-model.

  Een recente stap naar een superstaat is de overheveling van de thuiszorg van de particuliere branche naar de gemeenten (sinds 1 januari en de kwaliteit neemt nu al af) en ook de volgende stap is alweer gezet: de fotografiebranche moet verdwijnen; ook dit wordt voortaan een staatstaak. Staatssecretaris Bijleveld ‘wil het de burger gemakkelijk maken’ en de burger de gang naar de fotograaf besparen. Tergelijkertijd zegt ze echter ‘het in principe verplicht te stellen’ om de pasfoto op het gemeentehuis te laten maken.

  Dit kost de fotobranche, die toch al onder druk staat door de opkomst van de digitale camera, zo’n 20 miljoen omzet, dus zal het de burger straks wel zo’n 30 to 40 miljoen gaan kosten. We weten allemaal wat er gebeurt als de roverheid zich weer een monopolie toeëigent.

  Weg met deze coalitie, of zo snel mogelijk het zinkende schip Nederland verlaten.

 12. Vakfotograaf verstaat zijn vak niet lees ik tussen de regels door. U mag zich aangesproken voelen en zich gerust voelen dat u altijd nog een baan als ambtenaar kunt vinden om opgeleid te worden tot uitstekende pasfotograaf die zonder emotie en gevoel binnen de hokjes kan werken en daar blijft want buiten de hokjes bestaat niet meer als je in die wereld terecht komt. Weg vrijheid in het grote mensenkamp.

 13. [11] Maar als het door de overheid gedaan wordt, hebben ze toch meteen je digitale foto die ze ook in allerlei ander databases kunnen opbergen?
  Dat is toch veel efficienter? !!!!

 14. [14] Ik vrees dat dit idd de werkelijke achtergrond achter deze ‘dienstverlening’ is…

 15. [14] Overigens hebben ze die nu ook al. Bij paspoort, ID kaart en rijbewijs moet je een pasfoto inleveren en een handtekening zetten. Deze worden gescand en de scans verschijnen in het document.

  Misschien willen ze op deze manier een betere kwaliteit foto krijgen, die evt. stevig vergroot kan worden voor een ‘Wanted’ poster…

Comments are closed.