Eén van de trucs die politici gebruiken om aan de burgers hun macht op te leggen, is constant doen alsof het stuk wat ze nu allemaal gaan tekenen, iets “nieuws” is. Dit is een overduidelijke leugen.
Het is een goed begin om die leugen overal en aan iedereen duidelijk te maken.

De EU-Grondwet is door de burgers van Nederland en Frankrijk in 2005 in een referendum weggestemd. Belgen en Vlamingen zijn, terwijl zij sliepen, door de politici er toen wel ingeluisd.

Het nieuwe stuk dat politici er nu door willen drijven is praktisch een kopie van die vorige EU-grondwet. Op een paar cosmetische wijzigingetjes na. Terwijl bovendien dingetjes die ze er uit haalden, wel van toepassing blijven!

Je kunt echt niet zeggen dat die afgekeurde EU-grondwet is “herschreven”, en het een “nieuw” verdrag noemen is een ordinaire leugen. Maar politici weten van een oud collega dat als je een leugen maar vaak genoeg vertelt, dat het volk je dan gaat geloven.

Voor eerlijke mensen, en zeker voor de tegenstanders is het belangrijk om het stuk bij een juiste naam te noemen.
Anthony Coughlan van “The National Platform EU Research and Information Centre” *) stelt daarom voor om in het vervolg en in heel Europa, altijd te spreken en schrijven over de “renamed constitution” dus in Nederland over de “Hernoemde Grondwet“, of de “Hernoemde EU-Grondwet”.
Op de Vrijspreker voeren we vanaf nu die suggestie uit.

Woorden zijn wapens. En het is daarom uitermate belangrijk dat we de juiste woorden gebruiken; woorden die het beestje bij de naam noemen.
En… wij willen niet bedrogen worden! Meer nog, wij willen uit die politieke EU waarin we nog een superstaat boven de staat hebben.
————————————————
*) www.europeannocampaign.com/…

13 REACTIES

 1. Volgens mij is er nog maar één mogelijkheid om het "nieuwe EU verdrag" in Nederland tegen te houden: een politieke moord. Met woorden wordt dit niet gewonnen denk ik.

 2. [1] Als dat zo zou zijn dan had links dat allang bewerkstelligt. Maar de EU Grondwet (of hernoemd vod) materie kun je niet echt sublimeren naar één persoon, oftewel: de hitlist zou nogal lang worden. Ik denk dat de maximaal toelaatbare hitlist bij links misschien iets van 20 is (terwijl het er misschien wel 100 zouden moeten zijn), de maximaal toelaatbare hitlist van libertariërs ligt zou ommenabij de 0 (nul; afgerond naar boven). Niet écht een mogelijkheid dus.

 3. [1] DrNomad, mag je dit wel zeggen? Dit is toch aanzetten tot moorden?
  Nog los van de opmerking van Arend over de hitlist van libertariers [2] !

 4. [3] Hub, ik denk dat je dit mag zeggen. Ik beschrijf namelijk een scenario, een hypothese, en ik roep niemand op om persoon X te vermoorden. En al zou ik dat doen, zoveel autoriteit heb ik nu ook weer niet.

  Kijk, het andere scenario is, dat Nederland als een mak schaap haar eigen verworpen EU Grondwet aanvaard zonder referendum. Ik ben bang dat dit tweede scenario praktijk wordt.

  Kaats terug. Zie jij het gebeuren dat de EU grondwet wordt tegengehouden? Met woorden?

 5. [1] Er is hier ééntje die Volkert V. en Mohammed B. wil gaan vervoegen 🙂

  Wie ga je vermoorden Nomad ? En hoe gaat het neerleggen van één van de regenten de aanvaarding van de EU-grondwet tegenhouden ?

 6. [4] [4] Voorop gesteld dat IK vind dat je dat gerust mag zeggen. De vraag was (een beetje ironisch) bedoeld of je dit wel in deze idiote maatschappij mag zeggen. Een maatschappij waar je gepakt wordt voor het opsteken van een vinger!

  Zie jij het gebeuren dat de EU grondwet wordt tegengehouden? Met woorden?"

  Ik heb diezelfde vraag gekregen toe we twee jaar geleden een actie voor het STEMM NEE tegen het referendum hadden.

  Toen hadden we in veler ogen ook geen kans, maar we hebben wel gewonnen!
  De kans nu is misschien nog kleiner dan toen, maar niet nul.
  En wij hebben de feiten en moraliteit vóór ons. Hoe knap zijn wij om die feiten echt ovet te brengen aan de massa’s?

  Ik blijf doorgaan tot het laatste fluitje van de scheidsrechter, en dan begin ik opnieuw!!!
  Doe je mee?

 7. [6] Hoi Hub, spreading the word natuurlijk. Vooral offline trouwens. Maar de onomkeerbaarheid van dingen baart mij wel zorgen.

 8. Volgens mij is het ergste aan de grondwet dat het rechten in privileges maakt.
  We gaan naar slavernij.

  Binnekort krijg je ook de North American Union met de Amero. Waarschijnlijk hoor je daar over een paar maanden al wat over op het nieuws.
  En er komt weer een soort koude oorlog met Rusland (om mensen allemaal in een richting te krijgen, en bang te maken, en om veel geld te verdienen met de wapenindustrie).

 9. [8] Ja Tjeerd, en ook nog de ontwikkelingen met IRAN.
  Het is allemaal niet zo leuk, maar je moet je eigen leven daar niet door laten verpesten.
  Gewoon doen wat je met de feiten kunt dan, en dan trachten gelukkig te zijn.

 10. [3] Ik bedoel natuurlijk wel de hitlist waar politici op staan, van libertariërs. Die is toch leeg lijkt me?

 11. [10] Geweld tegen de overheid is geoorloofd volgens John Locke, de aartsvader van het libertarisme als de politici niet het volk wensen te dienen en hun volk uitleveren aan een vreemde mogendheid zonder instemming.

 12. even op het artikel reageren:
  het nieuwe verdrag zal niet meer grondwet heten maar,in de nieuwe text staat dat de grondwet die we weg hebben gestemd gewoon rechtsgeldig is en op elk moment ingevoerd kan worden.
  er is niets veranderd!!

  Maar omdat onze politici daar niets over zeggen zullen de gewone mensen denken dat het wel veranderd is en daarom misschien ja zullen stemmen.
  Dat is dus wat je mensen duidelijk moet maken en met zn allen eisen voor een referendum en nog meer hopen dat het weggestemd zal worden.

  maar dat zal waarschijnlijk niet gebeuren omdat het voorgelegt zal worden aan de Staten Generaal en die zullen zeggen dit is geen grondwet dus geen referendum.

  zover mijn sombere toekomst visie

 13. Beste Hub, woorden zijn wapens, maar dan moeten wij als tegenstander laten horen "aan de politiek en de burgers van Nederland" dat wij de nieuwe grondwet niet pikken en op de gevolgen ervan wijzen.
  Als we onze stem niet laten horen zal het net zo gaan als met Euro in 2002 en dan is het TE LAAT.

Comments are closed.