Het aantal deskundigen in dienst van de overheid of gesubsidieerde organisaties dat de noodklok luidt over de situatie in hun vakgebied stijgt de laatste jaren schrikbarend. Werd er tien jaar geleden hooguit eens per maand een alarmerende oproep aan de overheid gedaan, in 2007 is dat bijna dagelijks

Dat zeggen experts van de Nederlandse Overkoepelende Vereniging van Deskundigen (NOVD).


Elleke Verdiepen, deskundige op het gebied van experts en penningmeester van de NOVD, noemt het verschijnsel zorgwekkend. “Je ziet steeds vaker dat experts in de media alarm slaan en de overheid oproepen om problemen aan te pakken. Het is niet duidelijk wat voor invloed dit heeft op de experts en of zij wel voldoende zijn voorgelicht.”

Willem is een deskundige op het gebied van wortelgewassen en was tot 2004 in dienst van het Nederlands Bieten Centrum. “Ik luidde in 2003 de noodklok over de lage consumptie van rode bietjes. Er was dringend aandacht nodig voor het probleem en meer geld om het voldoende te analyseren. Mijn waarschuwing werd breed uitgemeten in de regionale kranten, maar het is heel moeilijk om Den Haag te bereiken. De concurrentie met andere experts is moordend. Je wordt gewoon ondergesneeuwd.”
Willem kreeg last van depressies toen de overheid slechts de helft van de door hem gevraagde 10 miljoen euro ter beschikking stelde voor verder onderzoek en zit sindsdien in de ziektewet.

Het verhaal van Willem is heel herkenbaar, zegt Verdiepen. “Het is als deskundige heel moeilijk om aandacht te krijgen voor de problemen in je vakgebied. De verleiding om dan de noodklok te luiden is groot. Er is een groeiende groep deskundigen die alarm slaat, zonder zich voldoende bewust te zijn van de gevolgen.”

Volgens de NOVD is het belangrijk dat de overheid voldoende middelen vrijmaakt voor een goede voorlichting van deskundigen. De vereniging pleit ook voor een wettelijke beperking van het aantal alarmerende oproepen. Verdiepen: “Het is nodig dat het kabinet nu maatregelen treft. Anders zijn de gevolgen niet te overzien.”

(Namen en organisaties in dit artikel zijn fictief.

12 REACTIES

 1. leuk. Feit is wel dat de staat een heel leger van aangevers onderhout die een sfeer van rampspoed in stand proberen te houden met hun doorlopende alarmslakerij waarop de staat dan weer reageert met gebodjes en verbodjes en de bijbehorende belastingen.

  Precies het scenario van de Andre van de Duin shows uit de jaren 70 waar Frans van Dusschoten de aangever was voor Andre.

 2. mooi ervaringsvoorbeeld en verklaring voor al die CO2 doem roepers: blijkbaar wordt er betaald aan de hardste schreeuwers. Dus het loont nog veel ergere doemscenario’s naar buiten te brengen, want dan krijg je geld die te onderzoeken. (of je wordt als deskundige eenoog, de koning van weer een werk/studiegroep).
  Jammer dat het vrijspreker.nl overheids-doem-roepen, nog niet op haar waarde wordt gewaardeerd, maar daar werken we hard aan!

 3. Als alle collectivisten/ deskundologen nu eens per direct ophielden zich met andermans zaken/ portemonnaie te bemoeien, zou dat niet helpen?

 4. Het goed van de USA had kunnen zijn dat de administration alleen de administratie had gedaan. Misschien wordt het tijd dat we hier ook een Adminitratie ipv al dat geouwehoer op onze kosten gaan invoeren en dat die dan ook alleen de administratie van ONS bijhoudt.

 5. [8]

  En DAT doet men dan ook nog voor PROCENTUEEL veeeel minder dan de helft ( Met name, 40% van wat de overheid hier uitgeeft. Want de VS budget is 20% van BNP, versus meeeer dan 50% van BNP hier …)

  En dan roepen de geinstitutioneerde "libertariers", die inderdaad in inrichtingen horen, op deeeeze sait dat zij toch zooo verschrikkelijk vooooor een Ron Paul zijn, omdat die hebberige en bijkans kriminele RP omwille van zijn contributeurs "principieel" tegen alle overheidsuitgaven stemt.

Comments are closed.