U heeft het de afgelopen dagen wellicht vernomen in het nieuws. De politiebonden vinden dat oom agent met z’n bonnenboekje er 200 euro op voorruit moet. Francisco d’Anconia is het daar vanzelfsprekend geheel mee oneens. Een verlaging van het politiesalaris lijkt mij veel beter gepast. Gedurende de afgelopen jaren bleek namelijk regelmatig dat de politie haar belangrijkste taak (het beschermen van de burger tegen kwaadwillenden) zachtgezegd onvoldoende nakomt. Vandaar dat ik kom met een burgerinitiatief.

Enige redenen voor salarisverlaging bij de politie:
– Het niet optreden tegen de rellen bij Jong Oranje tegen Jong Marokko.
– Een consuquente arrogante houding aannemen.
Het laten lopen van een afperser en tasjesdief.
– Het niet optreden tegen autoradio dieven.
– Het bekeuren van mensen omdat hun knipperlichten niet precies dezelfde kleur hebben.
– Echte criminelen liever uit de weg gaan.
– Het stiekem beboeten van mensen die bij een overhoopgehaalde straat een paar meter het voetpad nemen.
– Het zich voordoen als verwende kereltjes.
Het opzettelijk niet ingrijpen en blokkeren van ambulances inzake de martelmoord in Pernis
Het in elkaar slaan van kinderen tijdens de afgelopen scholierendemonstratie.

Heeft u meer voorbeelden? Noem ze en ze worden in het artikel overgenomen.

Wilt u het burgerinitiatief ondertekenen? Klik dan H.I.E.R

Let op: Er wordt gecontroleerd op de bestaandheid van het emailadres.

24 REACTIES

 1. Vroeger, toen ik nog een kleine jongen was fietste (!) er een agent bij ons in de buurt. Wij scheten bagger voor deze man. Hij greep direct in als hem iets niet zinde. Dat kon en mocht hij omdat hij van de politie was. (Wisten wij veel). Nu heb ik voor het uniform totaal geen respect meer. Hooguit een licht gevoel van medelijden voor de jongens en meisjes die dat pakje aantrekken.

 2. [3] Je haalt de woorden van mijn keyboard.
  Helemaal mee eens. Respect is < 0.00

 3. [4] De agenten zelf weten dit ook! Door de linkse lutsers de laatste decennia MAG er geeneens opgetreden worden. Ook zouden de agenten dit zelf maar al te graag doen. Mij komt dit wel goed uit; kan mezelf wel redden. 1x per jaar moet ik op bureau komen voor verlenging van het verlof en kletsen we wat over elkaars wapens. Ook als motorrijder is dit wel handig, als je je een klein beetje gedraagt laten ze heel veel toe. Ik zie ze meer als collega motorrijder/schutter dan als autoriteit.

  Nu ben ik tegen elke vorm van belastingheffing, maar hun salaris is echt om te huilen.

 4. Eerst een betere grondwet die de burger beschermt tegen het kwaad en een politie (particuliere bescherming) die de klant diensten van hoge kwaliteit kan leveren tegen een goede prijs. De burger is aan zet en de markt zorgt voor oplossingen en maatwerk tegen verschillende tarieven. Uiteraard wel met een forse belastingverlaging. Op deze voet doorgaan op andere gebieden en de burger kan voortaan zelf bepalen hoe zijn/haar geld wordt uitgegeven.

 5. Een zinloos, simplistisch benaderd en minstens zo respectloos initiatief imho.
  Dat het respect voor de politie terug moet komen is evident! Toch hebben agenten ook te maken met wetten en regels waar zij zich aan moeten houden. Richt dus een dergelijk initiatief aan de wetgevers…
  En als je denkt dat een verlaging van het politiesalaris een toename van respect jegens politiemensen zal bewerkstelligen, haal je volgens mij de dingen door elkaar.. De ‘redenen’ die hierboven genoemd worden zijn veelal kwalijk en het moet idd anders. Echter mbt gebrek aan respect zijn de wetgever alsook de burger daar zelf voor het grootste deel debet aan!
  En de hoogte van het honorarium van politiemensen heeft hier sowieso weinig mee te maken. Wees blij dat er nog een aantal zin hebben om voor het werk als agent te kiezen..
  En mocht een agent wat respect afdwingen door iemand even hardhandig zijn plaats te wijzen (lees bv vervelende schoolgaande snotapen); kan deze ook op het matje komen.. Van de wetgever mag dit niet, en van de initiatiefnemers hier blijkbaar ook niet! Kortom; wat de zogenoemde initiatiefnemers hier pogen te bereiken is mij een groot raadsel.

 6. Over uniformen gesproken. Ooit op tv een verhaal gehoord van een Joodse man die gedeporteerd was naar Auschwitz. Deze man vertelde dat hij een hoge officier iedere morgen in zijn uniform moest hijsen. De man vertelde dat hij ontzettend bang was voor deze officier, mede omdat het uniform van de officier een grote macht uitstraalde. Hij vertelde dat als de officier in zijn hemd en onderbroek stond deze eruit zag als een totaal niets zeggend persoon.(en uiteindelijk ook was).

  Met een uniform vol klatergoud, zo proberen de ambtenaren ook heden ten dagen nog indruk te maken op de burger. In hun onderbroek zijn ze duidelijk geen stuiver waard.
  [3]

 7. Democratie: Het volk beslist.

  Kapitalisme: wie betaalt, bepaalt.

  Hmmm, wij zijn het volk, wij betalen ook. Maar wij bepalen niks. Ik vind het niet erg dat een agent 1700 netto gaat verdienen als hij voor dat geld maar zorgt dat mijn buurt veilig is. Anders huur ik wel iemand anders in voor die 1700 euro….

  Ik onderteken het niet omdat ik het eigenlijk ook niet in de doelstelling van de Vrijspreker vind passen. Privatiseren die hap dan hebben de personen die betalen (wij het volk!!!!) gewoon te zeggen waar de prioriteiten van de politie moeten gaan liggen.

 8. Voor het melden van vuurwerk in je brievenbus hoef je oom agent niet meer te bellen, want die komt toch niet! Mocht iemand denken dat het gaat om een recente melding, dan is dat helaas fout gedacht. Ik praat over een melding van begin januari 2006!!!
  Een minpuntje dus voor de politie in Amersfoort-Noord!

 9. "Wij van de Vrijspreker zijn het daar vanzelfsprekend geheel mee oneens. Een verlaging van het politiesalaris lijkt ons veel beter gepast."

  Vraagje: Wie zijn de "wij" van de Vrijspreker?
  Kan me niet voorstellen dat alle Vrijsprekers (schrijvers) hier achter staan en zeker zullen niet alle libertariërs hier achter staan.

  Hoewel de opgesomde min-punten van het politieoptreden over het algemeen wel waar zijn, krijgt de politie wel instructies van hogerop.
  Salarisverlaging van de "politici" zou ik dus wèl voor zijn!

 10. SORRY, CORRECTIE.
  Francisco schrijft te voorbarig:
  "Wij van de Vrijspreker zijn het daar vanzelfsprekend geheel mee oneens."

  De Vrijspreker is voor individuele Vrijheid. Dat wil zeggen dat NIEMAND beslist voor een ander! Ook niet Vrijsprekerschrijvers voor elkaar.

  Daarom heeft [10] Nick helemaal gelijk.
  Net als NAPO [8]

  Ik herhaal hier de reactie op het voorgaande artikel:
  —————-
  "ALS, ALS er een wet/regeling is, is het gewoon de taak van de politie die wet te handhaven.
  Daar zijn ze voor gehuurd!

  De huidige idiote situatie komt door de
  wetgevers!
  DAAR horen de protesten in eerste instantie thuis!
  ————————

 11. [12] [13]
  Ik ben het er mee eens, mits de besparingen in de vorm van belastingverlaging wordt geëffectueerd. Een salarisverhoging voor agenten kan alleen geschieden door mij (en anderen) onder dwang meer geld afhandig te maken, zonder uitzicht op betere prestaties onder- en gestimuleerd door concurrentiële omstandigheden.

  Politieagenten zijn te vergelijken met van die geldcollecteurs van de mafia. Een volstrekt immorele baan, uitsluitend betaald uit onvrijwillige bijdragen van anderen.

  Uiteraard is het zo, dat dank zij de almaar toenemende ‘wetten’ en ‘regeltjes’, met dank aan de linkse lutsers uit het Haagse, de vraag naar pliziemensen toeneemt, die dan weer aan de arbeidsmarktmarkt onttrokken worden, waardoor ook daar weer van onbedoelde gevolgen sprake is in de vorm van een lager aanbod van mensen. Wat dat betreft is het verlagen van pliziesalarissen kurieren am symptom helaas.

 12. Men roept om meer blauw op straat, blauw komt er, maar blauw komt er achter dat het niet zo goed betaalt.

  Keuzes: moeten we onze kinderen aan derden wegdelegeren, thuis een plasma TV, en designmeubels, en vier mobieltjes, en twee auto’s, en elk seizoen nieuwe kleren en met z’n allen op vakantie naar Thailand?

  Als ik blauw was, zou ik een andere baan gaan zoeken. De maffia betaalt veel beter voor hetzelfde werk. Wat zou ‘immoreel’ mij kunnen schelen als een bepaalde levensstandaard haalbaar is?

 13. Ik wilde mij eigenlijk aansluiten bij degenen hierboven, die het ‘burger intitiatief’ NIET steunen.

  De ineffectiviteit van de politie is niet de schuld van de agent op de straat, maar van degenen die de orders geven en het beleid bepalen. Hebben ze zelf niet twee weken terug aangegeven het bonnenschrijven wel een beetje zat te zijn?

  Het verhalen van de lijst van misstanden in de post op individuele agenten is een duidelijk gevalletje van pissen in de verkeerde pot.

 14. [16] "De ineffectiviteit van de politie is niet de schuld van de agent op de straat"
  Deels mee eens. Die agent maakt namelijk wel zelf uit hoe hij die baan invult. En als hij dat doet op basis van ‘Befehl ist Befehl’ dan hoef ik daar geen enkel respect voor te hebben.

  Als hij vindt dat hij te laag betaald wordt dan zoekt-ie toch gewoon een echte baan? Maar velen blijven, vanwege de macht om anderen de wet te kunnen voorschrijven. En voor macht leveren ze graag wat in.

  Er zullen mensen zijn die bang zijn dat als alle agenten een echte baan gaan zoeken de veiligheid in gevaar komt. Die moeten nog maar eens goed teruglezen hoe goed de huidige blauwe jassen brigade de veiligheid dient. Conclusie is dan dat het verrekte weinig uit zal maken…

 15. [17] Als ze nou staakten als protest tegen de richtlijnen, dan zouden ze mijn steun hebben. Zoals Michel in (5) schrijft is hun salaris inderdaad om te janken. Maar zolang ze niet protesteren tegen de invulling van hun taken hebben ze geen enkel argument om meer geld te eisen.

  Ik teken het ‘burgerinitiatief’ echter niet, omdat ik verlaging van de salarissen een verkeerde maatregel vind. En als die verhoging er toch komt (Ter Dorst biedt 5,25%) halen ze dat maar weg bij de ‘beleids’ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de huidige puinzooi. Het opheffen van de struikroversbende van Spee zal ook de nodige pecunia opleveren (maar mogelijk wordt dat effect geneutraliseerd door de ‘gederfde inkomsten’ als slachtofferloze ‘misdaden’ niet langer beboet worden).

  Vroeger had Bromsnor gezag, gebaseerd op wettig overwicht en menselijkheid. Beide aspecten zijn (nagenoeg) verdwenen.

 16. Yeah, right, verlaag het politiesalaris. Wie bedenkt er zoiets? Dit is zonder twijfel het belachelijkste initiatief ooit. En ik zal ook vertellen waarom: Deze mensen moeten de burgers beschermen tegen de criminelen (los van het feit hoe goed dat echt werkt). Maar als zij hun gezin niet meer kunnen onderhouden, wordt geld aannemen van criminelen te aantrekkelijk. En als dat de praktijk wordt, is het hek pas echt van de dam. Dan heb je pas echt iets te klagen. Iemand hier wel eens in China geweest? Daar valt een 1000 man sterke politiemacht een groepje van 30 oudere, vreedzame actievoerders aan. Daar proberen lokale overheden op alle mogelijke manieren de regels te ontduiken, wat ten koste gaat van de kwaliteit van leven van de burgers. En doet de politie daar iets tegen? Nee, want die zitten allemaal in de zak van de hoge heren. Lagere politiesalarissen zullen dergelijke toestanden ook naar Nederland brengen.

 17. Huh de lonen omlaag, mischien als de goudstandaard daar is, maar tot die tijd moet inflatie gecorrigeerd worden.

 18. De meeste reacties hier zijn weinig doordacht. Een goede vriend van mij werkt bij de politie. Ik heb hem deze week nog gevraagd waar hij het afgelopen jaar mee bezig is geweest. Hij vroeg meteen of ik erop uit was om zijn bonnenaantal te horen. Hij vertelde dat hij ervan baalde een verlengstuk van de staatskas te zijn maar had in 2007 zo’n 30 bekeuringen geschreven; veelal voor rood licht en lastige dronken lui. Tevens vertelde hij me dat hij vier zware verkeersongevallen had afgehandeld met de bijbehorende melding naar de ouders. Zo’n 20 dronken bestuurders van de weg had gehaald. Problemen in de wijk qua
  a-sociale jongelui had opgelost, een treinlijk had opgeruimd. Een 40 tal irritante horecabezoekers had aangehouden en voor een tiental psychisch gestoorden de juiste hulp gezocht. Hij heeft vaak te maken gehad met huiselijk geweld waarbij hij zelfstandig een tweeling van 2 jaar uit huis heeft gehaald omdat ma voor de trein wou springen en vertelde aan het eind ook nog een man van het touw te hebben gehaald die er al 3 dagen hing.
  Bovendien hoopte hij toch dat de dienst van oudejaarsavond niet door zou gaan aangezien hij ook al twee dagen met kerst werkt. Tja, dan kijk je toch iets anders tegen die 1500,- euro aan.

 19. D e Politie is je beste….

  Geachte belastingbetaler

  Ik denk dat u mijn identiteit inmiddels wel heeft vastgesteld. Ik pas vast en zeker in het hokje, waarin u mij wilt indelen en u vindt mij vast en zeker ’typisch’.

  Tot mijn spijt kan ik dat van u niet zeggen. Ik weet immers niet wie u bent.

  1.. Vanaf hun geboorte leert u uw kinderen dat ik de boeman ben en zij zijn dan geschokt omdat ik door u met mijn traditionele vijand, de crimineel, vergeleken word.

  2.. U beschuldigt mij, dat ik de jeugd te zacht aanpak, totdat ik op een keer uw eigen kind de les lees.

  3.. U neemt waarschijnlijk een uur middagpauze en ettelijke koffiepauzes, maar u beschuldigt mij van luiheid als ik een keer ga zitten.

  4.. Ik ben trots op uw goede manieren, maar u vindt het heel normaal om mijn maaltijd met uw problemen te onderbreken.

  5.. U windt zich op als iemand in het verkeer u de weg afsnijdt, maar als ik u op hetzelfde vergrijp betrap, voelt u zich uiteraard "onterecht" behandeld.

  6.. U kent alle verkeersregels en hebt dus nog nooit terecht een bekeuring gekregen.

  7.. U stoort zich eraan als ik mij met hoge snelheid naar een plaats des onheil spoed, maar u beklaagt zich erover als het meer dan 10 seconden duurt voordat ik bij uw probleem ben.

  8.. U ziet het als een deel van mijn werk dat ik geslagen word, maar als ik terug sla noemt u dat machtsmisbruik.

  9.. U zult er niet aan denken om uw tandarts te vertellen hoe hij een kies moet trekken of een dokter te laten zien hoe hij een blindedarm moet opereren. U vindt het wel heel normaal om mij steeds te vertellen hoe ik mijn werk zou moeten doen.

  10.. U praat tegen mij op een manier, die u in elke andere situatie een bloedneus zou opleveren, maar u verwacht van mij dat ik dat zonder meer accepteer.

  11.. U schreeuwt: "Er moet wat tegen de criminaliteit ondernomen worden’, maar u wilt zelf niet als getuige optreden of er op een andere manier mee lastig gevallen worden.

  12.. In uw ogen deug ik absoluut niet, maar het is natuurlijk volkomen terecht als ik:

  1.. uw vrouw help bij het wisselen van een band;

  2.. of haar op weg naar het ziekenhuis bij de bevalling help;

  3.. uw zoon via mond-op-mond beademing het leven red of

  4.. overuren maak om uw weggelopen dochter te vinden.

  Welnu meneer de belastingbetaler, staande op uw voetstuk beklaagt u zich over de manier waarop ik mijn werk verricht en geeft mij alle mogelijke scheldnamen.

  Maar vergeet echter niet dat uw eigendom, uw familie en ook uw leven van mij of van mijn collega’s kan afhangen.

  Jawel, meneer de belastingbetaler, dat ben ik, die waardeloze, verwende politieman.

 20. [22] Ik ga voor een (tamelijk groot) deel met je mee in wat je hier schrijft, maar volgens mij mis je het punt waar het om gaat.

  Al dan niet op ‘bevel van hogerhand’ heeft de politieman zijn gezag volledig verspeeld door verkeerde prioriteiten en een starre ‘regeltjes-mentaliteit’. Die bij voorkeur uitsluitend wordt toegepast bij hen waarvan geen of weinig tegenstand te verwachten valt.

  Iedereen met een grote bek gaat vrijuit, de man die zich nog wel schuldig voelt bij het overtreden van (onzinnige) regeltjes is de klos. Slachtofferloze ‘misdrijven’ worden bestraft, echte criminaliteit wordt toegelaten ‘om het niet te laten escaleren’.

  Je moet dus niet bij ons zijn, maar bij je baas.

 21. [23] PS
  Begrijp me niet verkeerd, ik weet ook dat de politie zaken afhandelt als beschreven door Erik in (21), maar wat mij betreft hoort dat gewoon bij het politievak en is dat een bewuste keuze voor hen die dat vak kiezen.

  De opinie wordt echter gevormd door die zaken die voor iedereen zichtbaar zijn en moreel gezien niet bij het politievak horen, zoals geniepig met een lasergun achter een pilaartje gaan staan om een snelheidsovertreding van 5% of 10% aan te pakken, en het laten lopen van vandalen en criminelen. Om over al dan niet knipperende fietslampjes nog maar te zwijgen.

  Als daarbij ook nog eens de oplospercentages en de ‘veld-tijd’ duidelijk achter blijven bij bv. Duitsland moet je niet klagen over je slechte imago, maar er wat aan doen. Dus wel bekeuren bij scholen, maar niet op doorgaande auto-only wegen, al is het in de bebouwde kom. Dus wel die criminelen aanpakken, en hard, als het nodig is. En ze niet meer laten loslaten voordat jij zelfs maar je verbaal hebt kunnen schrijven. Je hoeft je niet te laten slaan door tuig, je bent bewapend, en niet voor niets.

  Maar dat heb jij niet in de hand. Daarvoor moet je bij je bazen en justitie zijn. Daar moet je voor staken. Dan komt die waardering, en daarmee de beloning, vanzelf wel weer.

Comments are closed.