De gemeente Amsterdam ( ik weet niet of dit ook in andere gemeenten gebeurt) ,moedigt huurders van een huis aan , de verhuurder om een certificaat te vragen dat bevestigt dat met de woning alles in orde is.
De overheid heeft enkele bedrijven vergunning verleend om na onderzoek van een woning een dergelijk certificaat af te geven.

Voor dit onderzoek wordt de eigenaar van de woning 200 euro in rekening gebracht en elke keer dat het certificaat afgegeven wordt,kost dat 18 euro. Dit is ongetwijfeld pas het begin; straks zal het zeker duurder worden, want een dergelijk onderzoek is natuurlijk voor uitbreiding vatbaar.
De huurder wordt opgewekt een dergelijk certifcaat te eisen en hij zal dit vermoedelijk ook doen. Hij beseft waarschijnlijk niet, dat de kosten van het onderzoek door de eigenaar van de woning op hem zullen worden afgewentend in de vorm van een hogere huurprijs.
Het is wonderlijk , te zien, hoe overheden steeds nieuwe wegen weten te vinden om hun kostbare , ongewenste en schadelijke om niet te zeggen criminele tentakels naar de burger uit te steken. Dit gedrag van de overheid is wel zodanig , dat het in het geheel geen verbazing wekt. En het zal erger worden, voor het verbetert.
Hugo van Reijen

4 REACTIES

 1. Welk slimmigheidje verbergt zich in een dergelijk certificaat? En wat is het nut van een dergelijk papier? Kan men met een certificaat bij gebreken de verhuurder dwingen het huis te verbeteren? Alles bij elkaar een huuropdrijvend certificaat. De overheid is niet te vertrouwen, dus kom maar op met je adder! Laat de huurder er maar niet in trappen.

  Of krijg je voordat je de woning huurt een dergelijk papier onder de neus geschoven om aan te tonen dat het een prima woning betreft en dat het een eventuele (hoge)huur daarmee rechtvaardigt!
  Ja, het gaat goed met de stuurders van Ammersterdaam.

 2. Vreemd zo’n apart certificaat. Als je als huurder een woning betrekt, onderteken je een lijst waarop keurig staat afgevinkt hoe de woning eraan toe is. Uiteraard doe je dat pas nadat je met de verhuurder de woning hebt nagelopen. Kleine mankementen komen dan wel aan het licht en die worden ook genoteerd. Bij het opzeggen van het huurcontract wordt aan de hand van dezelfde lijst nagegaan of de woning nog in dezelfde staat verkeert.
  Mocht na enige tijd bewoning blijken dat er toch wat mankeert, mag je als huurder altijd elke huurverhoging weigeren en kan je in beroep bij de huurcommissie in elke gemeente als de verhuurder niets aan de mankementen doet.
  Ik heb jarenlang gehuurd – zowel particulier als bij woningbouwverenigingen – en die werkwijze voldeed prima. Maar ja, ik heb nooit in Amsterdam gewoond. Het riekt wel naar pogingen de bureaucratie weer van nieuw werk te voorzien en daarbij enkele vriendjes met een leuk certificeringsbedrijfje een inkomen te verlenen.

 3. Hieruit blijkt maar weer eens dat individuele ambtenaren soms teveel macht hebben. Job Cohen, CEO van Amsterdam, bekwaam bestuurder, door de verstandige media zeer gerespecteerd, moet nu met zijn vuist op tafel slaan.

 4. [2] Beste Fred,
  Iedere zaak heeft 2 kanten: Denk je nou echt, dat een huurder-in-spé, die door de kunstmatige woningnood in Nederland al jaren op een huis wacht, echt kritisch zal zijn op een huis, dat hem globaal bevalt? Dan is zo’n certificaat toch handig? Ja, uiteraard wel door een betrouwbare toko gemaakt en dan zeg ik slechts: onze overheid kan helemaal niks; dus toch nog knudde en vriendjespolitiek!
  2) Toch had ik graag zo’n certificaat gehad, toen ik hier in Zoetermeer 8 jaar geleden mijn huurhuis van Vestia betrok. Dan had ik veel beter geweten, waarom ik me te pletter betaal aan stookkosten en hoe het nou echt zat met de isolatie, waar ze dus wel de puntentelling en dus de hoogte van de huur!op baseerden. Na 8 jaar nooit een antwoord op brieven, heb ik het allemaal zelf uitgezocht: het huis is totaal niet geisoleerd, alle CV-leidingen zijn verstopt/verrot EN: de watertemperatuur vanaf de ketel is veel te laag! En nou maar weer proberen je recht te halen bij de huurcommissie? Die snappen er dus niks van (de overheid, weet je nog?) en dan sta je dus weer alleen…
  Vr.gr., HenkR

Comments are closed.