Het is nooit te laat om bij te leren, zo blijkt maar weer. Laat ik nu altijd gedacht hebben dat Kenia een zelfstandig Afrikaans land was; vandaag leerde ik dat dat helemaal fout was. Bij een toevallig bezoek aan de site van De Telegraaf ontdekte ik dat Kenia helemaal geen soeverein land is, maar een provincie van zowel de EU als de VS.

Kenia is kind van twee papa’s, dus. Omdat de zittende baas van Kenia, president Mwai Kibaki, vertegenwoordiger van een minderheidsstam, de jongste verkiezing nipt heeft gewonnen zijn er rellen uitgebroken, omdat de meerderheidsstam zich bestolen voelt in wat onreglementaire verkiezingen zouden zijn geweest. ‘Waarnemers’ uit het westen hebben gemeld ‘onregelmatigheden’ te hebben waargenomen, die ik echter nergens nader gepreciseerd heb gezien. Ook het Telegraaf artikel blijft weer vaag over wat er eventueel ‘onregelmatig’ zou zijn geweest: “In Kenia is grote onrust ontstaan nadat president Mwai Kibaki met verkiezingsfraude zijn ambtstermijn zou hebben verlengd.” Het zou dus waar kunnen zijn, niet ongebruikelijk in Afrikaanse landen, maar evengoed kan het ook een verzinsel zijn, gefundeerd in een politieke aganda van het westen.

Dit laatste lijkt niet onwaarschijnlijk, want zowel de EU als de VS bemoeien zich nu met de regeringsvorming in Kenia, een land waar zij geen enkele jurisdictie hebben. Platte machtswellust, dus, verstopt onder het sausje van humanitaire ‘bezorgdheid’ over de ‘zeker honderden doden’ die de rellen inmiddels geëist zouden hebben. Rellen die dus mogelijk gevoed zijn door die ‘waarnemers’ met hun uitlatingen over ‘onregelmatigheden’.

De EU en de VS vinden dat de rivaliserende politieke partijen in Kenia moeten proberen een coalitie te vormen. Dit heeft een woordvoerster van de unie donderdag gezegd na een telefoongesprek tussen EU-buitenlandcoördinator Javier Solana en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice. De EU en de VS overwegen bemiddelaars naar Kenia te sturen. Kansloos, natuurlijk, zoals in elk land waar tribale onrust heerst.

Nationaal kampioen belsatinggeld uitgeven Bert Koenders (uiteraard PvdA) wil dat de internationale druk op de politieke leiders van Kenia verder wordt opgevoerd om zo snel mogelijk het geweld te stoppen en tot een vreedzame oplossing te komen. Uiteraard is “Nederland […] bereid waar nodig de getroffenen te helpen”, aldus de minister. Hij heeft de Europese Unie gevraagd snel met concrete stappen te komen. Zo zou de EU in overleg met de Afrikaanse Unie, de Verenigde Staten en Canada de Keniaanse politieke leiders moeten aanspreken op hun verantwoordelijkheden.

Koenders laat onze eigen bejaarden, die Nederland hebben helpen opbouwen, graag verkommeren, maar speelt zodra hij de kans krijgt de gulle gever in het buitenland, met andermans geld, dat spreekt vanzelf. Altijd maar buitenlandse politieke leiders aanspreken op hun verantwoordelijkheden, terwijl men de eigen verantwoordelijkheden binnenslands volledig verzaakt. De betweters in optima forma. Volgens deze opper-sinterklaas moet er een ‘onafhankelijk onderzoek’ komen naar de gang van zaken bij de presidentsverkiezingen. Net als naar de fraude bij het eigen Amsterdamse filiaal, waarschijnlijk. Voor en door de belanghebbenden, maar we noemen het onafhankelijk. Uitkomsten staan van tevoren vast, dat is een vast gegeven als de Portemonnaie van de Ander erbij betrokken is.

Nederland doet alweer zijn best zich het schijnheiligste jongetje van de klas te tonen. Ook bij het negatieve reisadvies ten aanzien van Kenia loopt Nederland voorop: „Nederland en België hebben het strengst gereageerd, in vergelijking met landen als Duitsland en Frankrijk”, weet Susan van Egmond van Kenya Tourism Board.

Waar bemoeien deze regenteske boterdragers zich in vredesnaam mee?

Bron:
www.telegraaf.nl/binnenland…
www.telegraaf.nl/buitenland…
www.telegraaf.nl/buitenland…

13 REACTIES

 1. Arkel druk uitstekend mijn gevoelens uit. Niet alleen de verbazing WAARMEE ze zich bemoeien, maar nog extra HOE ze die bemoeienis financieren: Met uw en mijn belatinggeld dat ze eerst van ons hebben afgeperst!

 2. En dan gaan we nu over tot de orde van de dag. We stellen een fijne commissie samen die er eens flink over gaat praten. Vervolgens gaan we heftig BOE roepen in de richting van Kenia en met ons vingertje zwaaien. Dan een sausje normen en waarden erover. Om te besluiten met de wijze woorden: We doen een plas en laten alles zo als het was.
  Kortom: Is er nog nieuws uit die hoek van de wereld?

 3. "Waar bemoeien deze regenteske boterdragers zich in vredesnaam mee?"

  Bescherming van lijf misschien??

  Ze vermoorden kinderen daar, ómdat ze van een bepaalde stam zijn. Is dat hun goed recht ofzo?

 4. [3] Je mist de crux. Het is niet aan NL om Kenia te gaan vertellen hoe dat land zich dient te gedragen. Er is zat mis in de wereld. Laat Nederland eerst de eigen burgeroorlog maar eens op orde brengen, het uitschot verwijderen en de rust en veiligheid op straat terugbrengen, voordat zij de arrogantie heeft anderen de les te lezen. Een hypocriete bende, dat is het. Zich druk maken over rellen in Kenia, terwijl de rellen in eigen land onder het tapijt geveegd worden. Afleidingsmanoevres.

  In de hele Islamitische wereld vermoorden stammen leden van andere stammen, zonder onderscheid tussen kinderen en volwassenen, mannen of vrouwen, zowel als slachtoffers als als daders. Helaas is dat ‘normaal’ daar. Heeft niets met ‘goed recht’ te maken, maar NL heeft zat aan zichzelf. Zeker nu officieel het initiatief tot inlijving van NL in het Sharia-gebied van start is gegaan:
  http://islamitischdemocrati

  Binnen afzienbare tijd is het hier erger dan daar. En daar doet men helemaal niets tegen, sterker nog, men subsidieert het! Van jouw en mijn geld.

 5. [4] Overigens: IslamitischDemocratisch is een contradictio in terminis

 6. [4] Ik vind dat je dingen in zowel eigen land moet verbeteren als daarbuiten.

  Ik ben ook voor verlenging van de missie in Uruzgan. Argument "er is nog meer ellende in de wereld" is waar, maar de ellende heeft wel een hiearchie.

  Als de EU en de USA kunnen bijdragen dat Kenia niet uitmond in een volgende Rwanda, kan ik er best mee leven dat dit van mijn belastinggeld betaald wordt.

  Niets doen in Kenia kan niet als oorzaak gezien worden, die tot gevolg leidt dat de bejaarden in NL het beter krijgen. Ik ben het daarom ook niet eens met de crux.

 7. [6]
  "Als de EU en de USA kunnen bijdragen dat Kenia niet uitmond in een volgende Rwanda, kan ik er best mee leven dat dit van mijn belastinggeld betaald wordt."

  Zijn er harde bewijzen uit het verleden dat een dergelijke bemoeienis preventief heeft gewerkt en niet als katalysator het omgekeerde (en daardoor meer ellende) heeft bewerkestelligd ?

 8. [7] Het is maar net wat je onder preventie verstaat.

  Volgens mij hebben de Amerikanen bijgedragen aan het einde van de Holocaust.

 9. [8]
  En ze hebben middels financiële ondersteuning Hitler in het zadel geholpen.

  Eerst puinhopen maken op kosten van de belastingbetaler, dan opruimen op kosten van de belastingbetaler.

  Preventie ? My ass.

  Oorlog is het bestaansrecht van een staat.

 10. [6] "Als de EU en de USA kunnen bijdragen dat Kenia niet uitmond in een volgende Rwanda, kan ik er best mee leven dat dit van mijn belastinggeld betaald wordt."

  Ja, ik neem aan dat je bedoelt dat je voor dat doel (als je het idee had dat het zou helpen) best zelf vrijwillig geld zou willen betalen?

  Ik ook. Het zou ergens in de rangorde van een aantal andere gelijkwaardige of hogere doelen komen, maar ik zou het wel zelf willen bepalen.
  En al helemaal niet gedwongen willen worden om het af te geven en Pietje of Bertje maar laen bepalen hoe en aan wie hij het gaat besteden.

 11. Off topic (doch aanverwant):
  Oproep aan alle Vlamingen om middels aanvragen van dit document een duidelijk signaal aan de politiek af te geven.
  http://www.vlaamsbelang.be/
  Onderaan ziet u waar het kan.

 12. Wat is het resultaat van de Leo Verhoefactie? Ik heb daar nooit meer wat over gelezen.

 13. [6] "Als de EU en de USA kunnen bijdragen dat Kenia niet uitmond in een volgende Rwanda"
  Maar dat kunnen ze niet, en dat willen ze ook helemaal niet. Het gaat hier uitsluitend om self-important hypocriet do-gooder gedrag, zonder ook maar een greintje persoonlijke betrokkenheid of risico.

  Als jij vindt dat jouw geld daaraan verkwist mag worden, be my guest. Jij bent accoord, dus denk ik dat we dat ‘vrijwillig’ kunnen noemen, en dat is dus prima.

  Ik ben niet accoord, maar ik word toch gedwongen daaraan mee te betalen, zonder ook maar enige zeggenschap over hoe mijn geld, waar ik hard voor heb gewerkt, wordt besteed. En dat heet nog altijd diefstal of afpersing, er zijn wat meneingsverschillen over de linguïstisch correcte term. Maar hoe dan ook is het een criminele handeling om dat geld bij mij weg te halen.

  Zie ook de reacties van Andre (6) en Hub (10).

Comments are closed.