Natuurlijk is het dieronwaardig om (wilde) dieren trucjes te leren en te laten optreden in een circus.

Je moet gewoon mensen die trucjes laten doen.

Eveneens is het dieronwaardig om dieren in een dierentuin op een klein stukje grond gevangen te houden en gapende mensen er de hele dag naar laten kijken.

Eindelijk hebben we de Dierenpartij die voor de rechten van die dieren opkomt. Eindelijk komt de bevrijding van die dieren in zicht.

Alles met alleen maar voordelen. Laat de dieren maar los, of breng ze terug naar de gronden waar ze recht op hebben. Daar zullen ze dan blij en gelukkig verder kunnen leven.
In het circus komen vervangende baantjes voor mensen vrij. Als je die mensen niet kunt vinden, schakel je of werklozen in, of je sluit de tent. Hetzelfde doen met de dierentuinen.
Extra voordelen zijn dat daar een hoop geld mee uitgespaard wordt, en dat er hele stukken grond beschikbaar komen om woningen te bouwen.
Wat goed dat we een Dierenpartij hebben.

10 REACTIES

 1. Hoewel je het wellicht ironisch bedoelde, ben ik het ermee eens. Vooral als je beseft met hoeveel geweld het aanleren van die kunstjes gepaard gaat.

  De olifanten uit het plaatje die als mensen op een stoel zitten. Net uit de kluiten gewassen mollige baby’s. Is het niet vertederend? Wie vind hen niet leuk? Ja, hen wel. Maar hun beul niet als je weet hoe ie de dieren opgeleid heeft.

 2. Ik vermoed ook cynisme bij de schrijver van dit stuk. Edoch ook ik kan het er in grote lijnen wel mee eens zijn.

  Ik vind dierentuinen best, mits ze voldoende ruimte bieden voor hun dieren. Maar het aanleren van trucjes voor circusses is niet bepaald diervriendelijk.
  De centrale libertarische overtuiging is dat je geen geweld mag initiëren. Ik vind het onlogisch om dit alleen op mensen van toepassing te laten zijn. Niet dat dieren dezelfde rechten als mensen hebben, zover wil ik niet gaan. Maar om ze nu als totaal rechteloos te beschouwen, gaat mij ook te ver.

  Waar de grenzen dan liggen is natuurlijk een interessante discussie. In het algemeen zou ik zeggen dat het een glijdende schaal is, hoe ‘hoger’ het dier, hoe meer rechten. Waarbij ik hoger in dit geval definieer als ‘meer vermogens tot het voelen van emoties en pijn’.

 3. jullie vergeten een belangrijke doelgroep: de Partij voor de Planten (van de pot gerukt).
  Het is ntuurlijk plantonwaardig dat er nog steeds graan en mais keurig in het gelid wordt gezaaid en binnen een jaar bruut geoogst. Zonder ook maar enige bekommernis om de natuurlijke habitat, groeiwijze en individualiteit van die planten. Hiebij gaat het niet om een paar circusdieren, maar om miljarden kleine lieve zachte plantjes. Laten we vooral die gemene vegetariers onder toezicht stellen, want dat zijn de ergste vijanden van die plantjes.

 4. Bedoel je dat Marianneke eindelijk eens iets geroepen heeft dat strookt met de naam van haar clubje? Tot nu toe zijn dierenmisstanden met name door de PVV aangepakt. Van Mariannekes vereniging voor staatsinkomsten heb ik nog helemaal niets gehoord, of het moest om hemelschreiende zaken als de aktie tegen dierenarts Plantema, haar 7e dags adventisme en nu haar relatie met een jager (nota bene) zijn. Oh ja, en natuurlijk het vóórstemmen bij het Generaal Pardon.

  Maar iets in de lijn van waarom zij (bovengronds) in de politiek zit heb ik nog niet eerder gelezen. Ik vermoed echter enig cynisme hier, en een referentie aan het totale stilzwijgen van deze muts. Waarom zij werkelijk in de kamer zit heb ik wel een idee van, namelijk als verkenner voor de ondergrondse achterban. Maar ja, bewijs dat maar eens.

 5. Ik heb altijd het idee dat de dierenactivist geweldadiger is dan de dierhouder. Bij een goed circus worden de dieren met respect behandelt. De dierenactivist gaat over lijken om zijn tunnelvisie aan de samenleving op te dringen. Vergeleken met de omstandigheden waarin een kistkalf zich bevindt denk ik dat de circusdieren in het Walhalla leven. Marianne ‘boter op het hoofd’ Thieme heeft alleen oog voor de populistische symboolpolitieke maatregelen zoals circusje pesten. Leuk om een linkse rakker eens van populisme te beschuldigen trouwens!

 6. Wat zijn ‘wilde’ dieren? De Olifant op het plaatje wordt in grote delen van Azië als huisdier gezien, en als werkdier gebruikt.

  Is zo’n Olifant dan een wild dier?

  In andere landen zijn paarden weer wilde beesten….lastig hoor.

 7. Het doel van domesticatie van planten is ze beter te kunnen gebruiken als voedsel of voor hun sierwaarde (bloemen). Domesticatie van dieren heeft tot nut ze als voedsel te kweken, om werk te verrichten of als gezelschapsdier.http://nl.wikipedia.org/wik

  Ik persoonlijk vind het triest om te zien hoe een grote groep dieren opgesloten wordt in kooien of op plaatsen waar nauwelijks bewegingsvrijheid mogelijk is. Vogels in kooien vind ik afschuwelijk, roofkatten achter tralies enz….zeer dieronvriendelijk. Maar ons pluimvee opgesloten in hokken en kooien, is dat diervriendelijk?? Liefst zien we dieren helemaal niet opgesloten of achterlijke kunstjes doen. Maar kunnen we zonder vermaak? Of zonder ons stukje vlees?

 8. Die dieren kunnen beter in het wild en in alle vrijheid opgejaagd worden door hun natuurlijke vijanden, dan dat ze fatsoenlijk verzorgd worden in het circus…

 9. Ik ben het helemaal niet eens met het feit dat circusdieren niet meer toegestaan zouden mogen worden. Het circus bestaat al sinds mensenheugenis en daar horen wilde dieren bij.

  Zou de Minister het willen gaan verbieden, dan moet hij ook zover durven te gaan dat alle huisdieren verboden worden (honden, katten, vissen, vogels etc etc). Deze dieren worden uitsluitend voor ons genoegen gehouden en wij leren de dieren ook allerhande kunstjes. Ik ben bang dat hij dat niet durft.

  Wat wordt het volgende dat verboden gaat worden? De hele veestapel bij de boeren in stallen? En als laatste een verbod voor overvliegende vogels?

  Heeft de Minister niets beters te doen. Laat hij gaan regeren en zorgen voor de veiligheid van Nederland.

 10. Goed om te lezen dat dierenmensen hier hun ei kwijt kunnen.

Comments are closed.