De dief die geld uit een spaarpot ontvreemdt wordt gestraft ; met de overheid die precies hetzelfde doet, zou hetzelfde moeten gebeuren.

Weinig zaken zijn onrechtvaardiger dan inflatie,
maar personen die ik confronteer met het iodee van een overhied die gestraft zou moeten worden, vinden dit vaak een vreemde gedachte.

Het is wonderlijk, hoe slachtoffers van inflatie vaak zodanig gehersenspoeld blijken te zijn dat zij het criminele aspect van inflatie niet doorzien.

In een aantal gevallen heft de overheid zelfs belasting over nominale vermogenstoeneming veroorzaakt door inflatie. Een dergelijke belasting is het equivalent van de dief die, na in de nacht een televisietoestel ontvreemd te hebben, de volgend ochtend bij de eigenaar van het toestel terugkeert met de eis , hem twintig procent mee te geven van de waarde van het ontvreemde toestel.

Hugo van Reijen

7 REACTIES

 1. Het is toch geweldig om te zien hoe de overheden, met hun vooruitstrevend beleid, het geld de nek omdraait. Economische vooruitgang met totale geldontwaarding…….en wil je niet meedoen met het beleggerscircus, dan ben je helemaal de klos, want de spaarrentes zijn een lachertje en worden ook nog eens afgeroomd met een heerlijke vermogenswinst belasting. Tel daar bovenop de inflatie, die natuurlijk gigantisch is, en per saldo wordt het geld steeds minder en minder waard. En wij maar denken; met hard werken geld verdienen en sparen, voor later, als appeltje voor de dorst…….
  En wat zullen we aanstonds een dorst krijgen. Maar de appeltjes voor de dorst blijken niet meer dan rotte bananen uit de Europese bananenrepubliek.

 2. Weinig zaken zijn onrechtvaardiger dan inflatie

  Leer eerst de basis van monetaire economie. Inflatie is het gevolg van geldschepping door de private geldsector.

  Als je kritiek wilt hebben, doe dat dan specifiek. Namelijk betreffende de invloed van een centrale bank op de inflatie. Daar is veel kritiek mogelijk, zal ik ruiterlijk erkennen. Een eerlijke analyse neemt echter dan ook mee de drijfveren van de centrale bank.

  Overheden echter hebben vrijwel niets met inflatie te maken. Tenzij je in Zimbawe woont natuurlijk 🙂
  Of je moet het hebben over specifiek beleid wat de inflatie aanwakkert, zoals BTW verhogen in ruil voor verlaging van de inkomstenbelasting. Maar ik proef dat je daar niet op doelt.

  Stellen inflatie voorkomt door de staat (of centrale bank) is het tonen van onbegrip over de monetaire economie. Lees dan eens een boek van de Chicago school of Oostenrijkse school in relatie tot de rol van de centrale bank en overheid.

  Inflatie is een natuurlijk correctiemechanisme van de vrije geldmarkt.

 3. Is er een duidelijke scheidslijn? Volgens mij niet……volgens de boekjes wel! Welterusten… [2]

 4. Weinig zaken zijn onrechtvaardiger dan inflatie,
  Helemaal mee eens!
  Een Fed die in 2 weken de rente met 0.75 en nog eens 0.5% gaat verlagen.
  Het geld wordt op dit moment per helicopter over dit land uitgestrooid en er zijn ook nog beleggers die victorie kraaien. Hoe dom kun je zijn!
  Het is gewoon criminele geldklopperij waarbij mensen via een achterdeur alsnog het geld uit de zakken worden geklopt.

  Wat heb je aan aandelen die niet verder wegzakken maar door geldontwaarding zo’n 10 % minder waard worden? Hetzelfde geldt voor je spaarrekening of waarde van je koophuis.

  De enigste manier waarop je nog een beetje onder de inflatieterreur uit komen is goud dat nu al op $ 930 staat.

 5. De Roverheid is toch een gelegaliseerde dief, inbreker, gluurder etc.

 6. [5] Inderdaaad goede link! Onderschrijft precies wat ik stel.

  Leuk is deze

  "De enige reden daarvoor is de concurrentie tussen banken onderling. Ofschoon concurrentie gezond klinkt, wanneer het om gewone bedrijven gaat, betekent concurrentie tussen banken het zoveel mogelijk geld uitlenen, dus zoveel mogelijk geld maken en dus maximale inflatie."

  Inflatie komt uit de private sector, niet uit de centrale bank of staat. Die laatste hebben enkel een sturende en initierende rol.

  Daar is specifieke kritiek op mogelijk, maar die kritiek wordt hier zelden geuit.

Comments are closed.