Oud Tweede-Kamerlid Patricia Remak heeft zes maanden gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk, opgelegd gekregen door het gerechtshof in Amsterdam.
Bovendien moet de voormalig VVD politica een werkstraf van 240 uur uitvoeren, liet een woordvoerder van het hof donderdag weten naar aanleiding van een bericht in Het Parool.
Remak heeft zich volgens het gerechtshof schuldig gemaakt aan uitkeringsfraude. Ze heeft het nagelaten inkomsten van haar werk bij het ministerie van Financiën en bij de Provinciale Staten te melden. Die hadden namelijk invloed op de wachtgelduitkering die zij voor haar werk in de Tweede kamer (1998- 2000) ontving.

De straf valt lager uit dan die van de rechtbank. Die veroordeelde haar begin vorig jaar tot een celstraf van 12 maanden, waarvan drie voorwaardelijk. De advocaat-generaal had in hoger beroep, dat Remak had aangetekend, een even hoge straf geëist als de rechtbank had opgelegd.
De ex-politica verklaarde tijdens de zitting dat ze niet wist dat ze haar bijverdienste moest opgeven. Ze verklaarde dat een financieel specialist van de uitkeringsinstanties UWV haar had verzekerd dat ze dat niet hoefde te doen omdat het alleen maar tot administratieve rompslomp zou leiden. De medewerker verklaarde later bij het hof dat hij dat nooit heeft gezegd.
Tot zover de media.
Dit is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt en zal beslist ook niet de laatste keer zijn.
Opmerkelijk is echter dat er blijkbaar onderscheid wordt gemaakt tussen uitkeringsfraude en subsidie fraude. Ondanks dat Eveline Herfkens zich $ 280.000,00 aan subsidie toeeigende is het zover ik weet niet tot een rechtszaak gekomen. (Wordt dit soms bepaald aan de hand van welke partijen er in de regering zitten?)
Nog opmerkelijker is dat beide ex-volksvertegenwoordigers zich op onwetendheid beroepen. Namelijk dat ze niet op de hoogte waren van de regels met betrekking tot de uitkering- en de subsidie verstrekking.
Volgens mij geven zij dus indirect toe dat er zo een grote hoeveelheid wetten en regels zijn dat het voor een “normaal” mens onmogelijk is deze te kennen.
Of weerspiegelen deze dames de arrogantie van de macht?
Namelijk wat voor de “gewone” burger geldt, is niet op mij van toepassing.

5 REACTIES

 1. De gewone burger wordt bij het vaststellen van een dergelijk feit aan de hoogste boom opgeknoopt. Deze "dames" staan kennelijk boven de wet. Ben ik verbaasd? Nee eigenlijk niet.

 2. [1] De gewone burger word niet aan de hoogste boom opgeknoopt.
  Deze straf is bespottelijk hoog.
  Een soort rechtspraak waar niemand op zit te wachten.
  Rechtspraak in Nederland is afhankelijk van factoren.
  Behorende bij politiek links is er een van.
  Allochtoon een goede 2e.
  Vluchteling ,of kraker een 3e.
  Maar ben je gewoon ,Nederlander,niet behorende bij wat in de volksmond tuig heet,
  dan word een moment van zwakheid afgestraft met celstraf.
  Dit om het shit image van justitie een boost te geven.

  Bas

 3. "De ex-politica verklaarde tijdens de zitting dat ze niet wist dat ze haar bijverdienste moest opgeven."

  Dat is een prachtig excuus, die ik ook maar regelmatig zal gaan gebruiken…. "Nee ik wist niet dat het in Nerderland verboden was om politici overhoop te schieten"

 4. In de Elsevier, drugsdealer [Hindoestaans]
  mag bijstand houden .
  46000 Ero.
  Was voortvluchtig ,toch was innen mogelijk .zoals ik al eerder opmerkte, de 3e uitzondering waarin geen recht gesproken word.
  Waarom de intense blijheid als de overtreding een Nederlander betreft die niet valt in een van deze 3 categorieën .?Het moet jaloers zijn te maken hebben!

  Bas

 5. Mensen met een uitkering krijgen regelmatig bericht aan welke regels zij zich dienen te houden. Dat zouden ze bij wachtgeldtrekkers ook moeten doen!

Comments are closed.