Minder verpakkingen is een nobel streven.

Het verbetert het milieu door minder afval.

Maar het kabinet gedraagt zich als de vuilnismaffia in Napels door met de verpakkingsbelasting de burger bij elke aankoop een klein bedrag af te persen.

Net als bij de meeste belastingen zoals de vliegtax, worden Nederlandse belastingbetalers al weer veel meer belast dan de inwoners van de meeste andere landen.

Burgers hebben geen alternatief behalve niets meer kopen, er wordt geen compensatie geboden door bijvoorbeeld een lagere inkomstenbelasting.

Het verdelen van de verpakkingenbelasting over verschillende materialen maakt de heffing tot een drama met 21 tariefsoorten. Sinds 1 januari 2008 moeten nog veel meer bedrijven dan voorheen hun verpakkingen gaan sorteren, wegen en administreren. Het bestaande verpakkingenbesluit levert 115 miljoen euro per jaar op. De nieuwe verpakkingbelasting zal dat met 250 miljoen euro verhogen en de burger weer meer koopkracht kosten.

Het verpakkende en uitpakkende bedrijfsleven wentelt de rekening natuurlijk af op de consument om zo de heffingen en administratiekosten te financieren. Dit past niet in de doelstelling van de overheid om de administratieve lastendruk te verminderen.
De verpakkingsbelastingswet is duidelijk niet getoetst aan uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid. De verpakkingenbelasting in deze vorm moet bij het grofvuil worden gezet.

Wil jij dit ook
Via de niet-politieke community Belastinglobby.nl kan iedereen
Belastinglobbyist worden en wekelijkse acties tekenen.
www.belastinglobby.nl

14 REACTIES

 1. Ehhh… volgens mij mag je de verpakking toch bij de winkelier achterlaten?

 2. De Roverheid doet zoiets af met de mededeling: de consument PRODUCEERT verpakkingsafval. Idioter kan het niet, de consument produceert helemaal niets, laat staan verpakkingsafval.
  HIJ HOUDT HET OVER !

  Maar zoals Rob al schreef: Ter plekke het product van zijn verpakking ontdoen en aan de verkoper geven. Neem maar van me aan dat ze daar erg ‘zenuwachtig’ van worden !

  "Ja maar meneer, u het complete product gekocht"
  "Ja zeker dat klopt, de tandenborstel is het product dat ik wilde hebben maar niet die troep die er omheen zit ! Een prettige dag nog !"

  Nog een: Degene die bijv. motorolie verkoopt is wettelijk verplicht de afgewerkte olie gratis in ontvangst te nemen en voor de afvoer ervan te zorgen.
  Breng maar eens een 5 liter can met afgewerkte olie terug naar de HEMA. Gewoon op de balie bij Klantenservice (!) zetten "A.u.b. juffrouw, veel plezier ermee" Je dag kan niet meer kapot !

 3. nachtwaker

  ik heb ook hinder met mijn bedrijf &
  verwijderingsbijdrage(verp. belasting)
  De adm. kosten , tijdsverspillingen
  en nonsence regelgeving zijn voor mij
  oa redenen voor cyprus-holding – en vestiging in zwitserland ….

  De 2e kamer der partij & staatsbelangen
  zal het een (rode) worst wezen …

 4. In feite wordt je dus dubbel gepakt, want je moet ook je afval nog eens, via pasje of anderzins, wegzetten, storten en daar wordt ook belasting op geheven. Dit is bv. ook zo als je een auto naar de sloop brengt, dan moet je verwijderingsbijdrage betalen terwijl die al betaald is bij de aanschaf ervan. Eigenlijk zou NL een maand lang zijn inkopen in het buitenland moeten doen, daar tanken, en niet meer rijden (tanken) niet meer naar de kroeg of slijter en massaal een maand ziek zijn, misschien worden ze dan wakker daar in Den Haag.

 5. Die hebben wij toch al? dat noemen wij toch afvalstoffenheffing. Maar ja, als je als regering je eigen huishoudboekje niet op orde kunt houden, ga je op zoek naar nieuwe methoden om de brave burger verder te laten opdraaien voor jouw tekorkomingen.

 6. Het is in veel gevallen ook gewoon niet uitvoerbaar en controleerbaar.
  Niet uitvoerbaar aangezien de leverancier van een product op zijn factuur niet kan aantonen wat de kosten differentiatie is van deze verpakkingsbelasting voor de te leveren goederen. Het bedrag is voor de te leveren goederen ook vaak te klein vooral wanneer producten in karton wordt verpakt. Dus in theorie kan men geen verpakkingsbelasting afdragen aan de consument aangezien dit per product minder is dan 1 eurocent !
  Het is ook vaak niet duidelijk of goed te controleren door de overheid. Bijvoorbeeld europallets (ruilpalletspallets) te gebruiken voor je goederen, of grondstoffen ingekocht bij leverancier X in Nederland maar direct aan jou geleverd vanuit het buitenland, wie moet nu aangeslagen worden ??!!!

 7. De verpaktax is een goedkope inkomstenbron voor de regering en voor de consument een bijna onontkoombare maatregel.
  Eerst moet er iets gedaan worden aan de vele onnodige (dubbel)verpakkingen en geef de consument de keuze: een losse appel hoeft niet in een zakje, dus waarom dat zakje wel betalen aan de kassa? Melk en frisdrank is een ander verhaal.
  Er zou eindelijk eens werk gemaakt moeten worden van het ophalen van verpakkingen: blikjes,plastic en karton kunnen makkelijk, eventueel gekoppeld aan statiegeld, gescheiden ingezameld worden. Dat dat kan blijkt in onder andere in Duitsland en Italië.
  Met het opleggen van een verpaktax verander je het gedrag van de consument niet. Die denkt: bij de kassa betaal ik toch een verpaktax, dus néém ik die verpakking ook. En dat kan van die verpaktax niet de bedoeling zijn.
  De zoveelste verkapte maatregel van de overheid om de staatskas te vullen, dit keer onder het mom: goed voor het milieu.
  Misschien moeten we maar weer de boer op met een mandje voor de eieren en een glazen fles om verse melk te halen. Zet personeel in de supermarkt achter een toonbank en neem van thuis een trommel mee voor los te kopen koffie, suiker en thee. Zelf weer vla en pudding gaan koken of appels van de bomen plukken…..
  Wil “men” het aantal verpakkingen terugdringen, dan zal moeten worden begonnen bij de fabriekanten en niet bij de consument.

 8. [7] "Wil “men” het aantal verpakkingen terugdringen, dan zal moeten worden begonnen bij de fabriekanten en niet bij de consument."
  Los van het feit of ‘men’ dat echt wil of alleen weer een melkkoetje zoekt heb je hier gelijk in. Vroeger kon je de kartonnen melk en frisdrank verpakkingen (zoals van Tetra-Pak) gewoon bij het oud papier en karton (OPK) doen.

  Tegenwoordig zitten daar van die ‘handige’ plastic schroefdopjes op, en daardoor mag het pak niet meer bij het OPK. Niemand gaat die dopjes eruit pulken, dus was dit geen handige zet van de fabrikanten, qua afvalverwerking. Maar gebruiksvriendelijker is het (meestal) wel. Dus welke afweging moet men hier maken?

 9. Ik was van mening dat eindprijs al verpakkingskosten erbij inzitten en daarover betalen wij 6 of 19 procent btw. Nu komt er nog extra belasting voor de verpakking. Dat vind ik echt logisch van de overheid……en slim, wij burgers gewoon braaf blijven betalen, wij doen niets anders.

 10. Ja, als ik nu toch middels deze belasting bijdraag aan de recycling en verwerking van het verpakkingsafval dan heeft het geen zin meer om mijn afval te scheiden en afzonderlijk naar de diverse inzamelbakken te brengen. Vanaf heden gaat alles weer in de grijze bak!

 11. Dat wordt dan creatief zijn,voortaan potjes,pannetjes,bakjes,kannetjes,schaar,blikopener etc meenemen als ik naar de supermarkt ga om alle verpakkingen te verwijderen voordat ik ga afrekenen bij de kassa.Eens kijken hoe ze zullen reageren,lol.

 12. Even het begin van de verpakkingsbelasting schetsen om de contekst te verduidelijken.
  Begin deze eeuw is er door de verpakkingsindustrie en supermarkten aangegeven dat het inzamelen van verpakkingsmateriaal (lees met name statiegeldflessen) niet meer wenselijk was (dit kost veel ruimte bij de supermarkten en is bewerkelijk voor de bedrijven die statiegeld moeten herbruiken). De overheid wilde nml ook statiegeld gaan heffen op de zgn petflessen en op blikjes ter voorkoming van meer zwerfafval. Producenten en winkeliers hebben een lobby opgezet om dit te voorkomen. In ruil daarvoor werd er door de industrie en winkeliers toegezegt dat meegewerkt zou worden aan andere maatregelen en dat ook actief aan zwerfafval bestrijding vanuit producenten werd gedaan (de stichting Nederland Schoon wordt gefinancieerd door o.a. de verpakkingbedrijven).
  Een van de maatregelen is de nieuwe belasting en let op er gaat nog veel meer volgen. consument wordt straks verplicht om plastic apart in te zamelen (wel goed lijkt mij) en gemeenten ipv industrie kijgen de veranmtwoordelijkheid voor het inzamelen van verpakkingen (bij ieder winkelcentrum servicepoints dus schouwen met de verpakking)
  Ik ben van mening dat de overheid zich erin heeft laten luizen. Ze hadden beter de statiegeld regeling kunnen verruimen.

 13. ik verzamelde al jaren flessen en kranten en zo uit het afval en het laatste jaar plastic verpakkingen waar geen statiegeld opzat en deponeerde deze in glas kunstof en papierbak dit doe ik dus niet meeer sinds de verpakkingsbelasting er is en de supermarkten met procenten de prijzen hebben omhooggegooit om ons weer verder te bestelen en de inflatei aantejagen en ik ga dat pas weer sorteren als het beleid is teruggedraaid en volledig is gecompenseerd ik staak dus en hoop dat een ieder mee doet want waarom zou je sorteren als je dan ook nog eens extra moet betalen ik ben niet gek of zo ik ben het zat

 14. Op zich is het natuurlijk wel goed dat er wat betreft milieu gedachte een belasting komt op het vervuilen van milieu. Uiteindelijk wordt inderdaad de verpakking door de consument als ‘overtollig’ weggegooid.

  Door de marktwerking zal de ondernemer minder producten gaan verkopen als hij deze belasting doorrekent aan de consument. Sommige producenten rekenen deze belasting ook helemaal niet door en nemen dit voor eigen rekening.

  Uiteindelijk wordt de ondernemer geconfronteerd met een dalende omzet. Dit kan beperkt worden door serieuzer om te gaan met de verpakkingen van zijn product. Als hier aanpassingen op plaats vinden, gaat de ondernemer er uiteindelijk niet op achteruit, gaat er minder verpakkingsmateriaal de afvalbak in, is de consument er dus ook niet slechter van geworden en het milieu beter.

  De vraag is wel of al deze extra rompslomp voor de ondernemer wel opweegt tegen het te bereiken doel, maar dat is een andere discussie.

Comments are closed.