Zo nu en dan zap ik langs een programma, waar ik later blij van ben dat ik er langs zapte en ben blijven hangen. Dat overkwam mij afgelopen woensdag bij “Jouw vrouw, mijn vrouw” op RTL4. Een veganistisch gezin uit Californië en een Cajun gezin uit Louisiana ruilde van moeder. De leden van het vegan gezin komen over als middle class met een gedegen opleiding. Het Cajun gezin komt ietswat simpel over en met name de vader lijkt aan zwaktbegaafd te grenzen.

Cajun-ma komt terecht in het vegan-gezin en moet zich aanpassen aan de vegan keuken. Ze is totaal onbekend met bereiden van vegan maaltijden, maar ze doet haar uiterste best om het klaar te maken en op te eten. Zij is te gast in het vegan-gezin, dus logisch in mijn ogen dat zij zich aanpast.

Ondertussen in Louisiana komt vegan-ma terecht in het moeras bij het Cajun-gezin dat temidden van alligators en slangen leeft en hun brood verdient met boottochten door het moeras. Vegan-ma is geschokt door de grote hoeveelheid alligatorschedels in de tuin. Ze heeft duidelijk moeite met het in haar ogen zinloze geweld tegen dieren. Maar ja, zij is te gast, dus zij zal zich moeten aanpassen…

Niet dus, het Cajun-gezin moet zich aanpassen aan haar veganistische overtuiging en op een door de Cajun-vader georganiseerd feestje met familie is ze alleen maar bezig om haar vegan evangelie te verkondigen. “Interesse in de ander” of “ieder in z’n waarde laten” komen niet eens in haar op. Zij weet hoe het moet en hoe het hoort en Cajun-ma doet alles verkeerd. Zij zal ZZ (het Cajun-zoontje) wel even opvoeden.

Het is bijzonder grappig te zien hoe de toch wat simpele zielen uit het moeras van Louisiana zich proberen aan te passen, terwijl de veganisten uit Californië, overtuigd van hun heilige gelijk, zich weinig tot niets aantrekken van de Cajun way of life en hun eigen manier van leven opdringen aan anderen.

Aanstaande woensdag is deel 2 te zien bij RTL4 en ik ben zeer benieuw hoe het afloopt. Gaat vegan-ma inderdaad een hond slaan?

28 REACTIES

 1. Als ik ooit bij zo’n vegan-idioot aan tafel moet aanschuiven zou ik het allergrootste stuk vlees bestellen er vervolgens één hapje van nemen om de rest daarna in de vuilbak te storten.
  Ik ben namelijk niet een grote vleesliefhebber maar ik heb een nog grotere hekel aan dit soort extremisten.

  Lekker asociaal en tegen mijn principes (geen eten weggooien) maar die zet ik voor deze keer graag overboord.

 2. Tja.. hier wordt de wederkergheid wel heel erg geweld aangedaan.
  Ik ben het geheel met de schrijver eens: de gast dient zich aan te passen. Of, en zo gebeurt het in een vergelijkbaar programma volgens mij in ons land, een paar dagen past de gast zich aan,en een paar dagen past de rest zich aan aan haar of hem.
  Pas dan is er sprake van uitwisseling.
  Nu moet ik erbij zeggen dat ikzelf vegetarier ben ( geen veganist!!! ) Ik eet al vanaf mijn adolescententijd geen kruimel vlees, niet uit principe simpelweg omdat ik ervan griezel. Dus ook ik zou ernstig in problemen komen bij de "cajuns" Daarom zou ik er nooit aan beginnen. Deze veganiste maakt een zieke indruk. Iemand die op deze manier haar eigen standpunten en leefwijze door andermens strot tracht te stouwen, is (zeker geestelijk) niet gezond.
  En uit het onvermogen en /of de onwil zich te verplaatsen in de leefstijl der moerasbewoners; het totale gebrek aan respect en belangstelling voor de hun manier van leven, blijkt wel wie hier de echte simpele ziel is.
  Ongeveer een week geleden was er een moeder die haar kind alleen maar koud te eten gaf. Noten, fruit, rauwkost. Geen brood, melk, pizza, friet, koek en noem maar op.
  Hugo Borst, die de tafelheer van presentator Matthijs was, viel genadeloos tegen deze moeder uit. Op zich begrijpelijk als je zag en hoorde waar het kind zich dagelijks mee tevreden moest stellen, maar deze moeder was wel bereid naar anderen te luisteren. Wilde zelfs wel naar een psychiater, als het maar goed was voor haar kind. Dus, ook hier: tot in het extreme fanatiek, maar wel bereid te luisteren naar kritiek. Bereidheid om kritisch mee te kijken naar het eigen gedrag. En uit niets bleek dat zij anderen ( behalve dan haar eigen kind, maar bepalen de meeste ouders niet zelf wat hun nazaten te eten en te spelen krijgen?) haar leefstijl wilde opdringen.
  In zo’n geval is er nog hoop..
  In het hier geschetste geval vrees ik veel erger.
  Als ik er woensdag ben, ga ik maar eens kijken, hoewel de kans groot is dat ik uit ergernis mezelf ga opvreten. En da’s weer niet handig voor een vegetarier

 3. [2] ik zie dat ik vergat te melden dat die moeder met het koud etende kind op TV in het programma De Wereld Draait Door was.
  Dat heb je nou als je niet even je tekst naleest he.. onverbeterlijk!!

 4. [2] "de gast dient zich aan te passen."
  Ja, de eigenaar van het huis mag de regels bepalen. De gast mag die niet overtreden.
  Maar daarnaast (en niet strijdig met die regels) mag de gast doen wat hij zelf wil.
  In mijn huis mag de gast niet roken, maar als hij kaugum wil kauwen, moet hij dat zelf kiezen. (Hij mag het dan wel weer niet onder tafel plakken!)
  Is ook een kwestie van elkaar vrij laten de dingen te doen die ieder zelf wil, zolang hij datzelfde recht van de ander respecteert.

 5. [4] Helemaal met je eens Hub!
  Alleen in dit soort programma’s kunnen natuurlijk afspraken worden gemaakt ( met als doel bv een experiment uit te voeren) In dat geval bepalen de contractanten met elkaar wie zich aanpast en wanneer.
  En verder geldt voor het aanpassingsidee van jou dat conform is aan het mijne, dat dit niet helemaal opgaat in bv een situatie met opgroeiende kinderen.
  Moeten deze zich automatisch aanpassen aan de eigenaar van het huis? Moeten ze vlees eten als ze daarvan walgen?
  Mee naar de kerk? Naar de verjaardag van tante Siets of oom Henk?
  Twee van mijn kinderen hebben nooit vlees gehad. (Naar mijn voorbeeld) Al stond het altijd op tafel, ze waren vrij ervan te nemen.
  ( Er waren/ zijn ook fervente vleeseters in dit huis) Die twee eten het nog steeds niet, maar geven het hun eigen kinderen nu wel en al vanaf de leeftijd dat ze nog niet konden kiezen. Al was het alleen al vanwege het grote ongemak dat het hun heeft bezorgd de jaren door. Maar ik weet dat ze het nooit zullen opdringen. Net als zij mogen hun kinderen zodra ze het kunnen, zelf kiezen.En niet alleen op het gebied van eten. In veel meer dingen.
  Ook weer niet in alles, want, en daar zit hem de lastigheid: opgroeiende kinderen kunnen nog niet altijd bepalen wanneer de veiligheid bv in het geding is. Of de gezondheid. Dat soort zaken.
  Maar ik hoop dat je met mij eens bent, dat in zo’n geval niet simpelweg de gastheer/gastvrouw c.q. de eigenaar van het huis in alles de richting bepaalt.
  Kinderen zijn natuurlijk ook geen gasten. Zelfs niet als ze logeren. Dan gelden toch andere wetten.

 6. Alleen al het zien van het RTL4 logo boven dit artikel doet bij mij alle alarmbellen rinkelen. Deze zender slaagt er keer op keer in om meer fake, meer (overheids!)propaganda, en meer demogagie in haar programma’s te verpakken dan menige staatsomroep ooit voor elkaar gekregen heeft. En dat durf ik hier op De Vrijspreker met luide stem te verkondigen. Tot in de finesse geregiseerde en gedicteerde programma’s, met bijzonder twijfelachtige intenties. Voorbeeld?
  http://www.vrijheidsstrijde
  Dat Daphne Bunskoek ondertussen met het schaamrood op de kaken ‘haar’ programma presenteert bij RTL-4, lijkt me vanzelfsprekend. Dat dit weinig (voor ‘de ingewijden’) met een filmpje over Jort Kelder van doen heeft lijkt me eveneens vanzelfsprekend. Jammer dat ze pas achteraf gaat nadenken, maar laat dit een les zijn.

 7. Vreemd toch altijd dat nou juist dit soort mensen, bepalen hoe andere mensen moeten leven (dieren activisten, co2 activisten noem ze allemaal maar op), zodra overheid verplicht een id bij je te dragen zijn dit soort mensen ook weer tegen, ik kan dat niet met elkaar rijmen.

 8. [7] het zijn waarschijnlijk geboren ‘dwarsliggers’. Luister goed: ik vind dwarsliggen zelf ook errug lekker soms.. maar dan hangt het er wel van af voor wat of wie. Die geboren dwarsliggers, que(r)rellanten ( vast fout geschreven? Maar ik bedoel die actief zijn, alleen maar om actief te zijn en dat gepaard gaand met nooit aflatende conflictpasta) , lastposten, zanikijzers, plafpistolen, wekeslierten, bleekneusrakkers, neuzelspleten, drempelknokkers, randjeslikkers, of bedenk zelf maar wat..
  Ze zijn lastig, ongezellig, destructief, demotiverend ten aanzien van alles wat het leven betekenis en aardigheid geeft en ze hebben vast dringend hulp nodig.. Laten we ons verenigen en een heropvoedingskamp oprichten. Middenin een extreem bewaakt natuurgebied misschien..?
  Komt u maar met uw ideetjes, vrienden van de vrije gedachte.. laat uw eigen fantasie hier eens op los?

 9. Als mensen bij mij thuis komen mogen ze doen wat ze zijn gewend, paf en zuip maar zoveel je wilt, alleen geen rommel maken of de boel op de kop zetten,…..maar bemoei je niet met mijn eten en mijn stukje vlees! Dan schop ik ze eruit, wegwezen…opzouten!

  Hoewel ik ook gewetensbezwaren ken en als ik zie hoe dieren worden (af)geslacht, dan is voor dat moment mij eetlust bedorven. Maar goed ik ben ook maar een slap mens, want zodra die héérlijke biefstuk op mijn bord mij weer ligt toe te lachen dan ga ik door de knieën. Ja, het vlees is zwak!

  Ach, ik vergoeilijk het maar met het idee dat we hier rondlopen omdat onze voorvaderen omnivoren waren….want alleen met aardappeltjes, vruchtjes en slablaadjes eten hadden zij het waarschijnlijk niet gered en waren wij hier jammer/gelukkig genoeg niet geweest!

 10. Ik heb de aflevering niet gezien, maar ga misschien toch kijken. Is dit de Cajun waar het over gaat?…. http://nl.wikipedia.org/wik… …en muziek uit die streek… http://music.download.com/b

  Speelde de film deliverance zich ook in die omgeving af? Het muziek aan het begin van de film vind ik geweldig….niet om de mensen af te kraken, maar lijkt allemaal verdacht veel op inteelt…tenminste in de film….. http://www.moviemeter.nl/fi… …. http://tinyurl.com/6g8r9u

 11. [9] Wat lief van je dat jouw bezoek mag "paffen en zuipen" !
  Van mij betreft mag het zuipen (tot bepaalde grens) ook, maar het paffen alleen als mijn geliefde kleindochtertjes voorlopig niet komen! Ik wil nl niet hebben dat iemand schade toebrengt aan hun kwetsbare longetjes ( Ze zijn 8 weken, 13 mnd en net 3 jr.
  Rommel maken c.q. op de kop zetten mag weer wel..en zo komen we ongeveer op hetzelfde percentage tolerantiegehalte uit. Toch?
  Die biefstuk van jou..hoewel ik niet eens meer weet hoe zoiest smaakt (handopmijhartniet) is het toch wat he. Vandaag bak ik er 3. Voor partnerlief, eerstgeborene en 1 van de schoonkinderen.
  Het overschot ( lees goed: niet uitschot maar overschot) stelt zich , naast de bakpiepertjes met erwtjes, asperges, spercieboontjes, wortelroosjes, andijvierolletjes tevreden met een verrukkelijke witlof/rucolasalade boordevol gehakte noot, kruiden,lekkermakers en de lekkerste ingredienten ter streling tong en maag en dat is precies zoals een levensgenieter het verdient.

 12. Soms, héél soms is eten en een goed glas wijn beter dan sex! hhmmmmm….ggrrrr! [11]

 13. Vergeet natuurlijk niet een héérlijke pepersaus te ‘serveren’ bij de biefstukjes… [11]

 14. [12]
  Boven het douche putje, een beetje sneller of iets harder knijpen, und so weite.
  Ach ja, niemand weet beter hoe je sneller klaar kunt komen dan met de hand aan jezelf.

  Wel lekker blijven rukken hoor, rukker.

 15. Vanwaar die vijandige toon? Is U door mij op het korte lontje getrapt? Ergens? Geloofskwestie?…. [15]

 16. Zo, zo niet op het lontje getrapt, maar echt vijandig……even naar buiten? [17]

 17. Wat vinden jullie zwartkouzen hier toch zo interessant op de Vrijspreker?…Er zijn zo héél véél anlternatieven…http://geloof.eigenstart.nl… Maar als je toch een echte kerel bent en geen flapdrol…leg dan gewoon uit wat werkelijk je probleem is! [18]

 18. Het leuke is, dat hetzelfde argument, "Je dwingt anderen jouw ideologie op", ook gebruikt wordt door socialisten, als je hun verteld dat verzekeringen door mensen zelf geregeld moeten worden. Maar je kunt niet dwingen door juist alleen dwang weg te nemen. Je kunt ook geen moordenaar zijn als iemand in Amerika dood geschoten wordt.
  Een socialist is in een liberale samenleving nog altijd vrij om geld af te staan aan de overheid, of een andere organisatie, om daar voor gezondheidszorg van terug te verwachten. Een socialist wordt dan alleen belemmerd in het andere mensen opleggen van dwang om hetzelfde te doen.

 19. [1] Als ik een vegetarier te eten krijg, schotel ik hem ook altijd vlees voor. Niet uit onvriendelijkheid want aan andere gasten informeer ik van tevoren steeds naar hun voorkeuren (voor WELK soort vlees), maar simpelweg omdat als je bij een vegetarier langsgaat je nooit vlees krijgt. Die lui houden geen rekening met hun gasten en dwingen je ook tot vegetarisme als je bij hen op visite komt. Logisch dus dat als zo iemand bij mij langs komt ik hem dwing tot carnivorisme.

 20. [21] Jij generaliseert hier ! Misschien heb jij vervelende ervaringen op dat gebied.
  Bij mij ( en bij mijn vegetarische kinderen) krijgt iedere vleesetende gast biefstuk, varkenslap, gehakt of wat ie maar wil op het bord. Zo is het altijd geweest en zo zal het wat mij betreft blijven.
  Mijn ervaringen bij anderen zijn niet altijd in overeenstemming.
  Bij de meeste (vleesetende) mensen in mijn omgeving is NOOIT rekening gehouden met mijn vegetarisme. Ook na ruim 30 jaar blijven de hapjes bij bruiloften, verjaardagen, recepties en noem maar op, niet-vegetarisch of op een en dezelfde schaal ( met worst en dergelijke) gepresenteerd. Er is maar een enkele keer iemand die rekening houdt met met mij en mijn kinderen.
  Iemand die vraagt of er genoeg is en of het naar de zin is. Echt: het is maar een enkeling!
  Teleurstellend.
  Maar voor mij nog steeds geen reden om dan maar ook geen lijkwaren meer in huis te halen. Ik blijf gastvrij en hou vol het goede voorbeeld te geven.
  Al zou het maar zijn voor die enkeling die wel de moeite neemt om een bordje rauwkost of nootjes neer te zetten.
  Al gaat het zelfs maar om een persoon!
  En als ik hetzelfde zie gebeuren bij mijn kinderen, ben ik trots op ze.

 21. [22] Ik heb vegetarische vrienden – ben het zelf niet – en kook voor hen vegetarisch. Ik heb een stel goede vegetarische kookboeken gekocht, zodat ik niet die onsmakelijke nepvleeslapjes hoef te kopen, maar mijn gasten een goede, volwaardige en vooral lekkere maaltijd kan voorzetten. En ik eet het dan uiteraard ook zelf!
  [21] Met zo’n mentaliteit zal het aantal vrienden, vegetarisch of niet, met de jaren snel afnemen.

 22. [23] Grandioos Fred! Zo betaamt het een vriend en een goed gastheer.
  Ik ben met je eens dat ( de meeste van..) die vleesvervangende lapjes niet bepaald een culinair genot betekenen. Van de ongeveer 100 soorten die er inmiddels zijn ( ik heb alles qua kant en klaar geprobeerd zeker toen ik nog ca 60 uur werkte en dagelijks zowel vegetarisch als niet-vegetarisch kookte voor het gezin) zijn er hooguit 3 die ik met regelmaat koop.
  Het meeste is smakeloos tot ronduit smerig!
  Helaas..
  Verder wil ik je zeggen dat veel ( ook goede en dure!) restaurants een voorbeeld aan je kunnen nemen. Ik ben een volhouder en blijf stug doorzoeken naar plekken waar wij een lekker maaltje krijgen voorgeschoteld. Een enkele keer lukt dat ook beslist en is er zelfs sprake van enige keuze. Maar helaas zijn vegetariers nog bij zeer veel eetgelegenheden een luis in de kokspels. Nog steeds zijn er menukaarten waar geen vegetarische gerechten op voorkomen en waar de kok aanbiedt dat hij wel een omeletje wil bakken ..
  Het zij zo.
  Waar ik nog benieuwd naar ben: jij onthaalt je vegetarische gasten op een lekker maal wat bij hun past.
  Hoe gaat het als je bij hun eet? Wordt jij op een even gastvrije manier bejegend ?
  Ik mag het toch hopen, he..

 23. [24] Ik zie een ernstige spelfout in mijn tekst.. Het is natuurlijk: word jij………..

 24. [24] Mijn vegetarische vrienden hebben allemaal een vleesetende partner, dus als ik op bezoek ben, mken ze meestal gewoon een vlees- of vismaaltijd klaar. Sterker nog, ik moet echt vragen of ze eens vegetarisch willen koken, zodat ik eens hun kookkunsten op dat gebied kan proeven.
  Of veel restaurants zo slecht zijn, ou kunnen. Ik eet niet vaak vegetarisch in reataurants. In Leiden zitten in ieder geval een paar restaurants die er wel werk van maken. Waarschijnlijk wonen er in deze stad veel vegetariers en dan is er natuurlijk een markt voor.

  Groet en eet smakelijk!

 25. [22] [23] Jullie misten wel het punt. Nl. de houding van die veggies. Ik zorg altijd dat ik eerst bij hen eet voor ik er een uitnodig. MOCHT er ooit eentje mij wel vlees geven, dan zal ik ook met hem rekening houden. Maar tot dusverre heeft er nog geen een dat respect weten op te brengen, dus waarom zou ik het hem geven?

  "Met zo’n mentaliteit zal het aantal vrienden, vegetarisch of niet, met de jaren snel afnemen."
  ’t Is maar hoe ruim je het woord vriend definieert natuurlijk…

 26. [27] En voor wat de allerlaatste zin betreft, beste .M: daar ben ik het helemaal met je eens..

Comments are closed.