De eerste praktijkproeven zijn al gedaan en schijnen succesvol te zijn.

In de Londense subgemeente Lambeth zijn detectors gebruikt bij sociale zaken om ziekmeldingen te controleren *).

Iemand die liegt dat hij ziek is, schijnt een kleine stemafwijking te vertonen die het apparaat signaleert. Waarna dan snel een extra controle kan plaats vinden.

Uit 2000 ziekmeldingen bleken 638 aanleiding tot die extra controle te geven en daarvan bleken 377 gelogen te hebben. Dit is zo succesvol, dat het toepassen van dit systeem zal worden uitgebreid.

Nu was dat in Engeland. Ik denk niet dat er in Nederland bij ziekmeldingen wordt gelogen!! Het Nederlandse volk is daar veel te gezagsgetrouw voor!!

Maar mogelijk heeft het apparaat ook hier enorme mogelijkheden.
Het zou bvb verplicht gesteld kunnen worden voor alle politici die in de Tweede Kamer spreken of verkiezingstoespraken houden.
—————————-
*) www.timesonline.co.uk/tol/n…

4 REACTIES

  1. Dan zal dat apparaat toch eerst van iedereen moeten weten hoe zijn stem klinkt als hij niét liegt. Hoe kan het anders een afwijking signaleren?

  2. [1] Door eerst een stel vragen te stellen die zeker waar zijn (leeftijd, naam, dat soort dingen).
    Overigens is de werking van de leugendetector voornamelijk gebaseerd op het geloof dat het daadwerkelijk je leugens zal herkennen. Dat is iets dat de bediener ook zeer zal benadrukken ("we kunnen met 99% zekerheid zeggen of je liegt" etc). Gevolg is dat je zenuwachtig wordt als je liegt etc. Als je dus gewoon schijt hebt aan die detector en rustig blijft (zie het maar als een grote grap, niet gaan gniffelen!) dan zal er niets uitkomen!

  3. [3] Mijn interesse op onder andere dat gebied is een beetje mijn koppigheid; "don’t let them f*ck with your mind". Plus een aangeboren afkeer van onverdiende autoriteit. Ik doe altijd mijn uiterste best niemand direct te geloven, zeker als die persoon belang heeft in jouw geloof.

    Overigens is het niet voor niets dat de leugendetector vrijwel nergens als bewijs in een rechtzaak wordt toegelaten, hooguit als aanvullend bewijs.
    Ik denk dat die leugendetector vooral gebruikt gaat worden om mensen te laten bekennen, zoals de politie ook probeert bij "wegmisbruikers" en soortgelijke programma’s: "Wat is uw verklaring?" en dan altijd van die sukkels die bekennen: "ja ik had haast en reed daarom te hard…" Dag eventuele rechtzaak!

Comments are closed.