Jeroen Diepemaat, voorzitter van de JOVD, kwam afgelopen zaterdag niet alleen op voor de vrijheid van meningsuiting, maar ook voor het recht op privacy.

Afgelopen weekend werd in Noordwijkerhout een ALV gehouden van de VVD. Het belangrijkste onderwerp van de diverse sprekers was de vrijheid van meningsuiting n.a.v. de arrestatie van Gregorius Nekschot. De uitbranders naar Balkenende en Hirsch Ballin waren niet van de lucht. Jeroen Diepmaat had echter niet alleen uitbranders richting het CDA, maar ook richting de VVD, omdat de VVD veiligheid boven recht op privacy stelt. Helaas was de steun vanuit de zaal bij dit onderwerp beperkt.

Zijn toespraak was in ieder geval reden genoeg voor mij om hem te onderwerpen aan de Kleinste Politieke Quiz.

Hij komt uit op een score van PV/EV: 90/70

Persoonlijke kwesties:
Hij is het eens met alle stellingen, behalve stelling 4 “Het bezit en gebruik van drugs moet legaal zijn” . Hier is hij het gedeeltelijk mee eens. Hij is van mening dat het wel voor softdrugs moet gelden, maar niet voor harddrugs. Met 90 punten heeft hij de hoogste score tot nu toe.

Economische kwesties:
Hier scoort hij een stuk slechter. Alleen met stelling 2 en 3 is hij het helemaal eens. Met de andere 3 stellingen is het hij slechts gedeeltelijk eens.

Na de test complimenteerde ik hem met zijn stellingname op het gebied van privacy. Diezelfde avond was ik op een bijeenkomst in Amsterdam over technologie. Een van de sprekers had ook privacy als onderwerp. Het beeld dat hij schetste was verontrustend. De technologie is zo ver en we maken er zo graag gebruik van dat Big Brother onontkoombaar lijkt.

De scorelijst tot nu toe:

Persoonlijke vrijheden
1) Jeroen Diepemaat (JOVD) 90 pnt
2) Halbe Zijlstra (VVD) 70 pnt
3) Arend-Jan Boekestijn (VVD) 60 pnt
4) Ivo Opstelten (VVD) 60 pnt
5) Onno Hoes (VVD) 30 pnt
6) Frank Heemskerk (PvdA) 30pnt
7) Uri Rosenthal (VVD) 20 pnt

Economische vrijheden
1) Arend-Jan Boekestijn (VVD) 80 pnt
2) Ivo Opstelten (VVD) 80 pnt
3) Uri Rosenthal (VVD) 80 pnt
4) Jeroen Diepemaat (JOVD) 70 pnt
5) Halbe Zijlstra (VVD) 70 pnt
6) Onno Hoes (VVD) 60 pnt
7) Frank Heemskerk (PvdA) 10 pnt

12 REACTIES

 1. Inderdaad. Dank jewel Quintus. Altijd erg leuk, deze test. Blijf de lijst uitbreiden zou ik zeggen!

  Ik zie dat je nu ook een link hebt toegevoegd naar de test. Dankjewel. Maakt het een stuk makkelijker om je verhaal te volgen.

 2. [3]
  Ik ook!

  Hij heeft al toegezegd, maar het is er nog niet van gekomen.

 3. "Helaas was de steun vanuit de zaal bij dit onderwerp beperkt."

  Hoezo "helaas"? De keuze tussen veiligheid en privacy is (rechtmatig gezien) ten eerste een keuze van ieder individu en niet van een centrale actor die z’n bestaan gebaseerd ziet met geweld en dwang. Jeroen Diepmaat’s kritiek op de VVD is die van een individu op een groep individuen. Dit geschil impliceert niets in de werkelijkheid buiten de intellectuele discussiesfeer.

  Vertegenwoordigers van die groep individuen (VVD) hebben echter ooit deel uitgemaakt van een regering/overheid (gebaseerd op geweld en dwang) of zullen dat (met een beetje pech) gaan doen. In die zin is de discussie tussen Diepmaat en de VVD al afgelopen voor hij begon. De VVD ziet haar mening namelijk gebackupt met dwang en geweld, en in hoeverre Jeroen Diepmaat daar geen deel van uitmaakt, heeft hij hier niets over te zeggen/ is er geen discussie.

  Zijn ultieme doel is echter/natuurlijk ooit in de positie te zijn dat niet zijn mening telt, maar welk instituut hij vertegenwoordigt. Als de nieuwe maffiabaas zal het ‘gelijk’ aan zijn zijde staan.

  Een VVD die de privacy boven veiligheid stelt is geen haar beter dan de huidige VVD. En Jeroen Diepmaat uit slechts zijn persoonlijke mening waarvan de toepassing niet verder zou mogen reiken dan op z’n eigen persoon.

  Trouwens, niets ten nadele van je artikels, maar een persoon die kanttekeningen heeft bij de meerderheid van de economische kwesties, opdat hij icm met z’n persoonlijke vrijheidscore als liberaal mag worden gezien, daar wil ik toch wel wat vraagtekens bij zetten.

  In de verhouding JOVD en VVD is het glas bij Diepmaat dan duidelijk half leeg, aangezien JOVD-ers zo slecht nog niet zijn. Maar het echte liberalisme slijt snel, en als ze 60+ zijn ze gedegenereerd tot Dijkstal.

 4. vrijspreker

  uitstekend om die (mooie) nolan diagram
  op deze wijze in te vullen (schatten)

  maar mooi is ook,om (de)partijen ook te plaatsen ,die deze politici vertegenw.

 5. "Helaas was de steun vanuit de zaal bij dit onderwerp beperkt."
  Het is toch opvallend hoe iedereen kennelijk is doorgespoeld met die ‘geweldige’ reclame van Rob de Nijs, hoe iedereen alles van hem mocht weten, behalve zijn pincode.

  Ook die JOVD boys zijn kennelijk nog niet doordrongen van het feit dat zij die bereid zijn hun vrijheid in te leveren voor (schijn-)veiligheid die vrijheid in het geheel niet waard zijn.

 6. [8]
  De JOVD boys zijn dat wel (iig bij monde van hun voorzitter) Het zijn de VVD-ers (die in de zaal zaten en dan ook nog niet allemaal) die hiervan nog niet doordrongen zijn.

 7. [9]
  De VVD is qua image meer een ouwe-jongens-krentebrood club waarin de Rotary- en Lions aanhangers hun pietje nog eens buiten kunnen hangen.

  Ik vraag me nog steeds af waarom ik jaren lang op die club heb gestemd (gelukkig met ingang van 22-11-2006 genezen). Van Vrijheid heeft die club geen kaas gegeten, net zo min als de andere partijen in Medeland. Het gaat om het verkrijgen- en houden van de macht, en het heersen over anderen. Wat mij betreft geen zinvolle bezigheid. Je zult mij dan ook niet zien verschijnen bij zo’n club om pro-aktief bezig te zijn. Naast het feit dat ik respect heb voor je werk in deze, vraag ik me af hoe effectief het is. Dat heeft ook te maken met mijn persoonlijke afkeer van brallende minkukels die niets liever doen dan een ander te willen overheersen. Ik heb er veel zien gaan en komen, en i.h.a. achoppen ze nog geen deuk in een pakje boter, tenzij ze hun arm per toeval totaan hun oksel in het juiste rectum van de een of andere hotemetoot kunnen doen laten verdwijnen.

  Afijn, genoeg hierover. Doe je best zou ik zeggen. Iets doen is beter dan niets doen.

 8. [7]
  schatten : ik bedoel ermee , die invulling van bv partijen kan behalve via deze Kleinste Politieke Quiz ,ook
  op basis van andere vragen /gegevens..

  bv. The 2008 Index of Economic Freedom
  of bv. de dprk partij(noordkorea),zou
  in de ruit van nolan ,geheel onder staan..ik denk dat je zelf landen in
  dit nolanmodel kan invullen(inschatten)

 9. [11]
  Het is niet mijn doel om de partijen direct in het Nolan diagram te plaatsen. Dat zou betekenen dat ik zelf een inschatting van hun partijprogramma zou moeten maken en op basis daarvan die partij een plek in het diagram moeten geven.

  Het leuke (vind ik) van de manier waarop ik het nu doe is dat elke politicus zelf de vragen beantwoordt en daar eventueel ook nog enige nuancering aan kan geven. Nadeel is wel dat het moeilijk wordt om elke politicus afzonderlijk te interviewen. Maar er is nog volop tijd tot aan de volgende 2e kamer verkiezingen.
  Het grote voordeel is dat als je straks wilt gaan stemmen je beter geïnformeerd op een persoon kan gaan stemmen ipv een partij.

Comments are closed.