Het lijkt er nu eindelijk van te komen, de complete meltdown van het financiële systeem as we know it. Bear Stearns, Freddie Mac en Fanny May konden met kunst en vliegwerk nog overeind worden gehouden, maar na de ondergang van Lehman Bros en de creatie van sterfhuis AIG gisteren, lijkt vandaag de bodem echt onder Wall Street uit te vallen.

Volgende slachtoffers: Washington Mutual (heeft inmiddels een junk-rating), Goldman (vandaag -26%), Morgan Stanley (vandaag -44%).

DowJones -3 %,

Goud + 10%

Zilver +14%

Hoogste tijd voor verfrissend commentaar van onze financiëel deskundige, de Dr. Clavan van de Vrijspreker:

ACP kom er maar in…..

36 REACTIES

 1. Is toch maar een dip, de echte klapper komt ergens halverwege 2009, AEX staat dan tussen 200 en 275, maar we gaan eerst nog een keer naar de 500, rond einde jaar.
  Aan mijn voorspellingen kunne geen rechten worden ontleend.
  In het verleden behaalde resultaten worden nu teniet gedaan.

  IIS reageerde op deze reactie.

 2. ACP heeft toch wel een beetje gelijk dat de VS ’the only show in town’ zijn; wat een vuurwerk! Misschien dat onze forum-Clouseau ACP nog eens zijn hand over zijn hart strijkt en nog eens ouderwets uithaalt met een vlammend commentaar!

 3. Wat ik nog steeds niet goed begrijp is waar dat geld dan blijft. Het waait niet van de aarde af dus zitten er ergens mensen behoorlijk hun zakken te vullen, ongetwijfeld overheden. Ik bedoel eigenlijk worden er bepaalde groepen beter van deze reccesie of individuen.

  Armin reageerde op deze reactie.

 4. Project LUCID — het 666 universeel controlesysteem van het beest —
  Het 666 universeel controle systeem van het beest is ontworpen en wordt in de Verenigde Staten en over de hele wereld ingevoerd. We wisten dat het eraan kwam. Het is er nu en spoedig zal er geen plaats meer zijn om u te verbergen. Een griezelige nachtmerrie — een totalitaire politiestaat — is nabij. Dat is de grondige en goed gedocumenteerde boodschap en gewichtige waarschuwing van dit boek. Denk vooral niet dat u en uw geliefden zullen kunnen ontsnappen aan dit reusachtige computersysteem dat op ons pad ligt. Als project L.U.C.I.D eenmaal volledig operationeel is zal iedere man, vrouw en kind in de afschuwelijke cyberelektronische greep van dit computersysteem vallen. Lees verder: http://www.openbaring.org/lucid.html

 5. @Johnny:

  Denk maar niet dat de beurs zonder meer hersteld, eerder krijgen we een verdere duikeling of een sterk zijwaartse beweging op de beurzen te zien. Of gaat er nog een wonder gebeuren???
  De Dow blijft een spring in het veld en zolang deze niet teruggaat naar zijn ‘natuurlijke’ bewegingen is een echte crash of opleving nog niet te verwachten.

  Johnny reageerde op deze reactie.

 6. Spijker op zijn kop!
  Heb je ook een ide wat het betekent:”de complete meltdown van het financiële systeem as we know it.”?
  Wat gebeurt er dan? Bvb in Nederland/België?
  Hoe wordt de toestand?
  Kunnen we nog wat doen om ons daar nog beter op voor te bereiden?

  Ik denk dat we als libertariers nog lang niet ver genoeg zijn om de boel over te nemen, met nu het gevaar dat we toch weer in de klauwen van de Haagse nomenclatura vallen.
  Wat denk je?

  Hub Jongen reageerde op deze reactie.
  IIS reageerde op deze reactie.
  Ron Paul Fan reageerde op deze reactie.

 7. Dow staat nu op -3%, kijken wat er in het laatste half uur gebeurd? Normaal gesproken trekt de Dow(n?) Jones op het laatste moment wonderbaarlijk aan.

  Even over goud, m.i. is goud door zijn lange steun gegaan. Als goud vanaf dit niveau gaat stijgen en weerstanden doorbreekt zal er voor de toekomst inderdaad een behoorlijk prijs worden neergezet. Indien niet dan zal de prijs toch nog verder moeten dalen om op een later tijdstip (behoorlijk??) aan te trekken.

 8. Het kan nog steeds alle kanten op.
  AEX naar 200 kan zomaar maar de AEX kan ook naar 1000.
  In het laatste geval hebben we met Zimbabwaanse toestanden te maken. Wat is i5,25% rente bij een hollende inflatie van 200% waard??
  Vele mensen hebben hun beleggingen omgezet in spaarrekeningen en deposito’s terwijl banken en overheden met enorme begrotingstekorten te maken hebben.
  Wie maakt het beleid en wat is voor hen de beste optie???
  Houd dit goed in je achterhoofd; overheid en banken proberen het geld bij elkaar te schrapen van waar het nog zit om zichzelf het vege lijf te redden.
  Ook sparen is dus een riskante bezigheid in deze tijden.
  Spreiden en een substantieel deel in edelmetalen lijkt me nog de beste optie.
  Dus ook een gedeelte aandelen aanhouden in financieel gezonde bedrijven die daadwerkelijk iets produceren is een reeële optie.

  Zeer interessante maar wel riskante tijden zijn het zeker.

  Peter de Jong reageerde op deze reactie.

 9. @Hub Jongen:

  Een complete meltdown zal misschien komen na een sneeuwbal effect. De één sleurt de ander mee in de val. Overheden zijn als gekken geld in het ‘systeem’ aan het pompen en ook dit heeft grenzen en uiteindelijk zal men vastlopen, omdat er domweg geen middelen meer zijn die ingezet kunnen worden. De trukendoos is leeg en daarna klapt het geheel onder luid geraas in???
  Ik denk niet dat men in staat is te omschrijven wat er werkelijk allemaal gaat gebeuren of wat een totale meltdown of collaps betekend. Misschien zoiets als je ergste nachtmerrie, alleen 1000 maal erger? Alleen men wordt niet wakker….

 10. Dow -4 vette procenten. Heeft men de stekker gevonden?? Of is er een nerd over het snoertje gestruikeld?

 11. cees op woensdag 17 september 2008 19:53

  Een kennis uit New York, een insider, zei vandaag het volgende tegen mij:
  “This is only the beginning, you have no f*cking idea in Europe what is going on here”.
  Onrustbarend.

  Reactie op Elsevier.

 12. @Hub Jongen: “Ik denk dat we als libertariers nog lang niet ver genoeg zijn om de boel over te nemen”

  Wees blij, dit wil je nog niet gratis in je handen gedrukt krijgen.

  http://www.lewrockwell.com/north/north653.html

  “It’s falling apart. The entire capital structure is being hit, just as Austrian economic theory said it would.”

  Het wordt een grote rokende puinhoop. Begin je vast maar in te lezen hoe je ook al weer een moestuin onderhoud (alle Russen hadden er een in de moeilijke jaren na 1990). Alle commodities, voedsel, energie gaan steenduur worden, onroerend goed daarentegen gaat duiken als een Stuka. Over globalisering en vrijhandel heeft niemand het meer. Amerika heeft nog maar een grote overblijvende asset: hun military; die gaan dus op strooptocht, om te beginnen in het Midden-Oosten en the Caspian Basin.
  Peter de Jong reageerde op deze reactie.

 13. @Secretariaat van Hank:

  Ook leuk of juist vreemd dat Ben Bernanke expert is op het gebied van de crisis in de jaren ’29 en zich behoorlijk heeft verdiept in deze crisis. Kreeg hij daarom zijn aanstelling??

 14. @IIS: Er vindt manipulatie plaats, maar die kan de invloed van de psychologische kant niet geheel teniet doen. Derhalve wordt het geheel gestuurd door een optelsom van oorzaken die zodanig divers is, dat het natuurwetten gaat volgen, chaos, maar dan georganiseerde chaos, waaruit fractalstructuren tevoorschijn komen. Het zou te ver voeren om te kijken of dat er altijd al aan te grondslag lag, maar dat vermoed ik wel, omdat de natuur zo in elkaar steekt en zij niet anders zijn dan die natuur.
  Als ik naar deze grafiek kijk, dan denk ik: nog een dipje tot 333, dan aan rond de jaarwisseling rond de 500, om ergens rond september 2009 te landen op ongeveer 245.
  Intussen zal de inflatie aardig uit de hand lopen, dus of het nu handig is om te gaan beleggen in aandelen of aanverwante artikelen waag ik te betwijfelen. Geld of cijfers kan je niet eten.

  IIS reageerde op deze reactie.

 15. @Johnny:

  Op dit moment raakt de AEX zijn steunlijn en bij een echte opleving zou de beurs technisch gezien kunnen opveren naar 438 punten en moet daar door zijn neerwaartse weerstandslijn breken om bij de 500 punten grens te komen. Ben benieuwd of je gelijk krijgt?

 16. @Peter de Jong:

  Zeer tendentieus en gevaarlijk stuk, Peter. Het pleit nl voor het opgeven van soevereiniteit op het financieële vlak aan een overkoepelende europese instantie. Zeg maar een soort Federal Reserve van de EUSSR. We weten wat de Fed in de VS heeft aangericht.
  Het slechtste scenario wat er kan gebeuren voor de vrije markt en vooral voor de stabiliteit van de euro.
  De kans dat een Italiaanse of Spaanse bank omvalt acht ik veel groter en moeten wij hier in NL daar voor dokken?
  Ik dacht het niet!

  Als internationale banken als de Rabo of ING omvallen dan vallen ze maar om. Er is een garantieregeling en that’s all.
  Individuele burgers hebben zelf een verantwoordelijkheid om zich er (voor zover mogelijk) voor in te dekken.

  pcrs reageerde op deze reactie.

 17. Ik heb me persoonlijk nooit verdiept in globale financiele vraagstukken dus een vraagje aan de financieel experts alhier..

  In de afgelopen jaren las ik (oa hier) het ene na het andere artikel over de ‘verdorvenheid’ van banken en het banksysteem.
  Het ene ‘bewijs’ na het andere werd aangedragen waaruit zou blijken dat banken in de handen zijn van een selecte “happy few” die al 200 jaar absurde onvoorstelbare bedragen verdienen aan een financieel bank systeem waarbij als het ware geld uit niets werd gecreerd.
  Hieruit kun je dus concluderen dat er enorme hoeveelheden geld door banken verdiend zijn, jaar in jaar uit…
  Als je nu ook kijkt naar de balans van de banken die het moeilijk hebben zie je nog steeds onvoorstelbare grote bedragen op de diverse balansen staan.

  Je zou dan dus denken dat banken niet zo ‘overnight’ om kunnen vallen en een dipje van een paar miljard makkelijk op zouden moeten kunnen vangen…

  de vragen zijn dan dus ook:
  *als de beheersing van de financiele markten zo sterk zou zijn door die kleine steenrijke groep schimmige bankiers, waarom wenden ze (of de banken zelf) dan hun fabuleuse kapitaal niet aan om hun melkkoeien te beschermen?
  *Of is het zo dat de beeldvorming aangaande de geheimzinnige joodse bankiers zoals geschetst in de voorgaande artikelen niet juist?
  *Waar is al dat door fractioneel bankieren geproduceerde geld dan gebleven?

  Zoals het nu lijkt heben de banken dus blijkbaar helemaal niet zulke fabeltastische winsten gemaakt of de winsten zijn onmiddleijk afgeroomd door duistere figuren.. waar is dan al dat geld?

 18. @GB:
  Het lijkt me dat als er een grote europese bank gaat en eh et steekspel begint over bailout uit Frankfurt of niet, dat de euro dan uit elkaar gescheurd wordt.
  Ben benieuwd hoe lang dat nog duurt. Nu zitten ze overal te rekenen hoeveel het Lehman failliesement ze kost, maar daar komt straks nog een hele bende banken en instellingen bij. Ik kan me niet voorstellen dat europese banken dat overleven. Bijna iedereen zal schreeuwen om bailouts en inflatie.

  GB reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen reageerde op deze reactie.

 19. @pcrs:

  Als dat zo is dan kan ik niet wachten tot de eerste grote europese bank omvalt! Het einde van de gedwongen “solidariteit” op EUSSR niveau en daarmee het begin van het einde van de EUSSR en de euro zou een fantastische bijkomstigheid zijn.
  Ik gooi hem er nog maar eens in;
  “elk nadeel hep ze voordeel”. 😉

 20. @pcrs:
  Geen zorg! Wij hebben Balkenende en trawanten. Volgens de NOS heeft Jan Peter vanochtend in de Kamer weer geruststellend gezegd:

  NOS:
  “Nederland is economisch weerbaar en verkeert dankzij het kabinetsbeleid in een goede uitgangspositie. Dat zei premier Balkenende op de tweede dag van de Algemene politieke beschouwingen. ”

  IIS reageerde op deze reactie.

 21. @Hub Jongen:

  Dat heeft hij dus werkelijk gezegd,…dan heb ik voor het eerst medelijden met een politicus! Deze man en zijn aanhang drijven de kuddes richting afgrond….op dit moment springen, dacht ik zo, al mensen van wanhoop uit het raam.

Comments are closed.