Vijftien gemeenten, twee provincies en een waterschap hebben in totaal 225,8 miljoen euro uitstaan bij Lehman Brothers, Landsbanki Islands en Kaupthing HF Investment Bank. Zonder twijfel kunnen er meer lokale overheidsorganen aan dit lijstje der kansloze debiteuren worden toegevoegd. Leo Verhoef, de register accountant die de boekhoudgangen van provincies en gemeenten hardnekkig volgt, ziet een verband tussen het weggesluisde geld en boekhoudfraude. Hoe kan het dat gemeenten en provincies keer op keer de cijfers van Leo Verhoef ontkennen maar wel een veelvoud beleggen van wat zij beweren in reserve te hebben ?De provincie Noord-Holland hield door creatief boekhouden in de periode 2000-2007 een 429 miljoen over. Zelf meldde de provincie dat zij slechts 96 miljoen over had. Nu blijkt deze provincie een IJslandse + Lehman strop van 98,4 miljoen te hebben. Provincie Groningen hield in de periode 2000-2007 een 246 miljoen euro uit de boeken. Volgens de Groningers zelf zou dat 70 miljoen geweest zijn. Nu dus een verdampte pot van 30 miljoen. 

Het gemeentebestuur van Amstelveen meldt in de jaarrekening 2007 een nadelig saldo van opbrengsten en kosten van € 32,8 miljoen. In werkelijkheid was er een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 16,5 miljoen. De Onroerendezaakbelasting, die in 2007 € 14,5 miljoen opbracht, was dus totaal onnodig. Amstelveen ging nat voor een lieve 14,9 miljoen euro bij onze IJslandse vrienden.

De gemeente Goes dan. In 2005 volgens de gemeente zelf:  0,8 miljoen. Volgens Leo Verhoef: 5,8 miljoen. In 2006: gemeente: 2 miljoen. Leo: 4,8 miljoen. 2007: gemeente: 3,5 miljoen. Leo: -0,4 miljoen. De beleggingsschade van Goes: 12 miljoen. Us ben zunnig zeggen ze dan ook nog.

En dan is dit debacle nog het topje van de ijsberg. Want er staat nog veel meer kapitaal uit. Kapitaal dat er volgens de boeken niet zou zijn. Spookkapitaal dus, opgebracht door hardwerkende belastingbetalers.

Volgens staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken zouden alle lagere overheden samen een 8,8 (?)miljard euro op de bank hebben staan. Mevrouw Bijleveld stelt opgelucht vast dat het financiele probleem van de provincies en gemeenten ’te overzien’ is. Dat klopt want het probleem ligt ook niet bij de lokale overheid maar bij de belastingbetaler die jaar in jaar uit belazerd wordt. Het probleem ligt ook bij de vele  gemeenteraadsleden die de boekhouding van hun gemeenten tot op heden niet kunnen overzien en niets  gedaan hebben met de herhaalde meldingen en brieven van Leo Verhoef.

Maar ja, boekhouden is dan ook een heel moeilijk vak. Veel moeilijker dan het terugdringen van CO2, het duurzaam maken van onze energiehuishouding, de spreiding van witte en zwarte scholen, het tegengaan van de tweedeling in de samenleving en het bevorderen van samenhang en dialoog in de wijk.

4 REACTIES

 1. Advies: volg het nieuws met een meer kritische blik dan jullie tot nu toe deden:
  Halverwege 2007 werd bekend dat de gezamelijke (semi-)overheidsinstanties in dit land zo’n 96 miljard opgepot hadden. Miljoen toch zeker? Nee, 96.000.000.000 euro. Zal in middels de 100G wel gepasseerd zijn. Wekeloos geld dus.
  Het hele verhaal was minder dan 24 uur in het nieuws, de heldere geesten van Nova besteedden er zo’n 5 minuten aan en deden verder hun plas.
  Onze verdomde rotcenten. Ca 6.000 euro per burger. Zou er graag een paar centen van terug zien.
  Praat me dus niet van die paar lullige miljoentjes van provincies etc.

  Hub Jongen reageerde op deze reactie.

 2. @DeeJay:
  “volg het nieuws met een meer kritische blik dan jullie tot nu toe deden:”

  Graag zouden we meer tijd hebben om dat te doen, of meer hulp krigen van lezers die ook de FEITEN willen blootleggen.
  “Meningen” zijn er te over, maar graag, als je feiten over ambtenaren en politici in de openbaarheid wilt brengen, stuur ze dan in.

 3. ik kan niet anders zeggen , hoe ik de staat haat..(staatscollectivisme)

  huursubsidie herfkens , “groen”links RAF-leden ,2e kamerkrakers ,wat een bende tuig ,ik herken noch mezelf, noch het volk in deze “vertegenwoordiging “der 2e partij -en staatsbelang-kamer.

  2e kamer : priopriteiten 2e kamerleden -op volgorde
  ———————————————————–
  1- eerst komen de belangen van de politici (lid)zelve ..
  2- daarna komen de belangen van hun partij(leden) ..
  3- en daarna komen de belangen van de staat.(staatsbelangen)
  en daarna..
  4-START: belangen van het volk , ja de (volks)vertegenwoordiging
  5) belangen van het individu , ieder individu ..? waar staan die,..??

  DIRECTE democratie in combinatie met 1 (enkel) ministerie NACHTWAKERstaat zal wel nooit komen ,gezien bovenst. belangen!

Comments are closed.