De zonnewind – de stroom van geladen deeltjes die komt van de zon – is op zijn zwakste punt sinds 50 jaar. Wetenschappers kwamen met deze bevinding na 18 jaar studie van data vanuit de Ulysses satelliet. Zij verwachten dat de verminderde zonnewind effect zal hebben in ons hele zonnestelsel.  Normaal gesproken houdt de zonnewind de kosmische straling, electronen en atoomnuclei van black holes en geexplodeerde sterren, op afstand. Het magnetische veld van de aarde vormt een soort schild dat het leven op onze planeet beschermt tegen de hoog-energetische elektronen en protonen die vanuit de ruimte op ons af komen.

Er zijn twee consequenties hieraan verbonden: het klimaat koelt af door verhoogde wolkenvorming en satellieten plus kosmonauten krijgen het zwaarder te verduren door de verhoogde straling.

In 1801 kwam William Herschel, een beroemde wetenschapper in Londen, met een connectie tussen zonne-activiteit en ons klimaat. Hij ontdekte dat de prijs van tarwe direct beinvloed werd door het aantal zonnevlekken, gebaseerd op zijn observatie dat er minder regen viel wanneer er minder zonnevlekken waren. De mate aan zonne-activiteit kan men linken aan koudere en warmere klimaatperiodes op aarde.

Het wolkendek van de aarde staat in een sterke verhouding met galactische kosmische straling (GCR = galactic cosmic ray flux). Via observaties van Ulysses bleek dat de zonnewind zo’n 13 % koeler was dan gemeten in 1960. Daarbij blaast de zon veel minder hard – ongeveer 20 tot 25 % minder dan het was gedurende de laatste zonnetermijn 10 tot 15 jaar geleden.

In maart dit jaar kwam de bestseller Unstoppable Global Warming Every 1.500 Years uit. Hierin verdedigen meer dan 700 wetenschappers het simpele feit dat er een lange, natuurlijke klimaatcyclus bestaat. In dit boek een samenvatting van het historische en fysieke bewijs van klimaatwisselingen incusief de opwarming tijdens de Middeleeuwen, in de Romeinse tijd en zes voorgaande opwarmingen sinds de laatste IJstijd. De meeste warmteperiodes vonden plaats voor 1940 voordat er sprake was van door menselijke activiteit opgewekt CO2. De broeikastheorie kan deze realiteit niet verklaren maar de 1.500 jaar cyclus wel. 

Verscheidene onderzoekers  hebben ook verbindingen tussen de 1.500 jaar cyclus en wijzigingen in zonneactiviteit gevonden, vastgelegd in de zonnevlekkenindex. ‘Wij weten al 400 jaar dat er een sterke correlatie bestaat tussen zonnevlekken en de temperatuur van de aarde’ zegt mede auteur Singer. ‘Die is er niet tussen onze temperaturen en CO2. ‘

4 REACTIES

 1. Niet zo handig om dit artikel te schrijven. Dit geeft de raven in Den Haag namelijk aanleiding om “afkoelingstax” te verzinnen en te heffen over alle burgers. Gecombineerd met de “Opwarmingstax” die we op allerlei slinkse wegen betalen wordt het vrijwel onleefbaar. U zou mij een plezier doen als u een dergelijk goed onderbouwd artikel kunt schrijven waaruit blijkt dat er geen sprake is van opwarming, noch van afkoeling. Hmmmm, dat zal dan wel weer leiden tot een “millieu nivelleringstax””. Hoe dan ook. Mijn complimenten voor het stuk, maar oh oh wees toch voorzichtig. Feind hört mit!
  🙂

 2. Dit een interessant artikel, maar ik denk tenminste zo lijkt het dat ie wordt ondergesneeuwd door de bankencrisis. Het zal toch goedverdoeme niet zo wezen dat de ‘flauwte’ van de zon daar iets mee heeft te maken??
  Het is erg opmerkelijk dat de zonnevlekken of zonneactiviteit hoe je het ook maar wilt noemen na 50 dikke vette jaren minder en anders is dan gebruikelijk. Heel bijzonder en misschien wel een heel belangrijk onderwerp?

  IIS reageerde op deze reactie.

 3. @IIS:

  Dit een = Dit is een…

  Toeval of niet, maar sinds de zonnevlekken op de koperen ploert afgenomen zijn is het, zo lijkt het althans, koeler en vochtiger in NL. Spanje lijkt nergens last van te hebben, daar hadden ze, net als de rest van het Middellandse-Zeegebied zelfs een hittegolf en een tijdlang erg droog gehad. Op Mallorca stonden de waterbassins bijna leeg, maar als door een wonder viel daar vorig jaar oktober op één dag zoveel regen dat ze in eenmaal weer waren gevuld.

 4. Maar! Dit is ERG!
  nu wordt immers de klimaatschade door autorijden gemaskeerd door een tijdelijke verminderde zonne-activiteit! Wij moeten onverminderd doorgaan met het saboteren van het gebruik van vuur – de eerste uitvinding die de mens van het dier onderscheidde – om het bestaan van de mens verder in gevaar te brengen. Immers de aarde is pas veilig bij minder dan 200 miljoen primitief levende mensen. Meer kan Moeder Maria euh Aarde niet aan!

Comments are closed.