Heden melden de media (o.a. het nosjournaal) dat zich ruim 17.000 mensen bij de politie hebben opgegeven om aan het Burgernet deel te nemen.

Het Ministerium für die Staatssicherheit is verheugd dat het lobby-werk na bijna 20 jaar van intensieve inspanning eindelijk vruchten afwerpt. Bijzonder trots is men op de omstandigheid dat de medewerking van deze nieuwe IM-ers (inoffizieller Mitarbeiter) heel ruim kan worden toegepast. De “Burgers” worden immers niet van de aard van het gepleegde misdrijf op de hoogte gesteld.

Het verraad ligt nu bij de burgers zelf. “Der größte Feind im ganzen Land ist und bleibt der Denunziant.”

35 REACTIES

 1. Er is ook een film “die Welle” die op intrigerende wijze laat zien hoe een schoolproject van sociale en lieve kinderen, in verradende en martelende onmensen verandert.
  Het uitgangsprincipe is dacht ik hetzelfde.

  beek reageerde op deze reactie.

 2. Het fameuze kinderliedje:

  Klikspaan, boterspaan,
  je mag niet door m’n straatje gaan,
  hondje zal je bijten,
  poesje zal je krabbelen,
  dat komt van al je babbelen.

  dat ik me van mijn jeugd herinner, is kennelijk geheel “vergeten”. Het maakt althans geen deel meer uit van de opvoeding.

 3. Hmm ja, beetje over de top wellicht maar het is a) op vrijwillige basis, en b) men probeert geen kliklijn op te zetten, maar er worden sms’jes verzonden als ergens een inbraak of winkeldiefstal is. Vervolgens kunnen deze vrijwilligers dan alerter zijn of ze iemand zien die aan dat signalement voldoet.

  Het is treurig dat de politie kennelijk niet in staat is zijn werk fatsoenlijk uit te voeren op eigen kracht, maar als men hiermee meer misdaden oplost en dieven / verkrachters / inbrekers sneller op kan pakken dan is dit prima.

  Ik zie hier in ieder geval geen Libertarisch bezwaar tegen. En als de burger er bezwaren tegen heeft als hij de “aard” van het misdrijf niet ken dan doet hij toch gewoon lekker niet mee?

  GB reageerde op deze reactie.
  admin reageerde op deze reactie.

 4. @Roy:

  **Het is treurig dat de politie kennelijk niet in staat is zijn werk fatsoenlijk uit te voeren op eigen kracht, maar als men hiermee meer misdaden oplost en dieven / verkrachters / inbrekers sneller op kan pakken dan is dit prima.**

  Dit is dezelfde drogredenantie als dat de overheid je privacy aan banden wil leggen voor de War on Terror.
  Zeer voorzichtig mee zijn zou ik zeggen! Alle agentjes verlossen van hun boetequota en laserpistolen en echte misstanden laten opsporen en aanpakken. Het belangrijkste wat moet gebeuren is de individuele burger veel meer bevoegheden geven bij de bestrijding van criminaliteit. Bij bewezen schuld trouwens vele strengere straffen inclusief doodstraf. Sterke repressie is en blijft het beste middel in de strijd tegen criminaliteit. De overheid en Politie/Justitie wil ons iets anders doen geloven maar daar trap ik niet in!
  Ze zijn trouwens niet gebaat bij een sterke vermindering van de misdaadcijfers omdat het ze voor een groot deel overbodig maakt.

  Ik vraag me af wat personen beweegt om het huidige politie- en justitieapparaat te willen helpen met misdaadbestrijding.
  Zijn ze óf grenzeloos naief óf enge mannetjes??

  Roy reageerde op deze reactie.

 5. Interessanter vind ik de vraag welke personen dit hebben bedacht en welke mensen hier hun toestemming voor hebben gegeven, de zieke koppen en namen wil ik zien. Ik zal niet direct met het vingertje wijzen op onze liefdevolle en moraliserende gelovigen of schattige rode rakkertjes, maar het waren vast en zeker niet de straatvegers van ome Ko.

  Hiermee wordt prioriteit gegeven aan kleine overtredingen en wordt er m.i. een soort van NSB’erjtes gecreëerd die over onschuldige burgers waakt en alle, in hun ogen, ongeoorloofde zaken ziet of opspoort. Men creëert simpelweg een paranoïde maatschappij, want er zou zomaar een verrader mee kunnen kijken als je per ongeluk een peuk of prop papier op straat gooit. Het mag duidelijk zijn dat er ruim 18000 geesteszieken en NSB-achtigen zich vrijwillig hebben laten registreren.
  beek reageerde op deze reactie.
  Roy reageerde op deze reactie.

 6. @peter:

  Het uitgangspunt zal hoogst waarschijnlijk zijn dat men allerlei verdachtmakingen begint te veronderstellen, die gaan leiden tot een hoge mate van onderling wantrouwen. Wantrouwen dat wordt versterkt door aan de verdachtmakingen fysieke dreiging te koppelen.
  Maar bij dit project schakelt men burgers tijdig in, die vervolgens vluchtende inbrekers, vandalen of rovers zouden kunnen zien.
  Het delict is gepleegd, de politie vraagt medewerking bij het uitkijken naar de daders.
  Dat is geen verklikken of collaboreren.
  Of nazi-praktijk.
  Met het zoeken naar getuigen van een duidelijke misdaad.
  Dat sommigen hier elke overheid fascistisch noemen, maakt dat men zo’n eenvoudige medewerking van burgers opblaast tot WO2 proporties.
  Deze burgers kunnen ook weer afhaken als ze menen dat hun medewerking voor onjuiste doelen wordt gebruikt, als het speuren naar Joden of Jehova’s Getuigen b.v.

 7. @beek:

  De NSB denkt met u mee! Of heb jij je ook aangemeld? Maar goed, aan jouw reactie te merken was het dus een strak CU/CDA plan. He(i)(l)l Rouwkoets en Pottèrrr!
  Een vergelijking met de Stasi is minder erg, ja toch Beek. Judassen zijn het! Kapo’s! Ook de bedenkers en uitvoerders, alleen die vreten er weer beter van. Zakkenkrabbers en hoerenlopers die zondags schijnheilig in de kerk zitten te geilen op het wijvenvolk van een ander…wat heeft men daar anders te zoeken?…dat zijn de bedenkers. Trouwens, het opsporen van crimineel volk is altijd nog het werk van justitie, daar worden ze namelijk dik en rijkelijk, van ons geld, voor beloond.
  beek reageerde op deze reactie.

 8. @IIS:

  Ik heb er niets mee te maken.
  Maar als in mijn huis is ingebroken en een medewerkende burger zag de inbrekers en kon aldus de politie tijdig inseinen, dan zie ik geen Nazi’s aan het werk.
  IIS, met Schnellschiklspritzergruber, blaast het weer eens op tot Groteske Proporties.

  IIS reageerde op deze reactie.

 9. @GB:
  @IIS:

  O.k. ik zei al dat jullie te ver doorschoten, en dit maakt het af.

  Mensen die vrijwillig een smsje ontvangen en extra opletten als er ergens een diefstal of beroving plaatsvindt vergelijken met NSB’ers is gewoon schandalig. Jullie kunnen beiden beter even een boekje lezen over de 2e wereldoorlog of wat research doen.

  Winkeldieven hebben daadwerkelijk een misdrijf begaan. De Joden in de 2e wereldoorlog hadden niets gedaan behalve “Joods zijn”. En het heeft al helemaal niets te maken met het opgeven van privacy. Het is namelijk Vrijwillig. Als je niet mee wilt doen, dat meld je niet aan. Tegen deze hele praktijk is geen enkel libertarisch bezwaar aan te kaarten.

  Uiteraard is er in een libertarische maatschappij een andere opzet voor het handhaven van eigendomsrecht. Maar ook in zo’n maatschappij zou dit systeem van oplettende vrijwilligers helemaal niet vreemd zijn. Zijn we dan ook NSB’ers?

  Mensen die gelijk Hitler, Nazi of NSB roepen hebben bij mij meestal direct de discussie verloren. Wat een zwakteargument zeg. Erg jammer. Ga liever inhoudelijk de discussie aan en vertel wat hier het morele bezwaar is tegen een vrijwillige overeenkomst waarbij personen die het eigendomsrecht schenden worden aangepakt.

  Rob reageerde op deze reactie.
  GB reageerde op deze reactie.

 10. @beek:

  Een inbreker kan iedereen melden, daar heb je geen NSB’r voor nodig. Bij wie moet ik straks als burger de inbreker melden? Kan ik nog bij de politie terecht of moet ik eerst vragen of meneer van de NSB langskomt?

 11. ….beter even een boekje lezen over de 2e wereldoorlog of wat research doen.

  Boekjes??? Geloof jij alles wat er in boekjes staat. Het blijft niet bij opletten, het blijft niet bij tippen. Maar als jij dat wilt geloven, prima toch. En in wat voor maatschappij wens jij te leven dan? In een gecontroleerde maatschappij of in een vrije. Kerel meld je aan en ga boe….burgers vangen!

 12. Sorry, collaborateurs? Waar slaat dat nou weer op? Toevallig woon ik in een wijk met een hoog inbraakcijfers (makkelijke huizen). Het gebeurt regelmatig dat de politie met 4,5 autos door de straten rijd met zwaailicht. Vervolgens komt er steeds dezelfde persoon langsrennen die wegduikt voor de politieauto’s.

  Ben ik een collaborateur als ik tegen de politie zeg waar de inbreker met de TV van de buurvrouw loopt?

  Dit initiatief geeft mij de mogelijkheid middels sms snel op de hoogte te komen. Ik sta nl niet 24/7 uit het raam te kijken …
  IIS reageerde op deze reactie.

 13. Gezien de reacties hier is men er weer aardig in geslaagd de aandacht af te leiden van waar de burgers nu eigenlijk dagelijks het mééste last hebben: dat is namelijk van de politie zélf die in opdracht van de regering met man en macht, met zero-tolerance, de ontelbare regeltjes handhaven waarvan er véle zodanig zijn vastgesteld dat het moeilijk is (en niet voor de hand liggend) om je er aan te houden!

  Zero tolerance komt in de praktijk neer op 1/voorál geen waarschuwingen geven. 2/bekeuren voor de állerkleinste marges. 3/controleren tijdens situaties waarin de kans op “overtredingen” het grootst is en 4/in géén geval de omstandigheden relateren aan de overtreding.

  Criminaliteit is (ondanks de vele importcriminelen) nog steeds incidenteel (niet dankzij de politie), de terreur van de bekeuringen puur voor de opbrengst is STRUCTUREEL !! Maar ja, hoe kun je anders jaarlijks zo’n €600.000.000 binnenhalen uit tientallen miljoenen bekeuringen.
  De rest is bijzaak voor de politie; Rotterdam wordt met 350 man hermetisch afgesloten voor alcoholcontroles (plus de “lekkere” bijvangst aan bellers, geen gordel om en/of geen rijbewijs bij zich) maar bij andere, meer ernstige problemen, geven ze niet thuis.

  Ze moeten eens aangesproken worden op de krankzinnige aandacht voor het verkeer, de draconische maatregelen met als (vals) voorwendsel de 800 jaarlijkse verkeersslachtoffers terwijl de jaarlijkse honderdduizenden slachtoffers van ernstige ziektes het moeten hebben van langs de deuren centen ophalen door vrijwilligers!

  Zie hier de “waarden en normen” van de walgelijke kliek “balkenende”!!

  beek reageerde op deze reactie.
  GB reageerde op deze reactie.

 14. @Len:

  Nee natuurlijk ben je geen verrader, maar moet er een soort netwerk opgezet worden om te zorgen dat jij ‘samenwerkt’ met de politie. Je kan, en dat zal jij en je buurtbewoners al meerdere keren hebben gedaan, gewoon de politie bellen. Of biedt dat geen soelaas en laat de politie misschien verstek gaan en komt er steeds hetzelfde geboefte voorbij lopen. Laten mensen maar uitkijken met het aanmelden, bij eventuele arrestaties kan er zomaar een naam of adres ergens uit rollen of bekend gemaakt worden. Krijg je meneer de boef aan de deur en wie gaat jou dan helpen….De topjongens met klatergoud maken carriere en strijken met de eer en poen en het stront is voor de burger!

 15. @Eric:
  Daar komt Eric met een fraai staaltje afleidingsmanoeuvres voor wat hier werd voorgesteld door de verschillende corpsen: het tijdig alarmeren van meewerkende burgers teneinde een kans te vergroten dat werkelijke criminelen worden gepakt.

  De werkzaamheden van het BVOM vallen hier niet onder.
  Maar door alles simpel tot fascitische overheid te bombarderen, onstaan deze NSB-vergelijkingen die in dit verband volledig misplaatst zijn.

  Eric reageerde op deze reactie.

 16. @Roy: Ik had wat tegen mensen die niet op straat, maar op de stoep fietsten. Uiteindelijk werd ook ik voor nazi uitgemaakt… Geeft duidelijk aan wat het niveau is. Men ziet overal spoken en geesten, lijkt niburu wel, ziet ze ook overal vliegen en hoort stemmetjes… Ze willen hier problemen oplossen, maar die problemen oplossen MET de mensen kunnen ze niet! Net zo kortzichtig en afgestompt als elke andere politieke partij, ideologie of denkwijze… Elke keer weer jammer, dat soort kortzichtige reakties. Leer van het verleden, leef in het nu, kijk naar de toekomst.

 17. @beek:
  Ik moet u tóch even corrigeren hr Beek en reageer u aub niet af op de boodschapper, ook niet als de boodschap u niet aan staat of u ervoor kiest er de ogen voor te sluiten.
  U gaat namelijk voorbij aan het feit dat alle “verkeersgerelateerdeincassoactiviteiten” door het bvom worden geïnitieerd en worden uitgevoerd door, behalve een aantal daarvoor per politiekorps VAST aangestelde politieagenten en boa’s (VerkeersHandhavingsTeams genoemd), de gewone politie en de klpd. Als u iets meer op de hoogte was van de schaal waarop deze activiteiten plaats vinden had u een dergelijk commentaar niet geleverd!

  Het gaat mij ook niet zozeer om de NSB associaties maar om het feit dat men zich blijkbaar druk maakt om “criminaliteit” terwijl de omvang en de aard (structureel) van de terreur-van-de-bekeuring-met-zero-tolerance véél meer negatieve impact heeft op de maatschappij!

  Waarom vraagt er niemand eens wat er aan het verkeer “te handhaven” valt? Dat houdt namelijk zichzelf in stand en de politietijd en energie die er aan besteed worden staan in geen énkele verhouding tot de aandacht nodig uitsluitend voor verkeersveiligheid zónder het winstoogmerk! De wantoestanden hier in Nederland worden veroorzaakt door het al bij voorbaat opnemen van de “vangst” in de begroting, de lat elk jaar iets hoger te leggen en er zelfs gaten mee gaan opvullen (€40 miljoen in 2009).

  Dat dit ten koste gaat van criminaliteitsbestrijding heb ik niet verzonnen, dat kun je dagelijks in de krant lezen of ervaren als je beroofd bent of je wil aangifte gaan doen.

  beek reageerde op deze reactie.

 18. @Eric:

  Camera’s als incassobureaus, vanwege begrote inkomsten, dat ben ik eens.
  Camera’s ontlasten echte politiemensen.
  Die zich aan andere kwesties kunnen wijden.
  Dat corpsen burgers attent willen maken op lieden die zich zojuist aan beroving, inbraak of molest hebben schuldig gemaakt, kan ik niet als NSB of Nzai-gedrag beschouwen.
  En DAT was hier de kwestie die door Schnellschicklspritzergruber werd aangekaart.

  IIS reageerde op deze reactie.

 19. @beek:

  Veroest, waar is de poli….NSB als je ze nodig hebt. de polizei kijkt tv en de burger treedt op, Affengeile Affe! Politie en overheid laat ze krijgen wat Beek heeft. Man wat heb jij een hoge pet op van Joden, het grote je weet wel boek, Overheid, oranges en wat al niet meer. maar pas op dat ze je niet betrappen op een afwerkplek, voor je het weet verricht je een verkeerde handeling.

  Wist je trouwens dat mede door steun van jouw soort na de oorlog de NSB’rs allemaal goed zijn weggekomen….Zelf de jeutjes hebben ze omarmt!
  IIS reageerde op deze reactie.
  beek reageerde op deze reactie.

 20. @IIS:

  ……omarmd….waarom een kameel niet door het oog van de naald kan begrijp ik eigenlijk niet….Hadden ze toen al kamelen? Naaimachines waren een hit in het jaar noel!

 21. @IIS:
  GROTESK, alweer.
  Mijn soort? Zegt me niks.
  Hoge pet op van Joden? Waar past dit in deze kwestie, afgezien van de nonsens van dat bericht, ook volgens de bijbelse geschriften die de Israeliers immers voortdurend terecht wijzen.
  Mijn boek? Nee hoor, zo’n boek is buiten alles wat een mens kan bedenken.
  Hoge pet op van de overheid? Ook al niet. Wel blij dat er politie is tegen allerlei kwalijke zaken.
  De Oranjes? Zijn m.i. net gewone mensen, die hun best doen de onmogelijke functie goed in te vullen.
  En ook de rest komt voornamelijk voort uit de verhitte fantasie van ene IIS.
  Kortom, een reactie waar je niks mee kan, en die zeker geen helderder licht laat schijnen over de kwestie die hier werd aangebracht.
  Eerder wordt hier bagger en stof toegevoegd, teneinde de zaak alleen maar te vertroebelen.
  IIS kletst maar wat, al naar z’n humeur hem ingeeft.

  admin reageerde op deze reactie.
  IIS reageerde op deze reactie.

 22. @Roy [10]:
  @10

  Waar maak ik de vergelijking met NSB-ers??
  Ga eens gewoon in op mijn argumenten.
  Ik heb vertrouwen in meer bevoegheden en juridische ruggensteun van het individu bij terugdringen van criminaliteit.
  De laatste 20/30 jaar hebben het falen van de politie/justitie wel duidelijk gemaakt dat de overheid het niet kan (of wil??). Waarom zou je een geweldadige hangjongere aangeven als je weet dat hij binnen 2 uur weer vrij rondloopt en vervolgens jouw komt opzoeken?
  Ik heb geen zin om politie in de arm te nemen als ik het in bepaalde gevallen ook zelf of met bv mijn buurtgenoten zou kunnen oplossen.

 23. @Eric [14]:

  Dat gaf ik in @3 ook aan.
  De politie/justitie WIL de echte criminaliteit m.i. niet oplossen.
  Het is gewoonweg niet in hun belang om dit te ver terug te dringen.
  Hoe kan hier anders iemand verklaren dat ze de prioriteiten bij het binnenhalen van geld door bv het uitschrijven van bonnen leggen?

 24. @beek [22]:

  Burgelijk ongehaarzaamheid dient onmiddellijk afgestraft en jij speelt de vermoorde onschuld. Braaf Fikkie, braaf…..Grotesk is een monster dat correct en volgens het boekje denkt en leeft. Zeg toch gewoon eens de waarheid en lul niet als een afgerichte hond. Alles wat deze overheid uitkotst is voor jou te pruimen en speel je als een grammofoonplaat af, het is duidelijk waarom. Lult met het verstand en niet met het hart. Pleur eens wat peper op je rauwe zak, misschien zing je dan zoals het hoort. Leef je of lig je al op het kerkhof?

  beek reageerde op deze reactie.

 25. Detlef heeft het goed neergezet.

  natúúrlijk is dat ‘dieven helpen vangen ‘ een aas. En al 17 duizend ontroerend naieve betweters trappen erin.

  Zien jullie dan niet, dat dit hele land kleinkeutelig klaargestoomd is voor dit soort dingen, de afgelopen tijd..?
  Boetes voor de meest banale lulligheidjes.
  Korsten en vieze pannetjes in de keukens.
  Paracetamol is te gevaarlijk voor de burger.
  ‘Het-Beste-Idee ‘ uit de bekrompen, gekloonde, eendimensionale leefwereld van ‘de burger ‘.
  Alles wordt debiel, Plattgemacht, vulgair, simpel, gemaakt en gehouden.

  ..daar passen ‘oplettende eendimensionale burgertjes ‘ príma in.
  Geef ze een gevoel van Nuttigheid, door hun zielige egootjes een schouderklopje te geven voor hun Werk Van Eeuwigheidswaarde
  (..welke lege ziel smacht niet naar iets van vervulling en doel..?)

  – en voila. De perfecte westerse kuddestaat.

  Vervolgens zet je een proces van afstomping in;
  zoals dat gebeurt mbv de vele programma s waarin eventuele kwaliteit gemengd wordt met BAGGER,
  zodat, aand het eind, ook BAGGER geliefd wordt door de massa.

  ..en je zult zien,
  dat het hélemaal niet moeilijk is,
  om die ‘oplettende massa ‘ wat meer attent te maken
  op ‘vrijsprekers ‘ , bv.
  Of op ‘ fundamentalisten ‘.
  Ik noem maar wat.

  De Heilstaat.
  Met dank aan o.a. beek.

  beek reageerde op deze reactie.
  beek reageerde op deze reactie.

 26. @IIS [25]: @Loneman [26]:

  Burgers wordt gevraagd extra uit te zien naar echte boeven, meer is er hier niet aan de hand.
  Maar de zaak wordt opgeblazen tot groteske proporties, alsof nu de hele staat een NAZI-staat is geworden met NSB-ers aan het werk.
  Zie daar hoe gemakkelijk ‘vijanden’ worden geschapen, zoals Peter in de eerste reactie al opmerkte.
  De nuchterheid in de aanvallen is volledig zoek.

  IIS reageerde op deze reactie.

 27. @beek [27]:

  De overheid is incompetent en vraagt aan de burger haar medewerking??….Normaal gesproken, zoals ik zwaar aan de lijve heb ondervonden, kan de burger doodvallen. Ik blijf er bij…NSB. en de overheid is in mijn optiek de bezetter. Volgens mij is het een kwestie van ervaring met de overheid en zijn dienaren….Jij hebt waarschijnlijk een goede en ik een heel slechte ervaring…Jij bent een braaf burgermannetje en luistert naar de ‘heren’, ik ben een opgewonden en recalcitrante man, van mij kunnen ze doodvallen….gewoon, omdat ik ook kon/kan doodvallen. De bezetter met zijn kronkels en doortraptheid gun ik nog geen blik waardig en van mij mag ze de rotting krijgen….leugenaars, cokesnuivers, struikrovers en moordenaars werk ik niet mee samen!!
  beek reageerde op deze reactie.

 28. @IIS [28]:

  OK, jij hebt waarschijnlijk goede redenen voor je woede.
  Maar die woede richt zich ook tegen allerlei anderen, niet overheden. Eigenlijk lijkt niemand te deugen in jouw ogen.
  Vind jij mensen die de politie bellen n.a.v. een programma als ‘Opsporing verzocht’ dan ook NSB-ers?
  Of een Peter R. de Vries met z’n opsporingsmethoden?
  Ook een NSB-er?

  IIS reageerde op deze reactie.

Comments are closed.