Hieperdepiep! Nu gaat het gebeuren. Eindelijk wordt de gezondheidszorg efficient en kunnen de kosten omlaag…

Of toch niet?

Veel mensen maken geen bezwaar. Dat is hun goed recht of luiheid. Maar wat zou zo’n dossier ons kunnen brengen?

Ik ben zelf werkzaam in de ict en een “digitaal” dossier kan inderdaad papieren rompslomp voorkomen en efficientie bewerkstelligen. Maar ik zou zoiets op een eigen medium [16GB USB stick] willen hebben, inclusief versleuteling zodat niet iedereen het dossier kan inzien als ik die stick kwijt ben. [Noot: bij defensie gaat nog wel ’s eea fout, en ook zij gebruiken/gebruikten destijds geen versleuteling].

Nee, eea wordt centraal opgeslagen, god moge weten waar, en zorgverleners kunnen alles inzien tenzij u bezwaar aantekent (?).

Als ik nu na ga wat de overheid over mij weet en wat me dit oplevert, dan kom ik tot het volgende rijtje:

 • Wat ik verdien -> inkomstenbelasting
 • Wat ik bezit -> vermogensheffing
 • Wat mijn huis waar is -> OZB belasting
 • In welke auto ik rijd -> wegenbelasting
 • Hoogte van mijn pensioen -> Bos belasting
 • Als ik dood ben -> lijkentax
 • Verzin zelf nog wat -> meer belasting

Ons grondwettelijk artikel 1, dat oorspronkelijk was bedoeld om alle mensen dezelfde rechten ten opzichte van de overheid te geven, is volledig verkracht. Het wordt nu gebruikt om mensen niet te laten mogen discrimineren, terwijl de overheid al haar burgers wel discrimineert, zeker op financiele gronden.

Laten we eerlijk zijn: we discrimineren allemaal. Zo ga ik met alleen slanke vrouwen naar bed. Als de overheid dit soort data over mij weet, dan kan het OM mij veroordelen hierop.

Alhoewel overheden niet mogen discrimineren, betalen burgers die goed verdienen en bezitten aanmerkelijk meer belasting dan minder gefortuneerden. Natuurlijk democratisch besloten, maar ik heb nergens voor getekend. Sterker nog: twee mannen kunnen 1 vrouw ook democratisch verkrachten.

Bovenstaande voorbeelden geven de steeds zwakker wordende rechtspositie tegenover onze overheid weer.

En mede hierdoor, kan ik niet geloven dat er van het EPD geen misbruik gemaakt gaat worden. Wat is het een overheid waard om b.v. gezonde mensen langer door te laten werken. Helaas is zoiets een gangbaardere gedachte dan screenen of mensen in de WAO echt arbeidsongeschikt zijn.

En wie draait op bij eventuele calamiteiten? Iedere sukkel in het bedrijfsleven bespreekt a priori dergelijke excessen van zo’n systeem. Wat nu, als diezelfde dossiers verloren gaan door een fout, zoals ook de belastingdienst 700.00 aangiftes kwijt raakte?

Ik vraag bij bezoeken aan medische instellingen kopieren van data, scan alles in en bewaar dit.

Hier voel ik me een stuk veiliger bij.

Ik hoop ten zeerste dat u ook bezwaar aantekent tegen het EPD.

19 REACTIES

 1. “En mede hierdoor, kan ik niet geloven dat er van het EPD geen misbruik gemaakt gaat worden.”
  Er hoeft maar een noodsituatie te ontstaan en afspreken (regele, wetten) worden éénzijdig ontbonden, recent voorbeeld is het smijten met miljarden (geld van de burgers) naar banken zonder het parlement te raadplegen.

 2. Ik heb nog geen bezwaar gemaakt tegen dat dossier omdat die wet officieel nog niet is aangenomen, hoewel ik een vermoeden heb dat ‘onze vertegenwoordigers’ (of hoeren van de macht?) die wel ongezien gaan goedkeuren. Het nut/noodzaak van dat bezwaar is mij ook niet helemaal duidelijk. De meningen daarover zijn verdeeld. Het dossier schijnt ook bepaald niet hacker-proof te zijn.

  Inderdaad, ook ‘meisjes’ van 40+ met 160 kilo en een eetstoornis hebben recht op jouw aandacht! Meld Misdaad Anoniem maar bellen dan? Doe Bubba maar de groeten 😉

 3. Ik heb geen bezwaar ingevuld. Ik vind het een prettig idee om, bijvoorbeeld als ik een ongeluk heb gehad, dat hulpverleners weten welke bloedgroep ik heb. Anders moeten ze zomaar iedereen bloedgroep 0 geven, wat de belastingbetaler te veel geld kost. Wat jullie doen is wetgeving afkeuren omdat er eventueel in de toekomst misbruik van gemaakt kan worden. Als dat zo blijkt te zijn kun je altijd bezwaar maken en bovendien, van mij mag iedereen mijn medische gegevens weten hoor, ik zie niet in hoe daar misbruik van gemaakt kan worden.

  Freek reageerde op deze reactie.
  Scrutinizer reageerde op deze reactie.
  Lotta Fuzz reageerde op deze reactie.
  Baron van Jichtersum reageerde op deze reactie.

 4. Tja, als ik een 16 gb. usb stick nodig heb, en nog eens versleuteld, zou ik mezelf ook zorgen maken.

  tot 2 jaar geleden werkten de huisartsen nog met een patientenkaart gegevens die digitaal misschien 64 kb innemen.
  Doe daar nog wat scans bij van 300 kb per stuk en je patienten dossier past op een 1,44 mb floppy. (bij mij dan toch)

  Je gaat ook helemaal aan de voordelen voorbij, zoals ABC hierboven ook schrijft.

  Als je een zorgverzekering afsluit, behoor je naar waarheid ook diverse vragen te beantwoorden. Indien je achteraf gelogen hebt, wordt je ook uitgesloten van uitbetaling.
  Die gegevns die ze willen weten krijgen ze toch wel.

  mrXL reageerde op deze reactie.

 5. @ABC:
  Op het moment dat er misbruik van kan worden gemaakt ben je met ‘bezwaar maken’ te laat, ze hebben dan al je gegevens al.
  Vergelijk het met de regering in de jaren 30 die, om beter en efficiënter met de burger te kunnen communiceren, besloot van heel NL de religie te registeren.
  Was dàt even handig toen Hitler een paar jaar later op bezoek kwam. En iedereen maar afvragen waarom er in Nederland zoveel Joden vervolgd zijn…
  Of vergelijk het met het paspoort met vingerafdruk. Nee, het komt alleen in het paspoort te staan, er wordt geen database van gemaakt. *wacht twee jaar* Omdat het toch wel handig is, gaan we toch maar een database van vingerafdrukken aanleggen.
  .
  Stem NEE tegen het EPD!
  .
  “ik snap niet hoe daar misbruik van kan worden gemaakt”
  Nou, als zorgverzekeraars precies weten wat jouw mankeert, zou jouw premie wel eens (onbetaalbaar) hoog kunnen worden. Ook kan de overheid er gebruik van maken om je bijvoorbeeld te dwingen langer door te werken, omdat je volgens het EPD gezond bent.

 6. @ABC: “Ik vind het een prettig idee om, bijvoorbeeld als ik een ongeluk heb gehad, dat hulpverleners weten welke bloedgroep ik heb. Anders moeten ze zomaar iedereen bloedgroep 0 geven”
  Neen. Van kindsbeen af, kreeg ik van moeders altijd een kaartje om mijn nek met mijn bloedgroep erop. Nu heb ik het in mijn portefeuille, duidelijk zichtbaar naast mijn ID.
  Als ik verder nog een ziekte had die de helft van alle medicijnen diskalificeert zou ik dat er gewoon bijschrijven. Zoaits als “Pas op, deze man heeft diabetes”. Dus als ik in een ongeval het bewustzijn verlies en men kan me niet bevragen omtrent enkele kritieke zaken, dan zegt zo’n simpel kaartje genoeg.
  Al de rest in je patientendossier is niet acuut. Dat ik een ambei in mijn kont heb zitten (als dat zo was) is niet relevant i.g.v. een bloedtransfusie. Dat ik last heb van schilfertjes en het slechts dankzij H&S anti-roos is dat dit niet opvalt is evenmin relevant en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.
  In wezen kan iedereen zijn volledig (“dik”) dossier zelf thuis op een USB bewaren en t.z.t. meenemen op doctersbezoek. Alleen enkele uiterst belangrijke zaken als bloedgroep en bv. diabetes steek je op een ouderwets papieren kaartje in je portefeuille, makkelijk vindbaar, naast je ID.
  Daar heb je dus geen volledig EPD voor nodig.
  Dit spaart geld en beschermt je privacy.

  “van mij mag iedereen mijn medische gegevens weten hoor, ik zie niet in hoe daar misbruik van gemaakt kan worden”
  Zoals hier reeds geopperd werd, moet je dadelijk als gezond mens wellicht langer werken uit solidariteit met de -al dan niet ten gevolge van hun eigen levensstijl- ongezondere medeburger. Omgekeerd zal je wellicht als ongezonde gediscrimineerd worden als een soort untermensch. In het ene geval wordt je als slaaf geexploiteerd, in het andere als minderwaardig (“nutteloos”) wezen afgeslacht. Dus wat wil je het liefst zijn: gezond of ongezond?

 7. Precies.

  Het kan niet anders dan dat de politiek bezig is te bepalen, wanneer de stekker eruit gehaald wordt, als het zover is. Dat is dan niet gebaseerd op overlevingskans of levensverwachting, maar op budgettaire of -nog erger- politieke gronden.

  Maar “laten we vooral niet ongezellig worden” en net doen of “de overheid” te allen tijde het beste met de individuele burger voor heeft, nietwaar ABC, peter? Dan kunnen “we” tenminste de lessen van WO-II overslaan…

 8. @peter: Heel veel mensen begrijpen het libertarisme alsmede ook artikelen verkeerd. Ik zeg niet dat ik tegen een patientendossier ben, digitiaal, dat staat notabene in de aanhef, maar wel als de servers naast die van de belastingdienst staan…

 9. Ik wil weer eens herhalen, wat ik al zo vaak gezegd heb: de ziekenfondsen (die zich tegenwoordig “zorgverzekeraars” mogen noemen) beschikken over buitengewoon gevoelige persoonsgegevens, terwijl ze de wettelijke status van loopjongens van de staat hebben gekregen.

  Het is bovendien in de concrete situatie praktisch onmogelijk individuele koppelingen van bestanden te controleren en weer te ontkoppelen.

  Ook is niet te controleren wat er morgen of overmorgen met je persoonlijke gegevens gebeurt.

  Tenslotte wens ik eenvoudigweg niet verplicht te worden premie te betalen aan een stelsel, waarbij op lichtvaardige wijze door de eerste de beste kantoorbediende met mijn persoonsgegevens wordt omgesprongen. Integendeel, daar wil ik bovenop zitten.

 10. Registratie is de eerste stap naar regulatie en/of belasten.

  Vervelende is, zoals Hartman al eens betoogde, is dat in dit geval er geen opt-out is. Je krijgt allereerst een briefdat je default opgenomen wordt, tenzij je bezwaar maakt. Maar ja, als je dat doet, wordt elders (of in dezelfde database ipv de gegevens?) opgeslagen dat je bezwaar had. Ook die gegevens kunnen en dus zullen were misbruikt worden …

  Spy-Nose reageerde op deze reactie.

 11. Ik heb nooit ID bij me en ben nooit ziek. Is veel beter systeem.

 12. De medische gegevens worden niet centraal opgeslagen, alleen welke gegevens zich waar bevinden en wie er bij mag. De medische gegevens blijven opgeslagen waar ze nu ook zijn, dus bij zowel de huisarts als het ziekenhuis. Mocht je een keer in een “vreemd” ziekenhuis worden opgenomen, dan zullen je medische gegevens bij het ziekenhuis vandaan gehaald worden waar je normaal gesproken naar toe gaat.

  Echter, zo werkt een arts niet. Op het moment dat je bij een arts komt, die jouw nooit eerder heeft behandeld worden gewoon de reguliere onderzoeken gedaan om te achterhalen wat er aan scheelt. Wat nu dus ook gebeurt.

 13. De massa is slechts bezig met wat Ajax/PSV/Feyenoord ‘doet’ dus dat EPD gaat er gewoon komen temeer omdat de tweede kamer vol zit met nitwits die geen idee hebben waar het echt over gaat. Ik ben benieuwd wat er in Kassa (zaterdag) over gezegd gaat worden.

 14. @Johnny [14]:

  Wouw! Klinkt heeft zijn plan nog niet gelanceerd of er wordt meteen bewezen wat een slecht idee het is!

  Niet dat dat Klink zal tegenhouden…

 15. @ABC [3]:
  “Wat jullie doen is wetgeving afkeuren omdat er eventueel in de toekomst misbruik van gemaakt kan worden. “

  Inderdaad, preventief ingrijpen. Verdedig jezelf tegen de overheid met haar eigen middelen: iedereen schuldig, totdat het tegendeel bewezen is.

  “van mij mag iedereen mijn medische gegevens weten hoor, ik zie niet in hoe daar misbruik van gemaakt kan worden.”

  1) Dat het van jou mag, zou er niet automatisch toe mogen leiden dat het dus ook van mij mag. Maar die kant gaat het nu wel op.
  2) Alhoewel het hier gaat om jouw gegevens, is het jammergenoeg niet aan jou om te bepalen wat misbruik is. Of wat belastende informatie zou kunnen zijn en waarom. Laat staan dat jij zelf controle hebt over de inhoud (en daarmee het waarheidsgehalte) van die informatie.
  3) Het aantasten van het medisch beroepsgeheim heeft niet alleen consquenties voor de patiënt, maar ook voor het onafhankelijk functioneren van de arts.

  Volgens de dame van de EPD-informatielijn
  -is het EPD geen centrale opslagplaats, blijft alle informatie wel waar die al is, alleen wordt deze toegankelijk voor andere zorgverleners,
  -wordt niet de ‘complete samenvatting van het dossier’ ontsloten, maar alleen het deel dat betrekking heeft op de zorg die op dat moment verleend moet worden,
  -is de informatie versleuteld en kan het EPD alleen worden geraadpleegd met een speciale pas,
  -betekent “geeft u ook toestemming om uw persoonsgegevens te verwerken in het kader van de wet bescherming persoonsgegevens” (zie onderaan het bezwaarformulier) hetzelfde als ‘behandeling conform de wet bescherming persoonsgegevens’.

  Yeah right.
  Preventief ruimen, dat EPD!

 16. @ABC [3]:

  Lees de column getiteld “Big Brother” van prof. dr. B. Smalhout in De Telegraaf van heden (pagina 9) eens, zou ik zeggen. Wellicht dat je dan op andere gedachten komt.

  EPD: weg ermee.

Comments are closed.