Het lijkt er op dat de afhankelijkheid van de overheid bij burgers nog steeds toeneemt. Al dachten we al lang geleden dat het niet erger kon.
 
We werden daar weer met de neus op gedrukt toen we deze week een artikel in de SPITS lazen over privé detectives. Die hebben een “Vakgenootschap Detective Society”.
Net als voor ieder snoepwinkeltje moet natuurlijk een privédetective een vergunning hebben om zijn werk te doen. Op zowat elk terrein zijn er “erkende” bedrijven en personen. Erkenning door de overheid natuurlijk! Zonder erkenning kan het kennelijk niet. 

Er werken in Nederland ruim honderd “erkende” speurbureau’s. Daarnaast zijn er nog enkele tientallen “niet-erkende” detectives die zonder vergunning werken en die hun diensten stukken goedkoper aanbieden. Doorgaans voor de helft van de prijs.

Nu wil bestuurslid Sander van Betten van de erkendenvereniging dat de overheid de politie opdracht geeft om te speuren naar die niet-erkenden, want die houden zich niet aan de gedragscode die door de Vereniging van Particuliere Beveiligingsorganisaties is opgesteld. Niet al die “beunhazen” houden zich aan de privacy wetgeving en een aantal betaalt ook geen BTW.

De vraag is waarom moet dat nu weer door de overheid geregeld worden? Een vereniging kan toch zelf zorgen dat haar leden zich aan codes houden, en publiceren dat haar leden deskundig en betrouwbaar zijn?
Bovendien, zoals een woordvoerder van Marktplaats terecht zegt: ” Het is aan degene die de dienst afneemt om te checken hoe betrouwbaar de aanbieder is.”

Zowel aanbieders van producten of diensten als de kopers zouden weer meer zelfstandigheid moeten opbrengen en niet voor elk probleempje naar de overheid rennen. Politici vinden het maar al te fijn als blijkt dat zij zo “nodig” zijn!

7 REACTIES

 1. Het aloude spreekwoord “Hij gaat bij de duivel te biecht” is kennelijk nog niet doorgedrongen tot de erkende Vereniging van “Particuliere” Beveiligingsorganisaties.

  Bovendien: als die klup werkelijk “particulier” was, zouden ze het wel uit hun hoofd laten Big Brother er bij te halen.

  Moraal: Wacht u voor de wolven in schaapskleren.
  Hub Jongen [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Hub Jongen [2]:
  Nee, want het gaat i.c. om de koepel (de bewuste Vereniging) en niet om de individuele beveiligingsorganisatie.
  Hoe dan ook, het blijft natuurlijk altijd uitkijken geblazen met die klerenkasten. 8)

 3. als nou de erkende speurders, de niet-erkende speurders opsporen, dan is iedereen toch lekker bureaucratisch bezig?
  Waarna de opgespoorden met subsidie in beroep gaan tegen…
  dan lijkt het aardig op de asielzoekers industrie

 4. Als de overheid het nodig vindt dat professionele prive detectives allerhande vergunningen en papieren moeten hebben, is het een normale zaak dat diezelfde overheid ook controleert of er detectives zijn die geen vergunning hebben. Dit heeft niets met big brother te maken. Feit is dat als er wetten en regels zijn, deze gehandhaafd dienen te worden.
  En natuurlijk is het zo dat de bij de belangenvereniging aangesloten recherchebureaus zich uiteraard aan de regels houden. Alberto Stegeman heeft een aantal jaren geleden deze misstanden al eens aan de kaak gesteld.

  Spy-Nose [6] reageerde op deze reactie.

 5. De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet, maar al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaald hem wel. Sander van Betten biecht aan Michel Kraay: “Ik krijg natuurlijk die informatie niet die u aan mij vraagt, dat moet weer via bronnen en informanten, als u begrijpt wat ik bedoel. Wij hebben een vrij ruim netwerk van personen die bij bepaalde instanties betrokken zijn en kunnen raadplegen tegen een x bedrag. Daar krijgen we dan de informatie van, want normaal gesproken kun je natuurlijk niet aan saldo informatie van de buurman komen”. http://www.michelkraay.nl/michel-kraay-geluidsfragmenten.php

Comments are closed.