Het moet niet gekker worden, daar bij ‘onze jongens’ aan het Oostfront. Sneuvelden in januari nog twee soldaten als gevolg van ‘eigen vuur’, nu is de opbouwmissie begonnen met het afknallen van haar eigen huisdieren. De trouwe viervoeter van de Nederlandse troepen in Afghanistan, Hond Eerste Klasse Rataplan, kreeg op bevel van een luitenant van het 45ste pantserinfanteriebataljon een headshot.

Was Rataplan een infiltrant van de Taliban? Werd zij betrapt met een bomvest in de officiersmess van Kamp Holland? Plaatste deze hond heimelijk bermbommen, zat Rataplan tot over haar oren in de papaverteelt, of liep zij onze soldaten hinderlijk voor de voeten bij al het belangrijke opbouwwerk? Niets van dat alles, Rataplan werd preventief geruimd omdat dat nu eenmaal de regels zijn. Hondsdolheid, vlooien enzo, levensgevaarlijk.

Rataplan is niet het enige slachtoffer van de verwoede opbouwwerkzaamheden van onze jongens in Uruzgan. Naar het schijnt, worden ook vijandelijke gevechtshonden direct uitgeschakeld wanneer, tijdens opbouwwerkzaamheden, onze troepen ‘verdachte huizen’ binnenvallen. Winning the hearts and minds van de plaatselijke bevolking heet dat op z’n Engels.

Als het feit dat de operatie in Afghanistan immoreel, zinloos, kansloos en onbetaalbaar is en de levens kost van snotneusjes in camouflagepakken geen reden is voor Den Haag om de Nederlandse troepen direct terug te trekken, dan is de zinloze dood van knuffelhond Rataplan toch zeker wel een mooie aanleiding om daar nog eens over na te denken?

Marianne Thieme wordt weer druk deze week, ik voel al een spoeddebatje aankomen.

10 REACTIES

 1. @jjvandinges [1]:

  Heel goed voorstel.
  Uitbreiden met :

  IEDERE parlementarier (Tweede EN Eeerste Kamer) die stemt voor een buitenlandse missie, MOET VERPLICHT daar zelf een jaar (minimum) aan deelnemen.

  Wie kan dit formuleren zodanig dat de Vrijspreker dat aan alle Parlementariers kan voorleggen en vragen wat zij van dit “wetsontwerp” vinden.

  Ik ben erg bnieuwd hoeveel parlementariers dan achter hun eigen wetten staan.

  JJ van Dinges, mail mij om daar eens samen over te brainstormen. ( hub@vrijspreker.nl )

 2. Rataplan had waarschijnlijk eentje van de eigengelederen gebeten en dus ojee Hondsdolheid, volgens mij was Rataplan beter af geweest in het torentje. De pitbull is niet voor niets hier verboden.

 3. misschien kunnen de schoothondjes uit de Tweede- en Eerste Kamer, die zo braaf meelopen met HondeBakellende,
  ook als schothondjes naar Afghanistan?

 4. @bart [7]:

  Eens over de militairen; maar de politici willen oorlog en blijven vervolgens in hun vergaderhol zitten. Laat hen er maar uit komen. Die Britse prinsen tonen meer karakter.

  Vleeseters zelf een koe (lam, geit, kip, konijn, vis) laten slachten? Volgens mij niets mis mee. Lijkt mij een prima stukje opvoeding.

Comments are closed.