Afrika’s rudimentaire bankensysteem heeft weinig last gehad van de ghanakredietcrisis. Daarnaast komen vele hoogopgeleide Afrikanen, voorheen werkzaam op Wall Street en London City, door de recessie terug naar huis. Hoe kennis en globalisering het verschil kunnen maken in bijvoorbeeld een land als Ghana. Als voorbeelden Nnaana Adjei, zij werkte eerst voor een belangrijke investeringsbank op Wall Street, en Edward Effah die na een lange carriere in London City Fidelity Bank oprichtte.Vorig jaar werkte de 23 jarige Nnaana Adjei op Wall Street en nu verkoopt ze waspoeder op de straten van Accra via een vrachtwagen. Na haar opleiding en werkervaring in de VS keerde ze met vele anderen terug om haar kennis in Afrika te gebruiken. ‘Ik wilde terugkeren, delen wat ik geleerd heb en onderdeel zijn van de spannende ontwikkelingen hier’, zegt ze.  Met de opening van een gigantisch winkelcentrum doet Accra niet eens veel onder voor een Amerikaanse stad. ‘Toen ik terugkwam op vakantie ontdekte ik dat alles wat ik in New York kocht, hier ook makkelijk kon krijgen.’

Edward Effash, Fidelity Bank
Mijn ambitie is het scheppen van een wereldklas bank in Ghana
Edward Effash, Fidelity Bank

In tegenstelling tot vele wereldeconomien, heeft Ghana het redelijk goed gedaan, ondanks de globale economische terugval.

De Ghanese aandelenmarkt was 58 % hoger dan vorig jaar. In dezelfde periode ging de Dow Jones omlaag met 34 % en de markt in Londen met 31,3 %.

Het land heeft onlangs ook grote hoeveelheden aan offshore olie gevonden. Dit versterkt de overtuiging van veel jonge Ghanezen dat het land een sterke groei doormaakt.

“Mijn ambitie is het scheppen van een wereldklas bank in Ghana, geleidt door professionals uit Ghana,” zegt Edward Effah, een goed geklede bankier in het financiele hart van Accra. Na een lange carriere in Londen City keerde hij terug om Fidelity Bank op te richten in 2006. Fidelity groeit sterk en levert een grote varieteit aan verschillende soorten aan consumenten krediet. Toch is er een verschil. ‘Ik denk dat de eenvoud van het Afrikaanse banksysteem het beschermd heeft tegen de volle impact van de kredietcrisis. Wij kunnen de rest van de wereld laten zien dat traditionele, ouderwetse ideeen in bankieren het beste zijn’, zegt hij. Maar daarnaast is hij ook trots dat dergelijke degelijke banken pionieren met nieuwe mogelijkheden voor klanten als bijvoorbeeld bankieren via je mobiel. 

Buitenlandse investeerders stromen ook toe. ‘Wat mij opvalt aan Ghana is de entrepreneurmentaliteit van de mensen hier’, zegt Caroline Silver van Merrill Lynch investment bank. ‘Nu ze ontsnapt zijn aan de uitwassen van de kredietcrisis, denk ik dat er grote kansen voor dit land liggen.’

Globalisatie, kennis en ervaring, ondernemersschap, exploitatie van bodemschatten en investeringen zijn de sleutelwoorden voor de werkelijke ontwikkeling van een land. Dat geeft zelfvertrouwen en welvaart op een gezonde basis. Daar heb je absoluut geen ontwikkelingshulp voor nodig.

4 REACTIES

 1. Misschien zien we hier wel de wet van de remmende voorsprong in werking. Het westen dat zo met zichzelf is ingenomen (rechts en links) dat het vergeet te innoveren. En een paar Afrikaanse landen die nog slechts een rudimentaire economische en financiële infrastructuur hebben, kunnen makkelijker inspelen op veranderingen.

 2. “Wij kunnen de rest van de wereld laten zien dat traditionele, ouderwetse ideeen in bankieren het beste zijn’”

  Ik denk dat hiermee ook bedoeld is dat er aan het creeeren van geld uit dunne lucht grote gevaren zitten. Zoals gebleken en nog zal blijken.

 3. “Hoe kennis en globalisering het verschil kunnen maken in bijvoorbeeld een land als Ghana. Als voorbeelden Nnaana Adjei, zij werkte eerst voor een belangrijke investeringsbank op Wall Street, […] en nu verkoopt ze waspoeder op de straten van Accra via een vrachtwagen. Na haar opleiding en werkervaring in de VS keerde ze met vele anderen terug om haar kennis in Afrika te gebruiken. ‘Ik wilde terugkeren, delen wat ik geleerd heb en onderdeel zijn van de spannende ontwikkelingen hier’, zegt ze.”

  Ja, goh, dat is haar echt wel gelukt zo te zien. Wat een succesvol voorbeeld van “Hoe kennis en globalisering het verschil kunnen maken in bijvoorbeeld een land als Ghana”.
  Ze maakt er echt wel het verschil. Ghana zal het geweten hebben. Naar verluidt overweegt de president om een standbeeld op te richten ter ere van de reeds bij leven legendarische Nnaana, omwille van haar grote verdiensten voor de natie. Zij wordt algemeen gezien als inspiratiebron voor Wall Street bankiers om voortaan ook waspoeder op straat te gaan verkopen vanop een vrachtwagen, voorwaar een stichtend voorbeeld dat navolging verdient. Helaas beschikken maar weinige van haar landgenoten over de cruciale “opleiding en werkervaring in de VS” vereist om dit voorbeeld te kunnen volgen. Anders had Ghana’s toekomst er veel rooskleuriger uitgezien, maar helaas…

  Maar geen nood: met de olie-inkomsten kan Ghana haar jonge intellectuele elite wellicht studiebeurzen betalen en internationale stages, waardoor ’s lands meest getalenteerden in navolging hunner stichtende voorbeeld met een “Nnaana Scholarship of National Progress” aan de beste universiteiten kunnen studeren en de broodnodige werkervaring in de meest prestigieuze financiele instellingen kunnen opdoen teneinde zich te kwalificeren voor een roemrijke carriere als straatverkoper van wasmiddelen vanop een vrachtwagen.
  U ziet, er is dus nog volop hoop voor hat land. Dankzij de olie, dat dan weer wel.

  fehlfarben [4] reageerde op deze reactie.
  fehlfarben [4] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.