Vorig jaar vielen er meer dan 6.000 doden in Mexico door bende-oorlogenmexico rond drugs. Volgens Obama is de VS daar gedeeltelijk schuldig aan door de vraag naar drugs en de vrije verkoop van wapens. ‘Meer dan 90 % van de wapens in Mexico komt uit de Verenigde Staten’ zei hij. De VS is inderdaad medeplichtig aan de toestand in Mexico maar dan door de war on drugs. En Obama liegt over het percentage wapens. Volgens factcheck.org komt dit op 34 %. Verder doen Russische wapenhandelaren goede zaken in Mexico en wordt er via Guatemala, China, Afrika en Latijns-Amerika voldoende hardware ingevlogen.

Het probleem is niet de drugs die Amerikanen kopen of de wapens die ze verkopen. De illegaliteit van drugs en de, tot mislukken gedoemde, bestrijding maken deze handel naast risicovol uiterst lucratief.  Nu gebruikt Obama het wapenexportverhaal als een opstap naar een wapenverbod in de VS. Mocht dit gebeuren dan stappen criminelen graag in deze winstgevende markt.

De Mexicaanse gangs komen aan hun wapens door deze te stelen, of te kopen, van de uiterst corrupte Mexicaanse militairen en politie. Een groot deel wordt over de grens van Guatemala gesmokkeld, China en Rusland zijn flinke leveranciers en daarnaast komt er een deel uit de Verenigde Staten.  Dus zelfs als er een wapenverbod in de VS komt, maakt dat niets uit voor de Mexicaanse gangsters. De wapenhandelaren zullen dit alleen maar toejuichen want de prijzen schieten gelijk omhoog.

De illegaliteit van drugs is de echte bron van het geweld in Mexico. Een verbod schept een markt met kunstmatig hoge prijzen en levert het over aan criminelen. Vanwege de enorme winsten in de Mexicaanse drugshandel proberen criminele bendes met geweld hun machtspositie hierin te behouden of uit te breiden. Hoe harder de overheid tegen drugs optreedt, des te lucratiever de markt wordt en hoe heviger het geweld.

Drie voormalige Latijns-Amerikaanse presidenten, inclusief Mexico’s Ernesto Zedillo, verklaarden dat ‘we verder dan ooit van het aangekondigde doel van een drugsvrije wereld zijn. De poging om die onmogelijke droom te realiseren, leidt tot een stijging in de georganiseerde misdaad, meer corruptie bij de overheden en een sterke groei in drugs gerelateerde misdaden.’

3 REACTIES

 1. “De poging om die onmogelijke droom te realiseren, leidt tot een stijging in de georganiseerde misdaad, meer corruptie bij de overheden en een sterke groei in drugs gerelateerde misdaden.’”

  Dit is zo logisch dat het het verstand van overheden te boven gaat.
  Of zouden ze het wel begrijpen en het alleen maar aanwakkeren om hun eigen macht en grip op de burgers te versterken?

  Michel [3] reageerde op deze reactie.

 2. @Hub Jongen [2]:

  Ik denk dat we gerust verder mogen gaan dan dat.

  Georganiseerde misdaad is voor 100% afhankelijk van de verboden op wapens, drugs en gokken. Haal deze van de balans en er is amper een mogelijkheid voor georganiseerde misdaad.

  Daarnaast is de correlatie tussen staat en georganiseerde misdaad al lang en breed aangetoond. Geen criminele groep die niet op zijn minst enkele politiefunctionarissen op de loonlijst heeft staan. Hoe groter de organisatie, hoe dieper de corruptie de staat in dringt. De link tussen de mafia en de overheid is altijd een publiek geheim geweest.

  Heel vreemd is(voor de naïeve medemens), dat er talloze schandalen bekend zijn in de westerse wereld waarin overheidsinstanties direct verantwoordelijk gehouden worden voor grootschalige drugs en wapenhandel.
  – IRT affaire. Van Traa die mysterieus overlijd nadat hij in een rapport het verhandelen door de overheid van tonnen cocaïne naar buiten brengt.
  – De CIA drugs affaire in Mexico. Vliegtuigen die neerstorten met tonnen cocaïne aan boord en direct gelieerd worden aan de CIA. Zo zijn er talloze voorbeelden van CIA invloeden in drugstransporten.
  – De invloed van de VS in landen als Colombia, Panama en de directe link naar de drugsbazen.
  – De feiten in Afghanistan. Voor de inval was de opiumproductie marginaal vergeleken met nu. Gelukkig is het land bevrijd van de corrupte Taliban eh? 😉
  – De anekdotes van Vietnamveteranen die drugstransporten binnen het militaire apparaat hebben openbaart.
  – Drugstransporten die uitgevoerd worden door de Nederlandse marine in Midden-Amerika.

  Zelfs in de geschiedenis zijn er genoeg voorbeelden. De opium oorlogen tegen China is daarvan een goede. En wat te denken van de miljoenen drugsgerelateerde gevangenen in het Amerikaanse slavenstelsel wat ook wel het corporate gevangenisstelsel wordt genoemd?

  Het houdt niet op. Drugs en ook wapens zijn voor corrupte lieden in de overheid een gigantische bron van inkomsten en macht. Haal het verbod weg, en er blijft geen schijntje van over.

Comments are closed.