gehoorzaam1Het kabinet wil een dialoog starten met de burger. Een dialoog met één boodschap: “burgerlijke verantwoordelijkheid“.
 
De vraag rijst dan meteen: verantwoordelijkheid waarover? De politiek demonstreert immers dagelijks een niet-aflatend behoefte om uw leven volledig te regelen. Hoe en waar u uw ziektekosten verzekert, uw rijgedrag, hoeveel zuivel u nuttigt, hoeveel spaargeld u uitgeeft om de economie te stimuleren, of u kauwgum in Den Haag snoept en dankzij minister Rouvoet zelfs de lengte van uw schaamhaar.

En als er al iets overblijft binnen de burgerlijke invloedssfeer, dan wordt deze genadeloos blootgesteld aan permanente bewaking door de politiek met camera´s, afluistertechnieken, internetbezoek- en emaillogs, sluwe energiemeters en vergelijkingen tussen boodschappenuitgaven en uitkeringsgegevens.

Als de burger op vrijwel alle fronten in zijn leven wordt betutteld en zonder enig respect voor zijn privacy volledig in de gaten wordt gehouden, waar moet deze dan nog verantwoordelijkheid voor nemen?

En dan het woordje ‘dialoog’.

Het referendum over de Europese grondwet was een dialoog. In die zin dat de burger kon laten zien weten wat hij er van vond. Hoe is deze dialoog de burger bevallen? Is de burger gehoord en gerespecteerd in zijn mening?

Het zal er op neerkomen dat de burger even het gevoel mag hebben dat zijn mening er toe doet. De boodschap zal ook zijn dat de burger zich verantwoordelijk moet voelen voor een maximaal draagvlak voor alles wat de politiek heeft besloten. Het woordje verantwoordelijkheid moet u consequent vervangen voor gehoorzaamheid en u begrijpt opeens een stuk beter wat er van u verwacht wordt.

Na de debatten gaan we verder tot de orde van de dag. De plannen liggen al klaar.

Ingezonden doo Sen Huwa

15 REACTIES

 1. “Het kabinet wil een dialoog starten met de burger. Een dialoog met één boodschap: “burgerlijke verantwoordelijkheid“.”

  Door de PVV (en bezien op Europees niveau andere min of meer rechtse partijen) tot tweede partij van het land te maken heeft “de burger” (ook al zo’n collectivistisch kotswoord, zelfde als in het rijtje kameraad, volksgenoot en zo nog wat)
  a. de verantwoordelijkheid getoond te gaan stemmen en
  b. duidelijk te kiezen TEGEN het huidige beleid, zowel nationaal als Europees. Nee, het is misschien niet gehoorzaam aan wat de elitaire kliek graag wil (hiep hiep hoera), maar getuigt wel van verantwoordelijksgevoel! “De burger”, wie dat dan ook is, heeft aangegeven niet in de in aanbouw zijnde collectivistische superstaat Eurabië (Unie van Socialistische Islamrepublieken) te willen leven. Leve de vrijheid!

 2. Die dialoog is ver weg. Van der Camp van het CDA Europa, zeg maar, vond de winst van de PVV beschamend. Heeft de man niet door dat hij niet Geert Wilders en consorten aanvalt, maar de kiezers beledigd? En zo iets moet een dialoog aangaan met de bevolking? of misschien mevrouw netjes? Dialoog is alleen mogelijk als er openheid van zaken is, maar dankzij Bakvolellende is de achterkamer politiek weer terug, die binnen de EU nooit is weggeweest. Dan inderdaad nog niet eens te spreken over de afwezigheid van respect voor de burger. Men hoeft geen PVV fan te zijn, om de reactie van de ambtenaren af te keuren. Als de PVV aan de macht komt, willen deze niet meewerken aan de plannen van de PVV. Ondemocratischer kan toch eigenlijk niet.

  Germen Roding [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Nico [4]:
  Uiteraard proberen ze je dat. Echter er is een oplossing. Dan ontsla je de topambtenaar in kwestie oneervol, op staande voet, die is immers verantwoordelijk.
  Vergeet ook niet dat enorme delen van het ambtenarencorps gemist kunnen worden. Zo zijn er in Denemarken maar enkele tientallen beleidsambtenaren, hier over de tienduizend. Als je het uiiterkingsstelsel vereenvoudigt tot een negatieve inkomstenbelasting, kan je SZW laten runnen door minder dan honderd mensen. Opmerkelijk zullen de ambtenaren die wel nuttig werk doen – keuringsdiensten, Rijkswaterstaat – het minst snel gaan staken.

  Thatcher liet voordat ze Scargill aanpakte grote strategische voorraden kolen opslaan en gooide vervolgens stakende kolenmijn na kolenmijn dicht. En weg probleem.

  Nico [6] reageerde op deze reactie.

 4. @Germen Roding [5]:
  Dat gebeurt dus niet, dat ontslaan, oude jongens krentenbrood, je kent het wel. Ik ben voorstander dat zo’n topambtenaar verdwijnt met een nieuw kabinet zodat ook niet constant 1 en dezelfde persoon blijft zitten. drukt toch zijn politieke stempel op een departement.

  Opmerkelijk genoeg ook, de ambtenaren die wel nodig zijn, worden ontslagen, meestal lager kader. De ‘beleidsmakers’ blijven zitten, je kan tenslotte niet genoeg beleid maken, dat je het als overheid niet kan uitvoeren is bijzaak geworden.

  Fluminis [7] reageerde op deze reactie.

 5. @Nico [6]:

  De spijker op zijn kop mbt beleidsmakende ambtenaren. In een grijs verleden bij de gemeente gewerkt. Iedere week vond de Rijksoverheid het nodig om 10 A4-tjes met nieuwe (er niets toe doende) regeltjes te komen die geimplementeerd moesten worden. Pure werkverschaffing voor zichzelf. Rijskoverheid kan zeker met 90% worden verminderd.

  Polity [8] reageerde op deze reactie.

 6. @Fluminis [7]:

  Wat momenteel toch niet gaat gebeuren want de minder werkloosheid, de minder klachten op de overheid van dit moment, Who cares dat dit gedrag momenteel alleen maar werkloosheid creërt. Met een beetje mazzel zal de opvolger van balkie dit pas voelen.

 7. @Germen Roding [3]: @Nico [4]: Inderdaad Nico. Als voorbeeldje mevrouw Carla Peys, commissaris van de koningin in Zeeland. Vóór de EP verkiezingen was er geen sprake van samenwerking met de PVV. Nu (ná de uitslag van de verkiezing) herziet ze haar woorden.

  Terecht of onterecht, het blijft weer de typische draaikonterij die we al jaren gewend zijn.

  Nico [12] reageerde op deze reactie.

 8. Het kabinet werkt in opdracht van de Bilderberg groep, en dit gebeurd in vele landen.
  Wanneer de Bilderberg groep werkelijk alles in z’n macht heeft, dan worden deze regeringen ook de laan uitgewerkt, met als gevolg dat ze zich zelf ook voelen misbruikt.

  Stemmen op wie ????????

  Nee, niet je persoonlijke macht uit handen geven.

  Maar verder nadenken als je neus lang is !!

 9. Je moet als burger ogen en oren zijn voor politie en overheid.
  Je kaartje in de tram betalen, je boetes en belasting op tijd betalen.

  Jezelf niet tussen alle beperkingen in, bezig houden met allerlei dingen die eigenlijk geen kwaad kunnen, maar van de overheid niet mogen.
  Weed roken en kweken bv.

  Met dit soort dingen kan de burger nog heel veel verantwoordelijkheid nemen volgens de overheid.

 10. @Nico [12]: In zoverre ging het niet om de draaikonterij, waarvan jouw opmerking ook een voorbeeld is, maar wat hebben debatten over gehoorzaamheid voor nut, als de eigen uitspraken binnen enkele dagen alweer omgedraaid worden?

  Niet echt goed voor het toch al lage vertrouwen in de overheid…

  Nico [15] reageerde op deze reactie.

 11. Wel grappig dat hele gedoe, maar die hele oefening hebben we de eerste honderd dagen toch ook al van dit setje gehad? daarna helepoos niets van ze gehoord en nou is het nog even 100 dagen nodig om de volgende verkiezingen voor te bereiden.
  Ze doen dit vooral om wat verkiezingsretoriek op te doen.
  Heeft wel als bijkomend voordeel dat als ze gezellig met zijn allen in de polder aan het uitleggen zijn hoe geweldig ze zijn dat ze dan niet in Den Haag de volgende volkomen onzinnige maatregel aan het uitbroeden zijn.

 12. @Paul Martens [13]:
  Paul, ik zeg maar 1 ding, waarschijnlijk had je dat nog niet gehoord/gelezen gisterenavond: mevrouw ‘niet zo’ netjes, kijk even op het vrijevolk.com, leuk stukje. Over gedraai gesproken

Comments are closed.