paniekDoor Skuddo voor Anarchiel.com

Nederland went er al stapje voor stapje aan…

Waar in het verleden alleen bij hoge uitzondering en/of calamiteit de noodverordening werd afgekondigd, lijkt het de laatste maanden eerder regel dan uitzondering te worden om politie uitgebreide bevoegdheden te verstrekken in (vermeende) ‘onveilige’ buurten of tijdens happenings… In deze gebieden waar een ‘noodverordening’ is uitgeroepen vervallen alle privacy en vrijheden per direct en is ‘iedereen’ verdachte tot het tegendeel is bewezen…

Het is nog maar een kleine stap om de huidige strekking van de noodverordening uit te breiden naar een algehele noodverordening voor terrorismedreiging. Want sinds de legitimatie voor het wereldwijd bestrijden van terrorisme na de “War on Terror”, is er elk jaar en nu zelfs bijna elke maand wel een nieuwe Potentiële Terrorist bijgekomen. Alleen al in Nederland zijn er 20 organisaties betrokken bij ‘terrorismebestrijding’. Tja, die kunnen natuurlijk niet niets te doen hebben dus:

“Pump up the volume!”
Pas je in één of meer van de volgende categorieën: Al Quada-lid, K*T-Marokaan (met excuus aan mijn Marokkaanse vrienden), Reiziger (per vliegtuig), bewoner van een Krachtwijk, Koninginnedagverprutser, Hooligan, PvdD- of PVV-of andere Politieke stemmer, Kritisch Burger, Vaccinatie-weigeraar of gewoon Nederlander, dan ben je dus bij deze bij voorbaat verdacht tot het tegendeel is bewezen.

Is het wachten nu op de volgende fase, het ‘preventief opsluiten’ van potentieel of vermeend gevaarlijke of verdachte (terroristische) burgers? Krijgen we binnenkort ook onze eigen ‘FEMA-Camps’ of (maar een heel klein stapje verder) interneringskampen?

Houd er al wel ernstig rekening mee dat je op dit moment bij die 26.425 verdachte telefonerende mensen zit die afgeluisterd worden. Waarbij het aantal internettende en e-mailende burgers dat getapt en gelogd wordt inmiddels 100% is, dus ook jij en ik.

Waarom herken ik vandaag de dag toch zoveel in het boek van ‘George Orwell – 1984’ dat ik nu aan het lezen ben… Neeee… zal wel weer een complotspinsel van mij zijn… *knipoog* Ik word wellicht wat paranoia van al dat bestuderen van het verleden en het heden…

Een overheid die haar ‘gezag’ verliest, zal haar opdracht helaas alleen nog maar met macht(smisbruik) kunnen afdwingen.

Hieronder vindt u ter ondersteuning van de artikelstelling een overzicht van vrij recentelijk afgekondigde noodverordeningen, gevolgd door een kort overzicht van verordeningen in het verleden.

Enschede trekt noodverordening in
ENSCHEDE – Burgemeester Peter den Oudsten van Enschede heeft zondagochtend de noodverordening ingetrokken. De verordening was vrijdag om 18.00 uur ingegaan. De politie in Twente constateerde dat de maatregel goed heeft gewerkt.

De verordening maakte het mogelijk preventief te fouilleren in Enschede, Hengelo en Almelo. De openbare orde is niet verstoord geraakt. De maatregel werd genomen in verband de interlandwedstrijd Nederland – Japan. De politie had aanwijzingen dat hooligans de oefenwedstrijd zouden aangrijpen om rellen te schoppen.

Verkeerscontroles langs de A1 en straatsurveillances bevestigden het beeld dat supporters van verschillende clubs op weg waren naar Enschede voor confrontaties. Het bleef echter overal relatief rustig. De politie fouilleerde preventief en was zichtbaar aanwezig langs de A1 en in Enschede en Hengelo. De politie zette zaterdag 250 extra manschappen in om de orde te houden.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/4769466/__Enschede_trekt_noodverordening_in__.html

“Noodverordening interland was terecht”
De veiligheidsmaatregelen in Enschede voor het duel van Nederland tegen Japan waren terecht. Dat zeggen de politie en gemeente Enschede na afloop van de wedstrijd.

De 200 tot 300 supporters die werden verwacht, zijn lang niet allemaal naar Enschede gekomen. Dat komt door de preventieve werking van de noodverordening zei Burgemeester Den Oudsten. Supporters uit Duitsland zijn door de Duitse politie tegengehouden. Een groep van dertig Twente en Ajax supporters zijn weggestuurd omdat ze geen kaartje hadden. In Almelo is een tijdelijk noodbevel uitgegeven toen duidelijk werd dat supporters naar die stad gingen. Er zijn 150 auto’s gecontroleerd, 20 mensen gefouilleerd en 13 mensen aangehouden. De noodverordening geldt voor het hele weekend. Maar vanmorgen bekijken politie en burgemeester of de verordening opgeheven kan worden.

http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=101029

Noodverordening voor Schoorlse Duinen (Novum)
Het natuurgebied Schoorlse Duinen is tot woensdag afgesloten voor het publiek. In het hele duingebied geldt een noodverordening, die bezoekers verbiedt de duinen te betreden.

Vrijdagmiddag ontstond brand in het gebied, maar het nablussen duurt nog zeker drie dagen. Staatsbosbeheer roept om veiligheidsredenen iedereen op het gebied te mijden, inclusief het deel dat niet door de brand is getroffen. Dit is ook besloten om de brandweer en andere hulpdiensten de ruimte te geven.

De brandweer had de natuurbrand zaterdag onder controle. Het gevaar voor de bebouwing van Schoorl was vrijdagavond al geweken. Zo’n 550 mensen werden geëvacueerd. Het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer blijft voorlopig dicht.

http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article2849668.ece/Noodverordening_voor_Schoorlse_Duinen.html

Noodverordening bij bezoek Koningin
In Raalte en Ommen is vrijdag een noodverordening van kracht in verband met het bezoek van Koningin Beatrix.

Er zijn aanwijzingen dat er plannen zijn voor ordeverstoringen. De noodverordening is een voorzorgsmaatregel en houdt in dat iedereen die het koninklijk bezoek wil bijwonen preventief gefouilleerd kan worden. Demonstraties en het meedragen van spandoeken en vlaggen zijn verboden.

http://www.rtvoost.nl/nieuws/?nid=100683

Verlenging noodverordening
De noodverordening voor de herdenkingsbijeenkomsten Koninginnedag 2009 op 8 mei wordt verlengd tot zaterdag 9 mei 8.00 uur.

De tekst van de verlenging van de noodverordening luidt:

Verlenging werking van noodverordening herdenkingsbijeenkomsten Koninginnedag 2009 en aanwijzing veiligheidsrisicogebied met nummer 2009-017601

DE BURGEMEESTER VAN DE GEMEENTE APELDOORN

Gelet op artikel 151b en artikel 176 Gemeentewet:

Verlengt de werking van het besluit met nummer 2009-017601 met betrekking tot de noodverordening en de aanwijzing van het veiligheidsrisicogebied tot zaterdag 9 mei 2009 08:00 uur.

De burgemeester voornoemd,

mr. G.J. de Graaf

http://www.apeldoorn.nl/smartsite.dws?id=133542

Vastgestelde noodverordeningen in het wat verdere verleden

Bron: Wikipedia

 • Heerenveen, 1938. Tegen anti-oorlogspropaganda.
 • Zierikzee, 1953. Om mensen te dwingen te evacueren.
 • Lekkerkerk, ?. In verband met het gifschandaal.
 • Amsterdam, 1981. Messenverbod op de Zeedijk
 • Dodewaard, 1981. Tegen de blokkade van kerncentrale Dodewaard.
 • Utrecht, 1982. De burgemeester van Utrecht vaardigt een noodverordening uit voor de ontruiming van het bos Amelisweerd, dat werd bezet door duizenden actievoerders en deels moest wijken voor de aanleg van de A27.
 • Onderbanken, januari 2006. De juist aangetreden tijdelijke burgemeester van Onderbanken Jos Zuidgeest vreesde voor ‘ernstige ongeregeldheden’ als Defensie in januari 2006 over zou gaan tot het kappen van 6 ha bos in Onderbanken om de aanvliegroute van de AWACS-vliegtuigen veilig te stellen. Op 2 januari stelde hij daarom een noodverordening vast, die het verblijf in het bos verbood met ingang van 5 januari 2006. De gemeenteraad weigert op 4 januari deze noodverordening te bekrachtigen, waarop de burgemeester beroep aantekent bij de Limburgse gouverneur Léon Frissen. Deze bekrachtigt op 5 januari alsnog de noodverordening. Op 8 januari 2006, de dag voor de bomenkap, liepen ca. 1500 mensen in een protesttocht naar de Schinveldse Bossen om de actievoerders van GroenFront! en de Vereniging STOP awacs, die zich al sinds december 2005 in boomhutten hadden verschanst, te steunen. Ondanks de noodverordening, duidelijke waarschuwingen van de autoriteiten en een poging van de politie om de mensen tegen te houden, negeerden velen het verbod het bos in te gaan.
 • Kerkrade, 2008. Tegen relschoppende hooligans van Fortuna Sittard.
 • Leiden, jaarwisseling 2008-2009. Om herhaling van wanordelijkheden een jaar eerder te voorkomen, is er in vier wijken van Leiden noodverordening ingesteld. Het was van 30 december 12.00 uur tot 1 januari 9.00 uur verboden om onherkenbaar op straat te lopen, stokken en stenen bij zich te dragen en naar een plek te gaan waar relletjes waren of dreigden uit te breken.
 • Haarlemmermeer, 26 februari 2009 – eind maart. Gebied rondom het vliegtuigwrak van het verongelukte toestel van Turkish Airlines. Dit om overlast voor de onderzoekers en omwonende te voorkomen.
 • Amsterdam, 4 mei 2009 16.00 uur en 21.00 – op de Dam in Amsterdam zodat de politie meer bevoegheden heeft tijdens de kranslegging, dit na aanleiding op de mislukte aanslag op het koningshuis van 30 april 2009.
 • ‘s-Hertogenbosch, 23 mei 2009 10:00 – 20:00 – Om confrontaties tussen de demonstrerende extreem rechtse Nederlandse Volks-Unie en extreem linkse demonstranten te voorkomen. Hierbij zijn 30 arrestaties verricht.

7 REACTIES

 1. De staat is blijkbaar bang voor diens burgers. Ik denk niet dat ik dat erg vind. Die noodverordeningen zijn een teken van zwakte. Als voortaan overal waar een Oranje verschijnt een dagenlange noodverordening nodig is, dan zal het met hun populariteit snel bergafwaarts gaan.

  Gisteren was ik ergens op een evenement. En als ik de buikomvang van de gemiddelde ‘anti-terrorisme professional’ die ik daar zag, als uitgangspunt neem, dan zijn die lui kansloos, mocht er een commando goed getrainde echte terroristen op hun pad komen. Gelukkig hebben zij meer verstand van bonnetjes schrijven.
  slijmerigesluipsak [3] reageerde op deze reactie.

 2. Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten, daar kan de overheid nog een puntje aanzuigen en een heel groot puntje!

 3. @Bon Vivant [1]:

  Precies.

  Juist een goed (of slecht?) teken dat de alledaagse wetgeving en politieoptreden niet voldoende is en noodverordeningen moeten afgekondigd voor groepjes voetbalvechters en mensen die graag brandjes kijken. Dat de elite zoveel schrik heeft van 1 jongen die niet kan rijden met een autootje is hilarisch maar fake.

  Alleen wanneer de centjes in het geding zijn is de overheid snoeihard. Gekissebis van burgers onderling en/of met laagrangerige agenten van politie of andere diensten is een mooi excuus om diezelfde burger nog meer geld af te troggelen.

 4. De regering reflecteert op geen enkele wijze het Nederlandse volk. De regering refereert op geen enkele wijze aan de meest primaire democratische principes. Over hoe dat zit:

  “…Twee tot drie groene fanatici schreeuwen op enig moment dat de gloeilamp moet worden verboden: en de gloeilamp wordt verboden. Wat later schreeuwt zo’n beetje de helft van alle Nederlanders dat de rookverboden in de (kleine) horeca moeten worden teruggedraaid: maar nu geeft de regering plotseling en stelselmatig geen enkel gehoor…”

  Complete artikel hier:

  http://www.metropoly.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=634:klink-democratie-rookverbod-en-het-pieter-baan-centrum&catid=63:roken-in-de-eu

 5. @skuddo Jij stelt het wel heeel erg rooskleurig voor: “die 26.425 verdachte telefonerende mensen zit die afgeluisterd worden.”

  Met elke telefoon worden toch wel 10, 20, 50 of meer dan 100 mensen gebeld?

  En evenveel zoveel mensen kunnen toch bellen naar een telefoon?

  Dit betekent dat er in Nederland honderdduizenden, zo niet miljoenen mensen worden afgeluisterd.

 6. Ik woon al jaren in een fouiileringsgebied. Dit verhindert overigens niet dat allerlei gajes hier gewoon zijn gang kan gaan en in het geheel niet lastig gevallen wordt door de overheid. Het verhinderde mij zelfs niet om eens te party-crashen op een feestje hier in de buurt van hetzij de voormalig president, hetzij de voormalig premier van Turkije een paar jaar terug. Heerlijk geborreld met de heren (en helaas niet uitgezocht of het nu de premier of de president betrof), en niemand die me vroeg wat ik daar kwam doen en wie ik dan wel was. En dan hebben we het over een evenement met de zwaarste veiligheidsmaatregelen en toestanden die je maar kan verzinnen. De aan het einde van het feest door mij aangesproken hoofd beveiliging (‘als het allemaal zo geslaagd is, wat doe ik hier dan’) melde me dat hij zo wel kon zien dat ik geen Koerdische terrorist was. Ja, ja, alsof ik me niet zou kunnen verloven met een terrorist, en vervolgens de betreffende president/premier om zeep had kunnen helpen.

  Kortom, tegen echte bedreigingen (geen misverstand, ik was/ben dat niet, wilde gewoon in een wat vrolijke bui eens kijken hoe ver ik kon komen, all the way dus) helpen al die maatregelen niet, je pakt alleen de mensen die toch al niets kwaads in de zin hadden, en de rest gaat, net als ik, gewoon recht op het doel af.

Comments are closed.