breinKlink komt huisartsen tegemoet.

De huisartsen hoeven een korting van 60 miljoen op hun tarieven niet meer terug te verdienen door goedkopere medicijnen voor te gaan schrijven. Minister Ab Klink (volksgezondheid) gaat er vanuit dat de huisartsen er ook uit eigen beweging inslaan van om hun patiënten met goedkopere recepten naar de apotheek te sturen.

Dat heeft Klink gezegd in overleg met de tweede kamer.

Zijn plan was om de huisartsen volgend jaar voor 60 miljoen te korten. Het jaar daarop konden ze dat terugkrijgen als ze minder dure geneesmiddelen voor gaan schrijven. Deze voorwaarde laat Klink nu vallen. Volgend jaar moeten de huisartsen nog steeds 60 miljoen inleveren, maar ze krijgen dat bedrag in 2011 gewoon terug.

Tot zover de media.

Het nut van deze “operatie” ontgaat mij geheel, behalve dat ambtenaren aan het werk gehouden worden. Als ik het dus goed begrijp, dan is het een bezuiniging van 60 miljoen in 2010, die in 2011 teruggedraaid wordt en de bezuiniging van 2010 wordt ook in 2011 teruggegeven. Het is trouwens voor het eerst dat ik een tijdelijke maatregel door de overheid teruggedraaid zie worden. Heeft dat soms met de doelgroep te maken?

Want het kwartje van Kok was ook een tijdelijke maatregel, weliswaar met een andere doelgroep, maar die is tot op heden nog niet teruggedraaid.

Ik heb nog een prachtig voorbeeldje van de aparte werking van het brein van een politicus.

Kroes verlengt ontheffing consortia in lijnvaart.

Lijnvaartmaatschappijen mogen ook de komende vijf jaar samen diensten aanbieden bij het vrachtvervoer over zee.

Europees commissaris Neelie Kroes (concurrentie) heeft besloten de bestaande ontheffing voor het vormen van consortia (een ander woord voor een kartel) in deze sector met enkele aanpassingen te verlengen. Volgens haar biedt de nieuwe regeling, die volgend jaar van kracht wordt, en goed evenwicht tussen de belangen van de lijnvaartmaatschappijen en hun klanten.

Doordat ze mogen samenwerken bij het vrachtvervoer kunnen scheepvaartmaatschappijen efficiënter werken en een betere dienstverlening bieden. De Europese commissie kan de vrijstelling intrekken als ze aanwijzingen heeft dat de concurrentie in gevaar is.

Tot zover de media.

In dezelfde krant stond dat Neelie Kroes 10 luchtvaartmaatschappijen gaat aanklagen voor kartelvorming. (Waarbij hoge boetes in het vooruitzicht werd gesteld.)

Deze luchtvaartmaatschappijen zouden onderling de vrachttarieven bepaald hebben die hierdoor volgens de Europese commissie 10 procent hoger waren dan normaal het geval zou zijn geweest.

Zullen de vrachttarieven bij het consortia in de lijnvaart dan niet vastgesteld zijn?

Ik kan het me haast niet voorstellen.

Het lijkt erop dat de luchtvaartmaatschappijen zijn vergeten, om bij Neelie Kroes een ontheffing voor het vormen van een consortia, aan te vragen.

Want als Neelie Kroes het goedvindt dan is kartelvorming toegestaan.

1 REACTIE

  1. Net als bij van der Most is de betonrot reeds lang toegeslagen in de grijze cellen van de boven ons gestelden.

    Dun schillen die hap, zou ik zeggen.

Comments are closed.