SmokingDriverWant zó helpt u de overheid tenminste een handje. Het Financieel Dagblad deed dinsdag 17 november 2009 een boekje open over de toekomst van Nederland (klik op de link onder aan dit artikel). Met name over wat de vergrijzing ons landje gaat kosten. Wat blijkt namelijk? Wij worden sneller ouder dan dat men dacht vóór het huidige regeerakkoord.

Wat is er aan de hand?

“Wij worden sneller ouder?” Jawel, geachte lezer. Onze levensverwachting stijgt sneller dan onze cijfer-bijbel CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) kon vermoeden. Werd het soort “de mannetjes” in onze maatschappij vóór het huidige regeerakkoord nog gemiddeld 81,5 jaar oud, nu worden de NL-heertjes 83,2 jaar, een stijging van 1,7 jaar gemiddeld tijdens deze kabinetsperiode alleen.

Voor de Nederlanders van het ras “vrouw” geldt iets soortgelijks. Enkele jaren geleden was de gemiddelde levensverwachting van de NL-dametjes 84,2 jaar, nu worden ze gemiddeld 85,5 jaar oud, een stijging van 1,3 jaar. Alles bij elkaar wordt “de Nederlander” gemiddeld 1,5 jaar ouder dan men 2 jaar geleden had berekend.

Mensen, mensen, waar zijn jullie mee bezig? Jullie gaan gewoon anderhalf jaar langer door met leven terwijl het kabinet anders gepland had? Foei toch, jullie gooien Woutertjes budgetplanning helemaal overhoop.

Hoe komt dat?

(Citaat uit het FD) “De stijging van de levensverwachting gaat verrassend sneller dan we dachten”, zegt CBS-demograaf Jan Latten. De oorzaken van de stijging ziet Latten vooral in betere medische technieken voor hart- en vaatziekten. Ook zijn er meer hoger opgeleiden dan vroeger. “Die mensen roken minder, eten gezonder en bewegen meer.”
Er zijn ook fors minder verkeersdoden, zeker vergeleken met de jaren zeventig. Vooral als het om jonge mensen gaat, tikt dit behoorlijk door in de statistieken. Dat alles leidt ertoe dat veel meer mensen ouder worden. (Einde citaat).

Tja, dit is een persoonlijke overwinning voor mezelf. Al die jaren van discussies met de zogenaamd “maatschappelijk correcten” in dit land, mensen die met cijfers van het CBS kwamen hoeveel mijn roken de maatschappij toch wel kostte, die kan ik nu een flinke veeg uit de pan geven. Met de cijfers en conclusies van “hun” geliefde CBS zelf, ha ha. U kent die discussie wel: is de vergrijzing van gezonde mensen duurder dan de behandeling aan hart- en vaatziekten en vroegtijdig sterven? Welnu, meneer Latten zélf (die van het CBS, dus) bewijst dat het (gezond) ouder worden veel duurder is dan het behandelen van rokersziekten en gewoon netjes op tijd sterven. Dit laten de huidige cijfers zien in vergelijking met de cijfers uit het verleden.

En dan de vooringenomenheid van die CBS. De hoger opgeleiden roken minder, eten gezonder en bewegen meer? Ja natuurlijk, het zijn de hoger opgeleiden die het zwaardere lichamelijke werk doen en NIET achter een bureau met computer zitten te vetkweken. Of is het zo, dat die laag opgeleiden zoveel verdienen dat ze met gemak twee pakjes sigaretten per dag kunnen bekostigen, laat staan sigaren van Cubaanse komaf en dure pijpen met pijptabak?
En wat is “hoger opgeleid”? “Hoger” dan wat? Hoger dan “laag” of hoger dan “middelbaar”? Wat?

Is dat ouder worden dan zo erg?

Ja, natuurlijk is dat erg. Heel erg, zelfs. Want Woutertje Bos heeft nu grote problemen. Hij zit momenteel tegen een begrotingstekort van 6,3% van ons BBP (Bruto Binnenlands Product, ofwel wat wij als economie met elkaar verdienen) aan te kijken. En om die Grote Vergrijzing te kunnen bekostigen, zou hij een overschot van 5,7% van datzelfde BBP moeten hebben. Ja ja, Woutertje, waar haal je dat verschil van 12% vandaan?

Ons Nederlands BBP is zo ongeveer 585 miljard eurootjes. Die 12% bedraagt grofweg 70 miljard euro. De aangekondige bezuinigingen bedragen 35 miljard. Rest er nog een “vuiltje” van 35 miljard, dat ergens vandaan getoverd moet worden.

Oh ja, ook voor de pensioenfondsen blijkt dit een nieuwe tegenvaller te zijn van 18 miljard euro. Hoe zat het ook alweer met die dekkingsgraad van minimaal 105%?

Oplossing van het probleem?

Dat is niet zo moeilijk, mogelijkheden te over. Eens even denken:

 • De eerste oplossing is “vers van de pers”, het zal u niet ontgaan zijn. Dat is die truc om de AOW leeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar. Die maatregel levert 0,7% van het BBP op. Andere maatregelen, zoals bezuinigingen op zorguitgaven en het niet indexeren van het eigenwoningforfait leverden al 1,1% van het BBP op, totaal zitten we dus “al” op 1,8%. Wat dan verder nog te verzinnen voor de resterende 10,2% ?
 • Verschraling van voorzieningen. Dat is een mooi woord voor “u betaalt er wel een hoop belasting voor, maar we gaan die diensten en voorzieningen nóg lager van kwaliteit aanbieden met een nóg hogere drempel voor u om er gebruik van te maken”. Ik denk zelf dan aan: nóg slechter onderwijs, nóg slechtere treinverbindingen, nóg meer files op onze wegen, nóg slechtere gezondheids- en ouderenzorg, nóg meer zelf bijbetalen voor zaken waar u al belasting voor hebt betaald, enz.
 • Snoeien in de overheidsuitgaven. Zou een erg logische oplossing zijn. Ook een moreel correcte, zeker omdat de overheid het allemaal zo ver heeft laten komen. Maar of een dergelijke oplossing in de botte hersens van politici zou kunnen opborrelen…? Ik denk het niet. Zeker niet als ik lees dat er de komende 5-6 jaar 4000 rijksambtenaren per jaar bij gaan komen. En de bezuinigingen die ze doorvoeren, worden aan de andere kant weer net zo snel binnengeharkt door middel van nieuw verzonnen belastingen (koppentaks bijvoorbeeld) of verhoging van de accijnzen op weet-ik-veel-wat.
 • De gemakkelijkste oplossing is natuurlijk lastenverzwaring. Dat is een mooi woord voor “de burger mag het weer ophoesten”. Eens even kijken… 35 miljard gedeeld door 16,5 miljoen mensen is ruim € 2100 extra lasten per persoon. Wat zegt u? Niet al die 16,5 miljoen mensen hebben werk? Okay, dan ga ik eventjes uit van 6 miljoen huishoudens. Dan wordt het antwoord op de rekensom dat elk huishouden meer dan € 5800 extra moet ophoesten. Wat zegt u? Je kunt minima en andere groeperingen niet zo zwaar belasten? Ja jongens, dan rekenen jullie het zelf maar uit. Als het dan alleen moet komen van de Jan Modaals en hoger, gaat dit dus vér boven de 10.000 per huishouden uitkomen.
  Maar goed, deze lastenverzwaring zal voor de politiek de gemakkelijkste oplossing zijn. Nu nog eens even verzinnen welke valse moraal “Den Haag” op het gebied van solidariteitsgevoel en ander dergelijk broddelwerk over ons uit kan storten… en het makke schaap, ik bedoel: de burger slikt het wel weer.

Mijn oplossing?

Zoals uit de conclusies van het CBS blijkt, is onze overheid dus zelf schuldig aan de snel toenemende vergrijzing en het daaraan gekoppelde financieringsprobleem. Had het huidige kabinet ons wat minder betutteld en gereguleerd, dan had die vergrijzing er dus “beter” uitgezien. Meer doden, eerder overlijden, minder problemen.
Dus dacht ik aan:

 • Rookt u uzelf weer ouderwets te pletter, in café en restaurant bij voorkeur, want daar steekt u lekker veel andere mensen aan. Ik vier dit bericht vanavond in ieder geval met een heerlijke Cubaanse sigaar.
 • Drink ook eens wat meer. Alcohol bedoel ik. Dat wordt vanavond dan nog een mooie oude Schotse Single Malt Whisky naast die sigaar. De avond kan niet meer kapot; genieten dus.
 • En overheid: stop eens met dat gereguleer. Laat mensen gewoon weer wat harder rijden, laat eens wat verkeersborden achterwege om verkeerssituaties wat gevaarlijker te maken omdat mensen dan zélf na moeten denken (en dat al heel lang geleden verleerd zijn) en stop eens met al die regeltjes over helmen, fietsverlichting en veilige en schone auto’s. Breng weer een beetje spanning in ons leven.
 • Gewoon een beetje terug richting 60-er en 70-er jaren. Toen we nog lekker wat doden in het verkeer hadden en er bij elke verjaardag glaasjes op tafel stonden met sigaretjes en sigaartjes. Want de gastheer/gastvrouw wist wat de gasten het liefste rookten en dat kochten ze dan gewoon. Weet u dat nog? Als kind prikten mijn ogen van de rook, maar het was zo gezellig en er werd nog gelachen. Tegenwoordig wordt er alleen maar gechagrijnd op verjaardagen; over de verzinsels van het kabinet.

Kortom: weer een beetje leuker, een beetje vrijer, een beetje meer uit het leven halen dan alleen maar kijken of je aan die saaie regeltjes voldoet. Liever een korter leven vol plezier, dan oud worden op zo’n saaie, betuttelde en gereguleerde manier. Uw tips zijn van harte welkom.

Bron van het artikel:  http://www.fd.nl/artikel/13633363/vergrijzing-kost-miljarden-extra

PS: Nog even over dat begrotingstekort van 6,3%. De EU afspraak is maximaal 3% begrotingstekort. Mooie reden toch om uit die EU geknikkerd te worden? Toch? Zelf maar het ideetje aandragen bij de EU, Woutertje? Doet Bakellende meteen wat hij had moeten doen: luisteren naar het volk dat hij vertegenwoordigt dat NEE zei in het referendum.
Dit is DE kans om onszelf uit de EU te schoppen: “Sorry EU, we weten dat het crisis is, maar wij, Nederland, zijn het niet waard om aan de EU deel te nemen. Wij nemen wel genoegen met internationale handelsverdragen, maar EU-politiek? Nee nee, daar zijn wij ongeschikt voor.”

16 REACTIES

 1. Beste Paul, de inhoud van jouw verhaal is duidelijk. Ik rook, maar ik drink geen druppel alcohol. Ik eet een big Mac! Heerlijk. En ik drink cola.

  Wat ik wel zou willen is DE PIL VAN DRION of een LAATSTE WIL PIL op mijn nachtkastje. Wel is waar in overleg met mijn familie. Ga naar zoeken naar . . . . go op deze website.

  Als jij op een verjaardagsfeest bent of in de kroeg en men is niet gezellig, dan kan jij er zelf toch wat aan doen? Vertel een leuke mop of maak nieuwe grappige woorden. Trui

  ps Wout(er) Bos, Oerwoud Bos rekent er op dat jouw familie voor jou gaat zorgen als je oud en grijs bent. (Old and Grey)

  Paul Martens [2] reageerde op deze reactie.

 2. @trui [1]: Prima Trui, met jouw rokertjes en cola ben je de ideale “gevaren doelgroep” voor een tijdig overlijden, d.w.z. niet een financiële belasting voor de vergrijzing.

  Is geen negatief oordeel hoor, want ik doe gezellig met je mee: ik rook pijp en sigaar, ik drink (weliswaar zeer matig) graag een whisky, rijd altijd te hard auto (meer dan 20 jaren schadevrij, dus ik zou eens wat gevaarlijker moeten rijden?) en ik eet graag lekker, wat mij een “welvarend” uiterlijk heeft gegeven.
  Verder nog prima gezond, dus geen overmatige belasting voor de gezondheidszorg op wat kleine dingetjes na.

  Dus Trui, samen zijn wij al modelburgers voor Woutertjes plannen. Toch?

  En die verjaardagsfeestjes? Daar ga ik zelden heen. Allemaal geïndoctrineerde zuurpruimen van wie je ook nog niet eens binnen mag roken. Heb gelukkig veel vrienden en kennissen in de wereld van pijprokers. Stukken gezelliger dan familie. 😉

  trui [3] reageerde op deze reactie.
  surfer [14] reageerde op deze reactie.

 3. @Paul Martens [2]: Dank Paul, zo dus jij bent een dikke pata poef? Gezellig.

  Deze bevriende pijprokers van jou zorgen die ook voor jou als jij toch een dagje ouder wordt en hulpbehoevend? Of hak je zelf de knoop door met behulp van de pil van Drion of de laatste wil pil of . . . . . . .
  Hebben jullie het er wel eens over? Wij wel en de grappigste fantasie ideeën komen boven. Verleden jaar heb ik mijn verjaardag gevierd met de vrienden (geen familie) met wie ik oud (hulpbehoevend) wil worden. De film Le grande boeuf kwam natuurlijk ter sprake. Trui

  Paul Martens [4] reageerde op deze reactie.

 4. @trui [3]: Pata poef??? Leg eens uit? Ken deze term niet, mijn fout?

  Erg genoeg heeft 1 van de vrienden in onze vriendenclub een ernstige diagnose ontvangen mbt zijn gezondheid. Wellicht terminaal. Enkelen van ons hebben zich “opgeofferd” om een paar dagen met hem in contemplatie te gaan, zonder religieuze bijbedoelingen, maar wel in de rust van een abdij (waar bier gebrouwen wordt). Zó kun je ook met mensen omgaan, toch?

  Maar inderdaad, die Drion-pil en mijn idee over zelfbeschikking is het wel zo ongeveer. Om met Toon Hermans te spreken: “ik heb het leven lief”, maar ach, het is maar een leven. Het stomste wat je kunt doen is bang zijn voor de dood, want dit fenomeen treft je echt heel zeker 100%. Dus ik ben daar heel nuchter en normaal over en zal zeker proberen mijn zelfbeschikking te gebruiken.
  Zeker met diverse mensen over gesproken. Gezelligheid is troef bij ons, maar dit soort onderwerpen worden zeker niet geschuwd. Erg fijn om levenservaringen van anderen te beluisteren en eventueel tot je te nemen als leidraad.

  Heb ik geen overheid voor nodig. Zelfs geen familie. Rationeel zijn, oprechtheid en vriendschap zijn daarin (voor mij) veel belangrijker. Een gezonde sociale controle en niemand is te beroerd om iets voor de ander te doen. Ik prijs me dan ook zeer gelukkig met deze mensen om te mogen gaan, zo lang ik nog in Nederland blijf.

  trui [5] reageerde op deze reactie.

 5. @Paul Martens [4]: Beste Paul, pata poef is het woord van de twee jaar oude klein zoon als hij met zijn kluffels en autootjes bezig is. Mijn pony noemt hij ook pata poef.

  Gezonde sociale controle krijg ik van mijn echtgenoot en van mijn pony. Als mijn echtgenoot tegen een paaltje aan rijdt met hoge snelheid, dan stop ik met het leven, want ik ga niet meer alleen verder, die tijd heb ik gehad. Ookal zouden mijn vrienden en vriendinnen hier in huis willen komen, tijdelijk of voorgoed, zou ik daar niet voor kiezn, hoe lief ik het aanbod / de reactie ook vind.

  Het is dus in deze onstuimige tijd heel belangrijk om jezelf te leren kennen en dus weten wat je wilt. Ik blijf het een boeiende klus vinden, want ik ben altijd onderweg.

  Heb jij wel een verhuisplannen naar het buitenland? Ken jij mensen, die dat hebben? Ik zelf denk wel eens aan Malta. Familie en vrienden wonen in Rusland, Noorwegen, Zweden en Zuid Afrika, maar als ik die verhalen hoor zou ik in zo’n land niet willen wonen, tenzij ik me niets aan zou trekken van een nare samenleving. Trui

  Paul Martens [6] reageerde op deze reactie.

 6. @trui [5]: Bedankt, “pata poef” is duidelijk nu 🙂

  Natuurlijk heb ik ook de sociale controle van mijn vriendin, al zie ik dat niet als sociale controle. Ik noemde deze term als vergelijking met de controle door “officiële” instellingen, zorginstellingen, maatschappelijke instellingen en de roverheid in het algemeen. Die “zorg”, die kan ik heel goed missen. Voor calamiteiten ben ik goed verzekerd (arts, ziekenhuis) en voor de rest zou ik het liefst met rust gelaten worden. Die vriendenclub is voor mij dé preventie tegen allerlei psychiaters e.d., mocht ik ooit “die kant” op gaan.

  In ieder geval mijn complimenten met het onderweg zijn jezelf te leren kennen. Deden meer mensen dat maar. Dan zouden we veel minder (psychiatrische) zorg nodig hebben, ofwel betere en meer zorg voor hen die het echt nodig hebben. De wereld zou er volgens mij dan ook wat beter uitzien.

  Verhuisplannen naar buitenland? Weleens gehad, vanwege mijn ontevredenheid hier over dit NL. 10 jaar geleden serieus Californië overwogen. Mijn gedachte was (en is nog steeds) waarom ik hier weg moet? Omdat NL steeds maar onder overheidsdruk blijft veranderen moet ik dan vluchten?

  Die ontevredenheid groeit en groeit en de druppel die de emmer doet overlopen (naast alle politieke leugens van de laatste jaren) is die kilometerheffing. Als die daadwerkelijk ingaat op 1 januari 2012, dan ga ik vanaf 2 januari 2012 inderdaad alles in het werk stellen dit land te verlaten en ben ik in 2014 vertrokken (duurt ongeveer 2 jaar, geloof ik, om weg te komen). Dat heb ik afgelopen vrijdag besloten.

  Waarheen? Weet ik nog niet. Vroeger dacht ik aan Noorwegen: meer vrijheid maar eigenlijk ook een socialistisch staatssysteem en dat laatste staat me tegen.
  Misschien ergens in Zuid-Amerika? Hoor hier een van de vaste schrijvers van Vrijspreker weleens over (Panama). Ach, ik heb nog 2 jaar om me te oriënteren. Financieel ben ik me er trouwens al een jaartje onbewust op aan het voorbereiden, meer ter bescherming van deze overheid, maar nu een voordeel voor een eventueel vertrek naar buitenland.

  Blijven er voor mij 2 belangrijke belemmeringen over: mijn huidige relatie (want zij gaat niet mee) en mijn sociale contacten. Werken kan ik overal, want mijn handen en hersens (voor zover functionerend) neem ik mee. Nieuwe sociale contacten en een relatie zijn ook te vervangen, dat weet ik wel, maar dat is wel iets heel persoonlijks dat ik zou missen.

  En ja, ik ken meerdere mensen met verhuisplannen. Met bijna allemaal andere motieven (overwegend financiële), dus nooit helemaal op mijzelf van toepassing. Financieel heb ik het nog steeds goed hier in NL, al wordt het steeds grimmiger voor wat belastingen betreft. Mijn grootste motivatie is de steeds groter wordende beperking van mijn vrijheden en het gevoel onder het juk van de staat te leven.

  Nou nou, dat was even persoonlijk. Nu maar verder “on topic”? Als je meer reacties wilt op jouw vragen mbt verhuisplannen naar buitenland, nodig ik je graag uit om eens een stukje te schrijven met je motivatie en vragen en dit in te sturen voor Vrijspreker. Kun je van de reacties altijd wat opsteken.

  trui [7] reageerde op deze reactie.

 7. B@Paul Martens [6]: Beste Paul, wat voor jouw de invoering van de kilometerheffing betekent, voor mij zou kunnen zijn het plan van minister van der laan om huizen in Zeeland en Groningen te kopen met geld van de belastingbetalers. Deze huizen staan volgens hem veel te lang te koop.

  Mijn grote vraag is waar ik nog geen antwoord op heb is: wat gaat hij met die huizen, boerderijen, grond doen? Grond is voor mij goud waar en de overheid moet daarvan afblijven. De Milieu activisten zijn al lastig genoeg. Klopt dat er heel veel te koop staat. Vervelend voor de eigenaren. Maak een deal met de bank; verkoop het aan een bank, maar verkoop het niet aan de overheid. Mensen hebben haast, haast, haast. Als al je spaarcenten in een huis zitten, met als doel het te gaan gebruiken voor de oude dag voorziening dan snap ik wel dat zij er gauw van af willen, maar de overheid moet er met haar grijpgrage vingers van af blijven. De banken zouden iets goed kunnen doen om zo’n pand op te kopen.

  Afijn dat zou voor mij een reden zijn om te vertrekken. En natuurlijk een chip in mijn lichaam. Dat is helemaal te gek voor woorden.

  Het voordeel is als je niet in de stad woont zoals ik, maar op het platte land dat je over het algemeen met rust wordt gelaten. Als hier de politie langs rijdt mag de vlag uit, want dat gebeurt bijna nooit. Het is wel handig als je zelf redzaam bent.

  Ik zal zeker een stukje schrijven over verhuis plannen. ’t komt er aan. niet vandaag. Voor jou: weet jij wat min Van der Laan gaat doen met de huizen die hij wil kopen? Bedankt voor de aandacht, Trui

  Paul Martens [9] reageerde op deze reactie.

 8. Al was het maar om Woutertje Bos te pesten, doodgaan is wel het laatste dat ik doe.

 9. @trui [7]: Van dat huizen-koop-plannetje had ik nog niet gehoord. Weer een zwaar k*tplan. De reden? Ik zou het niet weten, echt niet.

  Het enige dat ik kan verzinnen is om te investeren met andermans geld (belastinggeld van ons) en zo te speculeren om later aan burgers terug te veropen als de prijzen weer hoog genoeg zijn. Dus 2 x geld vedrienen over de rug van de slaven… eeh burgers. What’s new? zou ik zeggen.

  Verkopen aan de banken vind ik ook geen goed idee. Die hebben namelijk zoveel staatssteun, dat zij gewoon overheidsinstellingen zijn geworden. Dit staat voor mij gelijk aan het opkopen door de overheid zelf.

  Het klinkt hard, maar als men niet snel genoeg van dat huis afkomt, moet men maar flink in prijs zakken of wachten. Men heeft dat huis destijds geheel vrijwillig gekocht en nu moet de belastingbetaler opdraaien voor de verkoop ervan? No way!

  En ja, die chip komt er bij mij NIET in. Is inderdaad nog nét een graadje erger dan die km-heffing.
  Klinkt nu heel erg vreemd, maar ik sterf liever als vrij man, dan leven als een gechipped huisdier van Vadertje Staat. Als die chip werkelijk ingevoerd gaat worden, ga ik “off the grid” zoals ze in Amerika zeggen. Dan verdwijn ik uit het systeem, als illegaal zoek ik dan mijn weg wel ergens.

  Ik wacht je artikeltje met spanning af.

  trui [16] reageerde op deze reactie.

 10. Beste Paul, zie hieronder de tekst, die ik heb gevonden betreffende minister van der laan en zijn plan.
  Ik ben het met je eens, men moet wachten op een koper. punt uit. Trui

  http://www.leeuwardercourant.nl/nieuws/economie/ecoregio/article5440926.ece/Staat-moet-onverkoopbare-huizen-kopen

  Staat moet onverkoopbare huizen kopen

  • LC | Gepubliceerd op 15 november 2009, 10:04
  DEN HAAG –
  Minister Eberhard van der Laan (Wonen) wil dat de overheid bij wijze van experiment huizen opkoopt van particulieren in krimpgemeenten die hun woning nu niet kwijtraken. Hij wil deze aanpak om te beginnen doorvoeren in Parkstad (Heerlen), Zeeuws-Vlaanderen en Oost-Groningen.
  Op termijn zou ook Noordwest-Friesland voor een dergelijke aanpak in aanmerking kunnen komen. Ook deze regio zit volgens de bewindsman in de gevarenzone. Volgens Van der Laan zijn veel huiseigenaren in krimpregio’s de wanhoop nabij.

  http://www.nieuws.be/nieuws/Staat_moet_onverkoopbare_huizen_kopen_27f43140.aspx

  Paul Martens [11] reageerde op deze reactie.

 11. @trui [10]: Onvoorstelbaar, dit nieuws. Met alle respect en excuses voor de geestelijk beperkten in dit land, maar mijn conclusie is dat je dus regelrecht debiel moet zijn om aan het eerste vereiste te voldoen om politicus te worden.

  Ik woon zelf in Zeeland en ken Zeeuws-Vlaanderen redelijk goed. De mensen wonen daar omdat ze daar geboren en getogen zijn en niet weg willen. Of de “import” (de buut’ndiekers = mensen van de andere kant van de dijk) zijn JUIST daar komen wonen, omdat de huizenprijzen daar historisch altijd al laag zijn geweest, vanwege de wat moeizamere binding met de rest van NL (eerst veerpont, nu Westerscheldetunnel). En omdat ze de rust en de natuur opzochten. En nu uit laten kopen door de staat? Te gek voor woorden.

  trui [12] reageerde op deze reactie.

 12. @Paul Martens [11]: Beste Paul, ik ben opgegroeit op Walcheren: Middelburg = school en Domburg = met de strandjutter mee. Soms naar Catzand om haaientanden te zoeken. Ik kom er bijna nooit meer. Wij hebben één keer de Westerschelde tunnel genomen. Dat de pont weg is tussen Vlissingen en Terneuzen is voor mensen met een scootmobiel een drama, want zij mogen niet door de tunnel. Afijn het is een zooitje in Nederland.
  De boodschapper wordt altijd onthoofd.
  Ik zou niet weten wat wij tegen de plannen van Van der Laan kunnen doen, als je hoort hoe het met die CO2 opslag ondergronds verloopt in Barendrecht. Trui

 13. @Paul Martens [2]: “rijd altijd te hard auto ”
  Je rijdt gewoon nog hetzelfde, ze hebben de getallen langs de weg omlaag gehaald 😉

  Bedankt voor het artikel.

 14. @Paul Martens [9]: Goede morgen Paul, het artikel betreffende emigratie is onderweg. Het is te lang, te groot om in deze ruimte te plaatsen; misschien kan jij er in schrappen. zie info@vrijspreker.nl, misschien kun jij ook bij deze postbus. Trui

Comments are closed.