De Vrijspreker publiceert regelmatig waarschuwingen betreffende de euro. Zie onder andere de artikelen van Albert Spits.

Dat was te verwachten doordat de euro een “papiervaluta” is die bovendien (nu) door 16 verschillende EU-landen wordt gevoerd en bestuurd. En aan gezamenlijke afspraken houdt niemand zich. Zelfs de “calvinistische” NL-politici niet, om maar te zwijgen van de Grieken.

Griekenland loopt dan ook (op dit moment) het meest uit de pas met schrikbarende schulden en tekorten. En daarbij bedriegen ze de boel ook nog.
Er dreigt daardoor een groeiend gevaar dat andere landen de nadelen voor zichzelf niet langer willen/kunnen slikken.

De logische stap om Griekenland uit de euro en dan ook uit de EU te zetten, durfde men tot nu toe niet hardop te noemen.

Daar komt nu verandering in.

Op 17 januari schreef de Wall Street Journal in een artikel: “Is the Euro Headed for a Breakup?

Despite the hand-wringing, the costs of exiting the euro zone remain prohibitively high.

en Wouter Bos kwam vandaag op RTL-Z ons allemaal geruststellen dat Griekenland wel zijn eigen problemen zou oplossen. Hoe vaker hij dat beweert, hoe meer we hem allemaal geloven!!!!

Uit het “Open Europe Press summary van 18 januari” plukken we nog: (nadruk van ons)

—————————————————–
In the Telegraph, Ambrose Evans-Pritchard writes that fears of a euro break-up have reached the point where the European Central Bank has issued a legal analysis of what would happen if a country tried to leave monetary union. He notes that “Crucially, he [the author] argues that eurozone exit entails expulsion from the European Union as well.” Evans-Pritchard adds, “This is a warning shot for Greece, Portugal, Ireland and Spain.

Former IMF analyst Desmond Lachman is quoted in CityAM warning: “Much like Argentina a decade ago, Greece is approaching the final stages of its currency arrangement. There is every prospect that within two to three years…Greece’s European membership will end with a bang.”

In the Times, Brownen Maddox argues that the Greek government’s plan to rebalance its budget “remains incredible” and notes that if it is unable to avoid crisis alone then “The burden of Europe’s most difficult decision this year would fall on Angela Merkel, the German Chancellor, who would have to decide whether to rescue Greece.” She adds, “The threat of a Greek default may matter even more to the eurozone than it does to Greece itself. If Greece defaulted, other countries with high debt would all face dramatically higher borrowing costs.” Maddox notes that while Merkel would “almost certainly” come to the rescue, Wolfgang Schäuble, the Finance Minister, has said that German taxpayers should not have to foot the bill.

An Open Europe poll of German voters in June 2009, in collaboration with the Institute for Free Enterprise in Berlin, found that 70% of Germans were against using public money to bail out other countries that have got into financial difficulties.

——————————————-

De euro staat er echt niet rooskleurig voor, net als de economie. Er staan ons nog best wat onaangename verrassingen te wachten in de EU! Er in geluisd zijn we, maar hoe komen we er uit?

P.S. Niet alleen de Grieken zitten in de problemen, het zijn vooral alle PIGS-countries (Portugal, Italië, Griekenland, Spanje) waarbij de I ook nog voor Ierland telt. Alle andere euro en EU-landen zulle echter eveneens ellende ondervinden.

19 REACTIES

 1. “De logische stap om Griekenland uit de euro en dan ook uit de EU te zetten, durfde men tot nu toe niet hardop te noemen.

  Daar komt nu verandering in.”

  Griekenland, de bakermat der Westerse beschaving, uit de Europese Unie en Turkije, de erfvijand van Europa, in de Europese Unie dat zou je alleen aan mensen kunnen slijten die (kuch…kuch) wel heel erg kosmopolitische wereldburgers zijn.

  Maar ach, ik denk dat de heren en dames politici wel weer een oplossing bedenken. Als de EU uiteen gaat dan zal dat niet gaan, zo denk ik, als een langzaam leeglopende blaar, maar als een explosief knappende puist op het voorhoofd van een puber. Griekenland, waar de 2/3de van de economie grijs tot zwart is en politieke correctheid een verschijnsel dat veel marginaler is, zou dan zelfs wel eens beter af zijn dan een de staat verafgodend mietjesland als Nederland.

 2. Oscar;

  *Maar ach, ik denk dat de heren en dames politici wel weer een oplossing bedenken.*

  Iets met “sterke schouders”, “zwaarste lasten” en “solidariteit” misschien?? De stokpaardjes van de PvdA maar dan op EUSSR niveau. Reken er maar op dat Griekenland gebailout gaat worden.

  Het ergste is dat Griekenland ook met toetreding totaal niet aan de voorwaarden voldeed maar er met heel veel creatief boekhouden in is gekomen. Belonen van immoreel gedrag dus maar ook daar zijn de socialisten experts in.

  Als je het goed beschouwd heeft bezuinigen in je eigen land (en zo je begroting op orde brengen) totaal geen zin zolang we in die corrupte EUSSR poppenkast zitten. Je betaalt met die pijnlijke maatregelen die lapzwansen in Griekenland die zich helemaal kapot lachen.

  Opbreken die onzin in een Neuro (noordeuropeese euro) en een Zeuro (zuideuropeese euro) lijkt me een eerste stap in de goede richting. Doe die zuideuropeese euro’s maar snel de deur uit nu het nog kan.

  Oscar [3] reageerde op deze reactie.

 3. @GB [2]:

  Hoezo opdelen? Weg met de EU! Weg met de democratie! Weg met het fiatgeld! Zowel in Griekenland als in Nederland.

  Privaat geproduceerd geld en overheden die niet langer het recht hebben om belastingen op te leggen of slachtofferloze ‘misdrijven’ te vervolgen lijkt mij een eerste stap in de goede richting.

  GB [4] reageerde op deze reactie.

 4. @Oscar [3]:

  *Hoezo opdelen? Weg met de EU!*

  Klopt ik ben het helemaal met je eens. Ik denk er echt wel hetzelfde over!
  Ik denk echter niet dat die stap van jouw in de praktijk snel zal gebeuren.
  De bestaande machten zijn groot en laten zich niet zo maar breken.
  Die implosie van de EUSSR komt er vroeg of laat wel, maar ik denk dat het geheel uiteen gaat vallen in twee of drie aparte blokken.
  Het allerbelangrijkst is dat die politieke superstaat vanuit Brussel gaat vallen. Met vrijwillige economische samenwerking met bv Duitsland en de Scandinavische landen is niet zoveel mis.

  Hub Jongen [5] reageerde op deze reactie.
  Oscar [7] reageerde op deze reactie.

 5. @GB [4]:
  “Met vrijwillige economische samenwerking met bv Duitsland en de Scandinavische landen is niet zoveel mis.”
  Ja, als je jouw tekst goed leest:

  –“vrijwillig”: Vrijwillig door ieder individu? Of iedereen vrijwillig gedwongen door de Haagse politiek? Dit laatste blijft fout!
  –“economisch”: als het vrijwillig is, hoef je op dit gebied NIETS te regelen.
  –“samenwerking”: Uiteraard, want dat is (vrijwillig) voor mijn eigen voordeel. Hoeft niemand wat voor te regelen.
  — met …” Met iedereen die eerlijk en zonder dwang met mij wil ruilen. Niemand hoeft dan iets te regelen.

  GB [6] reageerde op deze reactie.

 6. @Hub Jongen [5]:

  *Vrijwillig door ieder individu?*

  Elk land heeft haar eigen wetten en regels. Dat is de praktijk of je het daar mee eens bent of niet. Of het nou gaat over het vestigen van een bedrijf of het kopen van een huis of een auto.
  Waarom dit allemaal niet op elkaar afstemmen zodat handelen met- of vestigen in dergelijke landen een stuk gemakkelijker wordt? Volgens mij dient dit de vrijheid van elk individu.

  Ook het op elkaar afstemmen van je monetaire (en bancaire) regel- en wetgeving maakt volgens mij alleen maar kans van slagen met dit soort landen. Hoe wil je echter ooit op een lijn komen met pakweg Griekenland, Bulgarije of Italië??

  –”economisch”: als het vrijwillig is, hoef je op dit gebied NIETS te regelen.

  In en dergelijke (libertarische) wereld leven we niet.
  Er moet m.i. dus wel degelijk iets geregeld worden.
  Dus die samenwerking met je de buurlanden die qua economie en cultuur overeenkomsten met je hebben is niets mis.
  Sterker nog het is denk ik ook echt nodig om je welvaart vast te houden.
  Die samenwerking heeft ook altijd plaatsgevonden volgens mij. Zie de vroegere EEG.
  Samenwerking hoeft niet te zeggen dat men de Nederlandse soevereiniteit opgeeft. Ook een eigen nationale munt kan volgens mij goed samen met een gezamelijke Neuro munt of Hanze euro.
  Of zie jij liever dat we verder gaan op de ingeslagen weg van verregaande “samenwerking” met bv Islamitische landen?

  Ik kijk hoe de wereld er NU uitziet en hoe hij (realistisch in stappen) voor mij beter kan worden. Ik geloof niet in een grote eurabische vrijhandelszone waren alle mensen in vrede en welvaart met elkaar leven.

  Het gaat erom dat die EUSSR kapot moet omdat het een corrupt, verpolitiseerd en bureaucratisch monster is geworden.
  Dit monster heeft niks meer met vrijwillige samenwerking maar alles met dictatuur te maken.

 7. @GB [4]:

  “Met vrijwillige economische samenwerking met bv Duitsland en de Scandinavische landen is niet zoveel mis.”

  Vrijwillige economische samenwerking? Hoezo vrijwillig?

  Duitsland is ook zonder de EU al een superstaat en de Scandinavische landen zijn hypersocialistische gedrochten. Zweden is, bepaalde Oost-Europese landen even niet in aanmerking genomen, wel het meest ontaarde en meest besodemieterde land van Europa.

  GB [9] reageerde op deze reactie.

 8. Om nog even op de kop van het artikel terug te komen: de pleuro gaat (nog) niet kapot. De natte droom van politici en bankiers wordt overeind gehouden.

  En vergeet niet dat er overal wel iets is. Denk daarbij aan het VK en de VS om maar twee voorbeelden te noemen.

  Geldgebrek wordt in een handomdraai opgelost door een getal naar keuze, ongelijk aan nul met daarachter een voldoende aantal nullen, alles voor de komma, in te voeren in de electronische drukpers (als het ware) met (uiteindelijk) inflatie als resultaat.

  En de wereld draait door.

 9. @Oscar [7]:

  Je kunt natuurlijk ook Denemarken ipv Zweden als voorbeeld geven. Voor de rest houd ik me bij mijn comments op 6.
  Sleutel voor die vrijwillige samenwerking ligt voor het grootste deel bij het loslaten van de monopoliepositie op het geld dat bij de overheid en haar bankenvriendjes ligt. Die vrijwilligheid is verloren bij invoering van de euro als eenheidsmunt.

  Hub Jongen [10] reageerde op deze reactie.

 10. @GB [9]:
  Hier, en ook in reactie 6, zeg je verstandige dingen.
  Op de eerste plaats is “samenwerken” natuurlijk veel verstandiger dan tegenwerken.
  Dank zij samenwerken is de welvaart ontstaan.

  Libertariers willen graag nog een stapje verder, moreler, en niet die samenwerking afhankelijk hebben van onze dictators.

  En verder zijn pragmatische stapjes in de goede richting meestal wel toe te juichen. Als de belastingen van 57% naar 56% gaan, is dat positief. Al lijkt die stap niet de moeite van ervoor vechten waard. Libertariers willen het kwaad principieel uitroeien en willen belasting op nul. Geen geweld, tegen niemand.

  In die strijd moet dan natuurlijk niet vergeten worden dat de weg naar 0 wel via 56, 55, of grotere stappen zal gaan.

  GB [11] reageerde op deze reactie.

 11. @Hub Jongen [10]:

  *Als de belastingen van 57% naar 56% gaan, is dat positief.*

  Zo zul je het m.i. wel moeten benaderen wil je in de toekomst geen teleurgesteld, gefrustreerd mens worden. De weg naar een libertarische samenleving loopt volgens mij via de klassiek liberale weg. Dit gaat nooit snel genoeg het is wel de praktijk.
  Het ploffen van de politieke EUSSR en de Euro als monopolistische munt zou een hele goede ontwikkeling zijn voor de individuele burger. Dat die implosie pijn gaat doen is ook wel duidelijk.

  Oscar [15] reageerde op deze reactie.

 12. Wouter Bos gaat de Griekse mafia vast het geld voorschieten en verhalen op de NL belastingbetaler.

  Apart dat 70% van de Duitsers er tegen is dat hun eigen maffia de Griekse maffia te hulp schiet, terwijl de IJslanders maar een krappe meerderheid halen om de garanties van hun eigen maffia aan buitenlandse maffia te dekken. Zijn die IJslanders toch betere slaven, hoewel de campagne in Duitsland nog niet echt begonnen is, misschien kunnen ze het ook nog tot een krapper meerderheid terugbrengen.

 13. @Bon Vivant [13]:

  Het gaat nu erg hard naar beneden met de euro tov de dollar.
  Dit terwijl de laatste ook niks meer aan waardfe vertegenwoordigt. Kun je nagaan.

  Inflatie komt eraan.

 14. @GB [11]:

  “Het ploffen van de politieke EUSSR en de Euro als monopolistische munt zou een hele goede ontwikkeling zijn voor de individuele burger. Dat die implosie pijn gaat doen is ook wel duidelijk.”

  Precies. Vandaar dat men dan ook zo radicaal mogelijk dient te zijn en alles wat maar enigzins lijkt op de rechterflank van de VVD zo belachelijk mogelijk gemaakt dient te worden. Liever binnen tien jaar een implosie dan dat de ellende nog 50 jaar voort ettert.

  Weg met de democratie!
  Weg met het positieve recht!
  Weg met de nepelite!
  Weg met de agressiemonopolisten!

  GB [16] reageerde op deze reactie.

 15. @Oscar [15]:

  Die implosie gaat binnen tien jaar plaatsvinden. Daarvoor hebben we geen radicalen nodig. Politici kunnen dat -incompetent als ze zijn- prima zelf!
  Die radicaliteit komt er pas al die implosie werkelijkheid wordt.
  Er zal een chaotische tussenfase komen maar uiteindelijk gaat men weer over naar de orde van de dag.

  De democratie zal echter niet worden afgeschaft, de nepelite zal voor een deel vervangen worden door een nieuwe elite die na verloop van tijd ook weer corumpeert. Monopolies zullen altijd blijven bestaan. Ook in een libertarische wereld zullen ze achter de schermen ontstaan.

  Belangrijke punten om in de toekomst de macht meer bij het individu te leggen is afschaffen van het geldmonopolie (zoals ook door jou aangegeven) maar ook het geweldsmonopolie (vrij wapenbezit dus) van de overheid en absolute vrijheid van meningsuiting en nieuwsvoorziening.
  Dit svp bij wet vastleggen!

  Deze maatregelen houden toekomstige nepelites enigszins in hun hok.

  pcrs [17] reageerde op deze reactie.

 16. @GB [16]:
  In de VS is dat wapenbezit ook bij wet vastgelegd, dat haalt echter niets uit. De wet wordt gehandaafd en geinterpreteerd door de uitbuiters.
  Mensen moeten er ziek van worden anderen hun wil op te leggen. Ik denk dat dit soort mensen op de hele lange termijn evolutionair aan hun einde komen. Dit voornamelijk door de toegenomen efficientie van wapens. Mensen die vatbaar zijn voor aggressie zullen elkaar langzaam maar zeker uit de genenpool verwijderen. Er gaan natuurlijk ook een hoop onschuldige slachtoffers aan, maar als vrijheid economisch succesvoller is dan slavernij, dan zal het uiteindelijk winnen. Als ze in de VS bijv. doorgaan richting empire en slavernij, dan zal de economie vertragen en armoede intreden. De slimste/succesvolste mensen zullen vluchten naar een vrijer gebied, net zo als Einstein de nazis ontvluchtte naar de VS.

  GB [18] reageerde op deze reactie.

 17. @pcrs [17]:

  *De wet wordt gehandaafd en geinterpreteerd door de uitbuiters.*

  Bij een geimplodeerd financieel systeem en de daarbij horende chaos valt er volgens mij niks te controleren door die uitbuiters. Zeker niet als iedereen vrij over een wapen kan beschikken.
  Natuurlijk zal de weg waarop de VS (en de EUSSR) zich ontwikkeld een doodlopende zijn. De ineenstorting van het systeem zie ik eerder in de VS gebeuren mede door dat vrije wapenbezit.

  *De slimste/succesvolste mensen zullen vluchten naar een vrijer gebied, net zo als Einstein de nazis ontvluchtte naar de VS.*

  Het is alleen jammer dat tegenwoordig de slimste/succesvolste mensen in de westerse wereld in de bankwereld en de van grote corporaties werkzaam zijn.
  Einstein stelde zijn intellect ten dienste van de wetenschap en techniek. Tegenwoordig zitten de knapste koppen bij banken te onderzoeken hoe ze nieuwe financieële producten zo ingenieus mogelijk kunnen opknippen en doorverkopen aan dommere mensen. Hoe failliet kun je als maatschappij zijn!

  pcrs [19] reageerde op deze reactie.

 18. @GB [18]:
  Het valt me wel op dat die hypotheek verkopers, dat alleen doen met een garantie van Freddy en Fanny, die campagnekassen van politici zo spekken dat ze gebaild worden als het misgaat. Dus ze weten
  1.dat het mis zal gaan
  2.dat ze dat risico niet door kunnen verkopen aan vrijwillige kopers, die kennelijk niet zo dom zijn als je zou denken
  Mensen zijn alleen nog niet slim genoeg om in te zien dat als ze de overheid vragen om een wet te maken die hun buurman dwingt, dat dit automatisch tot gevolg heeft dat die buurman dat bij hun doet en dat de grootste bedrijven daar het succesvolst in zijn. Dus dat ze om een kwartje te winnen uiteindelijk door wetten gedwongen worden half hun inkomen aan de rijken af te staan.
  Voordat dit besef doordringt, moeten wij nog aardig wat door lullen.

Comments are closed.