Het mag wel niet van de Tweede Kamer, maar “de volksvertegenwoordigers van een klein landje in de EU” hebben helemaal niets te vertellen. Vanochtend was al bekend dat Duitsland en Frankrijk besloten hadden om wel te helpen. En onze opperste baas Herman van Rompuy heeft vanmiddag officieel aangekondigd dat “de EU” Griekenland uit het slop gaat trekken. Aangekondigd door Angela, Nicholas en Herman!! Details worden pas later op de dag bekend gemaakt.

Ondertussen heeft Wouter Bos aan de Tweede Kamer in politieke taal beloofd dat Griekenland zichzelf maar moet helpen. Lees onderstaand NOS bericht en let op de door mij benadrukte termen. U weet wel wat daarmee bedoeld is. Politici in de Tweede Kamer kennelijk niet!

Volgens de EU-contracten MAG de EU zelfs een land niet helpen. Een probleem voor de politici is het dus om daar een politieke draai of smoes voor te vinden. Uit ervaring weten we dat dat nooit een groot probleem is. Zo wordt er nu al gepraat om wel te helpen als de euro in gevaar komt. En dat helpen kan dan via een omweg, via het IMF.
Maar hoe dan ook, u zult er voor bloeden!

Wanneer gaan we uit die EU? En gaat u nog stemmen op die ritselaars?

NOS
Aan het begin van de top in Brussel is een principeakkoord bereikt over Griekenland.

Minister Bos van Financiën zei in de Tweede Kamer dat nog eens wordt benadrukt dat Griekenland in de eerste plaats zelf verantwoordelijk is voor het oplossen van zijn financiële problemen. Dat betekent dat de Grieken dit jaar het begrotingstekort met 4 procent moeten terugbrengen.

“Als er extra maatregelen nodig zijn, moeten ze die nemen”, zei Bos. De Europese Centrale Bank en het IMF zullen het proces volgen. Mocht dat nodig zijn voor de stabiliteit van de euro, dan zullen eurolanden gecoördineerd actie ondernemen, zei Bos.

Veel onrust
In de Kamer heerste veel onrust over eventuele financiële steun van de EU of Nederland aan Griekenland, maar volgens Bos is dat nu niet aan de orde. Als Nederland alsnog steun gaat verlenen, zal Bos de Kamer daarbij betrekken, beloofde hij. Hij zei verder dat Griekenland op dit moment helemaal geen hulp heeft gevraagd.

25 REACTIES

 1. Het feest gaat beginnen. Eerst de PIGS-landen en daarna de rest.
  Laten we vooral veel doen aan die bodemloze put die sociaaldemocratie heet.
  Des te eerder zijn we van die maffiosi en oorlogsmisdadigers af.

  Leve de Anarchie!

 2. Dit zag je jaren terug al aankomen met de EUSSR.
  Op naar één socialistische superstaat waarin de productieven ook op europese schaal gedwongen solidair moeten zijn met de inproductieven.
  Behalve politici en bankiers natuurlijk want die hoeven met niemand solidair te zijn.
  Some animals are more equal than other animals.

  Een derde in Griekenland is trouwens ambtenaar en dat is een baan voor het leven want ontslag is onmogelijk. Het is dus niet toevallig dat deze staat de zwakste schakel van de ketting blijkt te zijn.

  Toch snap ik Woutertje in deze niet. Waarom moet Griekenland zichzelf helpen?
  De sterkste schouders moeten toch naar goed sosjalistisch gebruik de zwaarste lasten betalen, Wouter??

  Solidariteit Wouter..solidariteit!
  Op naar die grote socialistische superstaat naar sovjetmodel.
  Ii noem de EU niet voor niks al jaren consequent de EUSSR.

  Peter de Jong [7] reageerde op deze reactie.

 3. Watte? Het tekort terugbrengen met 4%? Dan is het nog zo’n 8% en daarmee 5%-punt hoger dan ooit afgesproken in Maastricht. En die afspraken waren oh zo hard. Wat een aanfluiting! En dat allemaal voor de politieke droom van een paar elitisten. De economie in Griekenland is ofwel zwart, danwel overheid en op je 60-ste met pensioen. Dat komt best goed met dat terugdringen van dat tekort……

  GB [4] reageerde op deze reactie.

 4. @Sigmud [3]:

  Ja maar die 60 wordt nou toch 62 dacht ik? 🙂
  Dat wij moeten gaan werken tot 67 is slechts een kleinigheidje.

  De grieken hebben het toch beter begrepen dan de gemiddelde NLer geloof ik.
  Zwart werken, een topzwaar ambtenaren apparaat, je begrotingscijfertjes jarenlang manipuleren en andere EUSSR burgers voor de zooi op laten draaien. Anticiperen op waar het bij het socialisme om draait heet dat; belonen van luiheid en immoreel gedrag. Heel slim van ze.
  En wij maar 70/80% van ons zuurverdiende witte geld naar de overheid, het EUSSR project en de bankwereld brengen.

  Wie is hier nou eigenlijk gek?

  Dit doet me trouwens denken aan die immitatie sketch van Hans Teeuwen waarbij je dan de luie straatmuziekant moet vervangen door een griekse ambtenaar.

  Lalalala……..geld??

  Sigmud [6] reageerde op deze reactie.

 5. Angela Nicolaas en Herman hebben goed lullen over de de rug van een ander, die het moeten betalen, want zij komen niets te kort die graaiers en draaiers, moeten zij onze belangen dienen nu dan weet ik het wel daar komt geen reet van terecht!

 6. @GB [4]:

  Ja die pensioenleeftijd gaat volgens de plannen 2 jaar omhoog, maar eerst gaan ze daar een paar maandjes gezellig staken en rellen. Een paar bommetjes gooien. Nieuwe verkiezingen. Daar wordt het tekort niet minder van. En wie onder de stemmers boeren/zwartwerkers/ambtenaren heeft enig belang bij het terugdringen van het tekort? Alsof ze daar de afgelopen jaren ooit last van hebben gehad. Totdat de droom klapt..

  En dit alles zal worden aangegrepen om Europa ‘nog sterker’ te maken. Een Europese regering met verstrekkende bevoegdheden en een Europese belasting en ’toezicht’ op banken is de oplossing ter voorkoming van dit soort problemen. Bla, bla, bla. It’s all a game.

 7. @GB [2]:

  Ja, die arme Grieken zijn er zeer ernstig aan toe. Zij kunnen niet alles kopen wat zij nodig hebben. En de Spanjaarden, de Portugezen en de Ieren ook niet. En België niet te vergeten!

  Het is niet meer dan een kwestie van beschaving als rijke landen als Nederland en Duitsland de arme sloebers bijstaan. De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Kwestie van internationale solidariteit.

  Het is ook in ons eigenbelang. Wij kunnen de verschillen in Europa niet te groot laten worden. Dat Griekse tekort van 9% boven de EU-norm moet dit jaar nog teruggebracht worden. De rijken (NL, BRD) zijn er goed voor. Of niet soms? 😉

  ===
  “Remember that wanting to keep your own money isn’t greed. And spending other people’s money isn’t compassion”
  – Young Americans for Liberty

 8. In Frankrijk en Duitsland kent men net zo goed het spreekwoord “Voor wat hoort wat”. Het is alleen nog afwachten wanneer de grote landen hun hand gaan ophouden.

 9. Het blijkt dat Wouter Bos de vervoeging van het werkwoord “belazeren” op zijn duimpje kent:\
  Ik belazer
  Jij belazert
  Hij belazert
  Wij belazeren
  Jullie belazeren
  Zij belazeren
  Wij hebben alijd belazerd en wij zullen altijd belazeren.

 10. Dit is het begin van het einde van de euro. Het verval van de euro dankzij en ook in combinatie met het gebrek aan afstemming van financieel-economisch beleid in de EU zal een stimulans zijn om een meer centralistische politiek te voeren. Het kersverse Verdrag van Lissabon (ook wel het Verraad van Lissabon genoemd) maakt een verdere centralisering van de macht mogelijk. Het is de vraag of een dergelijke politiek houdbaar is. Ik denk zelf van niet, al was het alleen maar omdat de EU-economie het waarschijnlijk niet aankan als er nog een bestuurslaag (met eigen belastingen natuurlijk) bijkomt.

 11. Van Rompuy in De Tijd:

  ‘De eurolanden zullen indien nodig gecoördineerde actie ondernemen om de financiële stabiliteit in de eurozone te waarborgen’, aldus Europees president Herman Van Rompuy op de EU-top.

  Bos:

  Mocht dat nodig zijn voor de stabiliteit van de euro, dan zullen eurolanden gecoördineerd actie ondernemen, zei Bos.

  Hoor ik daar een echo?
  Tjongejonge, het gaat hier over veel geld.. maar uitleg geven? Toch niet aan dat domme plebs zeker?

 12. @Oscar [11]:

  Dit is een constant probleem in de taal. Elke keer als er iets over een land (provincie?) te zeggen is, komt het probleem wat bedoel ik er mee?Meestal niet het stuk “grond”.
  Soms duidelijk de overheid
  Soms de meerderheid die de regering veroorzaakt door te stemmen
  Soms iedereen die op dat stuk grond woont en de dupe is van overheidshandelingen.

  Goed om betere uitdrukkingen te creeren met goede definities zodat iedereen weet wat we bedoelen?

  Henkje [16] reageerde op deze reactie.

 13. Jullie dachten dat de Griekse schuldencrisis alleen een Grieks probleem was? Vergeet het maar!

  Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung hebben Griekenland, Spanje, Portugal en Ierland ongeveer 800 miljard schuld die ook bij Noord-Europese banken uitstaat. Zo is de Hypo Real Estate uit München, die vorig jaar al met ik-weet-niet-hoeveel miljarden geholpen moest worden, weer van de partij. De gezamenlijke schuld loopt op tot 1.000 miljard als Italië wordt meegerekend.
  Nederlandse banken zitten ook in de gevarenzone: zij zitten er voor 140 miljard in. Wij moeten dus het allerbeste hopen voor de PIIGS (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland, Spanje), want deze crisis is ook onze crisis.

 14. en goldman sachs doet weer goede zaken. Zij worden voor de zoveelste keer gebailout.

 15. @Hub Jongen [13]:
  Ik zie graag duidelijke en meetbare definities van de term: ‘land’. Ik heb hierop ook al een paar keer vast gezeten op hoe ik dit moest interpreteren.

 16. Het gaan leuke , of op zijn minst interessante tijden worden. Heeft iemand al gedacht aan een parachute? Goud of misschien beter Zilver. You never Know…
  En Dames en Heren. Een crisis overleef je door sneller en slimmer te zijn dan die andere. Het zal een groot trefbal festijn worden. Ik zie u (en de rest..haha) aan de overkant.
  happy peakoil !!!

 17. Zolang Griekenland de euro blijft gebruiken, zo lang voorspel ik het land een slechte toekomst :
  -een permanente staat van afhankelijkheid van andere landen,
  -zwaar overprijsde producten en
  -een staat van gewenning die pas doorbroken zal worden, als het land uit de euro stapt en terugkeert naar de vroegere gewoonte van overbesteding en devaluaties aan de lopende band.
  De utgestelde maar onvermijdelijke terugkeer naar de nationale valuta wordt in Griekenland een interessant moment.
  Op een zaterdagochtend zullen alle eurobanktegoeden omgezet worden in drachmes door middel van een dwangconversie en zal het publiek op zachte wijze aangemoedigd worden om al het aangehouden papiergeld eveneens te converteren.
  Na een paar weken zullen zij, bij wie nog euros aangetroffen worden, gestraft worden met boetes en confiscatie.
  Dan volgt na een decente wachttijd een scherpe devaluatie.
  Hugo van Reijen

  Hub Jongen [20] reageerde op deze reactie.

 18. @Jantje [17]:

  “Hebben “Wij” het geld dat we aan onze banken geleend hebben dan alweer terug?

  Dat hebben “wij” helemaal niet nodig, Jantje. “Wij” hebben de valse munters Bos/Wellink en die drukken dat hulpgeld er gewoon even bij.
  Als je met “wij” bedoelt de productieve mensen die gedwongen worden dat uiteindelijk te betalen, dan gaat dat niet op. Die zullen vroeg of laat de dupe zijn.

 19. @Hub Jongen [20]:
  Als er uiteindelijk een munteeenheid overblijft die euro heet die alleen gebruikt wordt door Nederland, Duitsland en Oostenrijk, dan heb ik daar vrede mee. Zo’n munt zal echter in feite een mark zijn en alles zal bepaald woren door de Bundesbank.
  Hugo van Reijen

 20. @Andre NI [23]:
  Maar laten wij niet het kind met het badwater weggooien.
  Gewenst zijn:
  – vrij verkeer van:
  – geld
  – goederen
  – personen
  En precies: voor geen van deze zaken heb je een EU nodig!
  Hugo van Reijen

 21. Als zij Griekenland gaan steunen ga ik uit protest geen belastinggeld betalen. Ik kies er niet voor om te steunen dus heeft de overheid (voor zolang nog aanwezig) geen recht op die centen. Ik betaal, dan wil ik hier ook wat over te zeggen hebben!

  Tijd dat Nederland eens een anarchokapitalistisch/libertarisch geluid laat horen in deze!!

Comments are closed.