Onder veel invloedrijke en succesvolle entrepreneurs is het libertarisme actief aanwezig. In deze serie zetten wij een aantal van hen in de schijnwerpers. Dit keer Mark Cuban, IT – en mediamiljonair en eigenaar van basketbalteam Dallas Mavericks. Hij las Ayn Rand’s boek The Fountainhead drie keer en het leerde hem dat ‘ het niet uitmaakt wat anderen denken – het gaat er om hoe je jezelf ziet en wat je eigen dromen zijn.’  Het motiveerde hem om als individue te denken, risico’s te nemen om je doelen te bereiken en verantwoordelijkheid te pakken voor je succes en falen.

Mark Cuban (geboren in1958) begon vroeg als ondernemer. Als kind verkocht hij vuilniszakken in de buurt en hij gaf discolessen om zijn studie te bekostigen. Na zijn afstuderen aan de Indiana Universiteit verhuisde hij naar Dallas, Texas waar hij MicroSolutions oprichtte. In 1990 verkocht hij dit bedrijf aan CompuServe en hield daar een 6 miljoen aan over.  Vervolgens begon hij Audionet, een mediabedrijf in sportevenementen. Audionet veranderde zijn naam in 1998 in Broadcast.com en in 1999 verkocht Cuban het aan Yahoo! voor 5,7 miljard dollar.

In 2000 kocht Mark Cuban basketballteam the Dallas Mavericks. Na zijn investeringen (geld en inzet) haalden de Mavericks in 2006 voor het eerst in hun bestaan de NBA finals. Cuban’s passie voor basketball kostte hem echter nog meer: de NBA gaf hem een boete van meer dan 1,6 miljoen dollar vanwege zijn kritiek op scheidsrechters en de bond.

Na Broadcast.com begon Cuban in 2000 een mediabedrijf genaamd 2929 Entertainment. Dit bedrijf is eigenaar van de Landmark bioscoopketen, HDNet (high definition satelliet televisie netwerk) en verschillende tv shows.

Mark Cuban beschrijft zichzelf als een less is more libertarier oftewel minarchist. ‘Ik denk dat er ruimte is voor de overheid’ zegt hij. ‘Ik ben niet iemand die alle overheid weg wil hebben. Maar ik denk, weet je, minder is meer…’

Op zijn blog uit hij zijn mening over politici en de overheid. Enkele voorbeelden: ‘Ik heb geen favouriete politicus. Ik geef geen geld aan politici. Ik denk dat ieder doel beter is dan om een politicus (her-)verkozen te laten worden.’   En:  ‘onze politici geven belastinggeld uit. Ons belastinggeld alsof er geen limiet zit aan hoe groot het tekort mag zijn. Als je een politicus zijn gang laat gaan, zullen ze doen wat ze altijd doen: meer geld van een ander uitgeven. Dat is de cultuur bij onze overheid tegenwoordig.’

Zijn succes heeft hem niet veranderd. Hij houdt nog steeds van rap music, doet zijn meeste zaken via e-mail en draagt nooit een horloge. Die levensstijl past hem perfect. In een interview met de Austin American Statesman zegt hij: ‘Als ik sterf, wil ik terugkomen als mijzelf.’

2 REACTIES

  1. Het is frappant hoeveel succesvolle mensen verwijzen naar Ayn Rand.
    Haar boeken hebben voor hen verduidelijkt hoe de maatschappij in elkaar zit, zodat ze leerden hoe er mee om te gaan. OF, als ze later Ayn Rand lazen, bevestigen dat zij die principes zelf al ontdekt en toegepast hadden.

Comments are closed.