Jan Kees de Jager in NieuwegeinJan Kees de Jager, de demissionair minister van financiën, ging ondernemers in Nieuwegein uitleggen wat zijn plannen waren om Nederland beter te maken voor ondernemers. Het hoofd binnenlandse afpersing had een drukke dag achter de rug, want hij was ook naar Brussel geweest om het omvallende project euro met 5 miljard aan belastinggeld te stutten.
De Opperdienaar was een groot bewonderaar van Jan en besloot naar zijn voordracht te gaan. Een lynchpartij was echter niet uitgesloten aangezien de ondernemers net bestolen waren door Jan, die het geld vervolgens aan Griekse afpersers had geleend. Hoe zou Jan zich hieruit redden? Het was mooi een beroepsafperser aan het werk te zien en de Opperdienaar kon hier veel van leren.

JKdJ opende met een ‘ik ben 1 van jullie truuk’ door te laten vallen dat hij ook een ondernemer was geweest, die op een zolderkamertje zijn zaakje had opgezet. Daarna nam hij de zorgen weg over terugbetaling door de Griekse afpersers door te benadrukken dat het IMF er bij betrokken was en dat deze opper-opper-opper pipos heel streng waren en dat niemand in het verleden het had gedurfd ze te beduvelen. ‘Nederland’ kon verrtouwen op terugbetaling. De Opperdienaar hield zijn adem in. “Nu zullen ze hem naar de keel vliegen”, dacht hij, ze zouden eisen dat het op HUN rekening werd bijgeschreven en niet op de rekening van ‘Nederland’ die over het algemeen slecht toegankelijk was. Er gebeurde echter niets. JkdJ ging verder door een beetje op de hebzucht in te spelen. ‘Nederland’ kreeg 300 basispunten rente bovenop de ‘cost orf funding’. Cost of funding is de rente die betaald moet worden aan de beheerders van de geldpersen bij de ECB. “Dit is de druppel”, dacht de Opperdienaar, “nu knopen ze hem op”. In vrijheid waren de meest speculatieve investeerders bereid geweest de Griekse overheid geld te lenen tegen 13%, dat vonden ze een voldoende compensatie voor het risico om met bewezen leugenaars en afpersers zaken te doen. JkdJ had de knoet gepakt en iedereen gedwongen via het IMF tegen 3.5% te lenen. Volgens hem was dat een beter en verstandiger rentepercentage. Net zoals de bevolking het fout gezien had bij het wegstemmen van de EU grondwet met het referendum. Deze reddingsoperatie was immers niet mogelijk geweest als daar naar was geluisterd.

Tot verbazing van de Opperdienaar volgde applaus. Wat een genius was die JKdJ. Hij had zijn toehoorders 5 miljard ontstolen en via de ‘we’ en ‘nederland’ concepten had hij ze toch het idee gegeven dat het goed voor ze was en zelfs dat ze er een slaatje uit zouden slaan. De Opperdienaar voelde de zojuist gegeten pizza pollo via zijn slokdarm omhoog kruipen van pure bewondering.

JKdJ sloot af door te vemelden dat de grote winsten voor ‘Nederland’ niet de hoofdreden waren voor de lening. Die was om totale ineenstorting van de euro te voorkomen. Als het aan hem zou liggen was het zijn taak om olie in de economie te smeren, zodat deze weer zou lopen als een zonnetje. “Een dosis angst en hoop als afsluiting, niet slecht”, dacht de Opperdienaar.

Nu was het tijd voor vragen. De presentator/gastheer van het geheel begon zelf. Hij kwam uit de hypotheekwereld en vroeg wat dat met die nieuwe begrenzing van hypotheken was (niet meer dan 112% van de aankoopwaarde). JKdJ herinnerde de vragensteller er aan dat er in zijn sector wel een aantal dingen waren fout gegaan en het vingertje kwam een beetje omhoog. Er waren onverantwoordelijke leningen afgesloten aan leners die niet betrouwbaar waren. Dus regulering door de overheid was noodzakelijk gebleken. De pizza pollo maakte een sprong in de maag van de Opperdienaar. “Nu knopen ze hem direct aan 1 van die balken op”, dacht de Opperdienaar, “de man komt net terug van het geven van een lening met gestolen geld aan een groep mensen die alles aan elkaar gelogen hadden om zich voor de euro te kwalificeren.” Maar wederom gebeurde er niets. De hypotheekverstrekker stond in elkaar gedoken door de beschuldigingen, niet meer in staat de hypocrisie te zien van de boodschapper.

JkdJ gaf de laatste klap. Hij was iemand die het leven van de ondernemer eenvoudiger wilde maken. Gemak diende de mens. Hij had electronisch betalen toegestaan en hij had het zelfinvullende belastingformulier ingevoerd. Nu vulde dat formulier alleen inkomsten in, maar hij was al in gesprekken met banken om ook alle banksaldos automatisch in te vullen.

De pizza pollo kon zijn enthousiasme over JKdJ nu niet meer inhouden en sprong naar buiten toe. Een paar omstanders draaiden hun hoofden, terwijl de Opperdienaar kotsend van bewondering naar buiten rende, maar het geheel verstomde in het applaus dat JKdJ ten deel viel. Wauw, de man, kon gewoon zelf zoveel geld van de ondernemers hun rekening afhalen als hij meende nodig te hebben en het doen onder het motto ‘gemak dient de mens’. Als ze weigerden kon hij de in de gevangenis opsluiten en voor dit alles kreeg hij vervolgens applaus.

De Opperdienaar had nog veel te leren van deze man, misschien moest hij eens met hem praten over zijn idee van ‘via internet bedienbare valhekken voor de ramen en deuren van de belastinkoeien’. Misschien viel dat ook onder ‘gemak dient de mens’ te schuiven. Die libertariers moesten niet denken dat ze de enige waren die het internet konden gebruiken. Als hij daar nu eens alvast een patentje op aanvroeg? De titel zou kunnen zijn:”Vrijheidsbeperkend apparaat voor de gemakkelijke  bediening van belastingkoeien”

4 REACTIES

 1. Goede analyse.
  We zijn weer een paar dagen verder en die 5 miljard zijn ondertussen opgelopen tot 26 miljard, met het vooruitzicht tot 40+ miljard.

  Laten “we” hopen dat dit snel gebeurt. Want met die 3 % rentewinst verdienen “we” dan elk jaar 1,2 miljard en die kunnen dan gebruikt worden voor belastingverlaging!!

 2. De Jager komt ermee weg.
  De meeste mensen zijn van mening dat met het bijprinten van geld de euro beschermd wordt tegen speculanten.

  Dit idee rammelt aan alle kanten, maar toch staat het op elke voorpagina en begint het journaal ermee.

  De Jager kan elke onzin verkopen, zolang onder andere deze basisonzin door de meeste mensen voor waar aangenomen wordt.

  Ondanks dat hij met zijn woordkeuze zijn eigen geloofwaardigheid onbedoeld ondergraaft: “100 procent zeker” of “keiharde garantie”, komt hij ermee weg in de media.

  Die woordkeuze impliceert wat mij betreft dat hij zelf door heeft dat interventionisme tot meer heibel zal leiden. “Lieve belastingbetaler, ik heb geen keus. Maar gelukkig doe ik mijn uiterste best.”

  (“en ik geniet er iedere seconde van”)

 3. @kees [139533]: De Opperdienaar was er puur ter bewondering van een mede afperser. Je stelt een roofdier ook geen vragen, je bekijkt hoe hij lenig, snel en tactvol zijn prooi insluit en verorbert, het liefst vanuit een veilige terreinwagen.
  (denken dat de leeuw vegetarier zou kunnen worden, is niet genoeg ontzag hebben voor het traject dat hem bracht waar hij nu is)

Comments are closed.