Gemeten in dollars is de goudprijs de afgelopen negen jaar op rij met gemiddeld 17,1% per jaar gestegen. Tijdens deze periode apprecieerde goud ten opzichte van alle andere valuta met dubbelcijferige percentages, waaronder met 11,9% gemiddeld per jaar ten opzichte van de euro. Goud is duidelijk één van de asset klassen die het beste presteerde het afgelopen decennium.

Met dergelijke uitzonderlijke resultaten over zo’n lange periode, is het logisch om jezelf af te vragen of de bullmarkt in goud over is. Het antwoord is een duidelijke nee. De reden is dat de koopkracht van alle nationale valuta wereldwijd nog steeds wordt uitgehold.

De bullmarkt in goud is de ene kant van de medaille, de bearmarkt voor nationale valuta welke begon in 1971 is de andere kant. In dat jaar verwerden deze valuta tot fiatgeld, niet langer inwisselbaar voor goud. Sinds dat moment bevinden alle fiatvaluta zich in een race naar de bodem om welke het eerst zijn totale koopkracht verliest en wordt gedumpt.

Veel valuta zijn de finish al gepasseerd. In de jaren tachtig stortten diverse Latijns-Amerikaanse munteenheden volledig in. Hetzelfde lot waren de Balkan valuta toegedaan in de jaren negentig en meer recent moest de Zimbabwaanse dollar het ontgelden. En alhoewel andere valuta als de Mexicaanse peso, de Russische roebel en de Turkse lira niet volledig zijn ingestort, is hun koopkracht nu stukken lager dan op hun toppunt.

Overheden in deze landen hebben via hun centrale banken hun heil gezocht in het bijdrukken van geld, wat tegenwoordig mooi “quantitative easing” wordt genoemd, ofwel monetaire verruiming. Simpel gezegd hebben centrale banken overheidsobligaties gekocht en deze omgezet in valuta, door of daadwerkelijk bankbiljetten bij te drukken of via een administratieve procedure nieuw gecreëerd geld bij te schrijven op de bankrekening van de overheid, die het geld vervolgens kan spenderen. Feitelijk hebben centrale banken overheidsschuld omgezet in concreet geld en konden zij zoveel geld bijmaken als ze wilden want zonder een directe link met goud is er geen discipline.

Tot 1971 kon geld alleen worden gecreëerd als er een goudreserve tegenover stond en waren nationale valuta handige substituten die circuleerden in plaats van onhandige gouden munten. Maar dit is allemaal drastisch veranderd. Als gevolg van het verwijderen van de discipline die een rem zette op de creatie van geld, maken overheden liever geld bij in plaats van het terugdringen van de overheidsuitgaven. Aldus worden valuta minder waard en neemt de prijs van goud, gemeten in die valuta, toe.

Met nationale valuta kan de burger voortdurend minder goederen kopen als gevolg van het beleid van overheden. Zolang dit niet verandert, zal de bullmarkt in goud blijven aanhouden.

James Turk, June 2o10 

(vertaald door Zacharias)

—————————————————————————————————————

James Turk is oprichter en zit in de raad van commissarissen van GoldMoney.com.  Hij is mede-auteur van The Collapse of the Dollar en uitgever van de Free Gold Money Report. 

13 REACTIES

 1. @Armin [3]:

  eens, maar vergeet niet dat we recent ook nog een dollar record hadden voor goud. Vandaag tikt hij ook weer $1220 aan. In talloze andere valuta sneuvelen eveneens records.

  Ik zie goud niet als investering, maar als geld. De papieren winsten op goud die ik nu heb, zal ik ook niet verzilveren. Inmiddels vinden een aantal van mijn betalingen al in digitaal goud plaats. Een moderne variant op de Amsterdamse Wisschelbank. En ik kan ieder vrij mens aanraden hier zoveel mogelijk op over te gaan. Ik realiseer me dat het vooralsnog lastig is om brood en melk met goud te kopen.

  GB Shaw: “You have to choose between trusting to the natural stability of gold and the natural stability of the honesty and intelligence of the members of the Government. And, with due respect for these gentlemen, I advise you, as long as the Capitalist system lasts, to vote for gold.”

  Hub Jongen [5] reageerde op deze reactie.
  Armin [13] reageerde op deze reactie.

 2. @Zacharias [4]:

  “Inmiddels vinden een aantal van mijn betalingen al in digitaal goud plaats.”

  Het zou mooi zijn om een handleiding te hebben voor hoe “we” dat kunnen gaan doen.
  Wat zijn de stappen die ieder van ons zou kunnen nemen om deel te nemen in deze procedures.

  Als we daar een begin mee kunnen maken, dan kan dit heel snel uitgroeien. Mogelijk in het voordeel van de vroege instappers.

 3. @Het Front [6]:

  Er worden zeker nare spelletjes gespeeld in de goudmarkt, daar is vaker over geschreven op Vrijspreker. Overheden, centrale banken en grootbanken lijken de prijs van goud te willen drukken, om zo de angst te beteugelen en de massale vlucht naar goudgeld te voorkomen.

  Maar er is zo veel vraag, als gevolg van het onvermogen van overheden om geld rein te houden, dat dit niet vol te houden is.

 4. @chemalot [10]:
  Dit is juist in Europa geintroduceerd, maar was geen succes in o.a. Frankfurt. De prijs was ook veel te hoog in verhouding met andere aanbieders van goud, maar in Dubai kijken ze niet op een paar % dus vandaar dat het nu daar wordt geprobeerd.

 5. @anarcho-kapitalisme [9]:
  Christa Meindersma gebruikt het falen van het huidige systeem als argument voor het huidige systeem.
  Halbe Zeilstra denkt dat waarde iets anders dan subjectief kan zijn, en laat weer eens mooi zien hoe nep de VVD is qua liberalisme.
  Farshad Bashir begrijpt het woordje “vrij” in “vrije markt” niet.
  Mirjam Sterk is een Non sequitrut.
  Liesbeth van Tongeren zet een heel verhaal neer over iets waar ze geen verstand van heeft.
  Anker, Brinkman en van Dam snappen er helemaal niets meer van.

 6. @Zacharias [4]: In dat geval heb je de juiste insteek.

  Ik heb ook herhaalde malen aangegeven dat goud een goede investering kan zijn. Je moet het ehcter wel goed inschatten en vooral op de hoogte zijn van de risico’s.

  Als de rente gaat stijgen, zal goud bijvoorbeeld een tegenslag kunnen krijgen. Als echter de inflatie hoog wordt (hetgeen samen kan gaan met hogere rente en dus wellicht compenseren) de andere kant op.

  Plus dat het gedrag van goud toch ook veel kenmerken van bubbles vertoont. Ik zie instappen in goud nu als op zijn minst (!) ‘gemiddeld risico’ en niet meer zoals de afgelopen 40 jaar ‘laag risico’. Dat wil niet zeggen dat het een slechte belegging zal zijn.

  Mijn enige onenigheid met jouw verhaal is dat ik goud zie als grondstof, niet als geld. Slechts 19% van de handel in goud was monetair. De koersen van goud zijn niet veel anders dan van andere metaalsoorten als je de langere termijn bekijkt.

  Mijn verhaal over de wisselkoers sluit daarop aan. Net als olie wordt goud in dollars uitgedrukt. Dat geeft extra kansen, doch ook risico voor mensen die in euro’s moeten kopen. Als ik iemand hoor roepen dat de goudprijs stijgt in euro’s terwijl evident is dat de euro aan het instorten is, heb ik echter niet het idee dat die persoon dat snapt … 🙂

Comments are closed.