Het is een niet direct in het oog springend nieuwsfeit voor veel mensen, maar gisteren heeft De Jager besloten de garantieregeling van €200 miljard voor Nederlandse banken te verlengen. En weer krijgen de geldjunkies een shot toegediend.

De garantieregeling is in oktober 2008 ingesteld om banken makkelijker geld te laten lenen. In mei had ik de verlenging al voorspeld. Het is qua omvang én de wijze waarop hij is ingevoerd één van de meest immorele regelingen die door de staat is aangegaan. De regeling zou aflopen 30 juni 2010 en wordt nu door demissionaire De Jager verlengd tot 31 december 2010. Wat een onvoorstelbare macht. Laten wij de ter zaken doende brief van De Jager aan de kamer eens gedeeltelijk van commentaar voorzien:

Geachte voorzitter, in oktober 2008 is de garantieregeling van 200 miljard euro voor de uitgifte van middellang schuldpapier in het leven geroepen voor banken vanwege een gebrekkig functioneren van de kapitaalmarkt voor middellangetermijnfinanciering.

Kortom, er waren blijkbaar de nodige bedrijven, we noemen hen voor het gemak banken, die vanwege hun bij voorbaat gedoemde bedrijfsmodel – een model dat bestaat bij de gratie van centrale banken, depositogarantiestelsels, wetten omtrent betaalmiddelen en talloze andere regels – geen geld meer konden lenen van elkaar. Dit noemt onze gewaardeerde volksvertegenwoordiger terecht ‘een gebrekkig functioneren van de kapitaalmarkt’. Goede diagnose van De Jager. Helaas een slecht medicijn: het offeren van onschuldige burgers. Laten we nog een stukje doornemen:

Als gevolg van de toegenomen turbulentie en onzekerheid op de financiële markten is de volatiliteit op de kapitaalmarkt aanzienlijk toegenomen. Dit kan leiden tot onverwachte schokken in het financiële systeem. Deze schokken kunnen de mogelijkheid voor banken om op tijd aan hun financiële verplichtingen te voldoen onder druk zetten. Vanwege de volatiliteit op de kapitaalmarkt op dit moment ben ik voornemens het garantieloket open te houden, zodat banken erop kunnen terugvallen (als ‘last resort’)

De diagnose is weer correct, het kaartenhuis staat op instorten. Medicijn, of liever gezegd gif? Het spaargeld, de productiviteit, behoedzaamheid, toekomst en kinderen van de vrije, verantwoordelijke burger inzetten om het kaartenhuis te stutten ten gunste van de bankdieten. Waar vroeger banken nog werden beroofd, is het anno 2010 een omgekeerde groepsverkrachting van de banken zelf.

Uiteraard verzinnen De Jager en zijn kameraden van de Europese Ecofin Raad weer allerlei lapmiddelen om de lezer de indruk te geven dat ze er alles aan doen om het banken toch zo moeilijk mogelijk te maken. De premies gaan weer omhoog, om banken een prikkel te geven op een normale wijze te lenen. Ook moeten banken een Viability Review indienen om te laten zien dat ze levensvatbaar zijn. Maar de levensvatbare banken hebben de regeling toch niet eens nodig?

Wat mij verder opvalt, is dat dit nieuwsfeit weer onderbelicht blijft in de reguliere media. Het volk wordt voor €200 miljard als garantie ingezet, en het is niet op het journaal?

De regeling wordt uitgevoerd via het Agentschap van de Generale Thesaurie, die zelf nog niet echt op de hoogte is van de verlenging, zo blijkt uit de tekst op de site.  De teller van de afgegeven garanties stond op 1 mei in ieder geval op €44 miljard. Lekker. En met het aanstaande omvallen van Spanje, zal de teller nog wel oplopen.

Er wordt libertariërs nog wel eens verweten dat ze zwartkijkers zijn en alleen maar kunnen mopperen. Als iemand enige kleur ziet in het bestaan van deze garantieregeling, dan nodig ik hem of haar uit hierover te schrijven.

7 REACTIES

 1. “Vanwege de volatiliteit op de kapitaalmarkt op dit moment ben ik voornemens het garantieloket open te houden, zodat banken erop kunnen terugvallen (als ‘last resort’)”

  Met de gebezigde beeldspraak verraadt hij, dat hij uitstekend snapt, waar het overgaat. Had men in Amerika dat andere loket in 1971 opengelaten en de valutacrisis had nooit deze vormen kunnen aannemen. Als je met ongedekt geld gaat strooien, wordt het minder waard, onafhankelijk of je het geldpers of ‘schuldpapier’ noemt. Geen enkel zinnig mens geeft een lening aan een junk.

  Daarnaast doen de politici er alles aan om het een ‘gewone’ recessie te laten lijken, terwijl deze recessie een systeemcrisis is. Alle andere recessies komen overigens ook voort uit de gebrekkigheid van het gehanteerde systeem, want er is geen enkele zinnige reden te bedenken, waarom een economie van tijd tot tijd in een recessie zou moeten geraken. Over een jaar gemeten hebben de mensen ongeveer dezelfde behoeften en zou de economie bij de beschikbaarheid van voldoende geldelijke middelen een gelijkmatig verloop hebben.

 2. Ook de VS verlengde vandaag de interne transaties tussen banken”, de kans op een dubbeldip recessie wordt met de dag groter en dat weten ze in Den Haag natuurlijk allang.
  De loskoppeling van goud die Vilseledd hierboven bedoeld is natuurlijk de trigger van deze ellende.
  Zoeken naar een uitweg lijkt mij de beste optie; en dat zou bijvoorbeeld een splitsing van de Euro kunnen betekenen. De zuidelijke staten van Europa kunnen simpelweg een sterke munt niet aan, dat heeft ook te maken met de economie van deze landen. Het probleem met de banken is ingewikkeld; en in tegenstelling tot velen denk ik persoonlijk dat de huidige problemen op de financiele markten niet alleen te maken hebben met de risico’s die zijn genomen door bankiers maar vooral met de machtsverschuiving van het westen richting het oosten.
  Deze eeuw is de eeuw van China en niet die van de VS en het gekolonaliseerde Europa’. We praten hier inderdaad over een systeemcrisis de markten draaien op lucht en dat heeft ook weer te maken met het verschuiven binnen de economie naar de dienstensector in de westerse landen. Elke economie heeft te maken met up en downs (bewijs: het verleden, kijk bijvoorbeeld naar het romeinse empire)

  De komende weken zullen de financiele-markten weer zwaar onder vuur komen te liggen, voor de duidelijkheid er bestaat geen vrije markt. Maar we zitten nog steeds in dezelfde crisis die je niet oplost met meer schulden. Gelukkig lijkt Merkel dit wel te beseffen en zal Duitsland niet meedoen met deze printweploop; op een moment dat Duitsland de Euro niet meer vertrouwd staat Nederland niks anders te doen als te volgen.

  Bon Vivant [3] reageerde op deze reactie.
  Zacharias [4] reageerde op deze reactie.

 3. Journalisten als Max Keiser en Matt Taibbi e.d. zeggen dat er nog heel veel lijken (derivaten) in de diverse bankkluizen liggen. Deze laat men er geleidelijk en gedoseerd uit komen, om telkens meer subsidies te krijgen. De ‘solvabiliteit’ van banken lijkt vooral te bestaan uit het -op het juiste moment- rondpompen van dezelfde zak geld. Kortom bedrog en fraude.

  Spekkie de Jager heeft geen enkel recht om de rekeningen van spaarders te plunderen om deze zwendelaars te beschermen.

  @Moneymaker [2]:
  Het Romeinse rijk had een paar honderd jaar nodig om onder te gaan. Ik zie dezelfde paralel. Het morele verval en decadentie zijn symptomen van een eindtijd. Het RR ging uiteindelijk ten onder aan massaimmigratie van ‘barbaren’. Hoe zou dat nu zijn?
  Armin [7] reageerde op deze reactie.

 4. @Bon Vivant [3]: Journalisten als Max Keiser en Matt Taibbi e.d. zeggen dat er nog heel veel lijken (derivaten) in de diverse bankkluizen liggen.

  Inderdaad.

  Het is nog steeds uiterst schimmig hoe men omgaat met de boekwaarde van diverse financiele ‘produkten’. Indien ze tegen d enominale waarde op de balans gezet zijn, is dat zo goed als zeker een overwaardering.

  Mooiste voorbeeld zijn wel de vele Amerikaanse banken die de Amerikaanse hypotheken nog steeds tegen nominale waarde op de balans hebben staan. Plus de afgeleide producten die ook op vrijwel alle grote Europese banken op de balans staan.

  Hier in de VS zijn grote aantallen mensen die de hypothkeek niet meer betalen of zelfs kunnen betalen. Banken zetten die mensen niet uit, want dan worden zij eigenaar van het huis. En dat is nadeling want:
  1) dan moeten zij de belastingen ophoesten en wordt het balans object van een 0-inkomsten object opeens een bleeder.
  2) wordt het huis mogelijk lachtoffer van vandalisme
  3) kan met niet verkopen, want dan moet men afschrijven omdat de verkoopwaarde zo goed als zeker lager is dan de hypotheekwaarde

  Ik zie bij mij in de buurt dat huizen eindelijk weer verkocht worden, maar enkel de oudere huizen die in het middensegment liggen. En anders verhuurt de eigenaar ze gewoon en zijn ze binnen 2 weken verhuurt. Het middensegment loopt weer goed hier.

  Appartementen echter die de laatste jaren massaal met geleend geld gebouwd zijn en de nieuw gebouwde dure luxe huizen staan nog steeds massaal te koop en te huur. Prachtlocaties en huizen waar je in Nederland je ook niet voor hoeft te schamen, maar gewoon te stevig aan de prijs. Ik vrees verder afschrijving daar …

  En dan moeten banken weer afschrijven.

Comments are closed.