EU-landen die de Europese begrotingsregels aan hun laars lappen, moeten strenger worden gestraft.
De Europese commissie denkt onder meer aan het stopzetten van bijdragen uit EU-fondsen.
Dat blijkt uit voorstellen die eurocommissaris Oili Rehn (monetair beleid) woensdag heeft gepresenteerd. Het gaat om een uitwerking van eerdere ideeën van de Europese commissie.
Ministers van de EU-lidstaten, onder leiding van EU-president Herman van Rompuy, werken ook aan een plan om de EU-begrotingsregels beter te handhaven.
Die schrijven voor dat lidstaten een tekort van hooguit drie procent van het bruto binnenlands product (bbp) mogen hebben. Sommige landen, zoals Griekenland, hebben op dit moment een tekort van meer dan 10 procent.
Tot zover de media.
Al sinds het bestaan van de EU hebben diverse landen, waaronder bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk, de EU-regel met betrekking tot het begrotingstekort aan de laars gelapt.
Telkens werd door de EU gedreigd dat deze landen voor dit vergrijp beboet zouden worden.
Telkens weer hebben de EU-lidstaten dit weten te voorkomen.
Het bleef dan bij een vermaning.
Uit ervaring is men (de EU) er inmiddels achter gekomen, dat diverse landen om in aanmerking te komen voor het lidmaatschap nog al met het bbp hebben gesjoemeld.
Dit zal onvermijdelijk ook in de toekomst gebeuren, want er is niemand binnen de EU die de berekeningen zal, wil of kan controleren.
In het algemeen is deze regel, zoals eigenlijk de hele EU, een farce.
Want de hele EU is gebaseerd op het collectivistische principe van het rondpompen van geld.
En natuurlijk altijd onder de mom dat de zwakkere lidstaten door de sterkere lidstaten geholpen dienen te worden.
Het bewijs hiervoor is, de strafmaatregel die de EU denkt te hebben gevonden.
Namelijk het stopzetten van de subsidies uit de EU-fondsen.
De lidstaten betalen hun ” contributie” aan de kartelachtige instelling EU genaamd, die onder aftrek van de door haar gemaakte kosten, het restant verdeeld onder de lidstaten op basis van hun tekortkomingen, sorry, ik bedoel natuurlijk hun zwakte.
In werkelijkheid wordt dus de reële economische activiteit in Europa door dit systeem ondergraven. Het is voor de meeste “zwakke” lidstaten reëler om bij de EU voor subsidiëring aan te kloppen, dan op nationaal niveau iets te ondernemen om tot betere economische activiteiten te komen. (Een soort ontwikkelingshulp dus, waarvan nu wel is vast komen te staan dat het niet werkt.)
Om te voorkomen dat politici hun goedbetaalde baantjes binnen de EU kwijtraken, doordat lidstaten die op de voorgestelde manier beboet gaan worden zullen dreigen om uit de EU te stappen, zal deze maatregel waarschijnlijk nooit daadwerkelijk uitgevoerd worden.
Tenslotte zijn ook nooit de landen die al eerder de norm van drie procent hebben overschreden, ondanks de vermelding in de reglementen van de EU, bestraft.
Het is niet in belang van politici om de regels ook uit te voeren, maar het lijkt eerder een poging om de “Europese burger” ervan te overtuigen dat het nu menens is.
Zou anders wel mooi zijn. Zeker nu m.u.v. Luxemburg zowat alle lidstaten in gebreke zijn. Stel je voor: het rondpompen is voorbij en daarmee gelijk de hele bestaansreden van dit ontwikkelingshulpclubje.
Ik zou ook nog een andere regel invoeren: zolang de rekeningen van het vorig jaar niet goedgekeurd zijn, mag de EU geen verdere uitgaven doen. Zo, zijn we daar eindelijk eens vanaf.
Hub Jongen [2] reageerde op deze reactie.
@Scrutinizer [1]:
“… zolang de rekeningen van het vorig jaar niet goedgekeurd zijn, mag de EU geen verdere uitgaven doen….”
Dat zou pas een goede regel zijn. Voor zover ik weet is het nog nooit gelukt om een goedgekeurde jaarrekening te krijgen!
En nu ziet het er voor het volgend jaar zelfs naar uit dat ze niet eens een budget in elkaar getimmerd krijgen, Zie:
“Internal wrangles risk leaving EU without 2011 budget.”
http://euobserver.com/9/30382
Gister heb ik dit artikeltje ook gezien inderdaad. Leuke strafmaatregel overigens: als je niet rondkomt met het behulp van het extra geld wat wij aan jullie geven (en dus al niet genoeg inkomsten hebben), dan stoppen wij onze hulp! Ergo: ze raken nog meer in de shit. Dat is een behoorlijke self-fullfilling prophecy.
Dat is ook precies de reden dat griekenland de EU het mes op de keel kan houden (in combinatie met het feit dat ze in de praktijk nooit de EU uit gestemd worden)
Comments are closed.