woensdag, 28 juli 2010
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Wikileaks Julian Assange

Julian Assange is hoofdredacteur van de klokkenluiderswebsite Wikileaks. Wikileaks bracht deze week wagonladingen geheime documenten uit de Afghanistanoorlog in de openbaarheid. Daarmee liet het voor de zoveelste keer de traditionele media ver achter zich. Die ambitie heeft wel een prijs. Julian Assange heeft geen vaste woon- en verblijfplaats en is constant onderweg.  Reizen naar de Verenigde Staten kan ‘vervelend voor hem worden’, zijn geboorteland Australie heeft zijn reisdocumenten tijdelijk ingetrokken en hij werd door de geheime dienst in Maleisie vastgezet toen hij daar met een oppositieleider sprak.  

Des te verrassender was zijn optreden onlangs op de mediaconferentie TED in het Engelse Oxford. ‘ Ik ben een strijdbaar type’, zegt Assange. ‘En voorzichtigheid is nu eenmaal geen sterk punt van mij. Men kan zich ook om slachtoffers bekommeren door de daders te vervolgen’ zei de 39 jarige journalist daar.

‘Soms kan een enkele video een oorlog stoppen’ zegt hij. Met de openbaring van de als geheim weggestopte documenten van het Amerikaanse leger uit de Afghanistanoorlog gaan Assange en zijn team nu nog verder. Assange hoopt erop dat de nu publieke informatie inzicht geeft en dat de opinie over de oorlog verandert. Voor Wikileaks zijn de Afghanpapers een doorbraak: Assange, die net als alle medewerkers onbezoldigd werkt, zal sneller fondsen hebben voor een verdere uitbouw voor zijn website.

Wikileaks is een internationale organisatie, gevestigd in Zweden. Zij publiceren met instandhouding van de anonimiteit van hun bronnen wereldwijd berichten en gelekte gevoelige documenten van overheden en andere organisaties. Hun website startte in 2006 en Wikileaks ontstond uit een samenwerking tussen Chinese dissidenten, journalisten, wiskundigen en gedreven whizz kids uit de VS, Taiwan, Europa, Australie en Zuid Afrika.

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen, Internationaal
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. A schreef op : 1

  Een fantastische organisatie, Wikileaks.

  Beste Vrijsprekers, het kan haast niet anders dat deze organisatie u aanspreekt.

  Zij zijn afhankelijk van giften. Ik roep u allen op om ook een kleine bijdrage te storten. Een tientje, misschien 25 euro?
  Met Paypal, zó gepiept.

  Hub Jongen [2] reageerde op deze reactie.

 2. Hub Jongen schreef op : 2
  Hub Jongen

  @A [1]:
  Helemaal mee eens: DOEN.

  Al kan ik toch even niet laten om er op te wijzen dat hetzelfde geldt voor de Vrijspreker!!
  Zie voorpagina: “Donaties” !

  A [3] reageerde op deze reactie.

 3. A schreef op : 3

  @Hub Jongen [2]: Joh Hub, da’s toch allang gebeurd!!!

 4. pcrs schreef op : 4
  pcrs

  Ook apart dat de war mongers zich nu opeens zorgen maken over mensenlevens die in gevaar komen door de onthullingen van wikileaks. Verder maken ze zich ook zorgen of de informatie wel driedubbel gecrosschecked is.

  TOen ze de oorlgo begonnen waren ze wat minder bezorgd over het duidelijk checken van informatie en mensenlevens stonden toen ook niet hoog op de agenda.

 5. pcrs schreef op : 5
  pcrs

  Hirsch Ballin trekt zijn revolver al om dit onmogelijk te maken
  tweakers.net

  “Ook zou het strafbaar moeten worden als iemand die rechtmatig toegang heeft tot een computer, zonder toestemming ‘niet-openbare’ data overneemt. Verder wordt het strafbaar om computerdata die op deze manier is buitgemaakt te bezitten of deze als heler aan anderen aan te bieden.

  Als laatste aanpassing wil de demissionaire minister het wettelijk verbod op het afluisteren, aftappen of opnemen van vertrouwelijke gesprekken verruimen. ”

  Scrutinizer [10] reageerde op deze reactie.

 6. Spy-Nose (NI) schreef op : 6
  Nominator

  Ernst H. B., is dat niet die CDA-figurant waar je een stapje voor opzij moet doen, omdat hij altijd spuugt als-ie iets tegen je zegt?

 7. pcrs schreef op : 7
  pcrs

  tweakers.net
  Man krijgt boete van 350 euro voor beledigen burgemeester van Rotterdam op twitter.

  De 39-jarige Rotterdammer deed zijn uitspraken op de dag van de bekerfinale tussen Ajax en Feyenoord. De politie volgde die dag de berichtenstroom op Twitter en informeerde de Rotterdamse burgemeester na het zien van de beledigende Tweet. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie liet aan RTV Rijnmond weten dat de politie de sociale-netwerkdienst regelmatig in de gaten houdt. Ze vertelde niet wat er precies in het Twitter-bericht werd gezegd.

 8. surfer schreef op : 8

  Wat het daglicht niet mag zien, moet zeker gezien worden. Goeie actie van Wikileaks.

  Wel een opmerking over hem, waarvan ik niet goed weet wat ik ervan moet denken..

  Het valt me moeilijk te rijmen dat hij met deze actie tegen de oorlog lijkt te zijn enderzijds, hij in een interview te kennen geeft dat hij achter de officiële versie van 9/11 blijkt te staan anderzijds.

  “What about 9/11? “I’m constantly annoyed that people are distracted by false conspiracies such as 9/11, when all around we provide evidence of real conspiracies, for war or mass financial fraud.” What about the Bilderberg conference? “That is vaguely conspiratorial, in a networking sense. We have published their meeting notes.”

  bron: www.be

  Tot slot nog een aanrader van leesvoer: Ik was aangenaam verrast dat, ik gisteren ontdekte, dat 1 van de eerste e-books die ik online las, mee door hem geschreven is. Althans hij (Julian Assange) heeft de research gedaan.
  Het heet:
  Undergound – Tales of hacking, madness and obsession on the electronic frontier (1997), en is gratis (en nog steeds) hier te downloaden
  www.underground-book.net

  Het boek leest als een thriller en is ten volle gebaseerd op echte feiten, het is geen vereiste om zelf verregaande computerkennis te hebben.

  Zijn huidige project zit duidelijk helemaal in de lijn van waar hij zich toen al mee bezighield. Ongetwijfeld iemand met veel kennis over internet, laten we hopen dat hij het positief gebruikt om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat hij zijn bronnen volledig kan en zal beschermen.

  pcrs [9] reageerde op deze reactie.

 9. pcrs schreef op : 9
  pcrs

  @surfer [8]: Er is al Iemand opgepakt voor die beelden van de helicoptermoorden. Maar ik begreep dat die zelf zijn mond voorbij zou hebben gepraat.
  De hypocrisie wordt ook hier weer aardig blootgelegd.
  www.youtube.com

 10. Scrutinizer schreef op : 10

  @pcrs [5]: He, zou dit dan ook impliceren dat hij geen CD’s met gestolen informatie mag kopen van de Duitse fiscus die als heler gegevens over Nederlandse belastingplichtigen in Liechtenstein aanbiedt?
  Die Hirsch Ballin toch, je zou hem bijna een held gaan vinden 😉

  Hub Jongen [13] reageerde op deze reactie.

 11. Bon Vivant schreef op : 11

  Hier is een interview (video) met Assange op TED

  www.ted.com

  Interessant is ook de geruchtenstroom die op gang is gekomen om Wikileaks in diekrediet te brengen. Zoals: materiaal zou toch niet zo geheim en belangrijk zijn; Wikileaks wordt gefinancierd door de CIA als bliksemafleider; en wat ik gemist heb, wat er nog komt.

 12. henk schreef op : 12

  niets is zoals het lijkt. Ook dit niet

 13. Hub Jongen schreef op : 13
  Hub Jongen

  @Scrutinizer [10]:

  “…ook impliceren dat hij geen CD’s met gestolen informatie mag kopen van de Duitse fiscus ….”

  Natuurlijk “geldt” het daar ook voor, echter met dien verstande dat politici dit ongestraft mogen doen; zelfs door collega’s worden geprezen.
  Vieze troep!

 14. johan schreef op : 15

  Beetje naief als je denkt dat grote gevestigde kranten die zo’n berg gevoelige informatie krijgen, dit niet overleggen met hun regering om te publiceren.

  Als ze dit zouden doen zoals wij verwachten, dus publiceren, dus denk ik dat de kranten heel snel in moeilijkheden zouden komen. Al was het strafrechtelijke vervolging wegens terrorisme of zo iets.

  Dus volgens mij is de publicatie toegestaan, om voor ons onduidelijke redenen.

  Dan, de wikileaks mensen pochten al langere tijd dat ze dit hadden, en als wij het weten, weet de CIA b.v. dit ook. Hun preventief oppakken is voor dergelijke organisaties een fluitje van een cent.

  Het zaakje stinkt.

  surfer [16] reageerde op deze reactie.

 15. surfer schreef op : 16

  @johan [15]: Dat denk ik ook. Als ze hem willen pakken kunnen ze dat en vinden ze er vast redenen voor.
  Alles wordt mooi op voorhand gepland en als er een aanleiding voor is, zoals met dit voorbeeld van Wikileaks, voeren ze het uit.

  Witte Huis wil FBI vrije toegang geven tot internetgegevens

  www.hln.be

  Het blijft me verbazen hoeveel mensen geloven dat zo’n maatregelen “voor de goeie zaak” zijn en echt “helpen”…

 16. pcrs schreef op : 17
  pcrs

  BRUSSELS & NEW YORK & ZEIST, Netherlands –(BUSINESS WIRE)–A draconian proposal to retain all Internet search traffic, known as “Written Declaration 29,” was adopted by the European Parliament last week. Framed as a measure to crack down on paedophiles, the controversial Declaration calls on the EU to require that search engines store all search traffic for up to two years for possible analysis by authorities.
  www.ixquick.nl

  VS-inzage in Europees bankverkeer begonnen
  Uitgegeven: 1 augustus 2010 08:41
  Laatst gewijzigd: 1 augustus 2010 08:46
  BRUSSEL – In de strijd tegen het internationale terrorisme gaat de Amerikaanse geheime dienst vanaf deze zondag ook bepaalde overschrijvingen van Europese bankklanten controleren. Het doel is om geldschieters van terreurnetwerken te ontmaskeren.
  www.nu.nl

  VS willen sneller internetgegevens vergaren
  Uitgegeven: 30 juli 2010 20:02
  Laatst gewijzigd: 30 juli 2010 20:15
  WASHINGTON – De regering-Obama wil dat de federale recherche FBI makkelijker en sneller gegevens over internet bij bedrijven kan opvragen zonder rechterlijk bevel.
  www.nu.nl

  het gaat hard nu, het water staat ze financieel waarschijnlijk tot aan de lippen

 17. Spy-Nose schreef op : 18
  Spy-Nose

  @Bon Vivant [14]:

  The Register® lijkt een punt te hebben. Er is belangrijk kwaliteitsverschil in onderzoeksrapportage op het internet. Zie ook:

  www.cryptome.org