Goed nieuws om mee wakker te worden. Slowakije weigert Griekenland te steunen, lees ik op nu.nl. De vorige sociaal-democratische Slowaakse premier had nog een bijdrage beloofd. De nieuwe, rechtse premier was van begin af aan al tegen en nu heeft het parlement de wet verworpen.

Overheden laten hierdoor weer goed zien hoe onbetrouwbaar ze zijn. Het ene moment noemt de ene groep mensen zich de overheid en belooft A, het andere moment noemt een andere groep mensen zich de overheid en doet B. Het terugtrekken van de steun aan Griekenland is hoe dan ook een zegen. Het Griekse reddingsplan van mei (€110 miljard, waarvan €80 voor de EU) was met afstand één van de meest immorele, collectivistische acties van het jaar. Het huichelachtige optreden van Jan Kees de Jager is er één om nooit meer te vergeten. Een juiste oplossing voor het probleem was geweest de obligatiehouders te laten bloeden, zelfs als dat leidde tot het omvallen van banken en een systeemcrash. Nu is het onvermijdelijke alleen maar uitgesteld door andere, relatief stabiele landen als Nederland en Duitsland verder te belasten. En door pure geldcreatie van de ECB.

Nogmaals, een lekker bericht om mee wakker te worden. En hopelijk worden veel andere Nederlanders er wakker door gemaakt. Een zeldzaam compliment dit keer daarom richting politici, de Slowaakse welteverstaan.

26 REACTIES

  1. hiep hiep hoera.
    Nu moet dat geld wat niet door hun betaald wordt weer door andere landen opgehoest worden.
    zo lekker wakker worden is dat niet.
    Naja…. mooie zou zijn als alle landen het niet deden en Nederland dit alleen moest betalen.
    Hoe eerder die revolutionaire crisis komt hoe beter

  2. De berichten duiden er op dat de “solidariteit” met Griekenland een “offer (is) that they can’t refuse”. Ik ben dan ook benieuwd hoe de EU Slowakije zal intimideren en bedreigen om toch te betalen.
    Vergeleken met Marlon Brando heeft Jan Kees de Jager (net als de andere Eurofielen) het charisma van een natte spons.

  3. @Hoc Voluerunt [6]:

    Dan ga je er vanuit dat de grote massa de juiste analyse kan maken wie écht de schuldigen van deze crisis zijn.
    Kranten, tv, big banks, big corporations en politieke elite hebben er geen enkel belang bij de “waarheid”.
    Het feit dat puppet Obama door het volk gekozen werd en overal ter wereld als de verlosser op een schild werd gehesen (incl. nobelprijs!) zonder ook nog meer iets te hebben gedaan zegt genoeg over de macht van de elite.

    Je trekt, denk ik, je eigen kritische en nieuwsgierige inslag naar de maatschappij en het functioneren daarvan te veel door naar de gemiddelde burger, Hoc.
    De gemiddelde burger surft op internet naar shownieuws, porno, VI of marktplaats.
    Een crisis kan wel heel erg helpen maar dan moet ie ook echt diep zijn! Mensen moeten al hun zekerheden verliezen waardoor ze uiteindelijk niks meer te verliezen hebben.
    En dan nog kunnen ze gemakkelijk de verkeerde conclusies trekken bij doeltreffende mediamanipulatie waarbij de schuld wordt gelegd bij het neoliberalisme (whatever that me be!) en ongebreideld kapitalisme.
    Surf maar een over een site als Nujij en kijk eens wat voor een linkse onnozelheid, dommigheid en extremisme er daar neergetypt wordt.

    Hoc Voluerunt [8] reageerde op deze reactie.
    GB [9] reageerde op deze reactie.
    Hub Jongen [15] reageerde op deze reactie.

  4. Hoe meer “steun” er gegeven wordt des te eerder is het monopolygeld op.
    Graag dus met bakken tegelijkertijd in de bodemloze put dat zich overheid noemt. Liefst de griekse overheid. Dan gaat het nog wat sneller. :p

  5. Na de stiekeme tekorten van Griekenland en aanverwante landen zoals Spanje, Portugal, Italie en Frankrijk is dit de volgende scheur in de EU.
    Wat zullen die mensen in Zwitserland toch lachen om dat EU gekloot.

    Graag een combinatie BeNeLux, Duitsland, Oostenrijk, Zweden, Denemarken, Noorwegen.
    Met eigen wetgeving. Een normaal samenwerking verband

  6. update FD http://www.fd.nl/artikel/19681494/brussel-kapittelt-slowakije-afwijzen-steun-griekenland

    EU is boos! Slowakije moet solidair zijn en mag geen afspraken schenden… Dat EU landen afspraken naar elkaar en de kiezer toe (3% stabiliteitspact, verraad van Lissabon etc.) aan hun laars lappen, is slechts vervelend gezeur.

    Nu hopen dat de Slowaken de poot stijf houden en de overige landen gaan volgen.

    Goud knalt in ieder geval weer lekker omhoog vandaag naar $1213 per troy ounce (31,1 gram).

  7. @GB [7]:

    “[ ..in of na crisis..]En dan nog kunnen ze gemakkelijk de verkeerde conclusies trekken bij doeltreffende mediamanipulatie waarbij de schuld wordt gelegd bij het neoliberalisme (whatever that may be!) en ongebreideld kapitalisme.”

    Inderdaad loop je grote kans dat toestand na een crisis slechter is dan er voor.
    Eeen harde noodzaak is te werken aan het alternatief dat klaar ligt als die toestand zou ontstaan.
    Het enige goede, morele, alternatief is de vrije libertarische wereld.
    En die is nog bij veel te weinig mensen bekend of begrepen.
    Een schone taak om daar verandering in te brengen.

    GB [19] reageerde op deze reactie.

  8. Griekenland flest de boel. Mensen gaan 10 jaar vroeger met staats-betaald pensioen dan in Nederland. Overheidsbaaantjes worden onderhands uitgedeeld. Zwart werken is er schering en inslag. Rijken verdienen officieel onder de 20.000 euro per jaar; ze ontduiken massaal allerlei belastingen.
    Iedereen begrijpt dat het massaal ontduiken van belastingen, gecombineerd met het massaal profiteren van belastingen, op een grooot faillissement gaat uitlopen.
    Griekenland verdient het NIET gesteund te worden.
    Slowakije verdient grote waardering!

  9. @GB [10]:

    Ben jij het er van jouw kant mee eens dat als je de status quo van nu accepteert, elk geleuter over vrijheid en libertarisme sowieso nutteloos is, omdat argumenten hoe dan ook nog minder effect zullen hebben dan een diepe crisis?
    Want laten we nu maar accepteren dat 99% van ons niet de retorische gave van een Ayn Rand of een Murray Rothbard hebben, en ook zij hebben de neerwaartse spiraal niet kunnen stoppen.

    Kritiek op de overheid en het socialisme is namelijk al zo oud als de weg naar Rome en ook ondanks DAT feit is Obama nog steeds op het paard gehesen.

    Je kunt stellen: een diepe crisis laat het kwartje de andere kant op vallen, maar de hebbedingetjes van de mensen moeten toch ergens vandaan komen, nietwaar?
    En als die er nou gewoon niet meer zijn?
    Dan zal men het toch echt zelf moeten gaan rooien.

    GB [20] reageerde op deze reactie.

  10. @Hub Jongen [15]:

    Ik lees wel eens wat op bv het Volkskrantblog of op Nujij. Het is werkelijk stuitend wat voor een plank sommige bloggers (lees bv de columns van van der Dunk of Marcel van Dam) voor hun kop hebben.
    Geen enkel rationeel argument, collectivistisch hokjesdenken en te pas en te onpas de oorlog of Hitler (nb een socialist!) erbij halen om hun verhaal “kracht” bij te zetten.
    Het ergste is dat ik vermoed dat ze oprecht overtuigd zijn van hun gelijk/ideaal ipv dat ze dit soort stukjes schrijven om het huidige systeen in stand te houden voor persoonlijk financieel gewin.
    Het zou misschien aan te bevelen zijn voor sommigen om in dit soort fora met veel andersdenkenden ook eens te reageren als je de libertarische denkbeelden verder wilt uitdragen.

    Even ontopic; hulde aan de politici van de Slowaken. Blijkbaar wél echte volksvertegenwoordigers. Lang geleden dat ik complimenten heb gegeven aan een politicus 🙂

    @Hoc Voluerunt [16]:

    Het resultaat van 50 jaar naoorlogs socialisme (VVD is op zijn best sociaalliberaal en zeker niet klassiekliberaal).
    Culturele en intellectuele stagnering en luiheid is een typisch verschijnsel dat zich op termijn in steeds ergere mate gaat voordoen in een socialistische samenleving waarin luiheid en immoreel handelen wordt beloond.

    Albert S. [25] reageerde op deze reactie.

  11. @Tony [18]:

    *Ben jij het er van jouw kant mee eens dat als je de status quo van nu accepteert, elk geleuter over vrijheid en libertarisme sowieso nutteloos is, omdat argumenten hoe dan ook nog minder effect zullen hebben dan een diepe crisis?*

    Daar ben ik het mee eens.

    Het kwartje kan 2 kanten opvallen; de goede en de slechte kant.
    Hoe dieper de crisis hoe moeilijker de overheid die kan “regiseren”.
    De overheid moet keihard falen en dat komt volgens mij het beste bloot te liggen bij een keiharde plotselinge ineenstorting.
    Iedereen zal doorkrijgen dat ie op zichzelf is aangewezen en de overheid op geen enkel terrein thuis geeft.
    Daarom heb ik hier al diverse malen aangegeven dat de crisis voor mij niet diep genoeg kan worden hoewel ik ook wel de gevaren van een dergelijke (tijdelijke) chaos zie. Er is echter geen ideale oplossing meer mogelijk gezien de huidige situatie dus het moet maar…

    In een geleidelijke verarming van het westen (zeg maar het deflatiescenario van Japan) zie ik veel grotere gevaren omdat het de overheid in de gelegenheid stelt hun zaakjes te regelen.

    Tony [22] reageerde op deze reactie.

  12. Zou het dan toch zo zijn dat het land waar de democratie begon, het ook als eerste eindigt?
    Ik denk dat de nieuwe president opeens een hoop onverklaarbare tegenvallers gaat krijgen, tenzij hij zijn belastingvee capituleert.

  13. @GB [20]:

    Ah, ik herinner me nu opeens dat jij dit al eens eerder duidelijk had gemaakt, en dat ik dus hier verkeerd had aangenomen dat je een diepe crisis juist een slechte zaak vond.

    Dan zijn we het dus meer eens dan ik dacht. 🙂

  14. @Hoc Voluerunt [16]: Hoc, ik ben het zooo met je eens.

    Er is geen enkele arbeidsethos meer. Zéker niet in NL. De mensen plannen hun werk om vakanties heen.
    We hebben een WK achter de rug en een grote vakantie mét spreiding; effectief doen we 3 maanden he-le-maal niks. Er is nauwelijks verkeer, er wordt niet gewerkt en dan krijg je berichten dat de productiviteit in de industrie “onverwacht” ingestort is.

    Ik word daar zó nijdig van!!! De luiheid, de gezapigheid, het gevoel “ik heb nog nergens last van, hoor” enzovoorts.

  15. @Hoc Voluerunt [6]: Huc,

    Jazeker, het draagvlak voor en behoefte aan libertarisme wordt steeds groter.

    We hebben de tijd mee om het Libertarisch gedachtegoed meer te gaan uitdragen. Zodat mensen argumenten krijgen om hun onvrede kenbaar te maken en ervoor kunnen kiezen om zich te gaan roeren.

    Wie kan mij suggesties doen voor grassroots die hier voor openstaan????
    Ik ben op zoek naar ingangen/contacten.

  16. @GB [19]: Helemaal mee eens GB. Kijk Marcel van Dam en Thomas von der Dunk hebben geen enkele financieel-economische scholing gehad. Het zijn gewoon doorgewinterde marxisten. Zodoende zijn deze gemakkelijk te pareren door mensen met kennis. Vandaar ook dat de Volkskrant hen nog een platform biedt, want er worden geen lastige vragen gesteld door hun lezers. Beiden verdienen een goede boterham met hun gezwets en dat valt bij de linkse kerk in goede aarde.

    GB [26] reageerde op deze reactie.

  17. @Albert S. [25]:

    En toch vind ik de reacties op het VKblog nog wel o.k.
    Van der Dunk wordt regelmatig flink van repliek gediend als hij weer eens zo’n baggercolumn uitpoept.
    Er zitten daar zeker niet alleen maar collectivisten, keynesianen en dhimmi’s. Toch wel een pluspunt voor de VK dat ze deze comments niet allemaal verwijderen en men dus toch wel een andere mening gedoogd.

    Nujij is te erg voor woorden qua niveau van de comments en domheid.
    Maar dat hebben de meesten hier op de vrijspreker volgens mij wel door.

    Even ontopic;
    De christendictatorialen laten hun ware gezicht zien;
    http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/2010/weken_2010/32/0813_1100_europese_christendemocraten_slowakije_moet_betalen_griekenland.xml

    Kijk da’s nou goed nieuws; de maskers vallen langzaam af en de situatie is schijnbaar zo nijpend dat men van “solidariteit” overgaat op pure dwang naar oud USSR gebruik.

Comments are closed.