Z24 rekende het uit: hoeveel gemeenschapsgeld zit er in de Nederlandse eredivisieclubs en hun stadions? Bijna een kwart miljard!

Schandalig! Zo wordt iedereen geplukt. En dat in een tijd van grote tekorten en bezuinigingen.

Doe je best om in ieder geval te voorkomen dat ook nog de voetbal-WK2018 naar Nederland wordt gelokt. Want ook dat gaat je veel geld kosten.

Zie het volledig interessante artikel op: http://www.z24.nl/bedrijven/artikel_162249.z24/Zo_subsidieer_jij_Ajax__Feyenoord_en_PSV.html

En leer onder andere:

—Volgens de inventarisatie van Z24 zit er het meeste belastinggeld in ADO Den Haag. Maar liefst 42,5 miljoen euro. Alleen in voetbalclub AZ zit geen stuiver overheidsgeld.

—De gemeente Amsterdam participeerde voor 31,8 miljoen euro in de bouw van de Amsterdam Arena. In ruil hiervoor kreeg de gemeente certificaten van aandelen. Er wordt hierover geen dividend uitgekeerd aan de gemeente…..Ook kwam er 2,3 miljoen euro subsidie van het Rijk.

—Mocht Nederland het Wereld Kampioenschap Voetbal in 2018 of 2022 mogen organiseren (een beslissing daarover valt in december van dit jaar) en Ajax wil als gevolg daarvan zijn stadion uitbreiden, dan heeft het kabinet toegezegd een deel van die kosten te zullen dragen. [U dus!]

—FC Twente/Grolschveste: 20 miljoen euro + kosten infrastructuur omgeving stadion. De gemeente is lid van de supportgroep en heeft daar 2 stoelen. Bovendien heeft de gemeente een skybox met 16 stoelen. ….., mocht Nederland het Wereld Kampioenschap Voetbal in 2018 of 2022 mogen organiseren (een beslissing daarover valt in december van dit jaar). Als de club zijn stadion in het kader daarvan wil uitbreiden dan heeft het kabinet toegezegd een deel van de kosten te dragen.

—PSV 0,9 miljoen euro.
Omdat Eindhoven een van de speelsteden van het Europees kampioenschap voetbal in 2000 (Euro 2000) was, heeft het Rijk wel een subsidie van 2 miljoen gulden (0,9 miljoen euro) voor de modernisering van het stadion gegeven. Komt er een WK naar Nederland, dan kan het Philips stadion misschien nog wat Rijksgeld tegemoet zien.

—Feyenoord/De Kuip: 2,27 miljoen euro
Het Rijk heeft in 1993 5 miljoen gulden verstrekt voor de renovatie van De Kuip…… Feyenoord heeft wel een bijdrage van de gemeente gekregen voor het vieren van zijn jubileumfeest. Inmiddels zijn er plannen voor een nieuw stadion onder de werknaam Nieuwe Kuip. Deze nieuwe voetbaltempel zou in 2017 gereed moeten zijn, dus voor het WK in 2018 dat Nederland graag wil organiseren.
[Wie is “Nederland”? U? Ik niet!!]

Mocht het nieuwe stadion er komen, dan zal de gemeente hoogst waarschijnlijk financieel bijdragen….. Dat de nieuwe Kuip er komt is overigens nog niet helemaal zeker. Dit wordt pas bekend nadat duidelijk is of Nederland het WK voetbal van 2018 of 2022 mag organiseren.
Komt dit toernooi er, dan heeft het kabinet laten weten bereid te zijn ook te betalen aan noodzakelijke stadionuitbreidingen in een van de vijf speelsteden.

Tot zover Z24.

Dit zijn nog maar wat bedragen die de grote clubs krijgen. Tel daarbij de subsidies die gemeentes aan lokale clubs betalen, en je schrikt helemaal van het enorme bedrag dat de belastingbetaler wordt afgedwongen.

Pleit mee om alle sportsubsidies af te schaffen, de politici wettelijk te verbieden om in die richting geld te besteden, om de belastingen met gelijke bedragen te verminderen. Dan heeft iedereen zelf de gelegenheid om vrijwillig zijn geld te geven aan die activiteiten die hij zelf kiest..

20 REACTIES

 1. Wat ben je nu aan het piepen….Maar €250 miljoen totaal over 38 stadions…Dit is een druppel t.o.v. de €18 MILJARD die wij binnen kort op moeten hoesten om het tekort ongedaan te maken. Nu heeft een deel van de bevolking nog iets om naar uit te kijken. Maar dat mag dus zelfs niet meer. Je kunt ook op alle slakken zout gaan leggen….

  Tony [4] reageerde op deze reactie.

 2. En daarbij ben ik ajaxied..Dus van mij mag het…Al koop ik geen philips apparaten….Je weet wel waarom he…Iets met 060 ofzo iets

 3. vergeet ook niet de graits??? bescherming door politie met dure zodagsuren, om de vriendelijke voetbalsupporters in toom te houden.

 4. @Burnitall [1]:

  “Wat ben je nu aan het piepen dat je door een dief wordt bestolen, terwijl je morgen wordt bestolen door de maffia? We vinden die dief tenminste nog een aardige vent, maar dat mag dus blijkbaar zelfs niet meer. Je kunt ook op alle slakken zout leggen.”

  Je mag uitkijken waarnaar je wil, Burnitall.
  Maar dan wel op EIGEN kosten. Waarom zou bijvoorbeeld ik jouw hobby moeten financieren?

  Stel jezelf eens een keer de vraag waarom de overheid de clubs moet financieren. Dat is omdat de voorzitters en raden van besturen er met volstrekt wanbeleid een potje van maken waardoor JIJ als belastingbetaler moet schuiven.

  Bovendien is het competitievervalsing, want waarom zou het eerlijk zijn als ADO Den Haag zoveel steun krijgt met gestolen geld, terwijl een club als AZ het helemaal zelf moet rooien?

  En tsja, je bent Ajaxied, dus dan mag het.
  Meer hoef je eigenlijk niet te zeggen om de gemiddelde voetbalsupporter uit te leggen. Dom clan-gedrag en dan ook nog op de zak van anderen.

  Burnitall [9] reageerde op deze reactie.

 5. Je kunt natuurlijk niet tegen alle subsidies zijn behalve subsidie voor je eigen hobby.
  Hugo van Reijen

 6. Ach dit is gewoon weer een vorm van nivellering.
  Immers niet iedereen kijkt voetbal (of ueberhaupt sport) en ik ben ervan overtuigd dat niet kijkers intelligenter en productiever zijn (en meer verdienen en bezitten) dan kijkers.
  Zou interessant zijn daar eens onderzoek naar te doen. En waarom niet naar andere samenhang? Net zoals bekend is dat bv. Marokkanen oververtegenwoordigd zijn in de gevangenispopulatie, zou ik wel eens willen weten of voetbalkijkers ook oververtegenwoordigd zijn.
  Zou vermoedelijk interessante cijfers opleveren. Interessant ook bij sollicitaties. Nu wordt sport (vooral beoefenen dat wel) nog als positief gezien op een CV. Het zou getuigen van team spirit etc. Ik vraag me af hoe lang het zou duren wanneer bv. bekend wordt dat pakweg 50% der Nederlanders zich voetbalfan noemt, en dat 80% van de gevangenispopulatie voetbal fan blijkt te zijn.

 7. Het volk wil brood en spelen. Oftewel, het plebs wil uitkeringen/subsidies en voetbal. Dat houd ze rustig, dat wil zeggen, een beetje…

 8. @Tony [4]: ( Waarom zou bijvoorbeeld ik jouw hobby moeten financieren?)
  Dit is typisch weer zo’n antwoord die ik verwacht had. Ga je wel eens naar de Bios, of theater een musical?? Ik heb gelukkig geen geestelijk gehandikapt kind..Dus waarom moet ik betalen voor de tehuizen voor deze mensen. De ouders hebben immer zelf deze kinderen op de wereld gezet. Moet ik daar voor mee betalen?? Dit zijn precies JOUW WOORDEN. Waarom zouden we nog belasting moeten heffen als het nergens aan uitgegeven kan worden. Immers , als ik iets wil zien doen of wat dan ook, dan moet het op EIGEN KOSTEN.JOUW WOORDEN. Wil jij TONY veilig naar je werk toe. Goed maar wel ff direct dokken.JOUW WOORDEN. Rook je Tony…De ziekenhuiskosten voor je zijn voor EIGEN REKENING. JOUW WOORDEN. Ik heb longkanker gekregen door jouw gerook…Of jij even mijn dokters-rekening wilt betalen. JOUW WOORDEN. Ga je op wintersport….Kans op een blessure is groot, dus jij neemt het risico , dus betaal je alles zelf. JOUW WOORDEN. Heb je schoolgaande kinderen Tony???Waarom moet ik dan mee betalen aan hun schoolboeken. Jij hebt ze immers op deze wereld gezet. Dus zul je ze zelf moeten onderhouden . JOUW WOORDEN Is dit wat je wilt..Op deze manier leven. JOUW WOORDEN. Dat ik ajaxied ben heb ik er alleen bij gezet om de ironie er achter te bandrukken. Dat jij je pleidooi ontkracht door hokjes vorming zegt meer over jouw clan-gedrag. Waarschijlijk heb jij je wijsheid uit een boek gehaald, en wat geschreven staat is nu eenmaal waar. Zelf nadenken is een groot goed, relativeren van je eigen mening nog beter..

  Tony [12] reageerde op deze reactie.

 9. Tenenkromend vind ik het om te ervaren hoeveel geld, tijd en energie er verloren gaat aan zoiets onzinnigs als voetbal. Niet zozeer het spelletje, want dat is het gewoon. Meer alles wat erom heen hangt. Bv de voetbalhooligans die een gruwelijke zwart gat slaat in de inzet van ons duur betaalde politieleger.

  Waarom kan de voetbalwereld zichzelf niet bedruipen?

 10. Dat WK 2018 moeten we al helemaal niet willen. Dan moeten er aparte rijstroken voor FIFA bobos komen en eisen ze dat ze geen cent belasting betalen. Nou mogen ze dat best eisen, maar dan wil ik ook een garantie dat ikzelf geen cent meebetaal aan al de nieuwe stadions, werk etc dat gedaan moet worden.

  En dan weer die dooddoener; het is goed voor ons imago, handel bloeit op, blablabla.
  We hebben al genoeg handel zonder dat stelletje dictatoriale nitwits.

 11. @Burnitall [9]:

  Ga je wel eens naar de Bios, of theater een musical??

  Nee. Maar als ik wel zou gaan zou ik moeten betalen.
  Je bedoelt waarschijnlijk dat deze gesubsidieerd zijn, nietwaar?
  Nou, daar ben ik dus ook TEGEN.
  Dus wat is de punt van je vraag precies?

  Ik heb gelukkig geen geestelijk gehandikapt kind..Dus waarom moet ik betalen voor de tehuizen voor deze mensen.

  Wat mij betreft niet.
  Dus wat was de punt van je vraag?

  De ouders hebben immer zelf deze kinderen op de wereld gezet. Moet ik daar voor mee betalen??

  Wat mij betreft niet.
  Dus wat was de punt van je vraag?

  Dit zijn precies JOUW WOORDEN. Waarom zouden we nog belasting moeten heffen als het nergens aan uitgegeven kan worden.

  Daarom vind ik ook dat er geen belasting geheven moet worden.
  Niet voor theater, bioscoop, kunst. Niet voor de kinderen van een ander. Niet voor tehuizen.
  En dus al HELEMAAL niet voor iets volstrekt onbelangrijks als voetbal.

  Overigens is het sowieso nogal dom om tehuizen voor geestelijk gehandicapte kinderen te vergelijken met iets banaals als voetbalclubs. Maar dat zal wel aan mij liggen.

  Immers , als ik iets wil zien doen of wat dan ook, dan moet het op EIGEN KOSTEN.JOUW WOORDEN.

  DAT KLOPT.
  Vreemd idee, he? Dat je gewoon lekker zelf betaalt voor iets dat JIJ wil of JIJ leuk vindt?
  Hoe kom ik erop…

  He, hier een goed ideetje.
  Voortaan, als Truus na het boodschappen doen te weinig geld over heeft voor de Libelle, mag de regering het geld daarvoor bij jou komen halen. Immers, het is haar hobby, maar blijkbaar vindt jij dat een ander daar wel voor mag betalen. Dus waarom zou jij het niet zijn die haar blaadje betaalt?
  Omdat het hier opeens heel onrechtvaardig klinkt en het je niet zo goed meer uitkomt?
  Kijk, dat heb ik nou met dat stomme Ajax van jou.

  Wil jij TONY veilig naar je werk toe. Goed maar wel ff direct dokken. JOUW WOORDEN.

  Wel eens van verzekering gehoord? Zo iets kan ook met beschermingsdiensten. Daar is geen belasting voor nodig.
  Wil jij een brood kopen om te kunnen eten?
  Betaal je daar ook belasting voor of gewoon zodra je bij de supermarkt bent?
  Betaal je belasting voor nieuwe meubels? Betaal je belasting voor het kunnen kopen van een auto?
  Waarom zou je dan belasting moeten betalen voor al die diensten waarvoor JIJ denkt dat een overheid nodig is?

  Rook je Tony…De ziekenhuiskosten voor je zijn voor EIGEN REKENING. JOUW WOORDEN.

  INDERDAAD.
  Vreemd he?

  Ik heb longkanker gekregen door jouw gerook…Of jij even mijn dokters-rekening wilt betalen.

  Ten eerste: bewijs maar.
  Ten tweede: bewijs maar dat dit volledig mijn schuld was, en niet dat ik rookte waar ik van de eigenaar MAG roken en jij daar vrijwillig ook bij was.
  Als ik echt volledig schuldig ben, en dat bewezen kan worden (veel succes, want zo duidelijk is dat bewijs van meeroken > longkanker helemaal niet), dan moet ik inderdaad betalen.

  Ga je op wintersport….Kans op een blessure is groot, dus jij neemt het risico , dus betaal je alles zelf. JOUW WOORDEN. Heb je schoolgaande kinderen Tony???Waarom moet ik dan mee betalen aan hun schoolboeken. Jij hebt ze immers op deze wereld gezet. Dus zul je ze zelf moeten onderhouden . JOUW WOORDEN Is dit wat je wilt..Op deze manier leven. JOUW WOORDEN.

  Het antwoord op al deze vragen is JA.
  Het grappige is dat jij blijkbaar ECHT vindt, dat IK moet betalen voor JOUW keuzes, JOUW hobbies, JOUW benodigdheden, alsof ik JOUW slaaf ben.
  Heb je dat zelf niet door?

  Denk eens even goed na over wat je zegt. Over wat het betekent als je het verder doorvoert.
  Dus wat loop je nou te zeuren over die crisis, man?
  Die crisis is ook JIJ, die betaalt voor de gevolgen van de domme handelingen van een ANDER. Dus waarom is dat dan slechts, maar niet dat ik voor jouw domme hobby moet betalen?
  Wat maakt jou anders dan mensen die de crisis hebben veroorzaakt? Wat maakt hun anders dan rokers die willen dat IK hun ziekenhuisrekening betaal, of het onderwijs voor HUN kinderen, of hun domme hobby.
  Waarom denk je dat wat voor jou geldt, niet geldt voor de mensen die de crisis hebben veroorzaakt?

  Omdat dat je opeens beter uitkomt?

  Omdat je denkt dat mensen met meer geld, slaven zijn voor mensen met minder geld, en dat dezelfde regels voor mensen als jij niet van toepassing zijn op mensen als zij?
  Omdat de productieven moeten werken voor de parasieten?
  Omdat de succesvollen moeten boeten en betalen voor hun succes, door minder succesvollen hun hobbies te gunnen?

  Als je niet wil dat WIJ zeuren over belasting, of subsidies, waarom zeur JIJ dan over het moeten meebetalen aan de crisis?
  Je dokt toch zo graag voor een ander? Dat vind je toch de normaalste zaak van de wereld?
  Nou, schuif dan even voor de veroorzakers van de crisis, beste man.
  Niet zeuren als je dan minder geld overhoudt voor dat geliefde Ajax van je.
  Want volgens JOUW WOORDEN ben je er om meebetalen voor anderen, ten koste van jezelf.

  Dat ik ajaxied ben heb ik er alleen bij gezet om de ironie er achter te bandrukken.

  Er is niets ironisch aan om voor subsidie van voetbalclubs te zijn, als je voetballiefhebber bent.

  Waarschijlijk heb jij je wijsheid uit een boek gehaald, en wat geschreven staat is nu eenmaal waar.

  Het enige dat nodig is voor wijsheid, is de rede en consistentie.

  Heb ik je nu genoeg laten blijken van mijn consistentie, en van jouw INconsistentie?
  Wij zijn hier consistent in ons “piepen”, terwijl jijzelf “piept” over de crisis, maar niet over de crisis bij voetbalclubs waardoor de belastingbetaler mag schuiven voor bailouts in het voetbal, het subsidiëren van toernooien, het kopen van stadions en ga zo maar door.

  Zelf nadenken is een groot goed, relativeren van je eigen mening nog beter..

  Inderdaad, daarom blijft het grappig dat jij blijkbaar een probleem hebt met het moeten dokken voor de crisis, terwijl je het normaal vindt dat anderen wel voor jouw club dokken, of je ziekenhuisrekening etcetera.
  Hoe bevalt het nou, om zelf als de melkkoe voor de fouten of beslissingen van anderen te moeten dienen?

  Dan is het opeens WEL lullig? Beter is het als anderen voor jou en jouw hobbies moeten dokken.

  Waarvan akte.
  tijd voor vrijheid [14] reageerde op deze reactie.
  Burnitall [16] reageerde op deze reactie.

 12. Ik wil ook niet betalen voor voetbal, interesseert me niet ,betaal voor hobby’s maar zelf.
  Waar is al dat geld bebleven van die voetbal clubs,

 13. @Tony [12]: Complimenten voor uw repliek.

  En verder on topic: Voetbal is tokkiesport nr.1.
  Hoe is het toch mogelijk, dat de meeste mensen die in Amsterdam wonen voor Ajax zijn en de meeste Rotterdammers voor Feijenoord of Sparta? Zijn die mensen daar gaan wonen, nadat ze helemaal idolaat zijn geworden over die voetbalclubs?
  Of is het simplistisch chauvenisme? Dan is het echt achterlijk.

  Verplicht moeten betalen voor andermans hobby (inclusief kinderen) is immoreel.

  Tony [17] reageerde op deze reactie.

 14. Ik zal u nog wat vertellen:

  U (heeft) betaald allen mee aan het doden van onschuldige burgers in Irak en Afganistan. U bent medeplichtig aan moord. Moord op kinderen, vrouwen, allen onschuldig. U vermoordt onschuldige mensen. Slaap lekker.
  Tony [18] reageerde op deze reactie.

 15. @Tony [12]: @Tony [12]: En pak nu eens je rekenmachine erbij, je salarisstrook en reken eens uit hoever je komt in je eentje….. Je had het over verzekeringen…..Je weet hopelijk toch wel dat de het meeste van je premie wordt opgesoepeerd door de verzekeringsmaatschapijen…….En weer ontkracht je alles door weer in hokjes te plaatsen.

  Als ik jouw repliek zo lees, denk ik zomaar dat er met jouw niets leuks te beleven valt. Immers het mag geen geld van een ander kosten. Een dagje met de kids naar een pretpark o.i.d zit er voor jouw dus niet in. Als je dan zo’n flinke kerel bent stort dan alle subsidies die je nu krijgt, en dat is als snel, terug stort naar de subsidieverstrekker.

  Nou..deze jonge gaat vanmiddag met vakantie, waarschijlijk met een deel van jouw beslastinggeld. DOm het goed te maken mag mag jij een deel van mijn belastinggeld op vakantie….Kom je ook iets verder dan je achtertuin…

  Tabbee….

  Tony [19] reageerde op deze reactie.
  Tony [20] reageerde op deze reactie.

 16. @tijd voor vrijheid [14]:

  Het is echt achterlijk.

  Daarom noem ik het clan-gedrag. Bij een club willen horen enkel omdat je er toevallig in dezelfde stad bent geboren.
  Dat roept inderdaad chauvinisme op en mondt uit in haat voor supporters uit andere steden.

  Zo kan een voetbalsupporter een bloedhekel hebben aan iemand gewoon omdat hij in “020” of “060” woont.
  Het is zielig hoe diep die haat zit, dat ze de echte naam van een stad niet eens uit hun strot kunnen krijgen.

 17. @wim bierman [15]:

  Oh?

  Dat als een maffia-organisatie mensen dwingt geld te betalen via afpersing, zijn die mensen verantwoordelijk voor de mensen die diezelfde maffia elders vermoord?

  Kom op, Wim. Een beetje nadenken.
  Belasting betalen als je niet wilt, maakt je een slachtoffer, niet medeplichtig aan wat er met je gestolen geld wordt gedaan.

 18. @Burnitall [16]:

  Dat je aangeeft een parasiet te zijn moet je zelf weten.

  Dat je aangeeft er geen probleem mee te zien en er trots op te zien zolang je er maar “pleziertjes” aan beleeft, zegt heel veel over types als jij.
  Moge je dan ook alles overkomen dat een overheid een trouwe gehoorzame burger maar aan kan doen. Wat mij betreft kan de overheid types als jou niet genoeg te grazen nemen. En vooral krokodillentranen huilen als dat gebeurt.

  Maar verder ook bedankt dat je duidelijk maakt geen antwoord te hebben over de vergelijking belasting voor jouw “pleziertjes” en belasting betalen voor de crisis (waar je WEL een probleem mee hebt).

 19. @Burnitall [16]:

  Als ik jouw repliek zo lees, denk ik zomaar dat er met jouw niets leuks te beleven valt. Immers het mag geen geld van een ander kosten.

  Mogen we deze inlijsten?
  Er is namelijk alles mee gezegd.

  Als je dan zo’n flinke kerel bent stort dan alle subsidies die je nu krijgt, en dat is als snel, terug stort naar de subsidieverstrekker.

  Waarom zou ik, als de overheid gewoon mijn geld blijft stelen?
  Je weet toch wel dat die “subsidieverstrekker” gewoon de overheid is, die al in eerste instantie dat geld voor die subsidies bij je heeft WEG gehaald via belastingen? Of dacht je dat dat geld aan een special boom groeide?

  Met andere woorden: waarom zou ik in godsnaam een sigaar teruggeven die uit de doos komt die de overheid zelf van mij gestolen heeft?

  Ben jij misschien zo’n rare jongen die als hij bestolen wordt door een dief, niet vindt dat hij recht heeft om weer op de ene of andere manier zijn geld terug te innen van die dief?

  Geef even je huisadres door, want er zullen vast dieven zijn die interesse hebben in die filosofie.

Comments are closed.