Europees commissaris Neeli Kroes (digitale agenda) heeft maandag in Brussel een aantal maatregelen bekendgemaakt die ervoor moeten zorgen dat alle EU-burgers in 2013 toegang hebben tot snel breedbandinternet.

De eerste maatregel is een aanbeveling aan nationale telecomtoezichthouders waarin wordt aangegeven hoe zij de toegang tot zeer snelle glasvezelnetwerken moeten reguleren.

Verder presenteerde Kroes een voorstel dat moet garanderen dat er genoeg radiofrequenties worden gereserveerd voor draadloze internettoepassingen.

Tot slot wil Kroes investeringen in snelle netwerken bevorderen.

Ze wil dat alle lidstaten een plan voor de uitbouw van snelle netwerken, inclusief de financiering daarvan, opstellen. Regionale en lokale overheden moeten investeringen in internet aanmoedigen door verlaging van de kosten.

Ook geeft de commissie aan hoe overheden investeringen in breedband kunnen ondersteunen, onder meer door gebruik te maken van EU-steun. De Europese commissie en de Europese investeringsbank zullen volgend jaar concrete voorstellen bekendmaken voor nieuwe steunmaatregelen.

“Snel breedband is digitale zuurstof. Het is van essentieel belang voor de welvaart in en het welzijn van Europa. Deze maatregelen zullen ertoe bijdragen dat Europeanen het eersteklas internet krijgen dat zij verdienen”, aldus Kroes.

Tot zover de media.

Waarom bekruipt mij een onbehaaglijk gevoel als ik dit soort berichtgeving lees?

Komt dat, omdat overal waar de overheid of de EU zich mee bemoeit de kosten voor welk project dan ook dramatisch toenemen?

In Nederland bijvoorbeeld is de overheid al jaren bezig om een eigen mobilenetwerk voor alle hulpdiensten aan te leggen. De kosten tot op heden zijn 1.2 miljard euro.

Bij de laatste grote landelijke oefening is weer eens gebleken dat het netwerk nog steeds niet werkt.

Of een berichtje in de krant van vorige week dat er in Nederland door de overheid jaarlijks ongeveer twee miljard euro wordt verspild aan onnodige of onuitvoerbare ICT- projecten.

Dit zal ongetwijfeld voor Europa een veelvoud bedragen.

Het lijkt mij dat marktpartijen in de meeste Europese landen er aardig in geslaagd zijn om de consument van snelle netwerken te voorzien. En zullen dat in de toekomst ook zonder steun van welke overheid of de EU kunnen voortzetten.

Maar uit de eerste maatregel van de Europese commissie blijkt, dat de EU zich geen zorgen maakt over het feit dat marktpartijen hiertoe zelfstandig instaat zijn, maar de EU wil de controle hierover hebben.

Waarom zouden anders de telecomtoezichthouders een aanbeveling krijgen waarin wordt aangegeven hoe zij de toegang tot zeer snelle glasvezelnetwerken moeten reguleren?

Marktpartijen hebben deze regulering niet nodig, ze stemmen immers hun producten af op de wensen van de consumenten.

Kroes wil dit totaal overbodige “ministerie” (digitale agenda) body geven en de daarmee gepaard gaande subsidiestroom op gang brengen.

Want als verkooppraatje klinkt hetgeen ze gezegd heeft: “het is van essentieel belang voor de welvaart in en het welzijn van Europa”, als een nobele doelstelling van de EU.

Of welvaart en welzijn van het internet afhangen betwijfel ik.

Het is namelijk vreemd dat iedere EU-burger een gedeelte van de welvaart ten gunste van de EU moet inleveren, in de vorm van het kostenplaatje van 143 miljard euro voor de EU, om dan te stellen dat de welvaart van diezelfde EU-burgers af schijnt te hangen van een snel internet.

Laat het aan de marktpartijen over en ook zonder deze EU inmenging kan de EU-burger binnen afzienbare tijd over een snel internet beschikken.

10 REACTIES

  1. Aangezien dat Nederland een redelijk netwerk heeft in vergelijking met veel andere EU landen, zullen we ongetwijfeld weer meer betalen voor andere landen dan we zelf terug krijgen.
    Twee euro betalen en halve euro terug.

    Wat betreft het draadloos netwerk is het ook zeer tegenstrijdig.
    “Genoeg radiofrequentie er voor vrijgeven” om het te stimuleren en ondertussen gigantische prijzen voor deze frequenties vragen om de staatskas te spekken.

    Hoezo stimuleren tot verlaging van de kosten.

    De ene ambtenaar belemmerd een snel netwerk en de ander wil het stimuleren.
    Zo houden ze elkaar mooi bezig.

    Hoc Voluerunt [4] reageerde op deze reactie.

  2. Met de intenties van CrimiNeelie en haar beweringen is zoveel mis dat ik er maar niet aan begin ze te specificeren.

    ALS ze al een wapenfeit ‘op haar naam’ wil krijgen moet ze alle barrières waar innovatieve ondernemers door belemmerd worden opheffen, oftewel haar collega’s bestrijden. Zit er niet in denk ik.

    Daarom kan CrimiNeelie het beste zo snel mogelijk verkassen naar waar ze thuishoort: het cachot. Pim Fortuyn schreef er in 1999 al over.

  3. Ik heb nu 30Mbs download via de kabel en dan wordt er glasvezel aangelegd, waarmee ik van 30Mbs tot 100 Mbs kan aanschaffen.
    Ik zie zelf eigenlijk niet zo veel nut meer voor snelheden boven de 30 MBs. Waarschijnlijk zien meer mensen dat nut niet en dat zal dan ook de reden zijn dat het door de strot geduwd moet worden middels directieven en van jouw gestolen geld. Via lobbien kun je immers ook dingen verkopen. Zeker als je als overheid miljarden afhandig hebt gemaakt van bedrijven als KPN voor ‘frequentie licenties’. KPN zal vast vinden dat voor dit onverdiende geld een tegenprestatie geleverd mag worden in de vorm van soepsidies en wetgeving voor een nieuw produkt van ze.

    Libertus [10] reageerde op deze reactie.

  4. @Hub Jongen [2]:
    @Oscar [6]:
    In het engels deze?

    “The state is the coldest of all cold monsters. Coldly it lies, too; and this lie creeps from its mouth: `I, the state, am the people.’… Everything about it is false; it bites with stolen teeth. ”

    http://quotes.liberty-tree.ca/quote_blog/Friedrich.Nietzsche.Quote.A20E

    Source:
    from “Thus Spake Zarathustra”

    of deze
    Everything the State says is a lie, and everything it has it has stolen.
    Oscar [9] reageerde op deze reactie.

  5. @pcrs [5]:
    Het eerste stroomnetwerk voldeed ruimschoots met haar max. 10 ampére per huis. Het diende enkel ter verlichting.
    Maar het leidt geen twijfel dat de internet ‘vaatwassers’, ‘inductievuren’ en andere grootverbruikers eraan staan te komen.

Comments are closed.