Onderstaande is een oproep van Pallieter Koopmans om hem middels donaties te steunen voor zijn libertarische studiereis naar Amerika. Zijn oproep bestond tot dusver alleen in het engels, n.a.v. een gesprek met Pallieter heb ik de tekst vertaald. De “lessons learned” moeten o.a. zorgen voor een sterke verbetering en groei van de Nederlandse libertarische beweging.

Missie

Het vinden van financiele steun voor mijn reis naar Washington DC om daar geleerde libertarische lessen te verzamelen en vertalen en de meest geschikte methodes voor de Nederlandse markt te onderzoeken.

Inleiding

Hallo, ik ben Pallieter Koopmans. Sinds 1996 heb ik de overtuiging dat de manier waarop we politiek organiseren en bedrijven als een samenleving sterk kan worden verbeterd (ik zie vele fundamentele gebreken). Sinds ik geleerd heb dat we als samenleving aanzienlijk veel manieren hebben geprobeerd om onszelf te organiseren ben ik tot de realisatie gekomen dat er een groeipad is. De “recente” significante toename in de snelheid en het bereik van de communicatie (via internet) maakt dat de volgende manier of golf van methoden om onszelf te organiseren nodig wordt. Ik ben tot de conclusie gekomen dat de libertarische filosofie het beste matched met mijn bevindingen en inzichten van de huidige kennis & trends.

De voornaamste reden dat jij of jouw organisatie sponsor moet worden voor mijn studiereis van 1 maand is dat ik weet dat je gelooft in het feit dat jij (gemiddeld genomen) de beste persoon bent om je eigen geld te spenderen (er zijn overigens 4 manieren om je geld te spenderen: je eigen geld aan jezelf, je eigen geld aan iemand anders, iemand anders zijn of haar geld aan jezelf, iemand anders zijn of haar geld aan iemand anders). Als je dat combineert met het libertarische “non-agressie principe”, dan volgt daaruit dat de maximale taak van een overheid het beschermen van de individuele rechten is. Als er geen slachtoffer is, dan is er geen misdaad.

Ik ben ervan overtuigd dat een meer libertarische samenleving beter is voor het milieu, beter voor degenen die zichzelf niet kunnen verzorgen en / of  verdedigen, etc, etc. En beter voor jou … als je streeft naar zowel financiële en sociale vrijheid! Als je hiermee akkoord gaat, huur me dan in om je te helpen. Maak aub een donatie, ik heb 5000 euro nodig voor deze reis.

Veel meer geld is nodig om een significant effect te bereiken. Alle schenkingen boven wat nodig is voor deze reis zullen voor 80% worden gebruikt als schenking voor “Het Libertarisch Centrum Nederland”, dat zal investeren in projecten om tot een meer libertarische samenleving te komen. De overige 20% zal worden gedoneerd voor het beëindigen van de slavernij in deze wereld (want dat is precies het tegenovergestelde van waar ik voor sta en er zijn nog steeds 27 miljoen mensen die tegen hun wil vanaf het moment van gevangen genomen worden geen recht hebben om weg te gaan, het werk te weigeren of compensatie te vragen).

Doelen

Verzamelen van praktische en bewezen materiaal/informatie die snel en gemakkelijk gebruikt kan worden om moderne sociale systemen te promoten (het gaat hier om alle smaken van het libertarisme).

Het bouwen van een publieke kennis bank (wiki) middels een Creative Commons Attribution-ShareAlike licentie. Het doel van de wiki is: het assisteren van mensen & organisaties bij het vinden van informatie die ze nodig hebben bij het uitleggen & promoten van libertarisme op een positieve en effectieve manier.

De lange termijn bereikbaar van die website garanderen.

Het uitwerken van de beste manier om voortgang te bereiken bij deze issues:

-Internationale support krijgen voor de Nederlandse missie om de (inter)nationale libertarische beweging te laten groeien

-Het organiseren en motiveren van bestaande Nederlandse libertariers om hun energie te kanaliseren naar positieve actie.

-Het doen laten ontwaken van de huidige Nederlandse libertarische organisaties en een actief libertarisch landschap vormgeven.

Plaatsen om te bezoeken & mensen om te ontmoeten in Washington DC:

Libertarian Party Bureau

CATO

Reason Foundation

Ayaan Hirsi Ali (medewerker American Enterprise Institute)

Democratische Partij Bureau

Republikeins Partij Bureau

NORML

Meer suggesties zijn welkom!

Hoe kun je helpen?

Stuur vragen in die ik zou moeten vragen, dingen die ik zou moeten onderzoeken, mensen die ik zou moeten ontmoeten, etc.

Help me bij het maken van deze reis: doneer op rekeningnummer 462431320 ten name van “Libertarisch Centrum” met vermelding van mijn naam (Pallieter Koopmans). Als alternatief kan ik verschillende edelmetalen accounts beschikbaar stellen (zoals eGold, GoldMoney) of betalingen via PayPal accepteren.

Leer meer over het libertarisme. Bijvoorbeeld door de werken van Ayn Rand en Rothbard te lezen.

Contacteer me als je (toegang hebt tot) specifieke kennis; ik kan je in contact brengen met libertarische verbinders (   wie weet een betere vertaling voor “liaison” : – )   )

Doe zaken met libertarische bedrijven en met mijn huidige werkgever.

Resultaten en verantwoording

Tijdens mijn 1 maand durende engagement zal ik elke dag een online journaal publiceren en een aanzienlijke hoeveelheid gestructureerde tekst op de wiki plaatsen, bestaande uit een breed scala van onderwerpen. De financiele middelen zullen als volgt besteed worden:

-Een goedkope vlucht naar Washington (te boeken zodra het volledig benodigde bedrag toegezegd is) 600 euro

-Een full size laptop om op te werken (ik zal dit bedrag persoonlijk verdubbelen) 750 euro

-Het huren van een auto om op de benodige plekken te komen (ongeveer 750 euro + 250 euro voor de benzine) 1000 euro

-Incidentele hotel overnachtigingen gedurende de reis (ongeveer 4 nachten maal 75 euro) 300 euro

-Een extra vergoeding voor dagopvang in mijn afwezigheid (20 maal 5 uur) 600 euro

-Minimaal vervangingsinkomen (mijn werkgever zal dit deels sponseren) 750 euro

-Toegang tot verschillende onderwerp gerelateerde plekken (tollen, musea, bibliotheken, etc.) 100 euro

-Communicatie (mobiele telefoon SIM met internet + Skype crediet) 150 euro

-Verzekering (reis en gezondheid) 75 euro

-Opzetten van de website (domeinnamen, hosting) 115 euro

-Bedank giften (voor hosts en mensen die me geassisteerd hebben) 50 euro

-Aanschaf van boeken, materiaal, gekopieerde fotos, etc (om te doneren aan het LC en/of LP) 150 euro

Maak er alstublieft notie van dat ik persoonlijk een aanzienlijke hoeveelheid van mijn tijd, energie en inkomen investeer in deze reis; het bovenstaande gaat verder dan mijn persoonlijke dragen. Het neemt veel voorbereiding in beslag en ook na de reis is het werk nog niet gedaan – het moet actief worden gedeeld om nuttig te zijn!

Huidige sponsors

Ik zou graag de volgende personen en organisaties willen bedanken voor het assisteren van mij bij deze missie:

Mijn vriendin en kinderen die me zullen moeten missen tijdens mijn missie.

De mensen en organisaties die ik zal ontmoeten en wiens kennis ik zal delen.

De host familie voor mijn accomodatie.

De vele publicaties die deze missie steunen: Meer Vrijheid , Vrijspreker

BCG eProjects, Supply Selector, Healthy Design

De Jong Libertarisch facebook leden, met name de donors: K, Imre Wessels, etc.

T. & H. de Bordes (financiele contributie)

Henry Sturman (veel uitstekende feedback)

Karel Want (brainstormen)

Als je zou willen toegevoegd (of afgehaald) worden van deze lijst, of als je wilt dat ik een link naar je website plaats bij deze tekst, neem dan aub contact met me op via de email of bel me op 0634003800 (ma-zat 800 tot 2300)

Contactgegevens

Pallieter Koopmans
Ulgerkamp 71
8014 GH Zwolle
In Nederland

+31-6-3400-3800
Pallieter@Pallieter.org
Skype: PallieterKoopmans

Curriculum Vitae (samengevat)

Ik heb gewerkt met en geprogrammeerd op vele websites en (open source) Content Management Systemen (zoals Mambo, Joomla, Nucleus, Word Press, osCommerce, XOOPS, etc).

In de laatste 15 jaar heb ik, als een ondernemer, mezelf bekend gemaakt met de meeste dingen op internet; vooral PHP, grote MySQL databases, grote email volume afhandeling, onderhouden van websites en webservers, XML, (X)HTML, CSS, zoekmachine optimalisatie, etc. Met 300+ innovatieve projecten en soms grote groepen (tot wel 25 mensen die direct door mij gemanaged werden) .

Ik heb veel ervaring met het werken met verschillende type mensen en culturen – Ik heb reizen gemaakt naar meer dan 30 landen, gewerkt met medewerkers, contractanten en freelancers van 4 continenten, 150 studenten gecoached (college en universiteit niveau) en in Amerika gewoond voor 2.5 jaar.

Nederlands: moedertaal (++/++/++)
Engels: vloeiend (++/++/++)
Duits: voldoende (-/+/+)

Interesses: educationele en dicationele systemen, ondernemerschap/management, libertarisme en organisaties zoals: The Economist, TED.com, etc.

37 REACTIES

 1. Ik ken Pallieter van een Libertarische bijeenkomst een tijdje geleden en vind dit een heel goed idee. Ik weet dat hij er a lange tijd erg serieus mee bezig is en dit zeker geen bevlieging is of dat hij een ‘snoepreisje’ zoekt.

  Pallieter, ik maak 50 euro over en hoop dat velen hier hetzelfde willen doen: Time to put your money where your mouth is boys.

  En Pallieter, wat dacht je van Ron Paul bezoeken?

  Devidas [6] reageerde op deze reactie.
  Jack [18] reageerde op deze reactie.

 2. Als je echt een libertarisch centrum los van overheidsinvloed wil bezoeken zou ik aanraden naar de Mises Institute/Academy te gaan. Wellicht niet helemaal op de route, maar niet een die je niet ‘mag’ missen denk ik. Succes met de voorbereidingen. Mocht ik weer werk hebben voor je hier vertrekt, maak ik geld aan je over.

  Infinity [5] reageerde op deze reactie.

 3. Als ik het had, kon je wat krijgen van me maar de overheid was je helaas voor met mijn loon te stelen.

  Als ik iets anders voor je kan doen in de zin van tijd en werk op internet of vooronderzoek wil ik je graag helpen.

 4. Goed initiatief!

  @WGC [2]: Inderdaad, zoals ik al eerder tegen Pallieter opmerkte, zijn het vooral minarchisten die geïnterviewd gaan worden. Daarom kan ik me dus voorstellen dat niet iedereen deze reis zal steunen.

  Minarchisten proberen namelijk vaak de politieke weg te bewandelen en dat is natuurlijk niet iets waar iedereen het mee eens zal zijn (waaronder ikzelf). In mijn ogen bestaat de weg naar vrijheid uit educatie over het libertarisme. Het is daarom goed dat Pallieter daar natuurlijk ook aandacht aan gaat besteden!

  Voor eventuele steun op technisch en website gebied weet je me te vinden 😉

  (Waarom de politieke weg niet werkt in mijn ogen)
  Devidas [6] reageerde op deze reactie.

 5. @Wim Bierman [3]:
  Flauw Wim. Wat ik heb begrepen is dat er nu voor 750 euro binnen/toegezegd is.
  Nog 4250 te gaan!

  @Marco [1]:
  “Ik ken Pallieter van een Libertarische bijeenkomst een tijdje geleden en vind dit een heel goed idee. Ik weet dat hij er a lange tijd erg serieus mee bezig is en dit zeker geen bevlieging is of dat hij een ‘snoepreisje’ zoekt.
  Pallieter, ik maak 50 euro over en hoop dat velen hier hetzelfde willen doen: Time to put your money where your mouth is boys.”

  Ben het hier volledig mee eens. Schroom niet! Een avondje stappen kost al meer. Liever wat centen naar een positief doel dan naar de overheid die het vroeg of laat middels (inflatie) belasting komt halen.
  Bedenk ook dat als er goed veldwerk is verricht, het makkelijker wordt om nog grotere fondsen aan te trekken. Het libertarisme kan dan echt gaan leven in Nederland.

  @Infinity [5]:
  Ik zou zeggen doe eens suggesties voor a-kapitalisten?

  HJ [13] reageerde op deze reactie.

 6. @haddock [7]:

  46.24.31.320 (ABN/Amro) van het LIBERTARISCH CENTRUM
  Bank: ABN/AMRO rek,no: 46.24.31.320
  IBAN: NL57abna0462431320
  BIC:ABNANL2A
  Wel “Pallieter Koopmans” vermelden als betalingskenmerk

  Ook buiten de EU kan je met deze gegevens een donatie doen.
  Succes!

 7. @wim bierman [10]:
  Leg uit.

  Donaties voor libertarische initiatieven zijn het fundament voor de Amerikaanse libertarische grassroots beweging. Daarom groeit het als kool. Ik snap dat het niet in de NL volksaard ligt (behalve als het om de bodemloze put in Afrika gaat), maar er moet op dat punt toch een cultuuromslag komen. Als jij een goed plan hebt kunnen we het ook op Vrijspreker zetten, dan ben ik de eerste die een donatie doet.

  HJ [14] reageerde op deze reactie.

 8. @Devidas [6]:
  De reactie van Wim vind ik best te begrijpen. Degene die om deze gift vraagt claimt een werkgever te hebben, dan heeft hij ook doorbetaalde vakantie dagen. Hoe kan je dan om een vervangingsinkomen van 750 euro vragen? Daarnaast vraagt hij onder andere of we zijn nieuwe laptop, een duurzaam consumptiegoed, maar even voor de helft willen betalen. Hij gaat 4 weken weg en noemt hier maar 7 plekken / personen die hij wil bezoeken. Waarvan bijvoorbeeld de republikeinse en democratische partijkantoren eerder de vijand zijn dan de vriend van libertariers. Dus voor maar een dag of 5 is zijn agenda op dit moment nuttig gevuld. Maar hij trekt daar wel 4 weken voor uit.

  Het komt al met al niet helemaal overtuigend over. Temeer daar al van alles op internet te vinden is. De meerwaarde die dan persoonlijk contact heeft, is persoonlijk netwerken. Maar dat wordt weer niet als hoofddoel genoemd.

  Het is natuurlijk een prima initiatief, ik wens de persoon in kwestie ook alle succes toe, maar ik begrijp het als men kanttekeningen zet bij deze vraag om geld.

  Devidas [15] reageerde op deze reactie.

 9. @Devidas [12]: Devidas, wat betreft de grassroots bewegingen heb je helemaal gelijk. Er is daardoor een nieuwe politieke realiteit ontstaan, mede in gang gezet door Ron Paul. Mensen die een goede boodschap hebben worden daardoor door vele kleine giften gesteund, en kunnen daardoor soms de bestaande structuren doorbreken.

  De combinatie van internet en vele kleine donaties lijkt daar soms te werken.

  Zelf geef ik van tijd tot tijd ook wat geld. De overheid steelt direct en indirect enkele tienduizenden euro’s per jaar van me. Als je dat beseft dan is een paar honderd of misschien 1000 euro per jaar overmaken aan libertarische doelen, Nekschot of andere personen / organisaties niet veel geld.

 10. @HJ [13]:
  Goede kanttekeningen. Ik denk dat Pallieter het beste zelf op deze vragen antwoord kan geven. Heb hem al een mailtje gestuurd dus wellicht dat hij zo even komt meebabbelen.

 11. Ik denk dat een individualistische anarchistisch-kapitalistische maatschappij zonder staat en waarin goud het geld vertegenwoordigt niet lang op die basis kan blijven functioneren. Er zal al gauw een machtsconcentratie komen waarbij een kleine groep machtige personen (oligarchen) alle macht naar zich toetrekken doordat zij over meer goud beschikken dan de rest.

  Een private bank of een George Soros zal dan de feitelijke macht van een staat overnemen en een prive-leger opbouwen om zijn belangen te behartigen. Dit zal leiden tot een machtsstrijd onder de oligarchen net zo lang tot een klein aantal van hen alle macht naar hen toegetrokken heeft.

  Er is niets om dat te voorkomen omdat de individueën met minder kapitaal en dus minder macht verdeeld zullen zijn aangezien alleen het eigen belang telt en velen zullen uit eigenbelang in dienst treden van de oligarchen of criminele activiteiten ontwikkelen.

  Uiteindelijk houd je een feodale samenleving over. Totdat deze weer in een andere samenlevingsvorm verandert. Ideale samenlevingen bestaan niet en mensen zullen altijd elkaar de loef proberen af te steken en er zullen altijd mensen zijn die om de macht strijden.

  Onder Mathematically Perfected Economy los je echter een belangrijk dilemma op omdat immers kapitaal voor iedereen toegangkelijk is mits hij/zij kredietwaardig is en het onderpand deugt. Hiermee worden de kapitaal oligarchen buitenspel gezet en kunnen ze niet de onderliggende maatschappij hun wil opleggen door alleen maar te beschikken over kapitaal en daarmee onverdiende en onrechtmatige (woeker) winsten maken, immers is dit kapitaal vrij beschikbaar mits voldaan wordt aan de voorwaarden zoals die nu ook al gelden.

  Met deze preventieve aanpak bereik je een belangrijke verschuiving waarin iedereen gelijke kansen heeft met een veel breder maatschappelijk draagvlak waardoor criminaliteit uit frustratie voor een groot deel zal verdwijnen.

  Devidas [17] reageerde op deze reactie.

 12. @Jack [16]:
  George Soros? Die zit vuistdiep in alles wat progressief is. Wil de staat flink vergroten niet verkleinen en al helemaal niet afschaffen. In tegenstelling tot zijn voormalig investeringspartner Jim Rogers. Dat is een held. Het kan raar lopen in het leven.
  Over MPE, dat is een theorie (waar ik het overigens niet mee eens ben). Om het ontopic te houden > De vraag is hoe praktiseer je de theorie?

 13. @Marco [1]:

  Sloganizing the issues — Purported solution on the cheap for the sheep.
  Good for you, you memorized that senseless crap

  Mr. Paul is wrong on every count when it comes to (monetary) solution.

  Effectively, what Mr. Paul want is to remove the embossed letters which now say “Federal Reserve Bank,” and replace them with “Ron Paul’s ‘COMPETING’ Bank(s)” — a principle which he refuses to debate, further define, or justify. Of course, any ostensible “competition” would ostensibly, on the contrary, drive interest rates down. But Mr. Paul tells us that we wouldn’t have borrowed ourselves into this debt mess if higher rates of interest had discouraged excessive/reckless borrowing.

  Mr. Paul has never done the math: he tells you that all of you are going to benefit somehow therefore — oh and we so willingly believe this preposterous notion, don’t we? — he tells us we will benefit paying perhaps 17% interest on our homes than 5%. Sounds really like a good idea, doesn’t it? Especially since the rate of interest is the rate of multiplication of artificial indebtedness — higher rates of which instead necessitate greater rates of borrowing to maintain a vital circulation.

  Unfortunately, most people who exalt Austrian “economics” hardly know the first thing about it. They reject math — most of which is little more than counting — as if you could understand otherwise; and they could have possibly determined solution otherwise. In no legitimate discipline or walk of life does such reckless abandonment of principle hold.

  But Mr. Hayek, God of the Austrians tells us why they advocate interest and the current banking model — which are our very problem. See Hayek’s article at Mises org: “A Free Market Monetary System,” I think it’s called. Anyway, he thus justifies interest, that it makes banking “an extremely profitable business.”

  That’s right. There IS no justification, just an outright confession of the motive.

 14. Ik weet niet wie het onderdeel “Missie” geschreven of vertaald heeft, maar het is nogal vaag.

  “Het vinden van financiele steun voor mijn reis naar Washington DC om daar geleerde libertarische lessen te verzamelen en vertalen en de meest geschikte methodes voor de Nederlandse markt te onderzoeken.”

  De missie is dus “geleerde lessen te verzamelen en te vertalen en de meest geschikte methodes voor de NLse markt te onderzoeken”…. ja ja.

  Het lijkt wel een zin uit een partijprogramma van een politieke partij! Met andere woorden, deze missie-omschrijving is zo vaag dat je er van alles mee kan bedoelen.

  Kan de Missie-omschrijving wellicht opnieuw geschreven worden?

  Devidas [28] reageerde op deze reactie.

 15. @Jack: The US (and most of Europe) has lived way beyond it means. Right now, right here in the Netherlands the debate focusses on WHO will pay more taxes. NO ONE is focussing on a government that will actually try to spend less and name a number on how much. For all Ron Paul’s imperfections he sure is making a stand with regards to spending less.

  Regading the interest on loans: How do you feel about Clinton changing the loan-terms from 10 to 30 years to 2 and 5? Yes, the interest on that debt is much lower and he ‘saved’ a lot of money on the short term. But the risks are also much greater.

  Apart from that Europe is much like the US before the cival war. The EU is actively taking powers of the nation states away. And now they’re preposing a EU tax. A tax without representation! For we cannot vote for these people! Our EU president makes more money than Obama. Nobody even knew him before he was appointed. He is truly democracy’s ‘silent assassin’.

  We need people willing to fight the ever increasing power of government. We need people willing to take a stand. I know Pallieter could have used better words. He could of consulted a PR expert but in the end this is about trust. Do we really think he is for real of is he just a thief looking for a bit of cash? Make your choice.

  HJ [23] reageerde op deze reactie.

 16. Don´t feel like reposting all interesting discussions going on on the RP forum´s right now. The austrian/paulian facists are losing momentum in favor of Mathematically Perfected Economy (our public currency/medium of exchange with NO interest attached) which is the ONLY solution.

  More and more people start realizing that Ron Paul is not offering solution but just more of the same. You need to return your focus back to the banking system issuing money at interest. Ending the Fed will only take away the top of the pyramid and leaves the remainder of the pyramid standing. MPE will take away the whole pyramid. ALL BANKS MUST GO!

  http://www.ronpaul.com/on-the-issues/#comments

  http://www.ronpaul.com/on-the-issues/fiat-money-inflation-federal-reserve/#comments

 17. Banking is an onion, and ever time you peel of a layer you find another layer and it just gets stinkier closer to the core.

 18. @Marco [20]: I know Pallieter could have used better words
  This is another point I don’t feel comfortable about. As you bring it up I feel free to respond to it. If Pallieter doesn’t go to the US to further enhance his IT skills (for which he doesn’t need to leave our country), then it will be all about communication. I expect his address to the libertarian community in the Netherlands therefore to be a masterpiece of communication, convincing us all he is capable of mastering the task of representing the Dutch libertarian community. If this article is an example of the quality of the content we can expect on the websites he intends to set up then I think we better send someone else.

  Sorry for the hard words, after a nights sleep I think this is not a good idea. The reason is this: if you undertake a mission like this one, it is important it succeeds. Because else more harm is done. People loose faith in libertarian solutions if to many initiatives like this fail. Therefore I will not support Pallieter, but still hope very much that he will surprise me and succeed.

 19. Austrians are retained in fear of the loss of the psuedo status they have been placed into.

 20. We are advocating public ownership and management of our public means of trade so that it can enable a rich and abundant “private” economy instead of being consumed by banks to evolve into the socialist police states they have established pretty much everywhere else in the world by this time as socialism / communism under the governments they establish is the final evolution of banking once they have consumed all the wealth in the so called “free market capitalist” system they create toward this final end.

  What were advocating is the exact opposite, where the people themselves own and manage the public currency so that it cannot be used to deprive them of private property or prosperity, and this is the only way it can’t be as well.

  If you object to socialism and communism as I do, then your your own worst enemy in promoting banks and interest as they have always been the means to its establishment.

  Join the true resistance and advocate Mathematically Perfected Economy.

 21. I agree with the communication part. I feel Pallieter could have put up a better article with a cristal-clear goal.

  This is his first article and I feel he might have underestimated communicating via a website. I have seen him talk to individuals and small groups of people. He can communicate at a much higher level. Why did he not do so for this post? I suspect it got send out in a bit of a hurry? I’d like to see Pallieter answer in the comments.

  As for Jack; I’d like to read a bit more. How about sending in an article of your own?

 22. @Egor [19]:
  Egor, Pallieter heeft het stuk eerst in het engels gemaakt, ik heb het (vrij snel) vertaald. Wellicht dat het daarom wat onduidelijke zinnen bevat.

 23. Mission
  To find financial support for my Washington, DC trip in February 2011 to collect & translate libertarian lessons learned and best practices for the Dutch market.

  Dit was de originele mission statement.

  Ik ben het verder me Marco eens, Pallieter is een goede communicator, dit merk je als je hem ontmoet of met hem praat.

Comments are closed.