Indonesië is een land waar de helft van de bevolking net boven de armoedegrens leeft. Het land heeft een (te) kleine middenklasse in vergelijking met andere landen. Verder tieren corruptie en cliëntelisme er welig en is de infrastructuur op zijn zachtst gezegd voor verbetering vatbaar.  De Harvard Kennedy School kwam onlangs met een studie over de economische vooruitzichten van Indonesië en concludeerde dat het land snel terrein verliest aan China, India, Thailand, Maleisië en de Filipijnen.

Oligarchie, corruptie en vriendjespolitiek hebben Indonesië uitgehold waardoor het slecht toegerust is om te reageren op de uitdagingen van globalisatie, aldus het rapport. De buitenlandse investeringen in dit land lieten in april een teruggang zien van 53 %.  Kapitaalkrachtige Indonesiërs investeren hun geld liever in het buitenland dan het dichter bij huis weg te zetten.

In de Aziatische financiële crisis van 1998-1999 moest Indonesië een lening van 43 miljard dollar van het IMF accepteren om het hoofd boven water te houden. Pas in 2003 kwam er een eind aan het curatorbewind van het IMF waarna 5 jaar later de volgende crisis er overheen kwam.

In de afgelopen decennia is Indonesië ook het grootste islamitische land geworden. Daar wordt je qua persoonlijke vrijheid en economische ontwikkeling ook niet beter van.

Uiteindelijk is het aan de Indonesiërs zelf om daadwerkelijke verbeteringen aan te brengen. Individualisme, ondernemerschap, open staan voor nieuwe ontwikkelingen en het afwijzen van welke vorm van paternalisme dan ook kan die wijziging brengen. Met de stormachtige groei in communicatie- en informatiemogelijkheden zijn de kansen daarop groter dan ooit.

10 REACTIES

 1. Dit land valt in dezelfde categorie als waarover Wladimir van Kiel, eerder heeft geschreven.

  De enige vooruitgang die het land heeft geboekt is die onder de Nederlands bewind.
  Daarna alleen nog maar haat, verwoesting en de grootste CO2 vervuiler.
  Typisch moslim cultuur

  De ambassadeur sprak over Wilders en discriminatie.
  Als je in dat land als Nederlander autochtoon of met Indische achtergrond komt, dan leer je pas wat discriminatie inhoud.
  Ja, in de 5 sterren hotels ben je nog meer dan welkom. Dan kunnen ze dik aan je verdienen, maar kom je in de buitenwijken, let op anders overleef je het niet.

  Die president is van eenzelfde laken een pak. Door een slecht geweten en een rechtzaak blaast hij zijn bezoek af.
  Heel goed, maar ook niet meer om Nederlandse euro’s zeuren.

  Ernst [3] reageerde op deze reactie.
  Devidas [5] reageerde op deze reactie.
  pcrs [8] reageerde op deze reactie.

 2. Indonesie denkt daar zelf heel anders over en spreekt nu zelfs van de BRICI landen (ipv BRIC landen = Brazilie/Rusland/India/China).
  Volgens mij hebben ze zelfs een ambtenaar aan het werk gezet om alle wikipedia artikelen die iets met BRIC te maken hebben te veranderen naar BRICI.
  Het IMF (voor zover je hun serieus kan nemen) verwacht dat de groei van India en China dit jaar op 9 a 10 % uitkomt (bron NOS teletekst). De vraag is wat dit voor Indonesie wordt. Mijn hoop is dat Moslims inzien dat de Islam niet per definitie iets met socialisme te maken. Als ze allemaal het Dubai model overnemen en er een middenklasse ontstaat zal dat ook zeer sterk tegen radicalisering werken.

 3. @Ernst [3]:

  Het Nederlandse bewind had veel kwalijke aspecten. Bijvoorbeeld dat de boeren in Nederlandsch-Indie tot ver in de 19de eeuw niet zelf mochten bepalen wat te verbouwen en zelfs niet de prijs konden bepalen waartegen de gewassen te verkopen. Een zeer kwalijke praktijk, van de Nederlandse overheid en de inlandse overheden, die miljoenen mensen tot een soort slaafachtige horigen heeft gemaakt. Multatuli heeft er een boek over geschreven.

  Maar wat klopt er volgens u niet waardoor u de conclusie trekt dat Johan Alphons niet zou weten waar hij over spreekt?

  Ernst [6] reageerde op deze reactie.

 4. @Oscar [4]: In 2007 ben ik in Indonesia geweest en ik, als halve indo, ben daar helemaal niet gediscrimineerd, integendeel! De Indonesische bevolking is over het algemeen niet haatdragend of bevooroordeeld naar belanda’s (Hollanders) en/of indo’s, MAAR je moet jezelf natuurlijk wel weten te gedragen als je te gast bent (vaak puur met fatsoen te maken). En ja, natuurlijk moet je uitkijken in de buitenwijken, dat is in heel veel plekken op de wereld, want de mensen daar hebben bijna niks.
  Juist de “onafhankelijkheid” was een grote vooruitgang voor Indonesia, helaas waren/zijn de nieuwe machthebbers ook corrupt. Holland koloniseerde alleen uit eigen belang, om er zelf materieel rijker van te worden en dat is ze gelukt (…wat een “vooruitgang”). Het moet anno 2010 toch wel duidelijk zijn dat de derde-wereld-landen systematisch arm gehouden worden en dat zelfs veel hulpverlening nog steeds koloniaal getint is. De corruptie in de zg. eerste wereldlanden is minstens zo erg, alleen minder aan de oppervlakte.
  Ik kan echter niet ontkennen dat (echte) christenen het moelijk hebben in Indonesia, die worden inderdaad onderdrukt.

  Oscar [7] reageerde op deze reactie.

 5. @Ernst [6]:

  Hmm…Ernst….halve Indo…zong u in de jaren ’80 niet laat maar vallen want het komt er toch wel van het geeft niet of je rent? 🙂

  “Het moet anno 2010 toch wel duidelijk zijn dat de derde-wereld-landen systematisch arm gehouden worden en dat zelfs veel hulpverlening nog steeds koloniaal getint is.”

  Ik denk dat juist de hulpverlening landen arm houdt. Hulpgelden verdwijnen ter plaatse in de zakken van corrupte ambtenaren, die zo hun positie alleen maar verstevigen.

  Om een eenvoudige winkel te kunnen openen moet een Keniaan zich door 11 ambtelijke procedures worstelen. Om die reden beginnen mensen niet aan een winkel en zetten clandistien een zaakje op, met het gevolg dat zij – weer door ambtenaren – af worden geperst zonder dat zij zich tegen de afpersing kunnen weren. In dit verband is onderstaand filmpje, vanaf minuut 31 (maar ook ervoor), interessant:
  http://www.meervrijheid.nl/?pagina=1514

 6. @Ernst [3]:
  En jij bent daar 1 keer op vakantie geweest! Dan dus wel?

  @Devidas [5]:

  Ja, met het vernietigen van de oerwouden en planten van soja is Indonesië bewust de grootste co2 vervuiler.

  @pcrs [8]:
  Daar sta ik natuurlijk ook niet achter, maar het resultaat van zelfbestuur is echt waar nog veel erger.
  Buiten dat moslims alles haten wat ze tegen komen (zelfs hun eigen broeders om over zusters maar niet te spreken), zijn alle stammetjes met elkaar in oorlog en roeien ze elkaar het liefst zo snel mogelijk uit.
  Naast Irak en Afghanistan wat in oorlog is, is Indonesië het land waar de meeste bommen ontploffen.
  Waarom mogen de Molukken geen zelfbestuur, waarom mag Nieuw Guinea geen zelfbestuur etc.etc.???

Comments are closed.