In opvolging van de grote proteststakingen in Frankrijk hebben de Franse vakbonden opgeroepen tot een internationale bankrun in de hele EU (en meer?) op 7 december. Dit vanwege de grote bezuinigingen die ten koste gaan van de gewone burgers, die belast worden om banken (en bankiers) te redden.Bij een “Bankrun” gaan zowat alle rekeninghouders hun eigen geld van de bank af halen. Meestal uit angst dat de bank hun geld niet meer heeft, en dat ze het helemaal kwijt zijn als ze niet vlug nog zoveel mogelijk terughalen.

Die ontevredenheid over de financiële wereld is terecht. Dat zal uit veel voorgaande artikelen op de Vrijspreker wel duidelijk zijn. Als bankiers voor elke euro die ze bezitten er 20 tot 40 als lening uitgeven, is dat vragen om ellende. De zwakheid van deze “fractional reserve” is door veel economen al vele jaren aangetoond. Het is echter door overheden die zelf graag veel geld wilden lenen, alleen maar aangemoedigd en gesanctioneerd. In feite is hier sprake van bedrog, van misdaad.

Wat wil je bereiken met het stimuleren van een bankrun?
Wat kun je bereiken? Een faillissement? Een waarschuwing? En dan?
Wat is op dit moment het maximale resultaat?

Kans op een banken-failliet is met de grote MOGELIJKE steunoperaties gering. Zie miljarden die de  overheid al achter de hand heeft, of uit dunne lucht kan scheppen.

Vooral in Nederland is de verwachting niet groot dat veel mensen hun bankrekening (bijna)  leeg zullen halen. En van bedrijven die over veel geld beschikken al helemaal niet. Dat kan natuurlijk anders worden door de verdere ontwikkelingen van onze maatschappij.

Kansen op een bank faillissement zijn klein, al zijn ze niet nul, het kan wel. Dit bleek al bij de DSB. Al speelden daar heel andere facetten dan op het ogenblik.

Daarom al vaker geadviseerd om zo mogelijk in ieder geval cash voor een paar weken dagelijkse betalingen te kunnen doen in huis te halen. En eventueel wat blikjes eten!!

Gevolgen?

-Je bent ook gedekt met garantie van de staat tot 100.000 euro per rekening. Meer op één rekening  zal nu wel niemand meer hebben door het over meerdere rekeningen te spreiden.

Als je mee wilt doen en om welke reden dan ook geld van de bank wilt halen, wacht dan niet tot 7 dec. Maar doe dat vroegtijdig. Als alles weer iets veiliger is, breng je het er gewoon weer op.

Kortom, de gevolgen van die geslaagde/mislukte bankrun zullen in eerste instantie gering zijn voor ieder individu.

Moraliteit
Waar we dan nog niet over gesproken hebben, is de vraag of er hier morele afwegingen een rol kunnen spelen?

En op welk punt?
Het hele proces speelt zich af in een immorele wereld van bedrog en manipulatie. Politiek en financieel bedrog. Daarover zijn velen het eens.

Maar eenmaal binnen dat proces, kan toch een handeling van een individu schadelijk zijn voor andere individuen.

Bij voorbeeld in het geval van bankruns:

Iemand, PQR, wil een einde aan dit immorele systeem en wil daarom het systeem afbreken door middel van een bankrun. Hij gaat dat organiseren en stel dat hij succesvol is:
Er gaan banken failliet.

Dat betekent dat er eerlijke, onschuldige spaarders getroffen worden doordat zij hun eerlijk verdiende spaarcenten kwijt raken.
Is PQW dan daarvoor verantwoordelijk??

Let wel, het is een compleet ander geval of iemand die bankrun gaat organiseren/stimuleren, of dat een individu het zekere voor het onzekere neemt, en al vast zijn geld naar huis haalt!

CONCLUSIE:
Het is zeer moeilijk om nu al tot een rationeel advies te komen. Misschien na een discussie hieronder.
Die misschien ook nog eens beïnvloed wordt door de nu urgente financiële problemen in Ierland, Portugal en Spanje.

Ook goed is om daar nieuwe informatie over dit Franse initiatief te vermelden. En zodra er iets belangrijks ontwikkelt, om dat hieronder ook te vermelden.

Ik hoop dat hier nu een goede discussie volgt die zowel het morele als het praktische duidelijker zal maken..
Al zal dit door de vele verschillende facetten niet gemakkelijk zijn.

Wel interessant!

36 REACTIES

 1. Feitelijk zijn alle reacties te herleiden tot het conflict tussen kapitalisme en socialisme, waarbij de geschiedenis aantoont dat elke crisis, inclusief wereldoorlog, resulteert in vooruitgang.
  Weliswaar ten koste van miljoenen mensenlevens, doch het spook van globale overbevolking vormt een nog grotere bedreiging.
  Uiteindelijk zullen wij allen door een zeer diep dal moeten gaan om een betere wereldorde te kunnen vinden, met vallen en opstaan, want weinigen kunnen de last van integriteit dragen.
  Het bankrun initiatief beroert mij met twijfel, doch is een signaal tot zelfreflectie voor bestuurders en machtvoerenden.
  Mogelijk dienen zij instrumenten als referenda en electronische democratie serieus te overwegen.
  Ik maak mij echter grote zorgen over gebleken incompetentie.

 2. Hoe kan je problemen nou oplossen als je in het zelfde niveau denkt!!

  Ik hoop dat al deze domme veroorzakers zichzelf diep in de vingers snijden! Echt hoe kunnen mensen zo dom zijn om dit voor lief te nemen… Helaas is het het niveau van deze wereld…
  en…. Oh Oh den Haag daar zit het probleem…

  Al deze mensen kunnen straks hun belasting centen omhoog zien gaan omdat ze door dit domme geouwehoer de kosten van alle werklozen betalen… Banken zijn niet goed bezig??? nee misschien niet maar dit is niet de oplossing kijk eens naar de directeur van het kankerfonds etc etc daar gooien we braaf weer de eurotjes in de gleuf en vullen maar die rekening… als we het over iets hebben wat belachelijk is dan gaat het over de rug van deze mensen en zo zijn er nog meer…

  Geef niet alleen de banken de schuld.. En denk na..!!! het begint allemaal bij jezelf…

 3. Money is the trick to stole everything.
  FED is the main gangster, as Paul Grignon explain in its video :
  http://www.moneyasdebt.net/
  http://video.google.com/videoplay?docid=-2550156453790090544
  Or for frenchies
  http://bankster.tv/videos.htm

  Take action now against the very syndicate that ruined our economy and is at the heart of the decimation of the lower and middle class citizens of the USA.
  Here are the simple steps:
  1) Find a local bank or credit union, or better a cooperative bank that can handle your account.
  2) Close your existing account if it is at: Citibank, Wells Fargo, TD Bank, Chase, Bank of America, or any other Big Greed corporate banks.
  3) Deposit the funds in your new cooperative bank.
  4) Repeat: Encourage the people you love to do the same.
  5) Allways, stop using your credit cards when you buy goods, depriving Big Banking and Credit Card companies of 2.5 -” 3.5 % of the purchase amount.
  Or, if you run a small business, announce and promote your willingness to give your customers a 5% discount for cash.
  It doesn’t end on December 7th. Keep getting others to send the message only money can send to the Corporatocracy, “ENOUGH!”

 4. @pcrs [8]:
  Dus je geeft liever de macht aan iemand die je niet kan kiezen? Is dat niet automatisch de onverstandige keuze?

 5. Wedden dat er grote storingen zullen zijn met pin-automaten, die achteraf te verklaren zijn! Verder zullen de Bank-runners heel lang naar de rest van hun geld kunnen fluiten, de banken kennende zullen ze deze tot financieel terroristen bombarderen. Weer een argument om de burger een aantal rechten te ontnemen. Ook Wikileaks, is het geen vooropgezet plan, er ontstaat een ramp waarvan Wikileaks als schuldig wordt aangewezen, een false flag operation om de vrijheid op het internet aan banden te leggen.

Comments are closed.