Een van de hoopgevendere ontwikkelingen heden ten dage is de opkomst van de Tea Party beweging. De Tea Party kan je het beste begrijpen door kennis te nemen van het gedachtengoed van Ron Paul. Ron Paul, een Texaanse arts, heeft de republikeinse partij decennia lang in het congres vertegenwoordigd.  En deed tijdens de laatste verkiezing een gooi naar het kandidaatschap voor de afgelopen presidents verkiezingen. Met zijn deels libertarische agenda behaalde hij veel meer succes dan iemand voor mogelijk had gehouden. Dit succes was een motor achter de Tea Party beweging. De gedachten van Ron Paul zijn terug te vinden in zijn boek “the revolution, a manifesto”.

Laten we eerst de vraag beantwoorden waarom Ron Paul zijn boek heeft geschreven.

In het voorwoord wordt dit uit de doeken gedaan. Het vrije debat in de VS is in de knel geraakt. Fundamentele vragen worden niet langer gesteld. Er is een cyclus ontstaan waarin tijdens verkiezingen veranderingen worden beloofd. Die eigenlijk in de praktijk steeds neerkomen op een grotere meer gecentraliseerde overheid, meer belastingen en inflatie, en minder persoonlijke vrijheid. Als er daadwerkelijke verandering gewenst is dan zou juist een keer het tegengestelde moeten gaan plaatsvinden. Waaronder ook het beter respecteren van de grondwet.

Er wordt een fantasie wereld geschapen, waarin men negeert dat financiering van de sociale zekerheid en medische programma’s tientallen biljoenen tekort zal komen in de volgende decennia.  Daarnaast heeft de VS een financieel niet langer te dragen militaire aanwezigheid, men heeft troepen gestationeerd in 130 landen. De VS leent van iedereen om Europa en Japan met troepen te beschermen. En om in Irak een democratie te vestigen. Dit aan de orde stellen is niet isolationistisch. Zonder verandering gaat de VS failliet. Geen verandering zonder debat. In de media, in ieder geval de mainstream media, wordt dat zo noodzakelijke debat niet gevoerd en heeft men het over trivialiteiten. Doel van zijn boek is te pogen dit debat van de grond te krijgen. Dit lijkt door de Tea party beweging toch te lukken.

(dit is de strekking van het voorwoord, pagina’s ix-xi van the Revolution, a manifesto, eerste druk, grand central publishing, van natuurlijk Ron Paul)

In een volgende artikel meer

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Toelichting en noten

Ik raad aan dit boek te kopen via bijvoorbeeld Bol. Helaas is te beargumenteren dat het fundament van de Tea Party niet voldoende nauw is gedefinieerd waardoor personen als Sarah Palin het gedachtengoed van de beweging denken te kunnen kapen.

De serie nationaal park nationale dwaling gaat overigens door, maar ik wil niet als one issue scribent gezien worden, vandaar dat ik ook een serie over Ron Paul heb geschreven.

11 REACTIES

 1. Heel goed, en ik kijk al uit naar de volgende.

  Het zou fijn zijn als daar ook het verband met de Tea Parties duidelijker kan worden.

  Die Tea Parties zijn een min of meer spontaan ontstane beweging van mensen die kwaad zijn op de overheid, zowel op de democratische als op de republikeinse politici, die zich steeds meer met hun leven bemoeien; die hun “American Dream” veranderen in een nachtmerrie!

  Het ontbreekt de Tea Party beweging aan een basis filosofie.
  Voor hen een nadeel, maar een voordeel voor de libertarische beweging die dat wel heeft te bieden met het “Non Aggression Principle”

  Zie Walter Block:
  http://www.lewrockwell.com/block/block26.html

  En dan natuurlijk de vraag of er in Nederland/Vlaanderen door libertariers beter gebruik van gemaakt kan worden!!

 2. Op mijn kanaal YouTube plaats ik regelmatig op diversen een video waar Ron Paul te zien en te horen is, overigens heeft hij ook een eigen site.

 3. Het moment dat de Amerikanen begrijpen dat ze geen uitzonderlijk volk zijn kan het beginnen om ze in de normaal denken sfeer te brengen.
  die stetson en boots zijn nog steeds het bewijs (voor hullie) whe are the man .Iemand moet ze vertellen
  dat the Alamo een zelfde waarde heeft als Saigon.
  namelijk een verloren oorlog
  Ik hoop voor de jongens die de waanzin van de huidige
  regering moeten verdedigen geen “escape from Kabul”
  op de media hoeven te zien zoals zoveel veteranen.

  IIS [4] reageerde op deze reactie.

 4. @alex [3]:

  Je kan geen schuldencrisis oplossen met meer schulden. Niettemin houdt het Europa niet tegen om het toch maar te proberen.

  Griekenland en Ierland kregen al extra leningen toegeschoven en er is natuurlijk ook nog het reddingsfonds van 750 miljard euro. Dat fonds werd in de lente gelanceerd om landen in problemen te financieren.

  Niet dat het meteen nodig zou zijn. Het bestaan van het fonds op zich zou speculanten wel op afstand houden.

  We zijn nauwelijks enkele maanden later en er gaan nu al stemmen op om het fonds te verhogen! Opnieuw met het argument dat de extra middelen waarschijnlijk niet nodig zijn maar wel de markten zal geruststellen.

  Hoe gaat het spreekwoord? Voor een man met een hamer lijkt ieder probleem op een nagel?

  Sinds de start van de crisis in 2007, was het antwoord steeds om er gigantisch veel geld tegenaan te gooien. Niemand mocht failliet gaan.

  We zijn vandaag meer dan 3 jaar verder en hebben alles en iedereen gered. De kostprijs van deze operaties loopt in de duizenden miljarden en stijgt nog steeds.

  Het is allemaal begonnen met enkele miljarden voor de banken. Vandaag spreken we al over honderden miljarden voor landen zoals Spanje. En nog steeds durft bijna niemand dit beleid in twijfel te trekken.

  Als Merkel zegt dat het stilaan tijd wordt dat de kostprijs van al deze reddingsoperaties ook voor een deel door de obligatiehouders moet worden gedragen, dan steigert de rest van Europa.

  De overige landen vinden het maar normaal dat de man in de straat voor alles blijft opdraaien.

  Even kijken of ik het allemaal nog goed begrijp. Wanneer ik als belegger investeer in Griekse obligaties, dan krijg ik daarvoor een hogere rentevergoeding omdat Griekenland een groter risico vertegenwoordigt. Toch?

  En als dan later effectief blijkt dat Griekenland niet aan zijn verplichtingen kan voldoen, dan is het maar normaal dat ik hierop geen eurocent verlies maar de rekening doorschuif naar de maatschappij?

  Vanuit dit standpunt bekeken, mag je echt niet meer verbaasd zijn over de sociale onrust die je hier en daar ziet uitbreken. De bevolking heeft het spel stilaan door en begint zich te roeren.

  Hier is alvast een video van een Ier die er genoeg heeft en de zaken zegt zoals hij ze ziet.

  groeten,

  Maarten Verheyen
  IIS [5] reageerde op deze reactie.

 5. Leent om Europa te beschermen?????? Leent om democratie in Irak te brengen??? Jeetje…dit lijkt wel de Telegraaf of zo. America is al decennia lang een potje risk in het echt aan het spelen met de wereld.
  Europa interesseert ze net zo min als de democratie in Irak. Irak, afghanistan en straks Iran. Gebieden met de meeste grondstoffen ter wereld. Strategische gebieden ivm Rusland en China.

  Even geheugen opfrissen: America kwam Europa helpen nadat Hitler America de oorlog had verklaard. Als Hitler dat niet gedaan had waren ze nooit komen helpen.En als ze Europa hadden willen beschermen dan waren ze meteen in het begin gekomen en niet na 3 jaar.
  Bovendien heeft America grof geld verdient aan deze oorlog. Zij leverden de olie voor al die Duitse tanks en vliegtuigen. Die tanks en vliegtuigen die allemaal op Henry Ford motoren liepen.Grote Amerikaanse banken financierden beide kanten van Europa.Ook dachten ze via Hitler van de Sovjets af te komen.

  Vietnam was ook een grote leugen. Irak had kernwapens.Iran nu ook weer.Eerste stap op de maan was in scene gezet. Leugen na leugen! Conclusie: de media is de grootste en slimste wapen ter wereld. Steeds weer trapt de bevolking in die leugens.

  IIS [10] reageerde op deze reactie.

 6. @Eric [9]:

  Amerika het beloofde disney land waar de goedkoopte van alle kanten afstraalt. En wij zitten met de ellende, omdat een papieren god in Brussel heel onze ziel heeft verkocht met een one way ticket. Amerikanen kennen een heel simpele tactiek; we helpen je in de shit en we helpen je uit de shit, zolang we maar de baas kunnen blijven in en over de wereld.

 7. To deny the exponential growth of debt by interest cuts to the very core and credibility of monetary theories. If the exponential growth can be proven, then equally, Austrian and Keynesian theories are dis-proven. Economic theories hide the fact that an interest based money system is usury by definition and neither Austrian nor Keynesian theories are sustainable. Both systems create bankruptcies and defaults while enriching banks at the expense of the people through interest.

  The beginning of knowledge is the discovery of something we do not understand. Once you understand (M P E) supporting anything else is economic suicide!! The solution to your fate is M P E, ….but will you listen?

  http://tnsradio.com/?cat=11

Comments are closed.