Onder die titel schreef klassiek liberaal Kim Tjoa een boek met 26 korte artikelen over de natuur van de mens en de samenleving. Sommigen van die stukken kunnen zo onverkort op de Vrijspreker.  Hier een quote uit Democratie en Politiek: ‘Macht corrumpeert. De baantjescarrousel tussen (gewezen) politici en bestuurders met betrekking tot functies bij publieke en semipublieke instellingen evenals de disproportionele beloningen die zij aan zichzelf betalen, zijn hiervan een goed voorbeeld. De regerende elite en hun ambtenaren zijn parasieten. Zij kunnen alleen in hun positie blijven ten koste van de reële arbeidsinspanningen van anderen.’

Kim studeerde Nederlands Recht en Internationaal Recht aan de Universiteit van Amsterdam. Na tien jaar werkzaam te zijn geweest als advocaat, is hij sinds 2004 actief als interim jurist in de financiële sector en voor private instellingen. Hij ontwikkelde vanuit zijn proces naar persoonlijke bewustwording een klassiek liberale kijk op de wereld.

In zijn boek wisselt hij maatschappelijke onderwerpen af met individuele zaken waarbij zelfredzaamheid, verantwoordelijkheid en (geestelijke) groei voorop staan. Zo zegt hij bijvoorbeeld in Huwelijk en partnerrelaties: ‘Het beeld dat partners van elkaar hadden, namelijk dat de een de ander gelukkig zal maken door in te vullen wat hij of zij aan emotionele ontwikkeling zichzelf nog moet verschaffen, blijkt een illusie te zijn. Een relatie die is gebaseerd op wederzijdse emotionele of intellectuele afhankelijkheid werkt op de lange duur niet. De basis daarvan is onzuiver. De relatie die wel werkt is er een waarbij partners niets (meer) van elkaar hoeven: geen erkenning, geen waardering of wat dan ook. Ieder is zelfbewust, gelukkig met zichzelf en in staat zijn of haar eigen leven te leiden. Geen ander belang dan de liefde speelt daarin een rol. Liefde in de betekenis van onvoorwaardelijke liefde, waarin de andere persoon de volledige onvoorwaardelijke ruimte en vrijheid schept en krijgt om zichzelf te kunnen zijn.’

Kim over het Financieel systeem: ‘De bemoeienis van politiek en overheid met geld is uitgedraaid op een van de grootste rampen uit de menselijke geschiedenis. De schulden in de wereld zijn groter dan ooit tevoren. Het veroorzaakt steeds weer economische recessies waarvan de maatschappelijke kosten onvoorstelbaar zijn. Het verstoort de zelfregulerende werking van de vrijemarkteconomie en beïnvloedt in negatieve zin het algemene welvaartsniveau van samenlevingen. Het huidige monetaire systeem, dat uitsluitend nog is te vergelijken met een piramidespel (Ponzi fraude), heeft burgers tot economische slaven gemaakt.’

In zijn boek verwijst hij naar de Oostenrijkse School en citeert hij Ayn Rand. Persoonlijke bewustwording en vrije markt…koop dat boek, lees het en verrijk je leven !

Persoonlijke bewustwording en vrije markt door Kim Tjoa, uitgeverij Andromeda

ISBN: 9789055992898
Artikelnummer: B0196
Prijs: €19,95

8 REACTIES

 1. Ik kan mij wel goed vinden in dit stukje over dat boek.
  IK denk dat deze schrijver precies de juiste snaar raakt over hoe het gesteld is in de huidige economie en relaties.

 2. Misschien kan gevraagd worden of er hier een hoofdstukkie gepubliceerd mag worden. Ter nadere promotie! :+>

 3. Een aantal bekende waarheden worden in dit stukje tekst onverbloemd weergegeven. Vele details op dit gebied zijn de schrijver wel bekend. Nu de lezer nog.

 4. ‘Het beeld dat partners van elkaar hadden, namelijk dat de een de ander gelukkig zal maken door in te vullen wat hij of zij aan emotionele ontwikkeling zichzelf nog moet verschaffen, blijkt een illusie te zijn.

  Sorry, maar ik vind deze zin nogal moeilijk.

  Stel dat het hier over een mannelijk en vrouwelijk paar gaat. Hoe moet deze zin dan gelezen worden :

  Het beeld dat partners van elkaar hadden, namelijk dat HIJ HAAR gelukkig zal maken door in te vullen wat HIJ aan emotionele ontwikkeling zichzelf nog moet verschaffen, blijkt een illusie te zijn.

  ofwel :

  Het beeld dat partners van elkaar hadden, namelijk dat HIJ HAAR gelukkig zal maken door in te vullen wat ZIJ aan emotionele ontwikkeling zichzelf nog moet verschaffen, blijkt een illusie te zijn.

  en ook : wat bedoelt men eigenlijk met : een emotionele ontwikkeling verschaffen ?

 5. Boek gekocht én gelezen. Er staan een paar leuke verhaaltjes in (bijvoorbeeld over de demonisering van de term populisme), maar mijn algemene oordeel is toch negatief. Het is een beetje “Man met midlifecrisis twijfelt tussen aluhoedjes en libertarisme”. Ik had gehoopt het boek door te kunnen geven aan wat mensen, maar door de verhalen over Niburu, trillingsfrequenties van Moeder Aarde en 9/11 complotten haal ik mijn eigen geloofwaardigheid naar beneden.
  Gemiste kans.

Comments are closed.