MSM staat voor Main Stream Media. Dit zijn de Volkskranten, de Televaags, de TROSjes en de VARA’s van deze wereld. Van tijd tot tijd worden er laatdunkende opmerkingen geplaatst over de MSM. Onder meer op deze site. Hoe zou dat nou komen?

Er zijn conspiracy denkers die van mening zijn dat de MSM gecontroleerd worden door de Rockefellertjes, de vrijmetselaars of de Bilderbergjes. Zelf ben ik altijd kritisch geweest tegenover dit soort stellingnames. Toch schrijf ik nu een kritisch artikel over de MSM. Waarom?

Er zijn enkele redenen.  Een van die redenen is dat de echte problemen van dit land niet in de MSM besproken worden. Een andere reden is de professionele luiheid van veel scribenten en producers in deze bedrijfstak. We doen lachwekkend over SBS6 als nationale camping zender. De andere zenders en met name de publieke omroepen weten echter niet veel meer diepgang te bieden. Laat staan de dode bomen media, de kranten.

Nu is het aan mij om deze stelling te bewijzen. Simpel. Neem nu eens de casus van de 120 miljoen die bezuinigd moet worden op het OV in de grote steden. Iedereen kent dat bedrag intussen. 120 miljoen. Een media bombardement heeft dit getal in onze hoofden gegraveerd. Maar wat wil dat nu zeggen? Een groot bedrag moet altijd in perspectief geplaatst worden. Wat is het budget? Is dat budget wellicht 240 miljoen zodat deze bedrijven de helft moeten inleveren? Dit zou best wel eens kunnen als we de volksmennerij mogen geloven. Het Parool weet bijvoorbeeld te schrijven: De gevolgen zijn gigantisch, zegt. Wiebes: van de zestien tramlijnen zullen er zes verdwijnen, en van de 44 buslijnen blijven er nog maar 24 over.

Ik geloof niet in MSM en ben gaan googlen. Hoeveel is het budget van de OV bedrijven van de drie grote steden, GVB, RET en HTM? En hoeveel wordt er bezuinigd? Als ik ga googlen kom ik tot een budget van 1200 miljoen. 1,2 miljard. Dan is een bezuinigingsdoelstelling van 120 miljoen niet meer dan 10 procent! Google even met Ratio mee. Zoekterm RET jaarverslag 2009.  Download jaarverslag pagina 43 geeft als gegevens: omzet 525 mln, resultaat 10 mln. Zoekterm GVB jaarverslag 2009: omzet 430 mln en winst 7 mln. Zoeken op HTM jaarverslag 2009 geeft: omzet 260 mln en resultaat 13 mln verlies . We komen dus uit op een omzet van 1,2 miljard. De bezuinigingen vanaf 2015 bedragen 120 mln, dit is 10 procent.

Deze site stelt: Het Kabinet Rutte heeft een besparingsbedrag van 120 miljoen euro ingeboekt, vanaf 2015, door verschillende vervoerders te laten bieden op het tram-, bus- en metrovervoer in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. De helft van de besparing moet in 2013 zijn gerealiseerd. Ratio: dit betekent dus in 2 jaar 5 procent besparen. En in 4 jaar 10 procent.

U begrijpt nu hopelijk mijn lichte vorm van antipathie tegenover de MSM bestaande uit broodschrijvers en broodfilmers die te vaak niet de moeite nemen boodschappen in een juist kader te plaatsen. De hele ophef over OV in de steden is niet meer dan propaganda. Vijf tot tien procent is alles wat er moet worden ingeleverd. Iedereen praat echter de collectivisten na. Met dank aan de imperfecte MSM, die in deze liever een schandaaltje brengt dan goed te informeren. Ik hoop dat U die dit leest een beetje kritischer geworden bent en een beetje meer geloof gaat hechten in de boodschap die we op de Vrijsprekers site proberen te verkondigen.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Toelichting:

Er is al een en ander bezuinigd op het OV, en ik wil niet stellen dat de toekomstige aanbesteding de beste optie is. Ik heb me niet goed genoeg ingelezen om daarover een duidelijke mening te kunnen verkondigen. Wat ik mis is dat geen van de MSM meldde dat het slechts om een bezuiniging van 10 procent gaat. Dat is totaal fout.

23 REACTIES

 1. MSM houd ik erin, dank. Al is het bij eerste oogopslag wel snel te verwarren met MSN, MMS etc.

  Hoe dan ook: Behalve dat veel content dus verdraaid is om politieke redenen is het ook vaak gewoon slordig overgetypt van Reuters wegens gedecimeerde redacties. Wat mij betreft blijkt het grote falen van de media uit het feit dat ze over belangrijke, maar moeilijk te bekauwen issues verkiezen dan maar in het geheel geen verslag uit te brengen. Want dan zou er iemand namelijk onderzoeksjournalistiek moeten gaan bedrijven, en dat is helemaal uit de tijd vermoed ik.

  Recentelijk: – GoldMoney accepteert geen nederlandse klanten meer na hiertoe gesommeerd te zijn door AFM/DNB. Probeer maar eens een account aan te maken op
  http://www.goldmoney.com. “Is your country not in the list?”

  Kennelijk niet in het belang van het publiek om te weten waarom onze “toezichthouders” voor ons bepaald hebben dat er niet meer in goud mag worden belegd buiten de grens.

  Hub Jongen [2] reageerde op deze reactie.
  vrijeradikaal [5] reageerde op deze reactie.

 2. Goed artikel, maar bedenk wel dat de aanbesteding als een shuffle kan worden gezien. Connexion of een andere maatschappij neemt stadsvervoer over tegen ene lager tarief. Medewerkers van de stadsvervoerders mogen terugkomen met een versoberd contract. Deze truc wordt in meerdere sectoren toegepast ook met zzp’ers. De vrije markt valt alleen te verdedigen met een eerlijk speelveld. Multinationals controleren alles en hebben een dusdanige invloed op politieke beslissingen en het rechtssysteem dat je je serieus kan afvragen of de vrije markt niet allang dood is.
  De schrijver van dit stuk mag dan wel vinden dat 10% een kleine besparing is maar als je kijkt naar de huidige winst is die weg bij deze besparing.
  De winst in het openbaar vervoer viel te halen bij de ov-kaart (3 miljard) Dat is 200 euro per Nederlander.

 3. Goldmoney heeft vorige week van de AFM een verbod gekregen om Nederlandse klanten te accepteren. Die weg is nu dus (even) afgesloten. Daar sta je dan als Nederlander. De beste aanbieder en je mag er niet eens een goud en zilver rekening openen!

  Naar verluidt wordt dit binnen een paar weken opgelost.

 4. PS.Als je ooit in Hilversum komt moet je eens een “rondje Dudokpark” doen.

  Dat is het centrum van de msm in Nederland , en let vooral eens op de hoeveelheid “sociteiten”….dan snap je precies waar ik op doel.

  beek [8] reageerde op deze reactie.

 5. @vrijeradikaal [7]:

  Typisch sectarisch ‘denken’: de hele wereld is tegen ons.
  Intussen kunnen we zowel Elsevier als De Telegraaf lezen.
  Het hoogste bezwaar dat je tegen deze gedrukte pers kunt invoeren is, dat deze niet 100% libertarisch is.
  Maar dat deze pers aan de leiband van ‘de’ overheid zou lopen, is zeker een misvatting.
  Daarmee is die hele benaming MSM eigenlijk een lachertje. Alsof ook die pers geheel door de overheid gecontroleerd zou worden!
  De term MSM is dus vooral een goedkoop retorisch middel dat niet op waarheid berust.
  Het gewone volk noemt zoiets: leugenachtig.
  Libertariers die met het grootste gemak MSM roepen, zonder ook maar wat te nuanceren, geven daarmee al blijk van hun eigen beperkte mogelijkheden werkelijk n.a.v. feiten te redeneren.
  Hoewel ze steeds blijven suggeren dat een echte rationele analyse hun drijfveer is.
  Zij doen blijkbaar ook liever vooral aan louter stemmingmakerij.

  vrijeradikaal [10] reageerde op deze reactie.

 6. Dit is ook iets wat je nimmer zal tegenkomen bij je Hilversumse vrienden.

  Big Pharma exec turned Whistleblower

  http://www.youtube.com/watch?v=s-8ItXRMPfA&feature=related

  Dank god voorlopig nog even voor internet.

  Jullie hebben werkelijk geen idee hoe onvoorstelbaar corrupt die oh zo nette media is , en hoe dit samenkomt in wat heet die zo beschaafde vrijmetselarij.

  Jullie zouden eens moeten weten wat ik al bijeen gesnuffeld heb…..your hair will turn grey , in less than one day.

 7. @beek [8]:

  Maar dat deze pers aan de leiband van ‘de’ overheid zou lopen, is zeker een misvatting.

  Daarmee is die hele benaming MSM eigenlijk een lachertje. Alsof ook die pers geheel door de overheid gecontroleerd zou worden!

  Intussen kunnen we zowel Elsevier als De Telegraaf lezen.

  Elsevier is het Telegraafje van de zich iets intellectueler achtende bongobrains .
  Maar er staat feitelijk hetzelfde in.

  En de media worden door dezelfde beheerst als die gene welke ook de politici beheerst.

  beek [11] reageerde op deze reactie.

 8. @vrijeradikaal [12]:

  Mensen die domme en zeer suggestieve (luister alleen al naar die achtergrond’muziek’ die een sfeer van verdachte geheimzinnigheid wil oproepen) aanraden, vind ik sowieso weinig geloofwaardig: ze zijn blijkbaar erg vatbaar voor dergelijk uiterst suggestief knip- en plakwerk.
  Zelf heb ik wel eens boeken gelezen over die veronderstelde samenzweringen van b.v de Vrijmetselaars. Boeken geven in ieder geval veel meer informatie dan domme joetjoepfilmpjes.
  Maar zelfs de boeken overtuigen niet: men blijft voortdurend steken in onzekerheden en onzekere verbanden.

 9. @vrijeradikaal [15]:

  Ach lieve help: ook al Vrijmetselaars achter Alice in Wonderland??
  Wat een macht, nietwaar? Want iedereen gelooft intussen in Alice??
  Of niet?
  Alice heeft geen invloed op ons leven; het is nooit meer geworden dan een mooi verhaal.
  Maar misschien moeten we het verhaal achterstevoren gaan lezen opdat de verborgen boodschappen duidelijk gaan worden?

Comments are closed.