Al even werkloos? Of pas werkloos geworden?

Geen nood. De Nederlandsche Staat zorgt fantastisch voor haar inwoners.

U krijgt namelijk een uitkering van maar liefst 75% over uw laatst verdiende inkomen. Voor een periode van drie hele maanden dat dan weer wel, om vervolgens naar 70% te zakken.

Maar dat is in uw voordeel hoor, Dat heet namelijk zo snel mogelijk van werk naar werk.


Nou moet je niet de pech hebben dat je ongeveer 50 plusser bent. Want dan is de opgave van werk naar werk toch een tikje lastiger hoor. Dan maak je maar liefst 7% kans om weer aan de slag te komen als werknemer. Bemoedigend percentage vindt u ook niet?

 Maar niet getreurd. De Nederlandsche Staat stimuleert het zelfstandig ondernemerschap. U weet wel, die VOC mentaliteit. Die mentaliteit van niet lullen maar poetsen. Handen uit de mouwen mannenbroeders en de schouders er onder. Wapperende vanen, strakblauwe luchten, hoogblonde koppen …. Uhm nee wacht even dat was een ander topic.

Terug dus naar de zelfstandige ondernemer.

Doe eens alsof u zelfstandig wilt worden. Lachen joh hier in dit land. U mag eerst een paar tientjes aftikken aan de Kaper van Koophandel. (nee geen tikfoutje). Een volstrekt nutteloos instituut waar je als ondernemer werkelijk helemaal niets, maar dan ook echt niets aan hebt. Ze registreren, informeren en stimuleren. Ooit een ondernemer gezien die gestimuleerd moest worden? Ja in bed misschien… Maar dan niet door een Kaper van Koophandel, dat dan weer niet.

 Stel nou eens dat je die stap neemt, je stort die paar tientjes weggegooid geld en je krijgt een nummer van de KvK. Nou gefeliciteerd, u kunt zaken doen. (ik denk dat het zakendoen ook zonder dat nummer lukt, maar goed, we zitten nou eenmaal in deze samenleving met al haar voordelen).

Vervolgens krijgt u te maken met uw uitkeringsinstantie. Het alom gewaardeerde UWV. U weet wel die club die u zo snel mogelijk weer aan het werk wil zien. Voor uw eigen bestwil… Dat snapt u toch wel? Nou van die club moet je het hebben… Dan krijg je een werkcoach… Iemand die jou als ondernemer gaat coachen… Moet u voor de grap eens vragen hoeveel bedrijven die coach al heeft opgestart en tot wasdom heeft gebracht. Het antwoord zal u verbazen.

U krijgt vervolgens van het UWV een pakket aan drukwerk mee.

 • ·        Kan ik met een uitkering voor mezelf beginnen. (16 pagina’s plezierig leesbare lectuur over wat u niet mag en wel moet doen).
 • ·        Informatie voor startende zelfstandigen in relatie tot de WW (13 pagina’s net zo lekker leesbare lectuur over wat u wel moet en niet mag doen)

Het ligt in de lijn der bedoelingen u deskundige te maken van sociale wetgeving, verzekeringswetgeving, uitkeringsfraude en andere relevante zaken die u als ondernemer tot nut kunnen zijn. Maar vooral… om u uit de WW te drukken. Voor uw eigen bestwil… Dat snapt u toch wel?

 Als je hier een beetje doorheen bent en na een weekje therapie toch de onverzettelijke wil hebt om ondernemer te worden, gaat u te maken krijgen met uw vrienden van … raad het al… de Belastingdienst. Die club van leuker en niet eenvoudiger… Mag u fijn opgeven wat u zo ongeveer denkt te gaan verdienen. Is een hele aardige club. Mocht je vergeten om je kwartaal aangifte BTW te doen, dan helpen ze je daarbij … Ze sturen je een herinnering en een boete.  Ik laat de belasting druk maar even buiten beschouwing, want dat is niet goed voor mijn hart. Vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting, verplicht BTW innen voor die boeven… En op tijd zijn hè. Anders heb je een boete. Omgekeerd geldt dat natuurlijk niet. U bent burgerkneus en dus moet u de klabaks dicht houden.

 Nou… nog steeds zin om ondernemer te worden? Of gok je op een nieuwe baan? Je hebt twee opties.

 1. 1.      Je wordt belastingslaaf (ondernemer)
 2. 2.      Je wordt (tijdelijk) loonslaaf (werknemer)

 Ondanks alles… Als je de 50 bent gepasseerd… Ga voor belastingslaaf. Je hebt dan tenminste nog de illusie dat je vrij bent. Ik sta open voor goede samenwerkingsverbanden en voorstellen. Hub heeft mijn gegevens.

 Enfin,… Ik wilde eigenlijk alleen maar spulletjes importeren en verkopen. Simpel een beetje winst maken… Mijn gezin onderhouden… Maar ik denk dat ik maar hier en daar wat buiten de lijntjes kleur. Net als al die andere mensen die de weg kwijt zijn geraakt in deze verzorgingsstaat met al haar regels, wetten, voorschriften, geboden en verboden.

 Premier Rutte…. Hebt u meegelezen?

 Ingezonden door Pendragon

10 REACTIES

 1. Als je niet meer dan 20k per jaar verdient en minimaal 1.225 uur aan je onderneming besteedt (recht op zelfstandigenaftrek, etc.) valt het wel mee met de belastingdruk op je inkomen. Je moet natuurlijk wel btw innen en afdragen. Op je 50e een onderneming van de grond tillen zal niet meevallen als je nieuw bent in ondernemersland.

  Veel ondernemers kunnen maar net overeind blijven. Iedere nieuwe ondernemer maakt de spoeling dunner. De sterkere bedrijven trekken de omzet naar zich toe, de zwakkeren hebben het nakijken. Zo hoort het ook te zijn.

  Sander [3] reageerde op deze reactie.

 2. “Voor een periode van drie hele maanden dat dan weer wel, om vervolgens naar 70% te zakken.”

  Reeds na twee maanden wordt het uitkeringspercentage aangepast. Drie maanden is de minimale WW-duur.

  “Moet u voor de grap eens vragen hoeveel bedrijven die coach al heeft opgestart en tot wasdom heeft gebracht. Het antwoord zal u verbazen.”

  Wat ik niet begrijp, is, dat ze geen mensen met die ervaring inzetten of mensen met een breed netwerk. In plaats daarvan krijg je getrouwde vrouwtjes, die dat ook nog breed uitdragen met hun dubbele achternaam, terwijl iedereen met een beetje kennis van de arbeidsmarkt weet, dat je met j “dubbele naam” al zo 300 euro per maand inlevert. Ik ken één goed voorbeeld, dat een werkgever zo gek kreeg om een met de pet ernaar gooiende werknemer weer terug te krijgen bij een baas.
  Dan hebben ze die rare regeling, dat je een proefperiode van een halfjaar krijgt. Iedereen, die ook maar ooit over het beginnen van een bedrijf gedacht heeft, weet dat het al knap is, als je in die periode cashflow kunt genereren, laat staan, dat je bedrijf dan al levensvatbaar is. Daarvoor geldt een periode van 5 tot 7 jaar. Laat die proefperiode dus minimaal de volledige WW-duur duren.

 3. @Nico de Geit [248611]: Hmm… In deze redenering zal er uiteindelijk slechts eentje de allersterkse blijken. Riekt mij naar de communistische heilstaat, toch?

  Over die 50-plussers:

  Op dit moment zit 60% van alle 55plussers thuis, en dat terwijl er ieder jaar (door pensioen) 100.000 mensen van de arbeidsmarkt verdwijnen. Dit fenomeen gaat nog zo’n jaar of vijftien duren. Werkgevers mogen dan ‘het recht’ hebben de groep 50-plus te negeren, maar uiteindelijk zal deze keuze henzelf treffen. De binnenlandse (afzet)markt zal steeds kleiner worden.

  Daarlangs zal de som aan de sociale uitkeringen stijgen, wat ook de jonge werkende dan weer raakt. (Staats)uitkeringen voor ouderen stopzetten? Prima: maar dan komen ze het wel halen!

  Snap je mijn punt? Indien hier niet tijdig een grote mentaliteitsverandering optreed zal het ons allemaal de kop kosten. Werkgever en werknemer!

  Hoc Voluerunt [5] reageerde op deze reactie.
  Nico de Geit [6] reageerde op deze reactie.

 4. Sommige franchise-formules zijn zo gek nog niet. Ze begeleiden de ondernemer heel praktisch en lossen problemen op, en kunnen van te voren inschatten of iets rendeert. Helaas zijn er ook slechte formules.

  Zelf heb ik nagedacht om hetgeen ik doe als franchise op de markt te brengen. Dat doe ik niet. Als ik 5.000 euro per jaar vraag voor de begeleiding dan vindt de franchisenemer dat duur. Bovendien gaat de helft van die 5.000 euro linea recta naar de belastingdienst en hou ik slechts 2.500 euro per jaar over. Dat is 200 euro per maand, daar ga ik niet al die moeite voor doen.

  Ik geloof in plus-plus relaties. Dat betekent dat ik blij moet zijn met de klant en de klant met mij. Op het moment dat dat niet zo is moet je afscheid nemen van elkaar. Als ik mijn formule als franchise breng zie ik de bui al hangen: als de franchisenemer eenmaal door heeft hoe de vork in de steel zit heeft hij mij niet meer nodig en begint te zeiken. Hij vindt de 5k te veel, is ontevreden, enz.

  Het is ook nog maar de vraag of er geschikte franchisenemers zijn, bovendien kost het in de markt zetten van de formule geld en moeite.

  Daar komt nog bij dat veel mensen de complexiteit van een formule niet helemaal door hebben, ze denken er te makkelijk over. In de ogen van veel mensen lijkt alles vanzelf te gaan en eenvoudig te zijn, maar schijn bedriegt. Als er dan ook nog 5k voor betaalt moet worden beginnen ze al snel te zeiken.

  Verder heb ik mijn twijfels of mijn formule wel geschikt of gewenst is als franchise. Het heeft mij zelf geen windeieren gelegd maar ik heb geen zin aan een of andere hoog opgeleide sukkel te vertellen hoe de vork precies in de steel zit om vervolgens te horen dat ‘dat niet kan’. Ik ben allergisch voor ambtenaren en mensen van de bank die zichzelf heel hoog achten maar heel weinig begrijpen en overal aan twijfelen, ik heb heel slechte ervaringen met genoemde groepen. Als iemand aan mij twijfelt moet hij niet met me in zee gaan. Dat soort mensen behoren wel tot mijn klanten maar in dat geval wordt er een façade voorgewend die aansluit bij hun verwachtingspatroon – dan is er geen probleem.

  Kortom: ik denk dat het wel kan maar de motivatie ontbreekt.

  Over de bank: toen de Amro-bank haar rente in 1992 verhoogde van 15% naar 17% wegens ‘verhoogd risico’ ben ik tot het inzicht gekomen dat ik van ze af moest. Ik leen niets meer van de bank.

  Sybrand [8] reageerde op deze reactie.

 5. @Sander [248613]:
  Riekt er wel naar ja.
  Nederland is communistisch met een subsidie cultuur die deels protectionistisch or corporatistisch werkt .
  Mooi voorbeeld zijn de bijvoorbeeld de Viallant Ketels.

  eerst kregen ze een flinke berg subsidie en de klanten kregen een deel subsidie van het aankoop bedrag terug op dit merk en bepaalde ketel.

  Vervolgens nog geen paar maanden later komt het bedrijf met acties waarbij klanten allerlei goodies zoals een luxe douch set krijgen bij aankoop van zo’n ding.
  zo ook met de auto industrue e.d.
  Heel de markt is kapot.

  ik heb zef het bovenstaande verhaal ook doorlopen en toen de belastingdienst op de proppen kwam ben ik gekapt met mijn kortstondige poging om ondernemer te worden.

  Ik weiger om zoveel in te leveren voor iets wat ik zelf geproduceerd heb of voor gewerkt heb, vergeet niet dat je alle belastingen mag betalen, geen pensioen hebt dat mag je ook zelf regelen maar wel mag dokken bij de overheid voor iets wat ze niet leveren.
  Daarbij als je jezelf je loon toekent gaat daar ook weer net als een werknemer belasting vanaf en alle allende die je er bij krijgt.
  in feiten moet jij je loon dus dubbel verdienen door alle belastingen en dat noem ik niet echt ondernemers klimaat creeren.

  Daarbij zijn dingen waar ik iets moois in kan maken al lang gesubsidieert waar ik nooit mee kan concurreren.
  Denk aan kleine wijk bedrijfjes die bijvoorbeeld inkopen doen op oude computer meuk en er iets moois van maken voor oudere mensen.
  Computer reparatie.
  Kleine netwerken bij mensen thuis aanleggen.
  dat zou een mooie start markt voor mij kennis en kunde zijn.

  hier in de regio worden deze gewoon als semi-overheid beschouwd om de oudjes te helpen natuurlijk.
  Dus dan kunnen we ook vergeten.

  Nederland is een ondernemers HEL!

 6. @Sander [248613]:

  “Hmm… In deze redenering zal er uiteindelijk slechts eentje de allersterkse blijken. Riekt mij naar de communistische heilstaat, toch?”

  Ik betrap mezelf erop dat ik eventueel voor de overheid wel een franchise-formule uit wil werken. Ieder uurtje wordt daar betaald.

  Punt is de mentaliteit bij de overheid: voor mij staat het rendement centraal, voor de overheid het product. Toch slaag ik erin een veel beter product neer te zetten en ook nog een veel beter rendement te behalen dan een overheidsmedewerker ooit zal halen.

  Ik denk dat de overheid liever iemand een franchise-formule laat bedenken die voor dat doel door de overheid is opgeleid – maar zonder ervaring in de markt. Zo zijn ze. Dat dat steeds niet werkt lijkt niet uit te maken, de overheid doet niet anders.

 7. Volgens mij zit er een veel breder plan achter… Je bent slaaf. Je hebt schulden slaaf en die moet je afbetalen. Je moet belasting betalen slaaf. Denk maar niet dat je de kans krijgt om je kop boven het maaiveld uit te steken… slaaf.
  Naar mijn bescheiden mening is er maar 1 manier om je kop boven water te houden. Zwart werken. Niks belasting, premies en weet ik veel wat voor gedoe. Gewoon een overeenkomst tussen A en B die voor beiden voordeel biedt. Geen factuurtjes heen en weer schuiven. Gewoon … Jij doet X en ik betaal jou Y. En zeker als je in de kansloze situatie van de hierboven beschreven figuur zit. Ik moet denken aan een filmpje over de zeitgeistmovement…. over die banken die je uitzuigen als een rijpe sinaasappel. Voor liefhebbers google er maar s naar.

  Nico de Geit [9] reageerde op deze reactie.

 8. @Nico de Geit [248614]: Nil volentibus arduum…. Niets is moeilijk voor hen die willen. Ik heb een tip voor je. Zet je franchise op met commerciële mensen. Ik heb ooit de fout gemaakt om dit met HBO plussers te doen. Prachtige rapporten, maar omzet… Tjha dat was toch even iets anders…
  Ik heb liever een gemotiveerde MBO kerel dan een HBO babbelaar.

 9. @Sybrand [248617]:

  “Zwart werken”

  Een franchise-constructie zwart laten betalen gaat niet. Hoe wil je de franchise-nemer eventueel dwingen zijn verplichtingen na te komen? Bovendien hebben veel klanten een factuur nodig.

  Met zwart geld kun je je huur niet betalen, geen auto kopen, en niets dat geregistreerd is door onze overheid, want dan pakken ze je en smijten je in de cel, een stinkend koud hok. En ze slaan je aan voor een extreem bedrag.

  Misschien kun je het in Thailand op de bank zetten, dan heb je een appeltje voor de dorst als je hier weg moet vluchten. Ik weet niet of Thailand die gegevens met Nederland uitwisselt. Zou me niets verbazen.

  Reizen naar het buitenland, voor de overheid al snel verdacht…. Extra geldhonden inzetten….

  Kemps [10] reageerde op deze reactie.

 10. @Nico de Geit [248619]:

  de belastingen BESCHERMEN bedrijven, en naaien arbeiders.
  je moet alleen wel weten hoe je de regels gebruikt.

  hou je aan deze regel :
  “armen werken voor geld, rijken voor bezittingen”

  door je bedrijfje te laten groeien, allerlei aankopen te doen voor je bedrijf, dat luxe jacht? “reclamemiddelen” die dikke auto “bedrijfstransport” en mocht je toch winst maken,vergroot je voorraad, koop een ander bedrijfje erbij etc, zodat je winst elk jaar na uitbetaling van je loon 0 is.

  een werknemer heeft bijna geen kans belasting legaal te ontduiken, maar een zelfstandig ondernemer die belasting betaald doet gewoon iets verkeerd.

Comments are closed.