Op 15 april draait de première in Amerika in een (groeiend) aantal steden. Er wordt al heel veel over de film geschreven en uiteraard ook gediscussieerd. De commentaren van personen die de film, of een deel, gezien hebben, zijn overweldigend positief.

.

De grootste twijfels komen nog voort uit het begrijpelijke sceptische idee hoe een boek van meer dan 1000 pagina’s samen te vatten is in een film. En dat geldt zeker voor een boek als ATLAS SHRUGGED. Daarom lijkt het me zeer nuttig om voordat je naar de film gaat kijken, eerst het boek te lezen.

Het boek is meer dan 50 jaar geleden geschreven en is nu nog een van de best verkochte boeken. 50 jaar geleden liet Ayn Rand al zien wat er in de wereld nu aan het gebeuren is, En ook nu worden de feiten in de maatschappij nog niet herkent. De collectiviseren gaat nog steeds verder,

Vandaag voor de Vrijspreker uit de vele publicaties gekozen voor het “John Galt Theme”. Luister en geniet:

.

Er is veel meer te vinden op het internet; u kunt bvb beginnen met:
http://www.atlas-shrugged-movie.com/

Vergeet ook niet dat het boek vertaald is in “Atlas in Staking” dat in elke goede boekhandel te koop of te bestellen is.

6 REACTIES

 1. Het bijzondere aan het boek is dat je, eens het gelezen, plotseling middenin de film zit 🙂
  Wanneer je de krant leest, TV kijkt, politici bezig hoort, steeds hoor je redeneringen en slogans die zo uit het boek kunnen komen. Het enige wat nog niet gebeurt is dat ondernemers er massaal de brui aan geven.

  spnr9 [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Elhaz [1]:

  Klopt! Toen ik het boek voor het eerst las vond ik alles wel heel zwart-wit neergezet en dacht ik bij sommige dingen die figuren als James Taggart zeiden “Nee, dit is wel heel erg overdreven. Dit zou zelfs de meest extreme SP-er van vandaag nog niet zeggen”, maar als je tegenwoordig de kranten leest dan is bijna niets te dol en is het net alsof Atlas Shrugged een voorspellend boek is. Lees voor de gein de opiniestukken op joop.nl maar eens. Het is net alsof ze alle James Taggarts van Nederland hebben aangenomen om stukken te schrijven, en alle Lillian Reardens van Nederland hebben gevraagd om reacties te geven. Zelf kan ik dan ook niet wachten tot deze film uitkomt en de eerste recensies van progressief Nederland binnendruppelen. Dat wordt echt een feest!

  Het wordt trouwens toch een driedelige film? Ik denk dat je in een uur of 6 wel een goede verfilming kan hebben van het boek. Het is inderdaad meer dan 1000 pagina’s, maar om eerlijk te zijn hadden het er ook 800 kunnen zijn. De speeches waren vaak gewoon te lang en te eentonig. Na 3 bladzijden van John Galt’s enorme speech was ik al bijhoorlijk geirriteerd.

  Hub Jongen [3] reageerde op deze reactie.

 3. “Het enige wat nog niet gebeurt is dat ondernemers er massaal de brui aan geven”.
  Dat hoeft ook niet. Als de ‘leiders’ het doen is ’t al gebeurd.

  “Intel CEO Blasts Obama Administration, Says Anti-Business Policies Are Killing The Country”

  The U.S. legal environment has become so hostile to business…that there is likely to be “an inevitable erosion and shift of wealth, much like we’re seeing today in Europe–this is the bitter truth.’

  http://www.businessinsider.com/intel-ceo-blasts-obama-administration-says-anti-business-policies-are-killing-the-country-2010-8

 4. @Hub Jongen [3]:
  Denk dat die heel erg sterk aan elkaar grenzen, hoewel alles wat onder het NAP valt is al snel libertarier, maar nog niet objectivistisch, is misesiaans of whatever.
  Denk dat ik meer in de objectivistische hoek val, gezien ik wel altijd probeer te denken in wetenschappelijke denkwijzes e.d.
  Maar dat wordt overal binnen het libertaristische wel toegepast, maar Rand doet het ook op geloof en emotie.

  Weet niet of mijn artikel over altruisme, overeenkomst met rand.

 5. Ik wordt steeds benieuwder naar dat boek. Ik ga het kopen. Onlangs heb ik 1984 nog eens gelezen. Dat vindt ik al op een soort handboek lijken voor de politici. Als je zo’n boek leest dan gaan je ogen open voor wat er allemaal gebeurd. Wat me zo frustreert is dat we staan er bij en kijken ernaar gevoel.

Comments are closed.