foto van puinzooiIk weet niet hoe jullie zijn opgevoed, maar bovenstaande uitspraak heb ik tientallen, zo niet honderden malen gehoord uit de mond van mijn moeder. Inmiddels heb ik zelf kinderen en zowaar: ik zeg het zelf ook. Ik moet eerlijk bekennen: af en toe vergeet ik het wel eens. Uiteindelijk zit ik dan tegen een berg rommel aan te kijken. Als ik mijn vriendin dan lief aankijk, zegt ze:  “Ik ben Gekke Gerrit niet” en dus rest mij niets anders dan dat ik mijn zelf gemaakte bende opruim.

Ik beschouw deze taak dan inmiddels ook als een vanzelfsprekendheid. Ik kan me eerlijk gezegd ook niets anders dan voorstellen dan dat het in elk huishouden zo is: Als je er een rotzooi van maakt, komt er een moment dat je het zelf op moet ruimen.

Het opruimen van de zelf gemaakte janboel zit opvoedkundig zo diep in ons systeem, dat het eigenlijk verwonderlijk is dat “we” (of beter: “ze”, als in “de etatisten”) die gouden regel spontaan vergeten als het de gemeenschappelijke financiën betreft.

De staatsschuld rijst de pan uit. En voor wat? Voor in het verleden “genoten” diensten? Het moge duidelijk zijn dat we kunnen fluiten naar de miljarden die zijn uitgeleend aan Griekenland, Ierland en Portugal. Van dat geld hebben we niet eens van genoten.  Maar de schuld staat; de zwijnenstal is gecreëerd. Maar wordt niet opgeruimd door de mensen die hem gemaakt hebben.

Laatst was ik weer eens minnetjes aan het scoren op NuJij.nl en daar kreeg ik als tegenwerping: “We hebben niet alleen schuld, er staan ook bezittingen tegenover”. “Wat dan?”, was mijn vraag: “Een paar wegen? Een paar overheidsgebouwen die onverkoopbaar zijn als de betreffende dienst wordt geprivatiseerd, om de eenvoudige reden dat een commercieel bedrijf dat exact dezelfde diensten kan verlenen genoeg heeft aan een pand dat vijf keer kleiner is?”

De babyboomers hebben een ravage gecreëerd ter waarde van 23.000 euro per persoon, mijn zoontje van 9 incluis. Hoe moet ik hem in vredesnaam op geloofwaardige wijze bijbrengen dat ie zijn eigen rommel op moet ruimen, als er een paar mannen-in-pak namens hem maandelijks tientallen  euro’s extra schuld creëren?

Ik vind dat er een hele belangrijke wijziging in de grondwet moet komen. Namelijk dat het overheden verboden moet worden staatsschuld te creëren. Iedere generatie ruimt zijn eigen rotzooi op. En geen troep maken, is dan een handig begin.

7 REACTIES

 1. Tja, het zijn doorgaans nou niet bepaald “the best and the brightest” (besten en slimsten) die in de politiek belanden.
  Eerder hun prutsende broertjes, neefjes, zusjes en nichtjes van de hobbyclub. De besten en slimsten doen liever wat anders; iets echt nuttigs bijvoorbeeld. Het verschil tussen bijvoorbeeld een iPhone bedenken en verkopen, of een OV-chipkaart verplicht invoeren. Wie zou dat laatste ding vrijwillig willen hebben? (Overigens signaleer ik een Stockholm syndroom onder gebruikers van beide apparaten, maar dat is voor een ander artikel)

  Die bijsluiter van “lenen van geld kost geld” laat heel aardig zien waar het probleem in de politiek werkelijk zit.

 2. normaal gesproken is de grondwet de rots in de branding van een rechtsstaat.maar in deze komkommer monarchie is de grondwet ondergeschikt gemaakt aan de wet!!!! het is zelfs zo krom dat als jij een rechtszaak begint omdat in jou ogen iemand de grondwet aan zijn laars heeft gelapt waar jij de dupe van bent,dat de rechter jou argument niet eens aan de grondwet mag toetsen!dus het a4 velletje waar de grondwet op geschreven is wordt hierdoor minder waard dan wc-papier,omdat het de stront eerder uitsmeert door je bilspleet dan dat het opneemt.

  Vilseledd [4] reageerde op deze reactie.

 3. Je kunt natuurlijk blijven roepen “Ruim je rommel op” maar je weet dat dat toch niet gaat gebeuren. Het enige dat je bereikt is meer frustratie bij jezelf.
  Als je gewoon doorgaat met werken en streven bereik je hetzelfde als de moeder van de tiener die na enkele weken verzucht “dan zal ik het maar weer doen”.

  Het is tijd voor John Galt

  Zé [6] reageerde op deze reactie.

 4. @ferry [2]:

  Het eerste artikel is geschreven door een student van Injeholland: eerst een opsomming beginnen van wie je allemaal niet mag discrimineren, tot de ontdekking komen, dat het wel lang wordt en het dan afraffelen met “op welke grond dan ook”. Vervolgens niet weten, waar de backspacetoets zich bevindt, want nu zijn bijvoorbeeld sexueel-geaarden twee keer genoemd.

 5. Maar waarom de babyboomers “nu” de schuld krijgen?

  Dat overheden nu gooien met miljarden, dat kun je de babyboomers toch niet in de schoenen schuiven. De rijkdom waaraan jullie jongeren nu gewend zijn is opgebouwd dankzij de babyboomers.

  En in 2007 was er haast geen staatsschuld, die troep was opgeruimd. Die is allemaal ontstaan in 2008 toen miljoen werd vervangen door miljard.

 6. Mensen die moete hebben met rommel op hun bureau of in hun huis, raad ik altijd aan, contact op te nemen met Drs. Simon Loddervos uit Amsterdam.
  Hij geeft goede adviezen en cursussen.
  Hugo van Reijen

Comments are closed.