Een foto zegt meer dan duizend woorden. Een uitspraak die nauwelijks tegen te spreken valt, als we een plaatje zien van honderden lijken gelooft niemand het etiket vredelievend meer wat er aan wordt gehangen.

Toch werkt het in de politiek omgekeerd en zijn we nu zo ver dat mensen niet meer nadenken over wat de woorden en daden daadwerkelijk inhouden.  Zo hebben Libertariërs het begrip “belasting = diefstal” wat veelal niet begrepen wordt door mensen. Dit komt doordat het zelfde principe voor diefstal ook geldig is voor belasting, maar omdat het een ander woord is met andere emotionele lading zullen mensen dit niet gelijk aan elkaar stellen.

Ook andere woorden worden veelvuldig gebruikt als “vredesmissie”, “Steun”, “Woekerpolissen” onder anderen in de media om dingen erger of juist vriendelijker te laten klinken dan dat ze daadwerkelijk zijn.

Het zou haast een methode van Dr Goebbels kunnen zijn, de persoon die een leugen tot waarheid kon spinnen met de waarheid in vol daglicht zichtbaar voor iedereen.

Een van de mooie voorbeelden is het woord Vredesmissie, wat gebruikt wordt om een land als Libië te bombarderen waar vele mensen op dit moment het leven laten door bommen, die met uw en mijn geld betaald zijn. Het zelfde geldt voor Irak. Voor de mensen die werkelijk kijken naar de daden en niet naar benamingen om het woord oorlog maar te vermijden is het niet moeilijk te zien dat dit gewoon ” War as usual” is.

[HTML1]

Maar wat is het principe er achter?

Een regering van een bepaald land steunt de binnenlandse situatie of het buitenlandsbeleid van een ander land niet en stuurt troepen om de situatie in dat land met geweld te veranderen. Of je het nu vredesmissie wil noemen of oorlog, beiden gaan gelijk op in de situatie in Libie, Irak en Afghanistan. Was de Tweede wereld oorlog dan niet ook een vredesmissie om de duitsers te verjagen? Of Vietnam omdat Amerika het communisme als bedreiging zou zien, trouwens een oorlog die alleen gevoed is om oorlog te voeren op zichzelf.

Hier hebben we dus een duidelijk voorbeeld van de sussende werking van taal. Door een oorlog een vredesmissie te noemen en dit keer op keer te herhalen denkt de gemiddelde Nederlander nu dat het ook daadwerkelijk een vredige missie is, terwijl het gewoon een oorlog is. Protest blijft veelal uit omdat de emotionele verafschuwing van oorlog gesust is, door het een lief naampje te geven. Dit neemt niet weg dat er gewapende mannen en vrouwen een ander soeverein land betreden, getrained en opgeleid om te moorden.

Dergelijke tactieken in het misvormen van taal zie je overal om je heen vooral in de politieke wereld, zelfs in wetboeken.

Zo zal men zich af moeten vragen of BTW , kansspelbelasting en alle andere vormen van belastingen ook niet gewoon een vorm van diefstal zijn. Er is een ander woord aan gegeven, maar wanneer een burger op de zelfde wijze aan het geld komt zoals een overheid dit doet dan noemt men het afpersing, roof en over het algemeen geweld. Dus wat is het verschil dan?

Doordat iemand het doet met een bepaald soort pet op, beschreven stuk papier achter de hand met de naam Wetboek waarin staat dat hij het mag, maakt dit het principe anders van diefstal of geweldpleging? Zet in de plaats van de politie iemand neer met een trenchcoat, balaklava die een zelfgeschreven briefje vasthoudt met daarop, ” Legitieme transfer van gelden in eenzijdige richting is verplicht” en het is een crimineel.

Dit zelfde geldt voor heffingen, vergunningen belastingen en al het andere waarvoor een burger opgepakt zou worden omdat hij of zij een misdrijf pleegt, maar de overheid vrij spel in heeft met een andere benaming.

Een ander voorbeeld van andere benamingen om de situatie te ” downplayen” is ” De eu stort geld in dit noodfonds”. uiteindelijk wanneer de ontleden wat hier daadwerkelijk mee gezegd wordt is dat alle werkende mensen en consumenten uit de EU geld storten onder dwang aan een ander land zonder enige zeggenschap over hun eigendom wat afgenomen is en uitgegeven is door een ander persoon of instantie dan zijzelf.

Een ander en heel belangrijk woordenspinsel is Bezuinigingen.

Dit is iets waar ik mij persoonlijk mateloos aan heb geërgerd de afgelopen maanden. Is het verhogen van de premies van de zorgverzekeraar een kostenverhoging of bezuiniging?

Is het verhogen van de BTW op diverse producten een kostenverhoging of een bezuiniging?

Normaal gesproken bedoelt men met bezuinigingen simpelweg minder geld uitgeven. Niet zoals de overheid dit doet in veel gevallen, door meer geld binnen te harken via belastingen en andere constructies zoals een eigen risico verhogen in de zorg.

Bekijk het eens vanuit een principe in plaats van een benaming en je zal duidelijk zien dat mensen om de tuin geleid worden. Wanneer een supermarkt 10 tomaten verkoopt voor 5 euro en nu ineens voor 7 euro. dan is dit geen bezuiniging maar een prijsverhoging. In overheidstermen dus een ordinaire belastingverhoging.

Maar omdat mensen heel erg huiverig en kwaad worden bij het woord belastingverhoging, noemt men het een bezuiniging. Wat in beide gevallen slecht uitpakt voor de burger omdat hij of zij meer betaald voor minder, of meer betaald voor het zelfde. Hoe dan ook, iedereen is slechter af behalve de overheid zelf of de mensen die er afhankelijk van zijn.

Het is inderdaad een tactiek van Goebbels om iets uit zijn verband te trekken en de leugen zo groot mogelijk zo vaak mogelijk te herhalen zodat mensen het ook gaan geloven, en dat is o.a. waar de manipulatie van woordgebruik zijn intreden doet.

[HTML2]

Hierbij daag ik jullie dan ook uit het zelfde te doen als ik gedaan heb de afgelopen maanden. Of je nu socialist bent, liberaal, Libertariër of welke politieke of filosofische stroming dan ook aanhangt. Stel een principe vast voor jezelf wat geweld is, wat bezuinigen is en wat vredesmissies zijn. Of kies zelf bepaalde woorden die tegenwoordig veel gebruikt worden in de media die een bepaalde emotionele lading kunnen hebben en stel voor jezelf vast wat het principe daar achter is.

Bekijk de komende maand dan het nieuws heel goed, en zie zelf of wat gezegd is ook daadwerkelijk zo is, of dat men woorden gebruikt om u te sussen en te laten geloven dat het niet zo erg of niet zo leuk is als het klinkt.

Hier heb ik er vast enkele voor u:

-Solidair / Solidariteit

– Eerlijk

– Rechtvaardig

– Bezuinigen / bezuinigingen

– Vredesmissie

– Inflatie (neem daarin krediet expansie of geld creatie in mee)

Probeer bij het afrekenen van een product eens een visualisatie te maken bij het BTW bedrag op het binnetje, wat is het.. Is er een ander woord om het te omschrijven. Wellicht is iedere andere benaming die je er voor kan geven niet zo vredelievend of goed. Dit kan je met meerdere dingen doen, het enige wat je hoeft te doen is een nieuwssite te openen of het nieuws te bekijken en er gaat een wereld voor je open.

Vul de rest zelf in en zet je bevindingen in de comments. Wat is je conclusie die je trekt als je niet meer kijkt naar de woorden die men gebruikt, maar wat er daadwerkelijk mee bedoeld wordt nadat je de situatie hebt ingeschat.

Mailen mag ook naar Hocvoluerunt@hotmail.com

En om er toch een vrolijke noot in te houden heb ik toch een heel ander begrip bij arabische lente, dan een hoop opstandige studenten.

Enjoy

[HTML3]

Live chatten over dit onderwerp? Dat kan hier.

[HTML4]

17 REACTIES

 1. @bill [1]:
  INderdaad, moslimterrorist / vrijheidsstrijders.
  Voor de Duitsers waren de nederlanders ook terroristen, voor ons vrijheidsstrjiders.

  Objectieve kijk op de benaming wordt achterwegen gelaten om een emotionele reactie uit het woordgebruik te halen.

 2. Over BTW gesproken, ik krijg zo toch wel de vraag wat er gebeurt als ik @appie zeg: de BTW wil ik niet afrekenen 😆 Komt die vent vd appie reclame dan een pistool tegen je slaap douwen?
  Maar goed artikel inderdaad. Verantwoordelijkheid uit monde van een politicus lijkt me ook een goeie 😉

  Hoc Voluerunt [4] reageerde op deze reactie.

 3. @Reteip [3]:
  Helaas krijg je dan je spullen niet mee.
  Zou wel een mooie zijn om in de zomervakantie een actie te starten vanuit vrijspreker..
  Geen BTW dag.

  Flyeren en posteren en het internet er mee vol knallen.
  1 dag uitroepen vanuit Vrijspreker waarin iedereen of zo veel mogelijk mensen geen BTw wensen te betalen en dit ook vragen bij ankopen

 4. “Woorden zijn wapens” (words are weapons) was de titel van een audio-tape cursus Michael Emmerling.

  Het is inderdaad nuttig om te trachten te doorzien wat politici echt bedoelen met hun woorden. Goede oefening om inzicht te krijgen.

  BTW = Belasting Toegevoegde Waarde =
  de overheid verbiedt een verkoper (onder dreiging van straf) om een transactie te doen zonder van de koper 19 % extra te eisen om aan Big Brother af te dragen om leuke dingen mee te doen.

  Hoc Voluerunt [7] reageerde op deze reactie.

 5. prachtig verhaal, inderdaad is de diefstal van taal de laatste diefstal die het hek sluit voor vrijheid. Je kunt het nu niet eens meer communiceren met anderen, omdat de taal weg is.

 6. Leuk stukje hoc..

  Wat te denken van de aandikking en afslanking van gebeurtenissen doorde MSM..

  Dode aantal blijft toenemen/stijgen/..
  Reddingsplan = uitstel plan
  Bestuursakkoord = meer dwang aangenomen
  Verlaging = verhoging kosten
  Het structureel gebruik maken van cijfertjes ipv percentages
  Dat vind ik nog wel het meest kwalijk, een btw toename van 6 naar 19 is namelijk geen 13% maar ruim 200%..

  Nou ja daar kan je uren over door gaan..

  Door het veranderen van termen en verruilen ca woorden wordt in iedergeval vrijwel al het nieuws uit zijn verband getrokken, en wel in de wenselijke richting..

  Speculative berichtgeving ipv objective berichtgeving, en voor die methode verdraaien ze woorden..

  Het structureel niet gebruiken van het woord oorlog heeft een dieper liggende oorzaak:

  Door het woordje oorlog niet te gebruiken, of eigenlijk niet officieel de oorlog verklaren komen ze onder allerlij verdeden uit. Zie deze quote van Wikipedia:

  “In de meeste democratische landen moet een oorlogsverklaring door de wetgever goedgekeurd worden. Sommige democratische landen voeren een beperkte vorm van oorlog zonder oorlogsverklaring door er een andere naam aan te geven, bijvoorbeeld “militaire actie” of “gewapend antwoord”. Belangrijke voorbeelden hiervan zijn de Verenigde Staten en de inmenging in Vietnam gedurende meer dan 10 jaar, en Frankrijk, dat meermaals ingreep en “de orde handhaafde” in sommige van zijn voormalige kolonies.

  Door niet officieel de oorlog te verklaren kan de uitvoerende macht soms grondwettelijke beperkingen omzeilen, en gebondenheid aan krijgswetten omzeilen. Door het woord “oorlog” niet te gebruiken, vermijdt men ook het publiek af te schrikken. Dit zijn redenen waardoor oorlogsverklaringen tegenwoordig niet meer voorkomen.”

 7. Het juiste woord is volgens mij propaganda. Het meest vervelende is dat propaganda gemaakt word voor mensen die slapen en niet wakker willen worden. Je wordt wakker in de Matrix maar wat je ook doet, je krijgt de anderen niet wakker, niet omdat ze niet kunnen maar omdat ze niet willen. Het hebben van een eigen moreel lijkt mij onmisbaar maar de meeste mensen schijnen er liever geeneen te hebben, wat je ook doet je kan niemand het gevoel voor moraal aan lullen.
  De amerikanen hebben daar een leuke uitdrukking voor, ‘ You can lead a horse to water but you can’t make him drink”. Er schijnt een moment te komen waarop een paard wat, feitelijk, sterft van de dorst niet meer instaat schijnt te zijn om te drinken, op dat moment kan je hem dus midden in een rivier neerzetten maar omdat hij niet drinkt zal hij nog van de dorst sterven.
  Nogmeer leuke associatie’s zijn klokkenluider, loonbelasting, tolheffing op het voorrecht om je levenlang te mogen werken, nalatingsschapbelasting, dus iemand die zo zuinig is geweest en niet bereid is geweest om 19% aftedragen aan BTW word bestraft en moet na zijn dood 60% afdragen. Huursubsidie hierdoor kunnen verhuurders dus meer vragen dan dat mensen eigenlijk kunnen betalen. Hypotheek en tijdreizen zodra je een hypotheek afsluit geef je geld uit wat je in de toekomst hoopt te gaan verdienen. Maar juist door de hypotheek verhoog je het bedrag wat je betaalt en de tijd die je verkoopt.
  De rechters linkerhand vreest wat de rechter doet. Een rechter verdient op een legale manier een goede boterham aan de misdaad en toch is alleen de misdadiger fout.
  Wat denk je van een woord als Koningin, rechter , priester, paus, politieagent, soldaat, burgerslachtoffer.
  Vooral soldaat is wel leuk je geeft een kind van 18 een groen uniform en hij sterft niet meer hij sneuvelt.

  Hoc Voluerunt [15] reageerde op deze reactie.

 8. Belasting wordt gebruikt om onze samenleving draaiende te kunnen houden.
  Dus is meer een verplichte bijdrage dan diefstal.

  als je geen belasting wil betalen, wil je dan geen uitkering als je zelf niks hebt? Wil je dan door het bos rijden met je auto ipv over de snelweg?
  Wil je je ontlasting dan ook niet doorspoelen maar in de tuin begraven?

  Komop, niet zo onnozel doen, betalen!

  Ron A [13] reageerde op deze reactie.
  bill [14] reageerde op deze reactie.
  Hoc Voluerunt [15] reageerde op deze reactie.
  Hoc Voluerunt [16] reageerde op deze reactie.

 9. @Jorden [12]:
  Je opmerking is op het verkeerde forum geplaatst: hier WETEN we dat we voor al die genoemde zaken geen overheid en dus zeker geen belastingstelsels nodig hebben.

 10. @Jorden [12]:

  “Belasting wordt gebruikt om onze samenleving draaiende te kunnen houden.
  Dus is meer een verplichte bijdrage dan diefstal.”

  Een verplichte bijdrage, waarmee minimaal een derde van je beschikbare tijd op deze wereld gestolen wordt is volgens mij geen bijdrage meer, zelfs geen tiendenheffing maar gewoon ordinaire diefstal.

  Alle regels die we opgelegd krijgen moeten gecontroleerd worden, de controle betalen we uiteindelijk zelf, en we zijn in de loop der jaren steeds meer voor deze ‘dienst’ gaan (moeten) betalen.

  Als je het zo bekijkt, dan wordt inderdaad belasting gebruikt om onze samenleving draaiende te houden….

 11. @Han Wempe [11]:
  Propaganda is veel breder dan verkeerd woordegebruik, en maakt er ook wle gebruik van.

  Propaganda is trouwens ook weer een emotioneel geladen woord. Propaganda is propageren, een boodschap over brengen.
  Wat ik dus doe met mijn artikel is propaganda.. reclame is propaganda, alle argumenten om iemand te overtuigen zijn propaganda..

  Leuk om te zien is dat men het woord niet gebruikt door de negatieve lading die het gekregen heeft, en gebruiken het alleen om iemand zijn argument ongeldig te maken door het tot propaganda te verklaren.

  dat gebeurt wekelijks in de politiek.
  @Jorden [12]:

  Als ik ergens gebruik van maak betaal ik daar graag voor.

  En als ik werkeloos raak en een uitkering nodig heb, is dit juist doordat 70% van mijn loon en geld naar de staat gaat ofmisschien wel meer.

  Onvrijwillige gedwongen bijdrage aan iets waar niet om gevraagd is gedwongen door dreiging met initiatie van geweld…
  = inderdaad geen diefstal…..

  Het is roof en plunder.
  Bedankt voor de corectie

Comments are closed.